Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

ΗΜΕΡΑ #1 - Αξιολόγηση + Φαινόμενο Ζαράκων

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Κυρ 22 Ιούλ 2018, 21:27

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ
Κάπως χαμηλότερες του αναμενόμενου (από εμένα) οι θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και μόνο στα Οινόφυτα (θεωρώ τον σταθμό αξιόπιστο και πολύ καλά συντηρημένο), είχαμε 40.5 βαθμούς, ενώ σύμφωνα με τους σταθμούς του ΕΑΑ, παρά 0.1 δεν πιάσαμε το 40άρι, με 39.9 στη Λάρισα.

Εικόνα

Εικόνα

Πηγή: http://meteo.gr

Σύμφωνα όμως με το δίκτυο της ΕΜΥ, η Λάρισα είχε 38.6º μέγιστη. Ως συνήθως ο σταθμός της ΕΜΥ στο ΑΤΑ, δίνει χαμηλότερες μέγιστες από το ΕΑΑ (μάλλον λόγω σημείου τοποθέτησης).

Υπήρξε λοιπόν μια υπερεκτίμηση των τιμών κατά τουλάχιστον 1 βαθμό. Η υπερεκτίμηση ήταν ανθρώπινος παράγοντας από την δική μου πλευρά, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα, απεικόνισαν αρκετά καλά την κατάσταση.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΖΑΡΑΚΩΝ

Φέτος, παρατηρείται μια περίεργη συμπεριφορά του καιρού σε κάθε σημαντικό θερμό κύμα (είναι η τρίτη φορά που το παρατηρώ). Η περιοχή καταγράφει πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της!
Ιδιαίτερα δε, στα τελευταία 2 θερμά κύματα, οι θερμοκρασίες είναι στο όριο του ακραίου, αντιθέτως με ο,τι συμβαίνει γενικότερα στη χώρα (όπου οι θερμοκρασίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ υψηλές, πόσω μάλλον ακραίες).

Ξεκινάω από την σημερινή περίπτωση. Στην παρακάτω εικόνα από το http://www.meteonetwork.it/rete/livemap/ , όπου χρησιμοποιούνται δεδομένα μετεωρολογικών σταθμών από το ΕΑΑ, βλέπουμε τη μέγιστη θερμοκρασία σε διάφορους σταθμούς καλύπτοντας περίπου την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα.

Εικόνα

Στα μάτια των περισσοτέρων μπορεί να φαίνεται σαν κάτι το φυσιολογικό και πράγματι είναι για όλες τις περιοχές πλην του συγκεκριμένου τμήματος της νότιας Εύβοιας: Φυσιολογικό διότι με γενικότερο Δ ρεύμα, οι θερμότερες συνθήκες εντοπίζονται σε κλειστές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας - με το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τη "γλιτώνει". Το σπάνιο της υπόθεσης όμως είναι, να επηρεάζεται τόσο έντονα και η συγκεκριμένη περιοχή.

Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν και θα έλεγα οτι είναι η περίπτωση κατά την οποία η συγκεκριμένη, παραδοσιακά δροσερή περιοχή, δύναται να καταγράψει υψηλές θερμοκρασίες: Όταν υπάρχει πλήρης απουσία μελτεμιού (το οποίο θα εμφανιστεί ως ενισχυμένος ΑΒΑ άνεμος κατά τη διάρκεια της ημέρας) και κυριαρχήσει το Δ ρεύμα κατά τις ώρες μεταξύ 12.00 και 16.00. Και πάλι όμως, οι τιμές της θερμοκρασίας, μπορεί απλώς να ισοφαρίσουν τις τιμές του λεκανοπεδίου της Αθήνα, ποτέ δεν έχει τύχει να είναι υψηλότερες! Ο λόγος είναι οτι στα νοτιοδυτικά μας, υπάρχει ο Ευβοϊκός, οπότε έστω και λίγο η πολύ θερμή μάζα "ψύχεται" και μετριάζεται η επιρροή του foehn από τα ορεινά της ΒΑ Αττικής αλλά και η υπερβολική θέρμανση από τα νότια της Βοιωτίας (αναλόγως της διεύθυνσης του ανέμου). Καταλήγουμε λοιπόν απλώς, να έχουμε την ίδια θερμοκρασία με το κέντρο της Αθήνας.

