Προγνώσεις μελών, ΜΜΕ & Nowcast

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Πέμ 13 Σεπ 2012, 5:04

Παραθέτω την πρόγνωση Ελλάδας και Αττικής - Εύβοιας, οπως εκδόθηκε στο kyklogenesis.gr
(http://www.kyklogenesis.gr)


ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 13-15/9/2012

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Με εξαίρεση τα βόρεια τμήματα του Ιονίου και παράκτιες περιοχές της Ηπείρου και μετά το βράδυ και σε νοτιότερα τμήματα του δυτικού άξονα της χώρας, στην υπόλοιπη χώρα, δεν αναμένονται αξιοσημείωτα φαινόμενα.
Όσον αφορά τις προαναφερθείσες ΒΔ περιοχές, η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με σχετικά καλό καιρό, όμως στη συνέχεια θα εμφανιστούν αραιές νεφώσεις και παράλληλα νέφη σε χαμηλά ύψη, τα οποία μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται δίνοντας όμβρους πρόσκαιρα έντονους, χωρίς να αποκλείεται η ηλεκτρική δραστηριότητα μετά τις απογευματινές ώρες. Το σκηνικό του καιρού, αρχικά θα είναι άστατο, και θα υπάρχουν διαστήματα βελτιώσεων, όμως η τάση θα είναι προς εντονότερα φαινόμενα μετά το απόγευμα, όπότε μεγαλύτερης έκτασης καταιγίδες θα επηρεάσουν τις περιοχές και αναμένονται έντονες. Για τις ίδιες ώρες (μετά το απόγευμα), ο καιρός θα καταστεί άστατος και σε ηπειρωτικότερες περιοχές της Ηπείρου, καθώς και σε τμήματα του κεντρικού Ιονίου καθώς και στη περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και το βράδυ, προς την αλλαγή της ημέρας, αναμένεται περεταιρω επιδείνωση και εκδήλωση καταιγίδων κι εδώ. ΟΙ καταιγίδες αναμένονται έντονες.
Στο μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας, αλλά και στη Θράκη αναμένονται αραιές νεφώσεις κατα διαστήματα πυκνότερες, ενώ χαμηλότερα νέφη θα εμφανιστούν προς το βράδυ.

Η θερμοκρασία σε σχετική άνοδο όσον αφορά τη Θεσσαλία, τη βορειοανατολική Στερεά και τη βορειοανατολική Πελοπόνησο, με τον υδράργυρο να φτάνει πρόσκαιρα το μεσημέρι τους 32-33 βαθμούς κατά τόπους. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά της ανατολικής χώρας, οι μέγιστες τιμές αναμένονται στους 28-30 και τοπικά έως 31 βαθμούς. Στους 26-29 βαθμούς η μέγιστες τιμές στα βόρεια και δυτικά / νοτιοδυτικά πεδινά ενώ στο Αιγαίο, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 26-28 βαθμούς γενικά. Αυξημένη σχετικη υγρασία στα δυτικά τμήματα της χώρας.

