Σελίδα 1 από 1

Πεζοπορίες στα βουνά της Ρόδου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 31 Αύγ 2013, 19:36
από LeoP
Ο Προφήτης Ηλίας

Πάνω από το χωριό Σάλακος ορθώνεται το βουνό του Προφήτη Ηλία, με το υψόμετρο της κορυφής του μόλις που καταφέρνει να περνάει τα 800μ. Το γεγονός όμως ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στη θάλασσα του δίνει ένα φαινόμενο ύψος ίσο με το υψόμετρό του με αποτέλεσμα να έχει μια πολύ όμορφη θέα τριγύρω.


Το πυκνό του δάσος από πεύκα και κυπαρίσια του δίνει μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Την εποχή που το ανέβηκα (στα μέσα του Αυγούστου) είχε μια ωραία αντίθεση μεταξύ του πράσινου των δέντρων και του παχέος στρώματος του πουσιού από κάτω. Οι φωτογραφίες το δείχνουν αρκετά καλά.


Το μονοπάτι είναι σε μερικά του σημεία χτιστό και η ανηφόρα του στρωτή με αποτέλεσμα η ανάβαση να είναι αρκετά ευχάριστη. Ωστόσο η ζέστη το καλοκαίρι είναι αισθητή. Στα χαμηλότερα του μονοπατιού κυριαρχούν φουντωμένα φρύγανα και κάποιες ελιές ενώ μόλις σταματήσει η φιδωτή ανηφόρα και μπεί μέσα στο βουνό κυριαρχούν αμέσως τα πεύκα και τα κυπαρίσια.

Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Ο Σάλακος από ψηλά:

Εικόνα


Εκκλησίτσα με χαρακτηριστικά φινιστρίνια

Εικόνα


Διακρίνεται το παλιό ξενοδοχείο "Ο Έλαφος" μέσα στο πράσινο

Εικόνα


Το παλιό αυτό ξενοδοχείο που πλέον είναι ανακαινισμένο, θυμίζει κατασκευή από τις Άλπεις.

Εικόνα

Χαρακτηριστικό μεγάλο κυπαρρίσι:

Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Εδώ είναι ένα ποτάμι το οποίο έχει φτιάξει ένα ωραίο φαραγγάκι. Δεν είναι πάνω στο βουνό. Το πέτυχα δίπλα στο δρόμο που πάει από Απόλλωνα προς Λάερμα.

Εικόνα


Ο Ατάβυρος

Η δεύτερη πεζοπορία πραγματοποιήθηκε σε ένα τμήμα του Αταβύρου, που αποτελεί και το ψηλότερο βουνό του νησιού. Σωστό όρος με την ομαλή κορυφή του να υψώνεται στα 1216μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας που βρίσκεται λίγο πιο πέρα από το βουνό...


Το νησί είναι κατάφυτο, τα πεύκα πολλά και με την ξηρασία εύλεκτα. Δεν ήταν λοιπόν και τόσο φοβερή η σύμπτωση να ξεσπάσει πυρκαγιά καθώς πηγαίναμε προς το βουνό. Η πυροσβεστική είχε ειδοποιηθεί πολύ νωρίς αλλά η ταλαιπωρία μέχρι να σβηστεί μεγάλη, καθώς το βράδυ που επιστρέφαμε υπήρχαν ακόμα κάποιες εστίες.


Εικόνα


Εντελώς διαφορετική είναι η μορφή του Αταβύρου. Η ψηλή βλάστηση στο βουνό σταματάει αρκετά χαμηλότερα από τις κορυφές του με αποτέλεσμα να δίνει την όψη ενός καραφλού βουνού. Ωστόσο έχει κι αυτό μεγάλα δάση τριγύρω του.

Εικόνα


Περπατώντας μέσα στο δάσος από τα χαρακτηριστικά κυπαρίσια με φασκόμηλα από κάτω κυριαρχούσε μια απίθανη μυρωδιά, συνδυασμός των δύο αρωμάτων που ανέδυαν τα δύο αυτά φυτά. Πιθανολογώ ότι η ζέστη ήταν ο κύριος παράγοντας που είχε προκαλέσει αυτή την έκλυση των αιθερίων ελαίων που έκανε την οσφρητική απόλαυση να υπερτερεί της οπτικής σε ένα μέρος της διαδρομής.

Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


Δεξιά φαίνεται ο Έμπωνας, ένα από τα ορεινά χωριά της Ρόδου.

Εικόνα


Νοτιότερη έξαρση του βουνού με μια εντυπωσιακή σχισμή:

Εικόνα


Δρόμος, στρωμένος με πούσια δεξιά και αριστερά, ανάμεσα σε όμορφα πεύκα...

Εικόνα


Εικόνα


Το βουνό μας χάρισε ένα υπέροχο δειλινό!

Εικόνα


Εικόνα


Επειδή δεν προλάβαμε να δούμε αυτά που θέλαμε περπατώντας επισκεφτήκαμε πάλι το βουνό, αυτή τη φορά με αυτοκίνητο. Η φωτογραφία είναι από το ναό του Αταβύριου Δία, σε μια από τις δίδυμες ψηλότερες κορυφές του βουνού. Στη δεύτερη βρίσκεται ένα ραντάρ που μιάζει με τεράστιο μπαλάκι του γκόλφ.

Εικόνα


Ο Ακραμύτης

Ο Ακραμύτης είναι ένα εντυπωσιακό ύψωμα με απότομες εξάρσεις και πολύ δασωμένο, δίπλα στη θάλασσα. Το μέγιστο υψόμετρό του φτάνει περίπου τα 820μ. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να το περπατήσω. Είμαι σίγουρος ότι η θέα του προς το Καρπάθιο, την Αλιμιά και τη Χάλκη θα πρέπει να είναι εντυπωσιακή.


Τέλος δύο ωραίες φωτογραφίες από παραλίες του νησιού. Η πρώτη είναι στην Αρχαία Κάμειρο και η δεύτερη στη Λίνδο, στο εκκλησάκι του Απ. Παύλου.


Εικόνα


Εικόνα

Re: Πεζοπορίες στα βουνά της Ρόδου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ 31 Αύγ 2013, 20:45
από Hengeo
Εύγε Λεωσθένη, φοβερές εικόνες!

Re: Πεζοπορίες στα βουνά της Ρόδου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 01 Σεπ 2013, 11:19
από Konstantinos
Λεωσθένη μπράβο σας!! Άψογοι!! Θα συμπληρώσω ότι το ξενόδοχειο Έλαφος έχει φτιαχτεί στα πρότυπα των ξενοδοχείων που φτιάχνονταν τότε στις Άλπεις, γιατί οι Ιταλοί θεωρούσαν τον Προφήτη Ηλία εξαιρετικό σημείο για παραθερισμό... Οπότε αν κατάλαβα καλά δεν πήγατε με τα πόδια στην κορυφή του Αττάβυρου...

Πράγματι ο Ακραμύτης, αν τον ανέβει κανείς χειμώνα με τέλεια διαύγεια, φαίνεται και η Κρήτη... ;) Σούπερ, σούπερ οι διαδρομές και οι βόλτες σας...

Re: Πεζοπορίες στα βουνά της Ρόδου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 03 Σεπ 2013, 16:05
από Konstantinos
LeoP έγραψε:[b]

Δεξιά φαίνεται ο Έμπωνας, το ορεινότερο χωριό της Ρόδου.

ΕικόναΛεωσθένη σύμφωνα με το google earth ο Άγιος Ισίδωρος είναι το ορεινότερο χωριό στο νησί με υψόμετρο κατά μέσο όρο στα 520 μέτρα... Από το χωριό αυτό κάθε χρόνο του Αγίου Ισίδωρου, το Μάιο, πραγματοποιούν ανάβαση στον Αττάβυρο οι Ροδίτες πεζοπόροι...

Re: Πεζοπορίες στα βουνά της Ρόδου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 03 Σεπ 2013, 16:16
από LeoP
Πολύ σωστά Κωνσταντίνε ο Αγ. Ισίδωρος είναι χτισμένος σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Δε βρέθηκα καθόλου στο χωριό αυτό μιας και την πεζοπορική ανάβαση την έκανα από τα δυτικά του βουνού από μονοπάτι που ξεκινούσε λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα του Έμπωνα.

Ναι, στην κορυφή δεν έφτασα με τα πόδια! Αιτία ήταν η προχωρημένη ώρα που ξεκινήσαμε το περπάτημα για πάνω. Έτσι ενεργοποιήθηκε το "plan b" και βγήκε κυκλική διάσχιση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ήταν πάνω σε δρόμο τελικά, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε σε δυσάρεστη κατάσταση τη νύχτα.

Re: Πεζοπορίες στα βουνά της Ρόδου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 03 Σεπ 2013, 16:26
από GiorgosP
Πολύ όμορφες εικόνες.

Ευχάριστα τοπία.....

Re: Πεζοπορίες στα βουνά της Ρόδου

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 03 Σεπ 2013, 16:35
από GiorgosP
Πολύ όμορφες εικόνες.

Ευχάριστα τοπία.....