Στη σημερινή σπάνια περιπτωση, το μυστικό κρύβεται στην τοπική κυκλοφορία των ανέμων:
Το θερμικό χαμηλό είναι πάρα πολύ ασθενές. Άρα το μελτέμι και γενικότερα οι ΒΑ συνισταμένης άνεμοι ανύπαρκτοι στο κεντρικό Αιγαίο. Αυτοί οι άνεμοι πνέουν σχεδόν καθημερινά κάθε καλοκαίρι, έστω και στα 2-3 μποφώρ και εμφανίζονται ως ενισχυμένη θαλάσσια αύρα που διατρέχει την περιοχή από τα Α προς τα Δ, φτάνοντας λόγω επιτάχυνσης και τα 4-5 μποφώρ, θερμαίνοντας τα παράκτια του Ευβοϊκού. Ακόμη και σε κλασικές περιπτώσεις καύσωνα, ή θερμών εισβολών, αυτός ο άνεμος πάντα υπάρχει. Καθώς λοιπόν απουσίαζε αυτή η συνθήκη, το κέντρο των επιφανειακών χαμηλών πιέσεων λόγω μεγάλης θέρμανσης του εδάφους της ηπειρωτικής χώρας, επεκτείνεται ακόμη νοτιότερα, επηρεάζοντας και την περιοχή. Η θερμή αέρια μάζα της ηπειρωτικής χώρας, εξαπλώνεται λοιπόν και προς τα εμάς και την ίδια στιγμή απουσιάζουν εντελώς οι τοπικές κυκλοφορίες θαλάσσιας αύρας!!

Η παρακάτω εικόνα είναι η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου κατά την σημερινή ημέρα. Παρατηρούμε οτι ενώ το ρεύμα ξεκινάει ως ΑΒΑ, στρέφεται σε ΝΑ, έπειτα Ν και στο τέλος της ημέρας ΝΔ και ενισχυόμενο.

Εικόνα

Θα πρέπει να επισημάνω πως αυτή η συμπεριφορά είναι ακριβώς αντίστροφη σε σχέση με το σύνηθες: Στις περιπτώσεις θερμών κυμάτων, η ημέρα ξεκινάει με ΝΔ ανέμους, πιθανώς ενισχυμένους, οι οποίοι όμως σταδιακά στρέφονται σε Ν και στη συνέχεια ΝΑ και στο τέλος Α/ΒΑ. Η ώρα που συμβαίνει αυτό είναι κατά τις 12.00 το μεσημέρι, όπου και σημειώνεται η μέγιστη της ημέρας. Την ώρα που σημειώνονται οι μέγιστες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, σε εμάς επικρατεί ενισχυμένο ΑΒΑ ρεύμα και θερμοκρασίες κατά πολύ χαμηλότερες, ακόμη και κατά 6-8 βαθμούς.

Η σημερινή ροή των ανέμων όμως, φανερώνει εν τέλει τη δημιουργία και εξάπλωση του θερμικού χαμηλού λόγω μεγάλης θέρμανσης πάνω από την ηπειρωτική χώρα. Το αποψινό ΝΔ και διαρκώς ενισχυόμενο ρεύμα, φανερώνει μάλιστα χαμηλότερες πιέσεις βορειότερά μας, όπου το χαμηλό πλέον ενισχύεται και λογω της κατερχόμενης trough (δυναμικά αίτια).

Αυτό από μόνο του, προδιαγράφει μια αρκετά ενδιαφέρουσα ημέρα τόσο σε εμάς, όσο και γενικότερα στην ηπειρωτική χώρα. Υποψιάζομαι οτι η πρόγνωση δεν θα επαληθευτεί, αλλά για τους αντίθετους λόγους: Μπορεί -εστω τοπικα- οι μέγιστες να είναι αρκετά υψηλότερες από το αναμενόμενο.
Τα υπόλοιπα περί πολύ μεγάλης επικινδυνότητας για πυρκαγίες (λογω ανέμων και ενδεχομένως ξηρικών καταιγίδων στα βόρεια), ισχύουν.

Σημαντική σημείωση: Τα παραπάνω βασίζονται κατ'αρχήν λαμβάνοντας υπόψιν και τις προσομοιώσεις των περιοχικών μοντέλων, τη γνώση μου και την εμπειρία μου για τις ιδιαιτερότητες του μικροκλίματος της περιοχής αλλά και στην υπόθεση οτι ο σταθμός καταγράφει σωστά. Το τελευταίο το θεωρώ κατά 95-99% πιθανό, δεδομένου οτι όλες τις υπόλοιπες ημέρες, δίνει απολύτως λογικές και αναμενόμενες μετρήσεις. Με άλλα λόγια, δεν νομίζω να χαλάει το ανεμιστηράκι μόνο στα θερμά κύματα και επιπλέον, η συσχέτιση με τους γύρω σταθμούς ακολουθει και στις δύο περιπτώσεις το ιδιο ακριβώς pattern. Μένει απλώς η τυπική επιβεβαίωση την επόμενη φορά που θα βρεθώ εκεί.

Σαν τελείωμα, παραθέτω, έτσι για την ιστορία, τις μέγιστες για τις 17/7, ημέρα που το φαινόμενο παρατηρήθηκε ξανά. Σημειώνω απλώς το γεγονός οτι δεν πρόκειται για τις μέγιστες της ημέρας, αλλά για μια στιγμιαία μέτρηση γύρω στις 14.00, όπου φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά η διαφορά με τις γύρω περιοχές. Τα Στύρα πχ είναι 7 βαθμούς παρακάτω, καθώς δεν έχουν βρεθεί στην επιρροή της θερμής αέριας μάζας. Αργότερα βέβαια η θερμοκρασια ανέβηκε κ εδώ:
Εικόνα
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Medicane "Ζορμπάς" - απόπερια ανάλυσης

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Πέμ 27 Σεπ 2018, 2:54

Τα περισσότερα περί της κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα, τα έχω δημοσιεύσει στην ομάδα μας στο fb και σε άρθρα μου στο defence-point.gr . Ωστόσο, επειδή ο χώρος του fb δεν ειναι κατάλληλος για αναλύσεις, και για αρχειακούς λόγους, δημοσιεύω την ανάλυση εδώ.

Ξημερώνει Πέμπτη και παρατηρούμε οτι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόκλιση στα προγνωστικά σενάρια μεταξύ μοντέλων, μεταξύ διαφορετικών "τρεξιμάτων" του ίδιου μοντέλου, αλλά και μεταξύ των ensembles κάθε τρεξίματος. Η απόκλιση αφορά τόσο στην τροχιά του συστήματος από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου και μετά, όσο και στην έντασή του. Είναι λογικό, διότι τέτοιου είδους συστήματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν ούτως ή άλλως, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Είχα γράψει οτι κατά το δεύτερο μισό της Πέμπτης περνάμε στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας και από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, με πιθανότητα που προσεγγίζει το 100%, αναμένεται να δημιουργηθεί κλειστό σύστημα όμοιο με τροπικό κυκλώνα (στο κέντρο του). Το σύστημα δημιουργείται ως αποτέλεσμα 2 αιτίων:
1. Της θαλάσσιας αστάθειας στην περιοχή βόρεια της Κυρηναϊκής (θερμοδυναμικό αίτιο)
2. Της ύπαρξης trough (αυλώνα) στα 500hpa (δυναμικό αίτιο).
Εάν δεν λάβουμε υπόψιν μας και τους δύο παράγοντες στην δημιουργία του συστήματος, δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε και την πιθανή εξέλιξή του.
Σχετικά με 1 υπάρχει πολύ ζουμί και είναι τεράστιο πεδίο έρευνας κατ'εμέ γενικότερα ...
Ωστόσο αξίζει να αναφέρω 2 βασικούς κανόνες / συμπεράσματα σε αυτές τις περιπτώσεις δανεισμένα από την εμπειρία των τροπικών περιοχών.
-> Πρώτον, η κύρια πηγή τροφοδοσίας τους είναι η θερμοδυναμική διεργασία που πυροδοτείται από την εξάτμιση και την απελευθέρωση λανθάνουσας θερμότητας (της ενέργειας που απελευθερώνεται από την υγροποίηση των υδρατμών σε συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας) ...
-> ... και δεύτερον, προκειμένου αυτό να λάβει χώρα ως ανατροφοδοτούμενο σύστημα απαιτείται ένα υπόστρωμα SST (επιφανειακή θερμοκρασίες θάλασσας) >= 27°C. Απλοποιώντας το ακόμη περισσότερο, υψηλά cape πάνω από SST >=27°C σε ένα περιβάλλον ήρεμο πάνω από μια εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή. Κανονικά, η Μεσόγειος δεν είναι τέτοιο περιβάλλον λόγω της συχνής διέλευσης ατμοσφαιρικών διαταραχών και του στενού της πλάτους. Εδώ λοιπόν έρχεται το 2 αίτιο να βοηθήσει: Ο αυλώνας που κατέρχεται από τα Βαλκάνια προς εκείνη την περιοχή, φτάνοντας μεχρι και τις ακτές της βόρειας Αφρικής, προσφέρει το απαραίτητο trigger ώστε να έχουμε την απαραίτητα αρχική πτώση της πίεσης και να δημιουργηθεί κλειστό χαμηλό στην επιφάνεια. Αυτός ο αυλώνας, αναδιοργανώνει την "ασταθή σούπα" της περιοχής σε κλειστό χαμηλό κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πολύ δύσκολο να συμβεί.

Έχοντας όλα τα παραπάνω κατά νου, ας περάσουμε στο πρώτο animation που είναι το προβλεπόμενο SST, σύμφωνα με τον poseidon από τώρα μέχρι και την Κυριακή. Δείτε το λιγο...Θα εκπλαγείτε με το πόσο γρήγορα πέφτουν οι τιμές στην περιοχή και πολύ γρήγορα περνάμε σε απαγορευτικά SST για την συντήρηση τροπικών κυκλώνων:
Εικόνα

Στο επόμενο animation έχουμε τις περιοχές μέγιστης ισχύος του ανέμου πάνω από το επίμαχο σημείο. Επίτηδες έχω σταματήσει το animation στο μεσημέρι του Σαββάτου, χρονικό σημείο κατά το οποίο ξεκινάει το προγνωστικό χάος. Εκτός του οτι διακρίνεται ο κλειστός σχηματισμός του κυκλώνα, θέλω να παρατηρήσετε το εξής: Την έντονη ροή (ΒΑ) ανέμου που εκκινεί από την περιοχή του Μυρτώου περνώντας νοτίως της Πελοποννήσου φτάνοντας έως και τον κυκλώνα. Η ροή είναι απομεινάρι των θυελλωδών ανέμων που είχαμε χθες και σήμερα. Ταυτόχρονα, ο σχηματισμός καθώς "ρουφάει" το συγκεκριμένο ρεύμα αέρα, απομακρύνεται ταχύτατα προς τα δυτικά.
Εικόνα

Το συγκεκριμένο ρεύμα αέρα, μοιάζει πολύ με low level jet, αν και συνήθως αυτά εμφανίζονται στον θερμό τομέα ενός χαμηλού. Πάντως, το μόνο σιγουρο είναι οτι αυτό το ρεύμα αέρα, είναι αρκετά ευσταθές ψυχρό και πυκνό και εντελώς διαφορετικών χαρακτηριστικών από την αέρια μάζα που αποτελεί έναν τροπικό κυκλώνα (θερμές, υγρές και μικρότερης πυκνότητας). Αυτό το ρεύμα αέρα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του κυκλώνα. Σε πρώτη φάση, ενισχύει την δημιουργία του χαμηλού ως ύφεση μέσων γεωγραφικών πλατών, αλλά σύντομα, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την μετατροπή του σε τροπικό κυκλώνα, ή την συντήρησή του. Η ανάμιξή του στην περιστροφή του, ισοδυναμεί με "landfall" χωρίς καν να έχει προσεγγίσει κάποια ξηρά.

Βάσει λοιπόν των παραπάνω (γρήγορη πτώση του SST - κατάρρευση του ευνοικού υποστρώματος της θάλασσας και λόγω της ροής ψυχρής και ηπειρωτικής αέριας μάζας προς το κέντρο του κυκλώνα), εκτιμώ οτι η κίνησή του διατηρώντας τ'αρχικά χαρακτηριστικά προς τη νότια Πελοπόννησο / Δυτική Κρήτη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Με άλλα λογια, πολύ γρήγορα θα αποδυναμωθεί, ήδη από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, κυρίως ως προς την ένταση των ανέμων. Αυτό που θα απομείνει θα είναι μια κορεσμένη σε μεγάλο βάθος, ασταθής αέρια μάζα, με διάσπαρτες καταιγίδες, η οποία θα κινηθεί αρχικά προς τη νότια Πελοπόννησο και ίσως σε δεύτερο χρόνο προς τη Δυτική Κρήτη, φέρνοντας ένα κύμα βροχών και όσον αφορά τα νότια της Πελοποννήσου / Δυτική Κρήτη, πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους. Η έντασή τους παρ'όλα αυτά, δύσκολα θα προσεγγίσει το ανεμώδες διήμερο που διανύουμε.
Η πιθανότητα για οτιδήποτε περισσοτερο στις συγκεκριμένες περιοχές, είναι μικρή (θεωρώ 10%).

Πιστεύω πως προς αυτήν την κατεύθυνση θα αρχίσουν να συγκλίνουν όλα τα μοντέλα σήμερα Πέμπτη, ειδικά στα runs μετά το μεσημέρι ενώ από την Παρασκευή θα ξεκαθαριστεί το τοπίο. Ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση και που εμφανίζουν ισχυρότερο το σύστημα είναι κατ'αρχήν η αδυναμία τους να δουν σωστά το SST και επιπλέον να χειριστούν σωστά το συνδυαστικό αίτιο δημιουργίας αυτού του κυκλώνα. Η μικρή σχετικά ανάλυση τους, είναι επίσης πρόβλημα ως προς την απεικόνιση της επιφανειακής ροής των ανέμων. Σε τέτοιες περιπτώσεις το σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και η παραμικρή αλλαγή μπορει να του δώσει μια εντελώς διαφορετική τροχιά.
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron