Αρθρο Κου Ζιακόπουλου περι αχιονίας

Ειδήσεις και Ανακοινώσεις από μέλη της hellasweather ή άλλες πηγές

Αρθρο Κου Ζιακόπουλου περι αχιονίας

Δημοσίευσηαπό nNoe » Πέμ 18 Δεκ 2014, 9:19

Ενα σημαντικό και πολυ ενδιάφέρον άρθρο του Δημητρη Ζιακόπουλου ,απο το Blog του http://ziakopoulos.blogspot.gr/ περι αχιονίας .Στο αρθρο του,στο Blog υπαρχει και ενας διαλογος με καιροφιλους με σχολιασμο πανω σ αυτο.

Χριστούγεννα έρχονται και τα καιρικά ιστολόγια πήραν φωτιά. Η κουβέντα βέβαια για τα χιόνια που κάθε χρόνο τα ονειρευόμαστε, αλλά σπάνια τα βλέπουμε αυτή την περίοδο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης τον Δεκέμβριο είναι: στη Φλώρινα 5,9 ημέρες, στη Θεσσαλονίκη 1,2 ημέρες και στην Αθήνα 0,4 ημέρες. Οι Αθηναίοι χιονολάτρες δεν πρέπει να έχουν πολλές απαιτήσεις, γιατί με βάση τα στατιστικά, Δεκέμβριο μήνα χιονίζει στην πόλη τους μια φορά κάθε 2,5 χρόνια, αλλά οι κάτοικοι της Φλώρινας που αγαπούν το χιόνι δίκαια διαμαρτύρονται.

Τα παραπάνω κλιματολογικά στοιχεία βασίζονται στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και, αν δεν ταυτίζονται, βρίσκονται πολύ κοντά στα στατιστικά στοιχεία της τριακονταετίας 1961-1990 που για τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό είναι επίσημη κλιματική περίοδος. Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει τάση μείωσης του μέσου αριθμού ημερών χιονόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, κάθισα και έψαξα λίγο το θέμα. Η πρώτη ερώτηση, στην οποία προσπάθησα να απαντήσω, είναι η εξής: «Γιατί διαχρονικά δεν χιονίζει συχνά στην Ελλάδα (πεδινά);»

Ο πυρήνας της απάντησης στη ερώτηση αυτή είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στη Μεσόγειο, με ότι αυτό σημαίνει για τη θερμοκρασία και τις άλλες παραμέτρους, και στην περιοχή αυτή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία γίνεται κατά κανόνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά (ζωνική ροή), με αποτέλεσμα να μη φθάνουν συχνά στην περιοχή μας αρκούντως ψυχρές αέριες μάζες από τη Β. Ευρώπη ή τη Σιβηρία. Για να χιονίσει, πρέπει η ροή να γίνει μεσημβρινή, δηλαδή να εμφανιστούν οι εξαιρέσεις του κανόνα. Όμως, και αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει στην περιοχή μας να έλθει η σκάφη και όχι η ράχη του μεγάλου ατμοσφαιρικού κύματος.

Οι χιονοπτώσεις λόγω σύγκλισης πάνω από τη χώρα ψυχρών αερίων μαζών πολικής ή σιβηρικής προέλευσης με θερμές και υγρές μεσογειακές μάζες δεν παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα, γιατί, εκτός των άλλων, απαιτείται και στην περίπτωση αυτή μεσημβρινή κυκλοφορία για να έλθουν χαμηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον στη Β. Ελλάδα. Οι συνθήκες χιονόπτωσης λόγω σύγκλισης θα εμφανίζονταν συχνότερα αν συνέβαινε επέκταση της παγοκάλυψης από τις πολικές περιοχές προς τη Β. Ευρώπη, που θα οδηγούσε στη μετατόπιση της βασικής ζωνικής κυκλοφορίας προς τη Ν. Ευρώπη. Με αυτού του είδους την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, που σύμφωνα με τους κλιματολόγους είναι πιθανό να επικρατούσε τη Μικρή Παγετώδη Εποχή, οι ψυχρές εισβολές στη χώρα και κυρίως στη Β. Ελλάδα θα ήταν συχνότερες και εντονότερες.

Στη συνέχεια του περί αχιονίας άρθρου θα προσπαθήσουμε να δούμε αν πίσω από τη μείωση του αριθμού των ημερών χιονόπτωσης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές περιοχές της χώρας κρύβεται η κλιματική αλλαγή. Στο πρώτο μέρος του άρθρου αναφερθήκαμε στην υπόθεση που λέει ότι με την εξάπλωση της παγοκάλυψης από τις πολικές περιοχές προς τη βόρεια Ευρώπη που παρατηρήθηκε τη Μικρή Παγετώδη Εποχή μετατοπίστηκαν οι συνήθεις τροχιές των βαρομετρικών χαμηλών προς τη νότια Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, και η αντίστροφη υπόθεση.

