Σελίδα 1 από 1

ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΌ.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 28 Αύγ 2011, 6:39
από nNoe
Νομίζω θα ηταν καλό και χρήσιμο να μαζεέψουμε εδώ ,μερικές συμβουλές,να λύσουμε απορίες,ή να διατυυπ'ωσουμε ερωτήσεις ,που αφορούν την φωτογράφιση καιρικών φαινομένων.Κεραυνοιί,συννεφα,ανάδειξη των φαινομένων μέσα απο το φακό,ιδιαίτερες συνθήκες φωτογράφησης,βροχή,χιόνι,νύχτα,όλα αυτά θα μπορσύσαν να μαζευτούν σιγά σιγά εδω,σαν πολύτιμη συμβολή στη προσπάθεια για την φωτογράφιση του καιρού.Θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει παράλληλα και ένα θέμα με το βίντεο,αλλά αυτο θα φανεί στη πορεία.
Δημιουργία άρθρων,η παράθεση σχετικών άρθων,συζήτηση τους,θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολλούς απο εμάς,είτε να μάθουμε κάποια πράγματα,,είτε να εμπλουτίσουμε τις όποιες γνώσεις μας.Κατα καιρούς είχαν γραφτεί post στην λίστα ,αλλά έχω της αsίθηση ότι θα ήταν χρήσιμο και καλό να τα μαζέψουμε και να τε εμπλουτίσουμε όλα εδω μαζεμένα.
*nNoe*

Re: ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΌ.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 28 Αύγ 2011, 9:26
από nNoe
Εχω μια απορία.Αν κάποιος αποφάσιζε να αγοράσει μια φωτογραφική μηχανή,έχοντας στο μυαλό του ,λήψεις κεραυνών...με ποια κριτήρια θα έπρεπε ν αγοράσει τη μηχανή του??
Και άλλη μια απορία.Αν κάποιος έχει μια μηχανή,ποια είναι αυτά τα χαρακτηριοστικά της που πρέπει να εξετάσει προκειμένου να έχει λήψεις με κεραυνούς?

Re: ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΌ.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ 28 Αύγ 2011, 11:19
από freddy
Ξέρεις Γιώργο, όταν προσεγγίζουμε ένα θέμα που μπορεί να φαίνεται δύσκολο (π.χ. φωτογράφιση κεραυνών),καλό είναι , σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ναλέμε κάτι πολύ απλό και κατανοητό απ'όλους όσους έχουν στοιχειωδώς ασχοληθεί με την φωτογραφία, ώστε να μην αποθαρρύνονται θεωρώντας βουνό την προσπάθεια.

Λέω λοιπόν τα εξής απλά: Η φωτογραφική μηχανή δουλεύει ακριβώς όπως το μάτι μας. Το τελευταίο για να δει μια εικόνα και να την αποτυπώσει έχει δύο μεταβλητές που μπορεί να ρυθμίσει. Η μία είναι ο χρόνος που θα κρατήσει ανοιχτά τα βλέφαρα (λίγος στο πολύ φως, περισσότερος στο σκοτάδι) και η άλλη είναι η διάμετρος της κόρης (μικρή στο πολύ φως , μεγάλη στο σκοτάδι). Όπου βλέφαρα βάλε το κλείστρο και όπου κόρη βάλε το διάφραγμα. Τόσο απλά.

Όλες οι μηχανές (από την πιό φτηνή ως την πανάκριβη) που μας δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε αυτά τα δύο (χρόνος ανοίγματος του κλείστρου και διάμετρο του ανοίγματος του διαφράγματος) είναι κατάλληλες για φωτογράφιση κεραυνών.
Επομένως ακατάλληλες είναι ΜΟΝΟ κάτι μικρές compact μηχανές που ρυθμίζουν μόνες τους τα πάντα.

Αυτό για αρχή.

Re: ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΌ.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ 29 Αύγ 2011, 22:25
από aspyriris
Για πείτε λοιπόν..
Μια που αναφέρθηκε για κεραυνούς συγκεκριμένα τι προτείνετε για ταχύτητα, διάφραγμα κλπ.
Να είμαστε οπλισμένοι, όχι τίποτε άλλο δηλαδή..

Re: ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΌ.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ 31 Αύγ 2011, 22:45
από freddy
Άγγελε η ερώτηση που κάνεις δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά. Για να μπεις σε αυτό το κεφάλαιο (της φωτογράφισης κεραυνών) πρέπει πρώτα
να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να διαβάσεις τα μηνύματα που έχω αρχίσει να ανεβάζω, ώστε (αν δεν την έχεις) να αποκτήσεις τη γνώση δύο-τριών βασικών πραγμάτων,
ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να συζητήσουμε πιό άνετα και πιό αποτελεσματικά. Αν κατανοήσεις τα βασικά πραγματάκια, θα δεις ότι και η φωτογράφιση κεραυνών
είναι "παιχνιδάκι" και ότι αυτή τη γνώση θα την εμπεδώσεις μιά για πάντα.

Re: ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΌ.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ 31 Αύγ 2011, 23:11
από aspyriris
Ωραίος Κώστα και μπράβο που ξεκίνησες και ανεβάζεις όλες αυτές τις πληροφορίες.
Γιατί καλές οι compact αλλά με τις dslr βλέπω άλλες δυνατότητες..
Θέλει πράγματι καλό διάβασμα και ανελέητο 'σουτάρισμα' για να δεις τι παίζεται.
Συνέχισε αν έχεις το χρόνο να ανεβάζεις πληροφορίες, έτσι όπως θα βρίσκονται συγκεντρωμένες σε κάποια threads θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες!

Άγγελος από Ιθάκη.

Υ.Γ. Μόλις έχασα την πρώτη ευκαιρία για λήψη αστραπών αλλά δεν πειράζει θα έχουμε τις ευκαιρίες μας σύντομα ;)