Οι άνεμοι στρέφονται σε όλες τις θάλασσες από Νότια γενικα συνισταμένη. Στο Ιόνιο, το ρεύμα θα γίνει αισθητό ήδη απο το πρωι με ένταση που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κλιμακώνεται αρχικά από Ν διευθύνσεις, φτάνοντας το μεσημέρι τα 4 και κατά τόπους στα βορειότερα και τα 5 μποφώρ, και προς το βράδυ έως και τα 6-7 μποφώρ, ενώ κατά τη διάρκεια των φαινομένων, ενδέχονται και τοπικά θυελλώδεις εντάσεις. Όσον αφορά το Αιγαίο, προς το μεσημέρι θα αρχίσει να γίνεται κι εδώ αισθητός ο νοτιάς, όσον αφορά το Θερμαϊκό, τις Σποράδες και τα ανοιχτά της Εύβοιας από Ν/ΝΝΑ διευθύνσεις καθώς και στο Μυρτώο / Δυτικές Κυκλάδες από Ν/ΝΔ διευθύνσεις, με εντάσεις στα 3-4 μποφώρ. Προς το απόγευμα, θα αρχίσει να ενισχύεται φτάνοντας τα 5 και κατά περιόδους και τα 6 μποφώρ. Αντίθετα, στις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου, οι άνεμοι αναμενονται ασθενέστεροι, και μόνο όσον αφορά το βορειοανατολικό Αιγαίο, ρεύμα ΝΝΔ διευθύνσεων θα αρχίσει να γίνεται αισθητό από το βράδυ.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Μέσα στη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, όσον αφορά τη περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, την Ήπειρο, το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο, θα σημειωθούν καταιγίδες κατά περιόδους και κατά τόπους ισχυρές, με τα φαινόμενα να έχουν επίμονο και ανατροφοδοτούμενο χαρακτήρα, ενώ φαίνεται να κορυφώνονται και να γενικεύονται προς το μεσημέρι, οπότε θα πάρουν την μορφή παράταξης. Νοτιότερα στο δυτικό άξονα της χώρας, ο καιρός θα είναι άστατος με νεφώσεις κυρίως στα χαμηλότερα ύψη, οι οποίες θα δώσουν κατά τόπους όμβρους ή και σύντομες καταιγίδες που ενδεχομένως να γενικευτούν τις μεσημβρινές ώρες. Στο πρώτο μισό της ημέρας, όσον αφορά τη δυτική Μακεδονία και περιοχές της κεντρικής, ο καιρός θα βαρύνει μέσα στη νύχτα και αναμένονται κι εδώ βροχές χωρίς όμως να ξεπεράσουν τις μέτριες εντάσεις. Αργά το πρωί, τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε πολλές ακόμη περιοχές της Μακεδονίας, καθώς και στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας.
Στη βορειοανατολική χώρα, ο καιρός θα είναι κατά βάση νεφελώδης με μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόνησο, αναμένονται παροδικές νεφώσεις σε χαμηλά ύψη σε εναλλαγές με αρκετή ηλιοφάνεια, οι οποίες θα έχουν την τάση να αναπτύσσονται κυρίως πάνω από ορεινές περιοχές.
Στο Αιγαίο, θα υπάρχει κατά βάση ηλιοφάνεια, με λίγες τοπικές νεφώσεις σε χαμηλά ύψη, με εξαίρεση τα βορειότερα του πελάγους, όπου αναμένονται διάσπαρτες νεφώσεις οι οποιες όσο κινούμαστε βορειότερα θα είναι πυκνότερες.

Στο δεύτερο μισό της ημέρας και κυρίως μετά το απόγευμα, και όσον αφορά τη περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και την Ήπειρο, οι βροχές θα συνεχιστούν, όμως σταδιακά θα μετριαστούν οι εντάσεις τους και θα απασχολήσουν κυρίως περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου, όπου θα είναι κατά περιόδους έντονες, ενώ περιορίζονται από το απόγευμα τα φαινόμενα από τα νησιωτικά και τα παράκτια, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν τελείως. Νοτιότερα στον δυτικό άξονα της χώρας, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά περιόδους όμβρους. Παράλληλα, καταιγίδες θα αναπτυχθούν και στη δυτική Μακεδονία καθώς και στα βορειότερα της Θεσσαλίας, και στις περιοχές της Πίνδου που καλύπτονται από το διαμέρισμα. Όμβροι, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και σε πολλές ακόμη περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ παροδικές βροχές θα απασχολήσουν πολλά τμήματα και της κεντρικής Μακεδονίας επίσης.
Όσον αφορά την ανατολική Στερεά, οι αναπτύξεις νεφών με χαμηλή βάση που θα υπάρχουν, αναμένεται, τουλάχιστον στα βορειότερα να είναι κάπως πιο γενικευμένες και δεν αποκλείονται σποραδικοί όμβροι.
Αναλόγως θα συμβεί και σε κάποια κεντρικά τμήματα της Πελοπονήσου. Στις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής χώρας, ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης με μικρή πιθανότητα όμβρων.
Στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο, αναμένονται λίγες παροδικές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες όσον αφορά τα βορειότερα του πελάγους.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 22-24 βαθμούς στα δυτικά και βόρεια πεδινά, μόνο κατά τόπους όσον αφορά τη Θράκη έως και τους 25 βαθμούς. Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόνησο, η θερμοκρασία αναμένεται στους 26-28 βαθμούς και κατά τόπους έως και τους 29. Τέλος, όσον αφορά το Αιγαίο η θερμοκρασία αναμένεται στους 24-26 βαθμούς και στα νοτιότερα έως 27-28, με εξαίρεση τη βόρεια Κρήτη, όπου ο υδράργυρος θα φτάσει και τους 30-32 βαθμούς λόγω των καταβατών νοτιάδων.

Οι άνεμοι ενισχύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ιόνιο, φτάνοντας σε γενικευμένες εντάσεις τα 7 μποφώρ και κατά τόπους και τα 8, συνδυασμένες με τις έντονες βροχές/καταιγίδες, έχοντας διεύθυνση Ν και κοντά στα παράκτια ΝΝΑ. Σταδιακά, μέσα στο πρωί, η ένταση των ανέμων θα αρχίσει να περιορίζεται με αποτέλεσμα τις μεσημβρινές ώρες να φτάνει τα 5-6 μποφώρ, στρεφόμενο από ΝΝΔ διευθύνσεις. Ανάλογες εντάσεις και στο υπόλοιπο της ημέρας, με εξάρσεις έως και τα 7 μποφώρ όσον αφορά τα βορειότερα τμήματα του πελάγους. Όσον αφορά το Αιγαίο, το νότιο ρεύμα θα αρχίσει να γίνεται αισθητό παντού μέσα στη νύχτα και το πρωί, με γενικές διευθύνσεις Ν/ΝΔ στα κεντρικά και νότια, και Ν/ΝΑ στα βορειότερα τμήμετα και στο ανατολικο Αιγαίο. Προς το μεσημέρι, η ένταση των ανέμων θα φτάνει τα 6 μποφώρ σε Θερμαϊκό, περιοχές του βορείου Αιγαίου καθώς και στα κεντρικά τμήματα του πελάγους, και τα 4-5 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές, με εξαίρεση τη περιοχή των Κυθήρων όπου αναμένονται κι εδώ 6 και κατά περιόδους 7 μποφώρ. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες, οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση και δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφώρ κυρίως όσον αφορά τα κεντρικά/βόρεια/βορειοανατολικά του πελάγους και τοπικά στο Κρητικό πέλαγος. Παράλληλα, στρέφονται παντού από ΝΝΑ διευθύνσεις.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Όσον αφορά τον δυτικό άξονα της χώρας, τη νύχτα, το πρωί και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα είναι άστατος καθώς συνεχίζεται ουσιαστικά το διάστημα σχετικής βελτίωσης του καιρού που θα έχει ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής. Από το μεσημέρι και μετά όμως, αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού, με γενικευμένες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, χωρίς να αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους επικίνδυνα. Οι καταιγίδες θα επηρεάσουν και τα νησιωτικά του Ιονίου. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σχετική εξασθένηση, μόνο από το βράδυ.
Όσον αφορά τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο καιρός θα είναι κλειστός καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, με κατά περιόδους βροχές, που μόνο τοπικά όσον αφορά τα ανατολικά της Μακεδονιας και της Θράκης θα είναι εντονότερες. Κλειστός καιρός και στη Θεσσαλία με πολύ μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας αργά το πρωί και το μεσημέρι με αρκετές βροχές ενώ θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Αρκετές νεφώσεις και στην ανατολική Στερεά/Πελοπόνησο, σε εναλλαγές με διαστήματα ηλιοφάνειας, περισσότερη στο πρώτο μισό της ημέρας. Παροδικές ασθενείς βροχές κυρίως στα βορειότερα. Σταδιακά, μετά το απόγευμα, ο καιρός θα κλείσει σε κάποιες περιοχές και δεν αποκλείονται κάπως πιο γενικευμένες βροχές κυρίως όσον αφορά τη βορειοανατολική Στερεά και κάποια κομμάτια της ανατολικής Πελοπονήσου και προς την αλλαγή της ημέρας και σε ανατολικότερες περιοχές.
Όσον αφορά το Αιγαίο, ο καιρός στο μεγαλύτερο κομμάτι του πελάγους θα είναι άστατος, με μεγάλες πιθανότητες για παροδικές βροχές στις Κυκλάδες τη νύχτα, αλλά και από τις πρώτες βραδυνές ώρες, όπου δεν αποκλείονται και οργανωμένα συστήματα καταιγίδων στο Μυρτώο και στις δυτικές Κυκλάδες, επηρεάζοντας ίσως και δυτικά τμήματα της Κρήτης. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες και στο βόρειο/ανατολικό Αιγαίο, με πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές. Μειωμένη πιθανότητα βροχής υπάρχει μόνο για τα Δωδεκάνησα και τις υπόλοιπες νοτιοανατολικές περιοχές του πελάγους.

Η θερμοκρασία, δεν θα ξεπεράσει τοπικά τους 28-29 βαθμούς στη Θεσσαλία και στη βορειοανατολική Στερεά, ενώ στην ευρύτερη ανατολική ηπειρωτική χώρα, αναμένονται μέγιστες στους 26-27 βαθμούς. Στα βόρεια και δυτικά πεδινά, οι μέγιστες στους 23-25 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο, οι μέγιστες στους 25-27 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη, πρόσκαιρα στους 28-30 λόγω του νοτίου ρεύματος.

Οι άνεμοι στρέφονται παντού σε ΝΔ μέσα στη νύχτα, με γενικές εντάσεις στα 4-5 μποφώρ, ενώ κατά περιόδους αναμένονται έως και τα 6 μποφώρ στις εξής περιοχές: Ιόνιο (στο πρώτο μισό της ημέρας, και κατά τόπους έως και τα 7), Μυρτώο - Δυτικές Κυκλάδες (μέσα στο πρωί), Κεντρικό Αιγαιο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος-Θρακικό (στο δεύτερο μισό της ημέρας). Προς το βράδυ πάντως, οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση στις περισσότερες περιοχές, με εξαίρεση μόνο το Μυρτώο, τις δυτικές Κυκλάδες, το κεντρικό Αιγαίο και κάποια τμήματα του βορειοανατολικου Αιγαίου.

Όλο το δελτίο εδώ: http://kyklogenesis.gr/drupal/node/631

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ 13-15/9/2012

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Αυξημένη υγρασία, διάσπαρτες χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα σε βορειοανατολική Αττική και κλειστές περιοχές της Εύβοιας τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες παροδικές νεφώσεις.

Η τυπική διακύμανση στο κέντρο της Αθήνας, από 22 έως 29 βαθμούς και στην Κάρυστο από 22 έως 27 βαθμούς.

Το νότιο ρεύμα θα αρχίσει να γίνεται αισθητό προς το μεσημέρι, φτάνοντας τα 3-4 μποφώρ γενικά.

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Αττική: Χαμηλές νεφώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες αναμένονται και μέσα στην ημέρα μαζί μαζί με αναπτύξεις νεφών. Θα υπάρχουν αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας ειδικά από το μεσημέρι και μετά. Το βράδυ νεφώσεις που θα πυκνώσουν σε διάφορα ύψη.
Α/Ν Εύβοια: Χαμηλές νεφώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας κυρίως στην Καρυστία και κοντά στους ορεινούς όγκους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αρκετή θα είναι η ηλιοφάνεια, ενώ κατά περιόδους αναμένονται κάποιες αναπτύξεις νεφών στα ορεινά. Το βράδυ, εμφάνιση νεφώσεων σε διάφορα ύψη.

Η τυπική διακύμανση της θερμοκρασίας στο κέντρο της Αθήνας από 23 έως 28 βαθμούς και στην Κάρυστο από 23 έως 27 βαθμούς.

Οι άνεμοι ΝΝΑ σε ενίσχυση από το μεσημέρι, έως και τις πρώτες βραδυνές ώρες, φτάνοντας στην Εύβοια και τα 6 μποφώρ, καθώς επίσης και στον κόλπο των Πεταλιών και στην ανατολική Αττική. Στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, θα φτάσουν τα 4-5 μποφώρ. Το βράδυ, οι άνεμοι σε σχετική εξασθένηση.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Αττική: Πρόσκαιρες βροχές/όμβροι συνοδευόμενες και απο ηλεκτρική δραστηριότητα στα νότια και ανατολικά του νομού μέσα στη νύχτα. Ο καιρός μέσα στην ημέρα θα είναι παροδικά νεφελώδης με αρκετές αναπτύξεις νεφών και παροδικούς όμβρους. Μετά το απόγευμα, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και το βράδυ αναμένεται βροχή και εκδήλωση καταιγίδας, πρώτα στα δυτικότερα τμήματα, που θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές, με τα φαινόμενα έως μέτριας έντασης.
Α/Ν Εύβοια: Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν αποκλείονται όμβροι σε περιοχές του δήμου Καρύστου, κυρίως στα νοτιότερα. Παροδικές νεφώσεις στα υπόλοιπα τμήματα, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Μετά το απόγευμα, και κυρίως το βράδυ τα νέφη θα πυκνώσουν και προς την αλλαγή της ημέρας θα εκδηλωθούν βροχές.

Η τυπική διακύμανση της θερμοκρασίας στο κέντρο της Αθήνας θα είναι από 24 έως 28 βαθμούς και στην Κάρυστο από 23 έως 27.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις, χωρίς να ξεπερνούν τα 3-4 μποφώρ κυρίως στο πρώτο μισό της ημέρας. Μετά το μεσημέρι, εξασθενούν και στρέφονται σε δυτικούς ασθενείς σε όλες τις περιοχές.

Όλο το δελτίο εδώ: http://kyklogenesis.gr/drupal/node/632


ΥΓ. Παύλο έχεις απόλυτο δίκιο. Δε ξέρω τί περιμένουν ακόμη να δούνε, για να δώσουν μια προειδοποιηση για τα δυτικά της χώρας την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο. Είναι σοβαρή κακοκαιρία, ο καιρος θα επιμείνει σίγουρα πάνω από συγκεκριμένες περιοχες και οι καταιγίδες θα είναι έντονες.
Εκτός αυτού, ενδεικτικό της προχειρότητας ειναι η θερμοκρασία που έδωσαν για την Αθήνα σήμερα Πέμπτη: 20 έως 32 βαθμους λέει! Λες και πήραν την τιμή για τα 850hpa (16-17 βαθμοί), και υπέθεσαν τί γίνεται στην επιφάνεια. Ας τους υπενθυμίσει κάποιος οτι πρώτον δεν είναι καλοκαίρι (για να ισχύει η κλασική διαφορά 850-επιφάνειας) και δεύτερον θα έχουμε νοτιά, ως εκ τούτου δεν παίζει βρε ΕΜΥ τέτοια θερμοκρασία, ούτε κατά διάνοια.
Ό,τι να ναι.....
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό Edward N. Lorentz » Πέμ 13 Σεπ 2012, 12:39

Μια ποιοτική ανάλυση των καταιγίδων που θα ξεκινήσουν απο σήμερα στην δυτική Ελλάδα.
Απο τις 6 και μετά στα Βορειοδυτικά θα αναπτύσσονται διάφοροι πυρήνες καταιγίδων που
πολύ γρήγορα θα οργανωθούν σε γραμμές πολυκυτταρικών καταιγίδων που θα ξεκινουν
απο το κεντρικό Ιόνιο προς τα Βορειοδυτικά. Τα φαινόμενα προς τα Βόρεια θα είναι και πιο
έντονα. Θα υπάρχει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα πολύ αυξημένος κίνδυνος για χαλάζι
ενώ στις θαλάσσιες περιοχές οι καταιγίδες θα προκαλούν τοπικές ενισχύσεις των ανέμων καθώς
και ενδεχόμενους υδροστροβίλους. Στην Ξηρά ο κίνδυνος θα προέρχεται απο τα μεγάλα ποσά υετου.

Ο κύριος αυτός άξονας στην αλλαγή της ημέρας θα μετατοπιστεί προς την δυτική στερεά εγκαταλειπονας
τα Βορειοδυτικά. Πλέον η ζώνη κινδύνου θα βρίσκεται στην Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα δυτική στερεά
ενώ ο άξονας θα επεκταθεί και βορειότερα στην δυτική Μακεδονία. Πιθανώς να φανούν και στην Θεσσαλονίκη κάποια αμόνια με ψιχάλες και αστραπές.

Το πρωί θα επηρεαστεί η Βορειοδυτική Πελοπόννησος μέχρι την Κυπαρισσία.

Το μεσημέρι θα ενισχυθεί ο άξονας αυτός και οι νομοί Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας και
η Βόρεια Εύβοια θα μπουν στο παιχνίδι. Παράλληλα ο καιρός στα Βορειοδυτικά θα υποτροπιάσει.

Το βράδυ τα επικίνδυνα φαινόμενα τα έχουν εξασθενήσει.
Edward N. Lorentz
 

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό Hengeo » Πέμ 13 Σεπ 2012, 22:52

ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΕΠ'ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΒΙΑΣ
Άβαταρ μέλους
Hengeo
 
Δημοσιεύσεις: 821
Εγγραφή: Παρ 10 Ιουν 2011, 16:08
Τοποθεσία: ΚΛΕΙΣΤΟΝ

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό Edward N. Lorentz » Παρ 14 Σεπ 2012, 10:06

Λοιπόν για το Σάββατο στην Αττική δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για καταιγίδα
τουλάχιστον το μεσημέρι. Αυτά που δίνει το μπόλαμ δεν μου φαίνονται λογικά.
Το καινουριο τρέξιμο του arw είναι εντελώς συντηρητικό αλλα αυτό είναι κάτι
που βγαίνει και απο τους επιμέρους δείκτες. ΑΛΛΑ απο το απογευμα του Σαββάτου
υπάρχει κάτι ενδιαφέρον το οποίο μάλλον αν ευδοκιμήσει θα το σχολιάσουμε αύριο.
Με τα ίδια δεδομένα το nmm και το bolam (για τα 12Ζ της πεμπτης) έχουν κάνει συγγενείς προγνώσεις ενω το arw
ενω σχηματίζει το μέτωπο στα δυτικά μας προς το παρόν αρνιέται να το προχωρήσει ανατολικά
και το μπλοκάρει στην Κόρινθο. Το σημερινό μπόλαμ είναι πιο κοντά με το arw που θα βγει
παρότι το δευτερο είναι κατα 12 ώρες αρχαιότερα δεδομένα. Τα φαινόμενα που δίνει για το ΣΚ
δεν οφείλονται σε κάποιο οργανωμένο συστημα καταιγίδων οπότε όντως μπορεί να οφείλονται σε αστοχίες.
Edward N. Lorentz
 

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό csath07 » Παρ 14 Σεπ 2012, 10:29

Edward N. Lorentz έγραψε:Λοιπόν για το Σάββατο στην Αττική δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για καταιγίδα
τουλάχιστον το μεσημέρι. Αυτά που δίνει το μπόλαμ δεν μου φαίνονται λογικά.
Το καινουριο τρέξιμο του arw είναι εντελώς συντηρητικό αλλα αυτό είναι κάτι
που βγαίνει και απο τους επιμέρους δείκτες. ΑΛΛΑ απο το απογευμα του Σαββάτου
υπάρχει κάτι ενδιαφέρον το οποίο μάλλον αν ευδοκιμήσει θα το σχολιάσουμε αύριο.
Με τα ίδια δεδομένα το nmm και το bolam (για τα 12Ζ της πεμπτης) έχουν κάνει συγγενείς προγνώσεις ενω το arw
ενω σχηματίζει το μέτωπο στα δυτικά μας προς το παρόν αρνιέται να το προχωρήσει ανατολικά
και το μπλοκάρει στην Κόρινθο. Το σημερινό μπόλαμ είναι πιο κοντά με το arw που θα βγει
παρότι το δευτερο είναι κατα 12 ώρες αρχαιότερα δεδομένα. Τα φαινόμενα που δίνει για το ΣΚ
δεν οφείλονται σε κάποιο οργανωμένο συστημα καταιγίδων οπότε όντως μπορεί να οφείλονται σε αστοχίες.


ωραία, αυτό έρχεται να δέσει και με την εντυπωσιακή αλλαγή όλων των μοντέλων στο 00z για αύριο που δεν προβλέπουν ούτε καν βροχή, όχι καταιγίδα. Λογικό και αναμενόμενο...
Χρήστος Ν / Κυψέλη - Αθήνα 150m / 38.0 Ν - 23.7 E
Αρχεία - Φωτογραφικό υλικό - Αναφορές: http://antisimvatikos.blogspot.com/

Αφιέρωμα: H δύναμη του Καιρού στην Αθήνα: http://tinyurl.com/nk2ebj3
csath07
 
Δημοσιεύσεις: 1120
Εγγραφή: Κυρ 03 Ιούλ 2011, 21:46
Τοποθεσία: Κυψέλη - Αθήνα

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό Klearhos » Παρ 14 Σεπ 2012, 11:24

Αγαπητοί φίλοι,

Μετά από αρκετό καιρό το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό είναι γεγονός για την χώρα μας! Δίνω μερικούς χαρακτηριστικούς χάρτες από το περιοχικό μας μοντέλο μιας και η λήψη των δεδομένων δεν είναι πλέον ελεύθερη! Αρχικά δείτε τον υετό για κάποιες χαρακτηριστικές ώρες έτσι όπως προβλέπεται από το περιοχικό μας μοντέλο στα 3 χιλιόμετρα οριζόντια ανάλυση με δεδομένα εισόδου από το 00Ζ του GEFS

http://www.wrf-model.gr/kakokairia/precipitation_10.png
http://www.wrf-model.gr/kakokairia/precipitation_17.png
http://www.wrf-model.gr/kakokairia/precipitation_25.png

Αρκετό ενδιαφέρον για την Αττική αύριο προς το απόγευμα όπου η προσέγγιση του μετώπου από τα δυτικά θα δώσει βροχές στο σύνολο του νομού και πολύ πιθανόν καταιγίδες στα δυτικά-βορειοδυτικά τμήματα και μέσα στον Σαρωνικό! Την Κυριακή από την άλλη πλευρα η αστάθεια του χαμηλού φαίνεται να συνδυάζεται με θερμική αστάθεια οπότε το μεσημέρι και το απόγευμα φαίνονται αρκετά καλές καταιγίδες με αναλογο το σκηνικό να διατηρείται και την Δευτέρα!

Τέλος δίνω κάποιους χάρτες από το ΝΜΜ που τρέχουμε με στοιχεία εισόδου από το ECMWF και οι οποίοι έχουν φτιαχτεί για το δελτίο καιρού της ΝΕΤ ύστερα από συμφωνία που έχουμε με τους Μετεωρολόγους του καναλιού και οι οποίοι αφορούν 24ωρο υετό για τις επόμενες ημέρες

http://www.wrf-model.gr/kakokairia/rain24.gif
http://www.wrf-model.gr/kakokairia/rain48.gif
http://www.wrf-model.gr/kakokairia/rain72.gif
http://www.wrf-model.gr/kakokairia/rain96.gif

Να είστε όλοι καλά και καλό Φθινόπωρο να έχουμε!

Μαρουσάκης Κλέαρχος
Klearhos Marousakis

Our lab is the sky

http://www.inmeteo.gr
Klearhos
 
Δημοσιεύσεις: 36
Εγγραφή: Δευτ 20 Φεβ 2012, 11:56
Τοποθεσία: Αττική

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό Vassilis_21 » Παρ 14 Σεπ 2012, 16:29

Ναι τα μαζέψαν όλα τα μοντέλα....δηλαδη πλεον τίθεται και θέμα σταγόνας...μπαίνει και ΒΑ από το βράδυ Σαββάτου....Τελικα ρε παιδια για να βρεχει τοσο ευκολα σε ολη την υπολοιπη χωρα και ΟΧΙ στην Αττικη μαλλον ειναι και η θεση, το κλιμα της περιοχης, οσο κι αν εχει ανωμαλεψει ο καιρος...απλα και λογικα αμα το δει κανεις, με νομους φυσικης, συγκεντρωνουμε παντα τις ελαχιστες πιθανοτητες για φαινομενα συγκριτικα με 200 χμ δυτικοτερα η βορειοτερα..
Vassilis_21
 
Δημοσιεύσεις: 87
Εγγραφή: Πέμ 09 Ιουν 2011, 22:47
Τοποθεσία: Μαδρίτη, Ισπανία

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό dimitris oik » Παρ 14 Σεπ 2012, 21:43

kalispera kai apo mena.tin attiki pithanon na tin apasxolisoun 2 pirinakia.ena arga vrady savvatou kai ena kyriaki prwi.kata ta alla tipota den exei kleidwsei gia attiki.genika se tetoioy typou systimata einai oligon "dyskoilia" alla opsometha.dytiki ellada kai ionio dinoun resta!
dimitris oik
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Τετ 29 Αύγ 2012, 22:12
Τοποθεσία: Αττική

Re: Προγνώσεις μελών και ΜΜΕ

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Παρ 14 Σεπ 2012, 22:46

Klearhos έγραψε:Αγαπητοί φίλοι,

Μετά από αρκετό καιρό το πρώτο οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό είναι γεγονός για την χώρα μας! Δίνω μερικούς χαρακτηριστικούς χάρτες από το περιοχικό μας μοντέλο μιας και η λήψη των δεδομένων δεν είναι πλέον ελεύθερη!


Γιατί Κλέαρχε;
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Διάφορα περί προγνώσεων

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Παρ 14 Σεπ 2012, 23:18

Θα ψιλοδιαφωνήσω με το οτι η απουσία βροχής στην Αθήνα, τίθεται σε μια λογική και αναμενόμενη απο κλιματολογική σκοπιά, βάση.

Το οτι η Αθήνα έχει το μισό ύψος βροχής σε σχέση με τις περισσότερες πεδινές περιοχές της δυτικής Ελλάδας είναι μια πραγματικότητα που δεν την αμφισβητεί κανείς. Κι αυτό οφείλεται στην ύπαρξη τέτοιων συστημάτων που καταλαμβάνουν το 1/2 του καιρικού μενού. Συστήματα με τροχιά κίνησης Δ->Α. Κακοκαιρίες μέσων γεωγραφικών πλατών, τέτοιες είναι οι τροχιές τους...δεν αλλάζουν αυτά!

Απ την αλλη όμως, τις περισσότερες φορές που έχουμε βροχές (σαν γεγονός) σε όλο τον άξονα της δυτικής Ελλάδας, τότε έχουμε και στην Αττική...Δεν είναι ασυνήθιστο, μάλλον θα πρέπει να ειναι αναμενόμενο.
Απλώς τα ποσά είναι που διαφέρουν, δηλαδή στην Αττική θα καταγραφθεί το 1/10 του υετού που καταγράφεται στα δυτικά.

Οι φορές, που να έχουμε τέτοια ποσά βροχής στην δυτική Ελλάδα και στην Αττική να μην έχει συννεφιάσει καν, είναι σπάνιες!!
Όπως ασυνήθιστη είναι και η κίνηση αυτού του χαμηλού, για την ακρίβεια το γεγονός οτι έχει επί >24 ώρες τώρα κολλήσει στη νότιο Ιταλία και δεν κουνιέται. Δεν ειναι μια προσφιλής θέση να εγκλωβιστεί ένα χαμηλό βαρομετρικό εκεί...Ωστόσο ήταν αναμενόμενο για όποιον σε αυτό το πράγμα εμπιστεύτηκε τις προγνώσεις του GFS (παρακάτω όμως δεν του χαρίζομαι!)

Ωστόσο, ούτως η αλλως η σημερινή ημέρα δεν είναι καλή. Διατηρώ την πεποίθηση οτι αύριο θα δούμε λίγη βροχούλα, από το μεσημέρι και μετά, για πολλούς λογους, αλλά σε τελευταία ανάλυση για έναν που εμπεριέχει όλους τους αλλους:
Το χαμηλό αρχίζει να κινείται! Το βράδυ μου φαίνεται ακόμη καλύτερα για μπουκάρισμα καταιγίδας από τα ΝΔ.

Καλή ημέρα φαίνεται να είναι και η Κυριακή, αν και ακόμη όλα τα μοντέλα διαφωνούν για το ποια θα είναι η κατεύθυνση του χαμηλού. Θεωρώ όμως πως, είναι πολύ καλές οι συνθήκες για ωραία καταιγίδα γιατι το χαμηλό μετατρέπεται σε έναν ψυχρό θύλακα, ο οποίος θα συνδυαστεί με πολλή υγρασία και πολύ στροβιλισμό σε μέσα/ανώτερα ύψη. Το SST είναι το υψηλότερο του έτους επίσης κι εδώ η Αττική πλεονεκτεί σε σχέση με πολλές περιοχές της χώρας, μιας που περικλείεται σε 3 μεριές από θάλασσα. Αρκεί να είναι σε κάπως ευνοική θέση η ψυχρή λίμνη και να μήν έχει πολύ ισχυρούς ανέμους επάνω.

ΥΓ. Το GFS έπιασε μεν καλά την γενική κίνηση του συστήματος, σαν ένα μέσης κλίμακας φαινόμενο και αρκετά νωρίς, αλλά πραγματικά τα σκ...ωσε στο να αποδώσει σωστά τις περιοχές που θα βρέξει....
Σε αυτό το σύστημα εμπλέκονται θερμικά και δυναμικά αίτια με τέτοιο τρόπο ώστε, τα θερμικά και οι λανθάνουσες ροές θερμότητες (και γενικότερα οι ανταλλαγές ενέργειας που συμβαινουν σε τέτοιες τροπικού τύπου καταιγίδες), επηρεάζουν πάρα πολύ όλη τη δομή και την κίνηση του χαμηλού. Γι αυτό και τα παγκόσμια μοντέλα καταρρέουν, για τον ιδιο λόγο το GFS πάει τόσο μα τόσο χάλια.
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση : Google [Bot] και 1 επισκέπτης

cron