Τι μπορεί να συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες που οι πολικοί πάγοι συρρικνώνονται; Μήπως οι συνήθεις τροχιές των βαρομετρικών χαμηλών μετατοπίζονται πλέον προς τα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και οι περιοχές με γεωγραφικό πλάτος μεταξύ 30 και 45 μοιρών βρίσκονται συχνότερα κάτω από την επίδραση των υποτροπικών υψηλών πιέσεων; Με απλά λόγια, μήπως οι εποχικές μεταβολές του πολικού κυκλωνικού στροβίλου, δηλαδή η εξάπλωσή του το χειμώνα προς τα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη και η συρρίκνωσή του το καλοκαίρι στα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, δείχνουν κατά κάποιο τρόπο σε μικρογραφία την εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που βιώνει ο πλανήτης τις ψυχρές και θερμές περιόδους του αντίστοιχα;

Μελέτες έδειξαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες πράγματι οι τροχιές των μετωπικών υφέσεων το χειμώνα εμφανίζονται μετατοπισμένες προς τους πόλους, γεγονός που συνδέεται με την αύξηση του υετού στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και με τις συχνότερες αντικυκλωνικές συνθήκες στα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη. Σχετική με το θέμα αυτό είναι και η ανακάλυψη ότι παρουσιάζονται ενισχυμένοι οι δυτικοί άνεμοι (westerlies) και στα δύο ημισφαίρια. Από την άλλη πλευρά, όλα όσα συμβαίνουν στη λόγω της κλιματικής αλλαγής συχνά αποσταθεροποιημένη Αρκτική, έχουν επίδραση στην πλανητική κυκλοφορία, τουλάχιστον σε περιοχικό επίπεδο. Οι μεταβολές της αρκτικής ταλάντωσης και οι ξαφνικές στρατοσφαιρικές θερμάνσεις που οδηγούν στη χαλάρωση των δυτικών ανέμων και την εκροή αρκτικών αερίων μαζών σε μικρότερα πλάτη είναι θέματα που τα τελευταία χρόνια απασχολούν ιδιαίτερα μετεωρολόγους και κλιματολόγους.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε βέβαιοι για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία του πλανήτη η υπερθέρμανσή του. Αυτό φαίνεται από τις ελλιπείς και ορισμένες φορές ανταγωνιστικές επιστημονικές εξηγήσεις που κατά κύριο λόγο οφείλονται στην έλλειψη επαρκών γνώσεων για τη λειτουργία του κλιματικού συστήματος της Γης στο σύνολό του. Όμως, οι παρατηρήσεις που τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ευκρινή άνοδο της θερμοκρασίας είναι αδιαμφισβήτητες και οι ενδείξεις ότι η άνοδος αυτή έχει επίπτωση στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι κάτι παραπάνω από αποχρώσες.

Η κλιματική αλλαγή, δηλαδή η αλλαγή των μέσων καιρικών συνθηκών σε χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον τριάντα ετών είναι πιθανό να κρύβεται πίσω από τη μείωση του μέσου αριθμού ημερών χιονόπτωσης των τελευταίων δεκαετιών. Όμως, εμείς συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε ότι ως τον Μάρτη θα δούμε μία ή περισσότερες φορές χιόνια στην πόρτα μας. Οι ελπίδες μας δεν είναι αβάσιμες γιατί κάθε χειμώνας είναι μοναδικός και πολύ συχνά διαφορετικός από τα πρότυπα του μέσου χειμώνα τόσο της κλιματικής αλλαγής όσο και των λεγόμενων εποχικών προγνώσεων.

(εικόνα απο το αρθρο του Κου Ζιακοπουλου)
Εικόνα

Αν η κατά 0,8οC άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη
τα τελευταία 120 χρόνια δεν σας φαίνεται ικανή να αποσταθεροποιήσει
το κλίμα του, ίσως αλλάξετε γνώμη βλέποντας τις μεταβολές της
θερμοκρασίας και τις επιπτώσεις τους στην Ευρώπη την τελευταία χιλιετία.
Πηγή: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
Τμήμα Γεωλογίας, Τομέας Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας
*nNoe*

http://armenistis87b.blogspot.com/

"Ιn Hellasweather,we trust"
Άβαταρ μέλους
nNoe
 
Δημοσιεύσεις: 2071
Εγγραφή: Τετ 30 Μαρ 2011, 8:17
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ(ΚΥΨΕΛΗ)

Επιστροφή στο Ανακοινώσεις και Ειδήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση : Google [Bot] και 1 επισκέπτης

cron