Ανάβαση Οίτης

Εδώ γράφονται εμπειρίες από εκδρομές κι εξορμήσεις μας

Ανάβαση Οίτης

Δημοσίευσηαπό Konstantinos » Δευτ 14 Μάιος 2012, 17:10

Καλησπέρα,

την Κυριακή που πέρασε με ορειβατικό σύλλογο της Αθήνας μου πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στον ορεινό όγκο της Οίτης. Αν και έχω περάσει μερικές φορές από την περιοχή μέχρι χτες δεν είχε τύχει να περπατήσω στο βουνό αυτό.
Η χθεσινή διαδρομή μας ήταν κυκλική στα μεσαία υψόμετρα του βουνού.
Ξεκινώντας από την Άνω Παύλιανη (940 μέτρα) διασχίσαμε μονοπάτια και δασικούς δρόμους του βουνού για να φτάσαμε στην Καταβόθρα της Οίτης (1600 μέτρα), στη συνέχεια περάσαμε από την Πυρά Ηρακλέους(1550 μέτρα) και καταλήξαμε πάλι στην Άνω Παύλιανη. Η συνολική διαδρομή είχε μήκος 17,5 χλμ. ενώ η πεζοπορία μας είχε διάρκεια 4 ώρες και 30 λεπτά (χωρίς τις στάσεις για χαλάρωση). Ωστόσο τα χιλιόμετρα της διαδρομής ήταν ξεκούραστα μιας και η Οίτη είναι ένα ομαλό βουνό στο οποίο κυριαρχεί το χώμα στο έδαφος (εν αντιθέσει με άλλα βουνά που περπατάς κυρίως πάνω σε πέτρες).
Η αστάθεια στο βουνό ήταν έντονη με αποτέλεσμα να περάσουμε μέσα από δυο μπόρες με τη δεύτερη να περιλαμβάνει και χαλάζι... Ωστόσο η θερμοκρασία ήταν ανοιξιάτικη και μόνο πάνω από τα 1500 μέτρα του βουνού υπήρχε μια υποψία ψύχρας.

Πλησιάζοντας στην Καταβόθρα η εναλλακτική σήμανση του μονοπατιού προκαλεί χαμόγελα αλλά και ερωτηματικά...
Εικόνα
Ορειβατικό χιούμορ... by ndimensi, on Flickr

Στα 1500 μέτρα του βουνού ένα τεράστιο οροπέδιο έχει διέξοδο προς όλες τις κατευθύνσεις. Στα Δυτικά τα χιονισμένα Βαρδούσια...
Εικόνα
Βαρδούσια by ndimensi, on Flickr

Λίγο πιο πέρα η Γκιώνα, όπου παρατήρησα για πάνω από 2 ώρες να έχει κολλήσει ένα σύννεφο πάνω από τον ορεινό όγκο της και την κάλυπτε με βροχοκουρτίνες. Η μπόρα αυτή αν και φάνηκε αρκετά απειλητική για την πορεία μας δεν πλησιάσε ούτε την Οίτη ούτε και τα Βαρδούσια.
Εικόνα
Αστάθεια πάνω από την Γκιώνα by ndimensi, on Flickr

Φτάνοντας στην Καταβόθρα (1600 μέτρα) η εικόνα που έχει ο επισκέπτης μέσα από αυτήν... Στο σημείο αυτό της διαδρομής ξεκίνησε σύντομη αλλα δυνατή μπόρα, ωστόσο η γεωμορφολογία των πετρωμάτων μας προσέφεραν ένα σίγουρο στέγαστρο...
Εικόνα
Μέσα στην καταβόθρα by ndimensi, on Flickr

Η Οίτη έχει ένα πολύ πυκνό ελατόδασος που ξεκινά από τα 600 μέτρα υψόμετρο έως και την αλπική ζώνη του βουνού.
Την εποχή αυτή τα έλατα βγάζουν τους νέους βλαστούς τους οι οποίοι ξεχωρίζουν με το αντοιχτοπράσινο χρώμα τους. Οι νέοι βλαστοί δεν ξεκινούν ταυτόχρονα σε όλα τα έλατα, αλλά από τα χαμηλότερα υψόμετρα γίνεται η αρχή. Η φωτογραφία δείχνει ένα έλατο στα 1100 μέτρα της Οίτης να είναι σε πλήρη εξέλιξη οι νέοι του βλαστοί. Ωστόσο, στα 1500 μέτρα του βουνού η διαδικασία αυτή είναι μόλις στο ξεκίνημά της...
Εικόνα
Ο νέος βλαστός by ndimensi, on Flickr

Τις απογευματινές ώρες η αστάθεια περιορίστηκε πάνω από την Οίτη αν και δεν σταμάτησε να ψιχαλίζει κατά διαστήματα. Τελευταίες ματιές στο βουνό πριν φτάσουμε ξανά στην Άνω Παύλιανη.
Εικόνα
Απόγευμα στην Οίτη by ndimensi, on Flickr


Καλές αστάθειες στους Βορειοελλαδίτες!! ;) ;)
Κωνσταντίνος, Πάτημα Χαλανδρίου (246m)
Αθήνα
Άβαταρ μέλους
Konstantinos
 
Δημοσιεύσεις: 1277
Εγγραφή: Δευτ 13 Ιουν 2011, 17:00
Τοποθεσία: Πάτημα Χαλανδρίου (246m)

Επιστροφή στο Εκδρομές

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron