Το ξενοδοχείο Holbeck Hall Hotel (οικοδόμημα του 1879) στην απόκρημνη ακτή τουΣκάρμπορο της βόρειας Αγγλίας κύλισε στη θάλασσα μετά από κατολίσθηση που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις.
2007
Βαρομετρικό χαμηλό στη Μεσόγειο προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, καθώς και μεταφορά σκόνης.Μουντάδα και σκόνη στην Αθήνα (Βίντεο: Γιώργος Γκουρνέλος). Πρωινή καταιγίδα και στην Αθήνα.
Ο τροπικός κυκλώνας Gonu εξελίχθηκε, παρά τις αρχικές προβλέψεις, στον ισχυρότερο κυκλώνα που σχηματίστηκε ποτέ στην Αραβική Θάλασσα. Ο Gonu έπληξε το Ομάν και στη συνέχεια το Ιράν προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Στο Ομάν, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
2009
Σύντομο μεσημεριάτικο ψιλόβροχο στην Πεντέλη, (Φωτο: Έκτορας Τσακογιάννης) Summer rain by hecmount1, on Flickr
Στις 6 Ιουνίου του 1944, τα ξημερώματα, ξεκινά η απόβαση των Συμμάχων στις ακτές της Νορμανδίας γεγονός που θα συντελέσει αποφασιστικά στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων και στη συντριβή της Γερμανίας. Οι κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες ήταν εξ αρχής σημαντικές για το σχεδιασμό της απόβασης. Έτσι επιλέχθηκε η 5η Ιουνίου λόγω του σεληνόφωτος και της παλίρροιας που θα βοηθούσαν στις επιχειρήσεις. Η επιδείνωση όμως του καιρού οδήγησε σε νέα αναβολή για το ξημέρωμα της επόμενης μέρας, 6 Ιουνίου, οπότε είχε προβλεφθεί παροδική βελτίωση του καιρού. Λόγω της κακοκαιρίας, οι Γερμανοί δεν περίμεναν απόβαση έτσι η γερμανική αντίσταση δεν ήταν μεγάλη, ωστόσο οι απώλειες της πρώτης μέρας ήταν πάνω από 4.000 νεκροί.
2010
Ανεμοστρόβιλος προκαλεί ζημιές στο Λέμινγκτον του Οντάριο στον Καναδά.
2012
Χιονίζει στη Νέα Ζηλανδία
2013
Ο τροπικός κυκλώνας Andrea πλησιάζει στις ακτές της Φλόριντα.
http://www.tinyvital.com Ισχυρότατος ανεμοστρόβιλος, ισχύος F5, ισοπέδωσε μέρος της πόλης Τοπίκα του Τέξας αφήνοντας πίσω του 18 νεκρούς και εκατοντάδες κατεστραμμένα κτήρια. Ο ανεμοστρόβιλος δημιουργήθηκε στον κοντινό λόφο Burnett, καταρρίπτοντας τον παλιό ινδιάνικο μύθο που θεωρούσε ότι ο λόφος προστατεύει την πόλη από τους ανεμοστροβίλους. Το ίχνος της καταστροφής που άφησε στο έδαφος είχε μήκος 35 χιλιόμετρα και πλάτος 800 μέτρα. Ο ανεμοστρόβιλος της Τοπίκα θεωρείται ένας από τους δαπανηρότερους στην ιστορία και υπολογίζεται ότι θα ήταν ένας από τους φονικότερους με χιλιάδες θύματα, αν είχε πλήξει την πόλη σε εργάσιμες ώρες. Μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια ήταν η ιστορία ενός επιζήσαντος του Rick Douglass, δημοσιογράφου του ραδιοφώνου, τον οποίο άρπαξε ο ανεμοστρόβιλος ενώ είχε καταφύγει κάτω από γέφυρα και τον μετέφερε ένα τετράγωνο μακρύτερα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, για αρκετές εβδομάδες το σώμα του μύριζε ρύπους και συντρίμμια ενώ αρκετά χρόνια μετά εντοπίστηκαν ίχνη από συντρίμμια στο δέρμα του.
Τις τελευταίες ημέρες, την διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς αν όχι σπάνια, πάντως όχι και τόσο συχνή! Διαδοχικά χαμηλά προκαλούν τις τελευταίες ημέρες πολύ ισχυρές βροχές στην κεντρική Ευρώπη. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή κινούμενη ανατολικά πέρασε από την Γερμανία, Τσεχία και Αυστρία αφήνοντας πίσω της και πάλι πολύ μεγάλα ύψη βροχών, (20 λίτρα /ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε 12 ώρες) αυξάνοντας επικίνδυνα και πάλι το ύψος της στάθμης των ποταμών στις περιοχές αυτές. (Είχα αναφερθεί σ' αυτό στο Μετεοδελτίο της ΕΤ 3 την περασμένη Τετάρτη)
Αλλά και στην Πολωνία εκδηλώθηκαν έντονες βροχές, όπως για παράδειγμα στο Κόλο, λίγο δυτικότερα από τη /Βαρσοβία όπου καταγράφηκαν 26 λίτρα σε ένα μόνο 12ωρο. Οι βροχές αυτές συνοδεύονταν και από ισχυρές καταιγίδες που δεν οφείλονται κατά κύριο λόγο στα βαρομετρικά αυτά χαμηλά αλλά σχηματίζονταν (οι καταιγίδες) στα όρια μεταξύ πολύ θερμών αερίων μαζών στην βορειοανατολική Ευρώπη και των σημαντικά ψυχρότερων αερίων μαζών που επικρατούν εδώ και μέρες στην Κεντρική και δυτική Ευρώπη. Μέχρι εδώ όλα καλά Στην Σκανδιναβία όμως οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να θυμίζουν ελληνικό καλοκαίρι αφού κατά τόπους ξεπέρασαν σήμερα τους 25 βαθμούς και άγγιξαν κατά τόπους και τους 30, παρακαλώ! Στο Όσλο λοιπόν όπου το θερμόμετρο εξακοντίστηκε στους 27 βαθμούς το μεσημέρι, (σκληρός ο ανταγωνισμός με την Αθήνα) μπορούσε κανείς άνετα να μαυρίσει ενώ λίγο ακόμη πιο βόρεια, όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, να πάθει και ηλίαση -η διάρκεια της ημέρας αυτή την περίοδο σ' αυτά τα γεωγραφικά πλάτη είναι πολύ μεγάλη - και αναφέρομαι στην περιοχή Χαουγκενταλσχόγκντα (ομολογώ δύσκολο όνομα),όπου ο υδράργυρος ανήλθε στους 30 βαθμούς Κελσίου (φανταστείτε την Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τριάντα βαθμούς και με σκανδιναυική διάρκεια ημέρας - Κόλαση!
Ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο είχε το Σάββατο ο καιρός και στη βόρεια Ισπανία. Εκεί συνεχίστηκε η ροή ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης. Το πρωινό του Σαββάτου θύμιζε σε πολλές περιοχές μέσα... Νοεμβρίου αφού ο υδράργυρος έπεσε στα βόρεια Υψίπεδα της χώρας /κατά τόπους στους 4 βαθμούς Κέλσιου, όπως για παράδειγμα στο Βαλαντολιντ, λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μαδρίτης!
Έχει γυρίσματα ο καιρός λοιπόν, εμείς δεν έχουμε παρά να τα απολαύσουμε, να τα μελετούμε και να μαθαίνουμε όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά!
Κρύο Οκτώβρη εδώ στη Θεσσαλονίκη, κατά τη γνώμη μου κύριος ανασταλτικός παράγοντας στη δημιουργία καλών καταιγίδων. Δυστυχώς ό,τι έγινε είχε καθαρά χειμωνιάτικο χαρακτήρα που είναι γνωστό ότι ευνοεί άλλες περιοχές (όπως π.χ Ορεστιάδα με 110 χιλιοστά από χθες το μεσημέρι!!!!) Εδώ είχαμε χθες έναν όμβρο των 0,2 χιλιοστών και τέρμα. Ο Ιούνης έχει 12 χιλιοστά και περιμένουμε με αγωνία τις ζέστες να επανέλθουν από τη μια γιατί σιχάθηκα να φοράω κάλτσες και μπουφανάκι καλοκαιριάτικα (!!!) και από την άλλη γιατί μόνο με ζέστες και θερμική αστάθεια θα δούμε καλά χιλιοστά από καταιγίδες εδώ στη Θεσσαλονίκη. Χθες η θερμοκρασία στο Πανόραμα έφτασε μέχρι τους 18 βαθμούς. Σήμερα συννεφιά και κρύο...
Υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα και απογευματινή αστάθεια στον ορεινό κορμό της ηπειρωτικής χώρας, όπου υπήρξαν κατά τόπους φαινόμενα. Καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν πλημμύρες στη Βρετανία.
Καταιγίδα στα ορεινά της Μεγαλόπολης Αρκαδίας DSC00199 by megalopolitis, on Flickr Φωτο: Γιάννης Κουρέτας
Ισχυρές καταιγίδες στα ηπειρωτικά της δυτικής Ελλάδας και στη δυτική Στερεά.
Σφοδρή καταιγίδα στη Λυσιμάχεια Αγρινίου
Διαβάστε παρακάτω περισσότερα μετεωρολογικά σαν σήμερα 11 Ιουνίου από παλιότερες δημοσιεύσεις: ( εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. )
1915
Ξεσπά ανεμοστρόβιλος στο Mullinville του Κάνσας. Υπήρξαν καταστροφές αλλά όχι ανθρώπινα θύματα και αυτό οφείλεται στην αργή κίνηση του ανεμοστροβίλου που έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους να βρουν καταφύγιο.
ΕΛΛΑΔΑ: Αίθριος καιρός με μέτριους ΒΒΔ ανέμους και ανάπτυξη αστάθειας από το μεσημέρι. Σύστημα καταιγίδων από τα Βαλκάνια εισβάλλει στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.
Μεγάλες πλημμύρες στο Σένταρ Ράπιντ στην Άιoβα των ΗΠΑ όπου χιλιάδες σπίτια εκκενώθηκαν καθώς οι δρόμοι πλημμύρισαν. Από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού Σένταρ, κατέρρευσε μια σιδηροδρομική γέφυρα. wikipedia
2009
Ενίσχυση των βορείων ανέμων, πτώση της θερμοκρασίας, όμβροι και καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χαλαζόπτωση στην Ξάνθη. Μια γυναίκα νεκρή από πτώση κεραυνού στην Αλεξανδρούπολη.
Η καταιγίδα στην Αθήνα (timelapse του Θωμά Γεωργίου από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη)
Οι καταιγίδες στην Ήπειρο (timelapse του Θωμά Γεωργίου από τις κάμερες του metar.gr)
Καταιγίδα στο Ρίο (βίντεο: Νεκτάριος Γιαννούλης-meteorio)
Το Γκραν Πρι του Καναδά διακόπτεται λόγω καιρικών συνθηκών.
2012
Ψυχρό μέτωπο προκαλεί κακοκαιρία στο Περθ της Αυστραλίας.
2013
Καταιγίδα στην Ελευσίνα
2014
Ο τυφώνας Cristina στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό πλησιάζει τις ακτές του Μεξικού. wikipedia
Διαβάστε παρακάτω περισσότερα μετεωρολογικά σαν σήμερα 12 Ιουνίου από παλιότερες δημοσιεύσεις: ( εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ. )
1749
Υδροστρόβιλος πιάνει στεριά στην Όστια, παραθαλάσσιο θέρετρο της Ρώμης και συνεχίζοντας την καταστροφική πορεία του στην ενδοχώρα, διασχίζει μέρος της πόλης της Ρώμης προκαλώντας καταστροφές. Το γεγονός περιγράφει με λεπτομέρεια ο Ιταλο-Κροάτης φυσικός Μπόσκοβιτς σε αναφορά του προς στο Βατικανό.
Η συνοικία Πράτι της Ρώμης το 1749 σε πίνακα του Τζοβάνι Πάολο Πανίνι wikiart.org
1899
Ένας από τους 10 φονικότερους ανεμοστροβίλους στην ιστορία των ΗΠΑ σαρώνει το Νιου Ρίτσμοντ του Ουισκόνσιν βρίσκοντας τους κατοίκους απροετοίμαστους. Ο ανεμοστρόβιλος ισοπέρωσε την πόλη σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του συντρίμμια και ανθρώπους. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους ακόμη και σε υπόγεια καταφύγια καθώς τα σπίτια ξηλώθηκαν από τα θεμέλια. Ο τελικός απολογισμός ήταν 117 νεκροί. wikimedia
«Το ηφαίστειο που έφαγε τον τυφώνα για κολατσιό» ήταν ο τίτλος άρθρου αμερικανού μετεωρολόγου που περιέγραφε τη συμπτωματική συνύπαρξη της έκρηξης του ηφαιστείου Πινατούμπο με τον τυφώνα Yunya στο έδαφος των Φιλιππίνων, τον Ιούνιο του 1991. Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου έγινε στις 12 Ιουνίου του 1991, την ίδια μέρα που ο τυφώνας έπληττε το νησί Λουζόν των Φιλιππίνων.
Η έκρηξη που ακολούθησε τις επόμενες μέρες ήταν η μεγαλύτερη του 20 αιώνα, που σε συνδυασμό με τους ανέμους και τη βροχή του τυφώνα, μετέφερε τέφρα σε όλες της κατευθύνσεις και ποτάμια λάσπης που πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις με αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μείνουν άστεγοι και αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Τρεις θεαματικοί υδροστρόβιλοι σχηματίστηκαν πολύ κοντά στην ακτή στη Χιλιαδού Ευβοίας και καταγράφηκαν από το παλιό μέλος της Hellas Weather, Δημήτρη Βογιατζιδάκη Πηγή: Hellas Weather
Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε κατασκήνωση στο Άρκανσο των ΗΠΑ όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική πλημμύρα που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές.
Τροπικό σύστημα προκαλεί πρωτοφανείς καταρρακτώδεις βροχές στο Ομάν. Συνολικά 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί Μασίρα ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι. Πηγή: The Sydney Morning Herald, 20-6-1977, Αρχεία Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αυστραλίας
1990
Η καταρρακτώδης βροχή που έπεσε στη διάρκεια της νύχτας (76mm σε δύο ώρες) στην περιοχή του Σέιντισαϊντ του Οχάιο βρήκε ήδη κορεσμένο το έδαφος. Το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν οι παραπόταμοι του ποταμού Οχάιο και ένα τείχος νερού και λάσπης ύψους 5-8 μέτρων να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Η κωμόπολη Σέιντισαϊντ καταστράφηκε ενώ 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
2006
Ο τυφώνας «Αλμπέρτο»πλήττει τις ακτές της Φλόριντα με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 7 άνθρωποι. Παρά το τραγικό αυτό γεγονός και τις ζημιές που προκλήθηκαν, ο τυφώνας είχε και ευεργετικά αποτελέσματα γιατί ανακούφισε την αμερικανική πολιτεία από την ξηρασία και τις πυρκαγιές.
ΕΛΛΑΔΑ: Ισχυρός βοριάς και πτώση της θερμοκρασίας. Συννεφιά στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές. Οι πρώτες πυρκαγιές. ΕΥΡΩΠΗ: Υψηλές πιέσεις στην κεντρική Ευρώπη. Βαρομετρικό χαμηλό στη Βαλτική με μέτωπα επηρεάζει τη Σκανδιναβία ΚΟΣΜΟΣ: Καταιγίδες στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Βροχές στην Ταϊβάν. Σφοδρή χαλαζοκαταιγίδα με θυελλώδεις ανέμους έπληξε περιοχές της ανατολικής Κίνας προκαλώντας μεγάλες ζημιές, το θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 180.
Φονικές πλημμύρες στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Τα νερά κατέστρεψαν εν μέρει τον ζωολογικό κήπο, με αποτέλεσμα λιοντάρια, τίγρεις και ιπποπόταμοι να φύγουν και να κυκλοφορούν στους δρόμους.
2016
Χιόνια στη Χαβάη.
Διαβάστε παρακάτω περισσότερα μετεωρολογικά, σαν σήμερα 14 Ιουνίου, από παλιότερες δημοσιεύσεις: ( εδώ, εδώ κι εδώ.)
1897
Από τις παλιές εφημερίδες:
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑΙ ΕΚ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ Πάθημα της σιδηροδρομικής γραμμής
Κατά νεωτέρας εκ Μεγάρων πληροφορίας αι εκ της εκεί καταπεσούσης ραγδαίας βροχής και των σχηματισθέντων χειμάρρων βλάβαι εισί μείζονες των υφ’ υμών αναγραφεισών. Ούτω δε εν Μεγάροις κατέπεσαν εξ οικίαι, πολλαί δε άλλαι κατέστησαν ετοιμόρροποι. Εκτός τούτων πολλά υπόγεια επλημμύρησαν εκ των υδάτων, άτινα κατέστρεψαν πάντα τα εν αυτοίς εναποταμιευμένα είδη ήτοι οίνον, έλαιον κλπ. Εκ της πλημμύρας παρεσύρθη η από Καλαμακίου μέχρι Κυλλήνης σιδηροδρομική γραμμή, εις δε τους Αγίους Θεοδώρους τα ύδατα κατέστρεψαν τας επιχωματώσεις της αυτής γραμμής. Συνεπεία των βλαβών τούτων της γραμμής διεκόπη η μεταξύ Πατρών συγκοινωνία ήτις ελπίζεται να αποκατασταθή σήμερον κατόπιν των παρά της εταιρίας ληφθέντων μέτρων.
Σφοδρό κύμα μέτωπο καταιγίδων σαρώνει τη Γαλλία από τα Πυρηναία μέχρι τη Γερμανία προκαλώντας τη δημιουργία ανεμοστροβίλων που καταστρέφουν αγροκτήματα και ξεριζώνουν δέντρα στο Sarrebourg της Λορένης και στην περιοχή βόρεια της Τουλούζης.
Στη διάρκεια ξαφνικής νυχτερινής καταιγίδας στη δυτική Φινλανδία, ένας κεραυνός, τραυματίζει 33 στρατιώτες στη διάρκεια άσκησης. Καταρρακτώδεις βροχές στην επαρχία Γκουαντόνγκ της νότιας Κίνας όπου έπεσαν 415 mm βροχής μέσα σε ένα 24ωρο (13-14 Ιουνίου) με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα ποτάμια της περιοχής και να προκληθούν πλημμύρες και δεκάδες κατολισθήσεις.