Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

Re: Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση

Δημοσίευσηαπό meteo-news » Τετ 09 Ιαν 2013, 19:47

Επειδή τις τελευταίες ημέρες σε πολλά καιρικά site αναφέρθηκε ο χειμώνας του 1962-1963, με αφορμή την απότομη θέρμανση της στρατόσφαιρας που έγινε εκείνη την χρονιά, σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα με το τα καιρικά γεγονότα όπως τα συλλέξαμε από εφημερίδες της εποχής αλλά και από το internet.

Ο χειμώνας του 1962-1963 έμεινε στην ιστορία ως ο "χειμώνας των πάγων" αφού σε ολόκληρη την Ευρώπη οι καιρικές συνθήκες θύμιζαν Βόρειο πόλο.Στην Γαλλία τα λιμάνια της χώρας κατακλύστηκαν από τους πάγους ενώ στην Ιταλία πολυάριθμα ήταν τα θύματα λόγω του πρωτόγνωρου ψύχους.Στην Αυστρία σημειώθηκαν θερμοκρασίες ακόμα και 30 βαθμών κάτω του μηδενός ενώ η τότε Γιουκοσλαβία και η Βουλγαρία θάφτηκαν κάτω από ένα παχύ στρώμα χιονιού. Στο Βέλγιο την Ολλανδία και την Βρετανία ο παγετός παρέλυσε τον κανονικό ρυθμό της ζωής των ανθρώπων.Το δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου του 1962 679 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ευρώπη από αιτίες που είχαν να κάνουν με την κακοκαιρία και το πολικό ψύχος.Στην νότια Βρετανία το ύψος του χιονιού σε διάφορες περιοχές έφτασε και τα έξι μέτρα ενώ στο Λονδίνο από την επομένη των Χριστουγέννων ως και τον Απρίλιο η μέση θερμοκρασία ήταν 0,2 βαθμοί Κελσίου.

Στην Αμερική ο χειμώνας χαρακτηρίστηκε ο βαρύτερος του αιώνα αφού ακόμα και οι νότιες πολιτείες καλύφθηκαν κάτω από το λευκό πέπλο του χιονιού.Στις Ανατολικές πολιτείες οι χιονοθύελλες κάλυψαν πολλές επαρχίες κάτω από χιόνια ύψους ακόμα και 4 μέτρων.Μόνο τον Δεκέμβριο του 1962 161 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Αμερική από το ψύχος


Στην χώρα μας ο χειμώνας χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων 100 ετών. Πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους λόγω του ψύχους ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα μεγάλα αστικά κέντρα ντύθηκαν στα λευκά.

Παρακάτω ετοιμάσαμε ένα χρονολόγιο καιρικών γεγονότων στην Ελλάδα τον χειμώνα 1962-1963 μετά από έρευνα στις εφημερίδες της εποχής.....

2.12.1962: Ισχυρή νεροποντή στην Αθήνα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 50 υπόγεια.Στον νομό Ηλείας βρέχει ,με μικρές διακοπές,επί 50 ημέρες με αποτέλεσμα η περιοχή θα θυμίζει απέραντη λίμνη.Χιόνια σε Φλώρινα ,Νάουσα,Βέροια ,Κοζάνη και Κιλκίς.

4.12.1962: Ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλη την βόρεια Ελλάδα. Στο δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς το ύψος του χιονιού έφτασε τα 2 περίπου μέτρα ενώ στην Δράμα το ύψος του χιονιού έφτασε και τους 60 πόντους. Στα Δωδεκάνησα σημειώνονται πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις ενώ πυκνό χαλάζι πέφτει στην Κάλυμνο.

10.12.1962: H θερμοκρασία στην Φλώρινα πέφτει στους -14 βαθμούς Κελσίου

21.12.1962: Πλημμύρες στην Πάτρα με αποτέλεσμα 350 οικογένειες να μείνουν προσωρινά μακριά από τις εστίες τους. Έντονες χιονοπτώσεις σε ολόκληρο την Βόρεια Ελλάδα στην Λάρισα και στον Βόλο.

22.12.1962:Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Στο Πήλιο η θερμοκρασία έφτασε τους -6 βαθμούς Κελσίου ενώ τα χωριά του ανατολικού Πηλίου θάφτηκαν κάτω από μισό μέτρο χιόνι.

23.12.1962: Σε όλους τους νομούς της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας οι χιονοθύελλες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα. Στην Θεσσαλονίκη το ύψος του χιονιού έφτασε τους 30 περίπου πόντους.Δύο νεκροί από την κακοκαιρία σε Τρίκαλα και Αγρίνιο.

24.12.1962:Το ύψος χιονιού στην πόλη της Φλώρινας ξεπερνά τους 75 πόντους.Στην Πάρνηθα οι χιονοθύελλες είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλεισθούν 200 εκδρομείς ενώ σε πολλά σημεία του βουνού το ύψος του χιονιού έφτασε και το ένα μέτρο.

26.12.1962: Πυκνές χιονοπτώσεις στην Καστοριά και στην Κοζάνη.Στα ορεινά της Καρδίτσας τα χιόνια έφτασαν και τους 50 πόντους ύψος.

15.1.1963:Χιονίζει καθ όλη την διάρκεια της ημέρας σε Θεσσαλονίκη ,Κοζάνη καθώς και σε ολόκληρη την Ήπειρο

20.1.1963: Πρωτοφανής νεροποντή έπληξε την Αθήνα και την Πάτρα με αποτέλεσμα 150 σπίτια να καταστραφούν στην πρωτεύουσα της Αχαίας ενώ 100 υπόγεια πλημμύρισαν στην Αθήνα.

22.1.1963:Ρίψεις εφοδίων από αεροπλάνα σε αποκλεισμένες περιοχές. Ακόμα τρείς νεκροί σε Γρεβενά,Καστοριά και Ξάνθη λόγω του ψύχους

23.1.1963 : Χιονιάς στην Θεσσαλονίκη όπου το θερμόμετρο έπεσε ακόμα και στους 6 βαθμούς υπό το μηδέν.Στην Πτολεμαίδα το θερμόμετρο έπεσε στους 22 βαθμούς υπό το μηδέν. Χιόνια και στην Αττική όπου στα λευκά ντύνονται τα βόρεια προάστια των Αθηνών.

24.1.1963:Δύο θάνατοι σε Αθήνα και Τρίκαλα λόγω ψύχους. Στα λευκά Πάρνηθα ,Πεντέλη, Υμηττό αλλά και σε όλα τα βόρεια προάστια των Αθηνών.Τα 2/3 της Αιτωλοακαρνανίας ντύνονται στα λευκά ενώ στα ορεινά της Λαμίας τα χιόνια έφτασαν το 1,5 μέτρο.

25.1.1963:Το θερμόμετρο στην Αθήνα στους -1,4 βαθμούς Κελσίου. Στα λευκά η πρωτεύουσα από άκρη σε άκρη.

26.1.1963: Δύο νεκροί από την κακοκαιρία. Η ελάχιστη θερμοκρασία στην Αθήνα έφτασε τους -3 βαθμούς ενώ στην Πτολεμαίδα έφτασε τους -23 βαθμούς. Η Φλώρινα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ στην Πατρα το θερμόμετρο έδειξε το πρωί -2 βαθμούς. Στην Χίο 40 περίπου πόντοι χιονιού καλύπτουν ολόκληρο το νησί .

27.1.1963: Χιονίζει και πάλι στα βόρεια προάστια των Αθηνών ενώ στην Ήπειρο καθ όλη την διάρκεια της ημέρας κυμαίνονται από -5 έως -10 βαθμούς.Πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία στον Βόλο.

29.1.1963: Ο ποταμός Έβρος καλύπτεται από στρώμα πάγου που σε ορισμένα σημεία φτάνει ακόμα και τους 60 πόντους
Χρήστος
Αρτέμιδα Αττικής

Εικόνα
http://www.meteo-news.gr
Άβαταρ μέλους
meteo-news
 
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: Πέμ 01 Σεπ 2011, 21:30
Τοποθεσία: Άρτεμις Αττικής

Re: Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση

Δημοσίευσηαπό Pavlosgrig » Τετ 09 Ιαν 2013, 20:03

Καλησπέρα,

πάρα πολύ ενδιαφέρον το βρίσκω το θέμα της Στρατοσφαιρικής θέρμανσης. Βλέπω να γίνονται εκτενείς αναφορές σε πολλά sites ενώ μίλησαν για το φαινόμενο αυτό και ο Σάκης στο δελτίο του και ο κύριος Ζιακόπουλος στο blog στο οποίο γράφει, μνημονεύοντας χαρακτηριστικά τον χειμώνα του 1962-1963. Το φαινόμενο απ' ό,τι κατάλαβα επίκειται τις επόμενες ημέρες-εβδομάδες στο βόρειο ημισφαίριο και θα έχει αντίκτυπο στον καιρό πολλών περιοχών.

Ωστόσο τώρα θέλω να διατυπώσω κάποιες απορίες:
-Μια και σε πρώτη φάση φαίνεται να η πολική μάζα να επισκέπτεται την δυτική και κεντρική Ευρώπη, μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε με στοιχεία-πιθανότητες για το αν πρόκειται να κατευθυνθεί και προς την νοτιοανατολική Ευρώπη;

-Αν ναι μέσα σε πόσο καιρό μπορεί να συμβεί αυτό; Εννοώ υπάρχουν κάποια στάνταρ χρονικά όρια στα οποία θα λάβει χώρα το φαινόμενο ή η διάρκεια εμφάνισής του δεν είναι κάτι σταθερό; (μπορεί να μείνει δηλ λίγες μέρες ή να επιμείνει για εβδομάδες;)

-Εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα οπότε τζάμπα γίνεται τόσος ντόρος ή συμβαίνει σχετικά σπάνια κάτι τέτοιο;

Όποιος γνωρίζει ή έχει γενικότερες γνώσεις πάνω σε αυτά, θα ήταν ενδιαφέρον να μας διαφωτίσει.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι η επικείμενη κάθοδος του ψύχους σε κεντρική Μεσόγειο, Ιταλία, έως και βόρεια Αφρική (Λιβύη, Τυνησία) μου θυμίζει έντονα τον καιρό που επικράτησε στα τέλη Γενάρη του 2005, οπότε και στην Ήπειρο χιόνιζε με το τσουβάλι σε εβδομαδιαία βάση συμπεριλαμβανομένων και των Ιωαννίνων και μετά το πέρας της κακοκαιρίας είδα τα Τζουμέρκα σε κατάσταση που όμοιά τους δεν θυμάμαι ξανά στο παρελθόν (διάβασα αργότερα ότι το ύψος της χιονόστρωσης στην κορυφή τους άγγιζε τα 7 μέτρα!).

Καλό βράδυ,
Παύλος, Θεσσαλονίκη
+2,8C
Pavlosgrig
 
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Παρ 01 Ιούλ 2011, 14:29
Τοποθεσία: Άρτα

Re: Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση

Δημοσίευσηαπό thgian82 » Πέμ 10 Ιαν 2013, 11:05

Καλησπέρα στην όμορφη παρέα και καλώς σας βρήκα!

Με αφορμή το πολύ έντονο ενδιαφέρον που έχει προκύψει για το φαινόμενο της ΑΣΘ, θα ήθελα απλά να εφιστήσω την προσοχή μας σχετικά με την εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων του φαινομένου στον καιρό της χώρας μας. Είναι αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό πολλά ακούγονται και άλλα τόσα γράφονται, ενώ γίνονται και άμεσοι παραλληλισμοί με αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως κάθε προσέγγιση του φαινομένου θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και πάντα στα πλαίσια της "ψυχρής λογικής". Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου και πως θα επηρεάσει εν τέλει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (και σε τι βαθμό).

Σε ό,τι αφορά κάποια ερωτήματα που τέθηκαν, θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες απαντήσεις, πάντα με τις λίγες γνώσεις που έχω επί του συγκεκριμένου θέματος.

-Μια και σε πρώτη φάση φαίνεται να η πολική μάζα να επισκέπτεται την δυτική και κεντρική Ευρώπη, μπορούμε αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε με στοιχεία-πιθανότητες για το αν πρόκειται να κατευθυνθεί και προς την νοτιοανατολική Ευρώπη;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, κάθε τέτοια πρόγνωση/εκτίμηση χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι σχετικές μελέτες του παρελθόντος έχουν δείξει πως πάντα υπάρχει μια υστέρηση φάσης σε ό,τι αφορά στην εκδήλωση των επιπτώσεων του. Σαφέστατα, Κ. και Β. Ευρώπη φαίνεται πως θα επηρεαστούν πιο άμεσα. Όσο για τη χώρα μας, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθεί η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τις επόμενες 7-10 ημέρες.

-Αν ναι μέσα σε πόσο καιρό μπορεί να συμβεί αυτό; Εννοώ υπάρχουν κάποια στάνταρ χρονικά όρια στα οποία θα λάβει χώρα το φαινόμενο ή η διάρκεια εμφάνισής του δεν είναι κάτι σταθερό; (μπορεί να μείνει δηλ λίγες μέρες ή να επιμείνει για εβδομάδες;)

Η εκδήλωση των επιπτώσεων μιας ΑΣΘ τοποθετείται χρονικά από λίγες ημέρες έως και κάποιες εβδομάδες από τη στιγμή που το φαινόμενο κορυφώνεται. Η διάρκεια των επιπτώσεων ποικίλει επίσης. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αναφέρουν επιδράσεις ακόμα και για χρονικό διάστημα 1 μήνα.

-Εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα οπότε τζάμπα γίνεται τόσος ντόρος ή συμβαίνει σχετικά σπάνια κάτι τέτοιο;

Με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο φαινόμενο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι συμβαίνει κάθε 2-3 χρόνια (χειμώνες). Θα έλεγα λοιπόν πως είναι ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο που άξια κερδίζει την προσοχή μας. Ο ντόρος που γίνεται βέβαια δεν αποδίδεται, κατ' εμέ, στην ίδια την άγρια ομορφιά του φαινομένου αλλά στις υποτιθέμενες επιπτώσεις του στη χώρα μας (χιονιάς). Η σχεδόν παντελής απουσία αναφοράς στο φαινόμενο αυτό τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσε να αποδοθεί επίσης και στο "δύσκολο" χαρακτήρα του. Αποτελεί φαινόμενο του οποίου η μελέτη άπτεται της δυναμικής μετεωρολογίας της μέσης ατμόσφαιρας, γεγονός μάλλον αποτρεπτικό για όσους ασχολούμαστε με τον καιρό σε ερασιτεχνικό ή ημι-ερασιτεχνικό επίπεδο.

Κλείνοντας, πιστεύω πως μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες θα είμαι σε θέση να σας παραθέσω περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.
thgian82
 
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Πέμ 10 Ιαν 2013, 7:12
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση

Δημοσίευσηαπό meteo-news » Πέμ 10 Ιαν 2013, 20:14

Με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο φαινόμενο, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι συμβαίνει κάθε 2-3 χρόνια (χειμώνες). Θα έλεγα λοιπόν πως είναι ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο που άξια κερδίζει την προσοχή μας.


2-3 χρόνια; μήπως εννοείς κάτι άλλο;
Χρήστος
Αρτέμιδα Αττικής

Εικόνα
http://www.meteo-news.gr
Άβαταρ μέλους
meteo-news
 
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: Πέμ 01 Σεπ 2011, 21:30
Τοποθεσία: Άρτεμις Αττικής

Re: Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση

Δημοσίευσηαπό thgian82 » Πέμ 10 Ιαν 2013, 20:23

2-3 χρόνια; μήπως εννοείς κάτι άλλο;


Όχι, 2-3 χρόνια ήθελα να γράψω :) Αναφέρομαι φυσικά σε ισχυρά επεισόδια ΑΣΘ, όπως αυτά ορίζονται επίσημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και μία διαβάθμιση σε αυτά τα επεισόδια, οπότε επεισόδια μικρότερης έντασης μπορεί να συμβαίνουν (και συμβαίνουν) συχνότερα. Εάν κάνω κάπου λάθος, παρακαλώ διορθώστε με :)
thgian82
 
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Πέμ 10 Ιαν 2013, 7:12
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση

Δημοσίευσηαπό Edward N. Lorentz » Πέμ 10 Ιαν 2013, 22:40

thgian82 έγραψε:
2-3 χρόνια; μήπως εννοείς κάτι άλλο;


Όχι, 2-3 χρόνια ήθελα να γράψω :) Αναφέρομαι φυσικά σε ισχυρά επεισόδια ΑΣΘ, όπως αυτά ορίζονται επίσημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και μία διαβάθμιση σε αυτά τα επεισόδια, οπότε επεισόδια μικρότερης έντασης μπορεί να συμβαίνουν (και συμβαίνουν) συχνότερα. Εάν κάνω κάπου λάθος, παρακαλώ διορθώστε με :)


Τα είχα ανεβασει και σε παλαιότερο θρεντ για όποιον ενδιαφέρεται


Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Edward N. Lorentz
 

Re: Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση

Δημοσίευσηαπό thgian82 » Πέμ 10 Ιαν 2013, 23:14

Ετοιμάσα ένα νέο άρθρο με το οποίο προσπαθώ να προσεγγίσω με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το φαινόμενο της ΑΣΘ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορείτε να το βρείτε εδώ:
http://theweatherwizard.wordpress.com/2 ... e10jan201/

Κάθε σχόλιο και κριτική είναι ευπρόσδεκτα! :)
thgian82
 
Δημοσιεύσεις: 7
Εγγραφή: Πέμ 10 Ιαν 2013, 7:12
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Αιφνίδια Στρατοσφαιρική Θέρμανση

Δημοσίευσηαπό Konstantinos » Παρ 11 Ιαν 2013, 10:52

Δεν γνώριζα την ύπαρξη του φαινομένου και βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες που διαβάζω. Ωστόσο, για τα δικά μας καιρικά μελλούμενα στην Ελλάδα, μου δημιουργείται η εντύπωση από τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων ότι πάμε για ένα γλυκύ βραστό Ιανουάριο :?: :roll: Ελπίζω μόνο να είναι υγρός... :|
Κωνσταντίνος, Πάτημα Χαλανδρίου (246m)
Αθήνα
Άβαταρ μέλους
Konstantinos
 
Δημοσιεύσεις: 1277
Εγγραφή: Δευτ 13 Ιουν 2011, 17:00
Τοποθεσία: Πάτημα Χαλανδρίου (246m)

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό gbourlis » Παρ 11 Ιαν 2013, 11:44

Καλημέρα.
Κάποιο μέλος του GFS είχε κέφια χθες
Εικόνα
Γιώργος Μπ, Πάτρα
http://ozia.net/W/
gbourlis
 
Δημοσιεύσεις: 402
Εγγραφή: Τετ 06 Απρ 2011, 18:00
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό GiorgosP » Παρ 11 Ιαν 2013, 11:53

gbourlis έγραψε:Καλημέρα.
Κάποιο μέλος του GFS είχε κέφια χθες
Εικόνα:shock: :shock: :shock: :shock:
Γιατρέ μου, να βάλω πετρέλαιο;;;; :lol: :lol: :lol:
Γιώργος Πατρίκης, Ν. Φάληρο

Γιατί αν η ελπίδα φαντάζει μεγαλείο, χαθήκαμε.
Γιατί αν η αισιοδοξία μοιάζει με ουτοπία τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε μια ζωή δίχως νόημα!
Άβαταρ μέλους
GiorgosP
 
Δημοσιεύσεις: 994
Εγγραφή: Τρί 21 Ιουν 2011, 8:20
Τοποθεσία: Ελλάδα - Αθήνα - Νέο Φάληρο

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron