Άλλα θέματα & μετεωρολογικές απορίες

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

Re: Άλλα θέματα & μετεωρολογικές απορίες

Δημοσίευσηαπό stapan » Τρί 10 Νοέμ 2015, 15:35

Εγώ πρώτη φορά την είδα εκείνη τη σελίδα
stapan
 
Δημοσιεύσεις: 243
Εγγραφή: Παρ 09 Δεκ 2011, 16:35
Τοποθεσία: Περιστέρι Αττικής

Re: Άλλα θέματα & μετεωρολογικές απορίες

Δημοσίευσηαπό PanosRadio » Δευτ 16 Νοέμ 2015, 16:03

Aν λες για το e-artemis, ναι κι εγώ πρώτη φορά το ακούω. Το άρθρο όμως είναι του ατόμου που προανέφερα.
Την καλησπέρα μου...
My photos...
Kάμερα στον Κιθαιρώνα (1409μ)
Live streaming Camera2 ΕΔΩ
Ταύρος, Αθήνα, υψόμετρο 40μ.
Άβαταρ μέλους
PanosRadio
 
Δημοσιεύσεις: 361
Εγγραφή: Τετ 31 Ιούλ 2013, 9:09
Τοποθεσία: Ταύρος, Αθήνα

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τον επικείμενο καύσωνα

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Τετ 15 Ιουν 2016, 22:56

Καλησπέρα φίλοι,

Παραθέτω εδώ, σε αυτό το thread αυτούσιο ένα άρθρο που δημοσίευσα στο meteo-news, το οποίο αφορά κάποιες γενικές πληροφορίες για τους καύσωνες γενικότερα, και ειδικότερα γι αυτόν που έρχεται. Το βάζω εδώ, διότι δεν είναι πρόγνωση, ούτε ανάλυση αλλά ενδεχομένως θα μπορούσε να απαντάει σε κάποιες απορίες:

1. Από αύριο ξεκινάει η θερμή μεταφορά στην περιοχή μας με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας ενώ από την Παρασκευή οι συνθήκες στη χώρα μας θα μπορούν να χαρακτηριστούν ως "καύσωνας".
Εικόνα
Σχήμα 1: Προγνωστικά σενάρια (χρωματισμοί) για τη θερμοκρασία και μέσος όρος της πορείας της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών στο ισοβαρικό επίπεδο των 850hpa (περίπου 1450-1500μ) για την περιοχή της Αθήνας. Παρατηρούμε την απότομη αύξησή της από την Πέμπτη 16/6 και την αργή, σταδιακή πτώση της στη συνέχεια. Θερμοκρασίες στους 25 βαθμούς σε εκείνο το επίπεδο, μπορούν να αντιστοιχιστούν με τιμές κοντά στους 40 βαθμούς κατά μέσο όρο σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές. Το επίπεδο αυτό χρησιμοποιείται περισσότερο, καθώς δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τοπικές μεταβολές κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, και αποτελεί δείκτη ψυχρών ή θερμών μεταφορών. Η απόκλιση των διαφόρων σεναρίων από τον μέσο όρο είναι δείκτης της προγνωστικής αβεβαιότητας.

2. Σχετικά με την όρο "καύσωνας": Επιστημονικά τέτοιος δεν υφίσταται. Ο όρος είναι περισσότερο περιγραφικός, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ για διάφορους λόγους, συχνά άσχετους με την πραγματική ενημέρωση του κοινού (συνηθέστερα για λόγους εντυπωσιασμού). Υπάρχει όμως και διοικητική χρήση του: Κατά την περίοδο του "καύσωνα", συγκεκριμένες δραστηριότητες θα πρέπει ν'αποφεύγονται κι άλλες ν'απαγορεύονται, ενώ σε άλλες χώρες (και στη δική μας σε παλαιότερες εποχές), ίσχυαν ειδικά ωράρια εργασίας και άλλα έκτακτα μέτρα (όπως δημόσιοι κλιματιζόμενοι χώροι κ.α.). Εκτός αυτού, εκδίδονται συγκεκριμένα δελτία προειδοποιήσεων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) και εν συνεχεία προς το ευρύ κοινό. Εφόσον από επιστημονική σκοπιά τέτοιος όρος δεν υφίσταται και παραμένει διοικητικός ακόμη και πολιτικός, τότε αντιλαμβανόμαστε πως, ο χαρακτηρισμός μιας περιόδου ως "περίοδος καύσωνα", πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται απλώς με τη χρήση κάποιων θερμοκρασιακών ορίων, τα οποία διαφέρουν από χώρα σε χώρα και εξαρτώνται από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Για τη χώρα μας ισχύουν οι εξής ορισμοί:
1. Γ.Γ.Π.Π.: Περίοδος τουλάχιστον 3 ημερών κατά την οποία οι θερμοκρασίες στις πεδινές περιοχές της χώρας ξεπερνούν τους 37° και η μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες τους 31°.[1]
2. Ε.Μ.Υ.: Γίνεται διαχωρισμός σε "ημέρα καύσωνα" και "περίοδος καύσωνα". Για την ημέρα καύσωνα οι ερευνητές έχουν προτείνει διάφορες μεθόδους, οι οποίες όσον αφορά την περιοχή της Αττικής καταλήγουν πως θα πρέπει η μέγιστη θερμοκρασία στον σταθμό του Θησείου να φτάσει η να ξεπεράσει τους 37° και η μέση τιμή της, αντιστοίχως, τους 31°. Για τον σταθμό της Φιλαδέλφειας, το όριο μέγιστης θερμοκρασίας είναι οι 38°. Η περίοδος καύσωνα ορίζεται ως το διάστημα που ισχύουν οι ανωτέρω συνθήκες κατ'ελάχιστο για 3 ημέρες.[2]

3. Ο "καύσωνας" είναι το αποτέλεσμα μιας ισχυρής θερμής μεταφοράς στην περιοχή μας (αλλιώς ονομάζεται "θερμό κύμα" ώς μετάφραση του όρου "heat wave" που ισχύει στη διεθνή βιβλιογραφία). Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει ν'αναπτυχθεί ένα ισχυρό ridge πάνω από τη χώρα μας και συνήθως σε μια μεγάλη έκταση της ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής, το οποίο πρόκειται για μια σκάφη πολύ υψηλών πιέσεων στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Το ridge, αναπτύσσεται από την βόρειο Αφρική προς την περιοχή μας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων συνοδεύεται από ερημικής προέλευσης αέριες μάζες με κύριο χαρακτηριστικό την ευστάθειά τους, δηλαδή την ύπαρξη έντονων καθοδικών ρευμάτων. Τα ρεύματα αυτά, προκαλούν επιπλέον αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια, ενώ άλλα αίτια ανόδου είναι οι καταβατικοί άνεμοι από ορεινούς όγκους που είναι δυνατόν με τον ίδιο θερμοδυναμικό μηχανισμό, ν'ανεβάσουν τη θερμοκρασία τοπικά σε κάποιες περιοχές. Τις περισσότερες φορές, η ατμόσφαιρα στην περιοχή μας είναι ξηρή, ωστόσο υπό συνθήκες που σχετίζονται με την διαδρομή και την παραμονή των αερίων μαζών εντός της Μεσογείου, ενδέχεται να εμπλουτιστούν με υγρασία, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αυξημένη δυσφορία στο σύνολο της χώρας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όμως και σε τοπική κλίμακα, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών (πχ. σε κάποιες περιπτώσεις άμεσης γειτνίασης με τη θάλασσα).
Εικόνα
Σχήμα 2: Χάρτης γεωδυναμικών υψών και θερμοκρασιών για το Σάββατο 18/6. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε είναι η σκάφη υψηλών πιέσεων συνοδευόμενη από υψηλές θερμοκρασίες πάνω από τη χώρα μας, η οποία εκτείνεται από τη βόρειο Αφρική. Δυτικότερα και συγκεκριμένα στην περιοχή της βορειοδυτικής Ευρώπης, επικρατεί η αντίθετη κατάσταση με χαμηλές θερμοκρασίες και πιέσεις.

4. Ο ισχυρότερος καύσωνας των τελευταίων 30 ετών υπήρξε για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας το επεισόδιο μεταξύ 22 και 26 Ιουλίου 2007, όπου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε όλες σχεδόν τις πεδινές περιοχές φτάνοντας έως και τους 47 βαθμούς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ειδικότερα όσον αφορά τον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς σε όλες σχεδόν τις περιοχές στις 24 Ιουλίου. Ο καύσωνας εκείνος ήρθε σαν αποκορύφωμα μιας εκτεταμένης θερμής μεταφοράς στην περιοχή μας, η οποία είχε ξεκινήσει τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα. Αρκετά ισχυρός ήταν και ο καύσωνας του Ιουλίου 1987, με εκτεταμένες περιοχές άνω των 40 βαθμών και σε κάποιες περιπτώσεις έως και τους 45, με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ μεγάλη διάρκεια. Αυτό το επεισόδιο, συμπτωματικά, εκδηλώθηκε στις ίδιες περίπου ημερομηνίες με το αντίστοιχο του 2007. Υπήρξαν μερικά ακόμη επεισόδια την τελευταία 30ετία. Το συγκεκριμένο που αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα είναι μεν ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων 30 ετών, σε καμία περίπτωση όμως δεν αναμένονται τιμές αντίστοιχες των επεισοδίων που προαναφέρθηκαν.

5. Τις περισσότερες φορές γίνεται λόγος για τις μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, μια εξ αυτών και η Αθήνα. Αυτό, το οποίο όμως είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και όλων των έμβιων όντων γενικότερα είναι οι αυξημένες ελάχιστες θερμοκρασίες, ιδίως όταν δεν κατέρχονται κάτω των 25 βαθμών. Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές των αστικών κέντρων και ιδίως στην Αθήνα. Οι επιστημονικές μελέτες συμφωνούν με την εμπειρική παρατήρηση: Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι, μπορούν να είναι ανεκτές στην περίπτωση που τις βραδυνές, νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες επικρατεί δροσιά. Αυτό, είναι ο κανόνας στις περισσότερες περιπτώσεις πεδινών ηπειρωτικών περιοχών, ωστόσο δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στα αστικά κέντρα. Το αποτέλεσμα είναι, οι υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται και κατά τη διάρκεια της νύχτας (τις περισσότερες ώρες παραμένουν σταθερά άνω των 30 βαθμών) με αποτέλεσμα τη διαρκή και σωρευτική κόπωση των κατοίκων. Επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ανάκλαση της ακτινοβολίας λόγω της δόμησης αλλά και η κακή κυκλοφορία του αέρα, για τον ίδιο λόγο.

6. Η χρήση του κλιματιστικού είναι πλέον απαραίτητη (αναγκαίο κακό) αλλά θα πρέπει να γίνεται με ορθό τρόπο. Μία τεχνική που μπορεί να σώσει από την μεγάλη κατανάλωση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι, να αερίζεται το σπίτι κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι σε ανεκτά επίπεδα και να παραμένει ερμητικά κλειστό από το μεσημέρι έως και το βράδυ. Επιπροσθέτως, τις ώρες αυτές καλό είναι τα παντζούρια να παραμένουν κλειστά, ώστε να ανακόπτεται ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που θερμαίνει το χώρο. Η χρήση κλιματιστικού μπορεί να είναι περιστασιακή κατά το διάστημα αυτό, καταφέρνοντας να διατηρήσει τη θερμοκρασία στο χώρο σε ανεκτά επίπεδα.

Παραπομπές:
1. Γ.Γ.Π.Π.: http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/pr ... fsonas.csp

2. Το εγχειρίδιο του μετεωρολόγου-προγνώστη:
http://www.hnms.gr/hnms/greek/meteorolo ... 2Fread_map
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2017: Διασπορά "ψευδών" προγνώ

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Πέμ 23 Μαρ 2017, 16:00

Σήμερα, 23 Μαρτίου, εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της Μετεωρολογίας καθώς σαν σήμερα, πριν από 67 χρόνια ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ). Για τον εορτασμό της ημέρας αυτής, ο ΠΜΟ επιλέγει ένα επίκαιρο και ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα θέμα. Φέτος επέλεξε το:

«Κατανοώντας τα νέφη: Ο ρόλος τους στη διαμόρφωση του καιρού και του κλίματος»

Εικόνα

Η ΕΜΥ, παρέμεινε μέχρι τις 4 το απόγευμα ανοιχτή για το κοινό και τα ΜΜΕ, για να ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Μετεωρολογίας. Εκδήλωση για την ημέρα αυτή και το πρόγραμμα Copernicus έλαβε χώρα και στο εργαστήριο φυσικής της ατμόσφαιρας του πανεπιστημίου Πατρών όπου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες.

Σε κάθε επιστήμη, η διαδικασία της "παρατήρησης" είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα για την κατανόηση ενός φαινομένου. Όπως συμβαίνει και με την Αστρονομία, έτσι και στη Μετεωρολογία, οι "ερασιτέχνες" παρατηρητές, έχουν πολλές συμβάλλει σε πολύ σημαντικό ποσοστό στην κατανόηση πολλών φαινομένων ή ακόμη και στην ανακάλυψη και καταγραφή καινούργιων. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως, ο Άγγλος φαρμακοποιός Luke Howard, "ερασιτέχνης" και λάτρης της Μετεωρολογικής επιστήμης, ήταν πρωτοπόρος στην κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση των νεφών. Το 1803, δημοσίευσε την πρώτη ταξινόμηση, η οποία χωρίς μεγάλες αλλαγές χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Στην εποχή του διαδικτύου, λάτρεις του καιρού και της μετεωρολογίας καταγράφουν τις δικές τους παρατηρήσεις, τοποθετούν μετεωρολογικούς σταθμούς ενημερώνοντας για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής τους, φωτογραφίζουν τα νέφη και εν γένει, αποτυπώνουν με κάθε τρόπο καθημερινά τον καιρό της περιοχής τους. Κάποιοι εξ αυτών, πραγματοποιούν και προγνώσεις καιρού με συνέπεια και αξιοζήλευτη επιτυχία. Εξάλλου, η μετεωρολογική γνώση, είναι πλέον διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο και δεν παραμένει κλειστή στους τοίχους ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος ή ενός ερευνητικού κέντρου. Απομένει λοιπόν, η αξιοποίησή της. Είναι γεγονός οτι το "ερασιτεχνικό" κομμάτι της μετεωρολογίας, συμβάλλει τα μέγιστα, τόσο στην πρόοδο της επιστήμης όσο και στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

Εικόνα

Την ίδια στιγμή όμως που ο πλούτος της πληροφορίας είναι διαθέσιμος σε όλους, παρατηρείται το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων, αρχικά στο διαδίκτυο και εν συνεχεία και σε άλλα ΜΜΕ. Η ειδήσεις πλέον, κυκλοφορούν σαν τις φήμες σε μια μικρή κοινωνία, μόνο που τα "στόματα" αντικαταστάθηκαν από ιστοσελίδες, συχνά αμφιβόλου εγκυρότητας, χωρίς πολλές φορές ν'αναφέρονται καν οι πηγές των πληροφοριών που μεταδίδουν. Βρισκόμαστε πια στην εποχή κατά την οποία, ενώ υπάρχει πληθώρα πληροφοριών και γνώσης για τα περισσότερα θέματα συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της πρόγνωσης του καιρού, ταυτόχρονα όμως έχει αυξηθεί και η σύγχυση γύρω από αυτές τις πληροφορίες. Ιδιαίτερα όσον αφορα την πρόγνωση του καιρού, υπάρχει μια συγκεκριμένη και γνωστή σε όλους ιστοσελίδα, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την ερασιτεχνική μετεωρολογία, που διαδίδει διαρκώς ανακρίβειες σχετικά με τον καιρό των επόμενων ημερών, εβδομάδων ή και μηνών, κυρίως με αφορμή την έλευση κάποιας εορτής. Τα δημοσιεύματα είναι συνήθως "τρομολαγνικά" έχοντας ως κύριο στόχο τα "κλικς" και τα διαφημιστικά έσοδα και αφορούν σε ακραίους καύσωνες, ακραίο ψύχος, ακραίες βροχές κ.ο.κ. και δυστυχώς αναπαράγονται από την πλειονότητα των ΜΜΕ. Είναι προφανές οτι οι συντάκτες (δημοσιογράφοι;) των συγκεκριμένων άρθρων δεν ελέγχουν τις πηγές τους, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τους αναγνώστες, όπου μόνο το 1% των όσων διαβάζουν μια είδηση, μπαίνει στον κόπο να την ελέγξει.

Εικόνα

Η ζημία, είναι πολύ μεγάλη καθώς βλέπουμε ν'αυξάνεται η σύγχυση του κοινού και καταρρακώνεται η αξιοπιστία των προγνώσεων. Αυτό σημαίνει οτι σε περίπτωση έλευσης ενός πραγματικά ακραίου γεγονότος, οι προειδοποιήσεις που θα έχουν εκδοθεί δεν θα έχουν τον ίδιο αντίκτυπο και κατά συνέπεια το κοινό θα εκτεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η κατάσταση αυτή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με δυό τρόπους: Είτε με τη θέσπιση περιοριστικά μέτρα, είτε την εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού ώστε ν'αποκτήσει "μετεωρολογική παιδεία". Η αναφορά σε "περιοριστικά μέτρα" είναι γενική καθώς το όριο είναι αρκετά δύσκολο να τεθεί. Μπορούν να υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας και πρόστιμα που αφορούν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν μπορεί εύκολα αυτό να επιβληθεί στο διαδίκτυο. Ωστόσο, γενικά μιλώντας και επί της αρχής, η φίμωση του λόγου είναι μια εύκολη αλλά όχι καλή λύση διότι μέσω του περιορισμού της πληροφορίας και την υιοθέτηση τέτοιων κανόνων, εκτός από τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, στόχος γίνεται στο σύμπτωμα (η σύγχυση) και οχι η ασθένεια που είναι η έλλειψη κριτικής ικανότητας και η ανευθυνότητα. Από την άλλη πλευρά, η απόκτηση παιδείας είναι η δύσκολη λύση που στοχεύει ακριβώς σε αυτήν την ασθένεια. Κι εν προκειμένω, η απόκτηση "μετεωρολογικής παιδείας". Σε αυτό το κομμάτι υπεύθυνοι είναι οι επίσημοι φορείς αλλά θα πρέπει εξίσου ν' αναγνωριστεί η συμβολή της πλειονότητας των παρατηρητών καιρού και των ερασιτεχνών προγνωστών. Ημέρες γιορτής σαν την σημερινή, θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι τα μέγιστα προς την ενημέρωση περί του συγκεκριμένου προβλήματος. Όμως η αντιμετώπισή του έρχεται συν τω χρόνω, και θα πρέπει να είναι καθημερινή προσπάθεια μέσω της διοργάνωσης ακόμη περισσότερων εκδηλώσεων και εξωστρεφών δραστηριοτήτων. Η μετεωρολογία και η πρόγνωση του καιρού πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού.

Κλείνοντας αυτό το σύντομο σημείωμα, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως όσοι υπηρετούν την επιστήμη της μετεωρολογίας, ξέρουν οτι έχουν να βαδίσουν έναν πολύ δύσκολο δρόμο. Η εξέλιξή της είναι διαρκής και μεγάλη, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συμβαίνει αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολες και οι προκλήσεις μεγάλες. Η αξιοπιστία των προγνώσεων του καιρού έχει βελτιωθεί θεαματικά και η επιστήμη έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητάς του.

Χρόνια πολλά λοιπόν, στους μετεωρολόγους και σε όλους τους παρατηρητές του καιρού!
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 6 επισκέπτες

cron