Σελίδα 1 από 1

Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ 29 Φεβ 2016, 3:53
από Nick Gkikas
Καλημέρα σε όλους!

Θα διαπιστώσατε όλοι πως έγινε μια αισθητική αναβάθμιση του forum συζητήσεων, πιστεύω προς το καλύτερο.
Φορτώθηκε ένα template με περισσότερο ξεκούραστα χρώματα και πιο απλό σχεδιασμό. Ωστόσο, οι βασικές λειτουργίες δεν έχουν διαφοροποιηθεί και νομίζω πως δεν θα είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσει κάποιος όπως και πριν. Το chat αφαιρέθηκε για την ώρα, καθώς είχε πέσει σε αχρηστία.
Το σημαντικότερο είναι όμως το γεγονός οτι στο επάνω μενού, προστέθηκε ένα link με την ονομασία [ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ].
Όποιος ενδεχομένως πληκτρολόγησε τη διεύθυνση: http://hellasweather.gr μεταξύ 8ης πρωινής του Σαββάτου και 8ης βραδυνής Κυριακής θα βρέθηκε μπροστά σε μια καινούργια σελίδα, εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτό που έχουμε τώρα. Αυτή τη σελίδα μπορεί να τη βρει κανείς πλέον πατώντας το link επάνω (νέα μορφή). Για να επιστρέψει και πάλι στο forum αρκεί να πατήσει το " !!Τρέχουσες συζητήσεις!! ":
Εικόνα


Η σελίδα αυτή, πρόκειται για πλατφόρμα wordpress αλλά, με τη διαφορά οτι συγγραφείς είναι όλα τα μέλη της λίστας. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ευρέως διαδεδομένη και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ιστοσελίδων και blogs με ποικίλη θεματολογία και τα δύο. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο όμως τις δυνατότητας αυτού του cms συνειδητοποίησα οτι ανάμεσα σε πολλές άλλες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές κοινότητες, είναι το πλέον κατάλληλο για το δικό μας σκοπό, με την εξαίρεση της πλατφορμας drupal η οποία όμως αν και με περισσότερες δυνατότητες, είναι αρκετά δυσκολότερη και χρονοβόρα στην παραμετροποίησή της και στην μετατροπή της για τους δικούς μας σκοπούς.

Οι λόγοι που επιλέχθηκε λοιπόν το wordpress ήταν:
1. Εξαιρετικά εύκολη εγκατάσταση (ίσως η γρηγορότερη σε σχέση με οτιδήποτε άλλο)
2. Πολλές δυνατότητες και διευκολύνσεις για τους συγγραφείς των μηνυμάτων εφόσον η πλατφόρμα αναπτύχθηκε αρχικά για bloggers.
3. Εξαιρετικά απλός τρόπος εγκατάστασης προσθετων εφαρμογών (plugins/widgets).
4. Ανοιχτός κώδικας και εύκολα παραμετροποιήσιμος
5. Δημοφιλής ανάμεσα σε πολλές άλλες με πολύ καλό support, documentation και οδηγίες.
6. Δυνατότητα μεταφοράς μηνυμάτων και λογαριασμών χρηστών από άλλες πλατφόρμες χωρίς μεγάλο ρίσκο.
7. Πολύ εύκολη διαχείριση χρηστών.

Η ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται το εγχείρημα της νέας ιστοσελίδας που επιθυμούμε βασίζεται στο γεγονός οτι η συζήτηση που διεξάγεται θα πρέπει να είναι ενιαία, όπως ακριβώς συνέβαινε και στην mailing list αλλά με τη διαφορά οτι, θα υπάρχει ταυτόχρονα και κατηγοριοποίηση των μηνυμάτων, η οποία όμως θα συμβαίνει "από πίσω". Έτσι, δεν σπάει η συνοχή της κουβέντας, αλλά ταυτόχρονα, θα υπάρχει η δυνατότητα ταξινόμησης των μηνυμάτων ανά συγκεκριμένες θεματικές κατηγορίες, εάν ο επισκέπτης/χρήστης το επιθυμήσει, κάτι που μπορούσε να συμβεί στο forum. Για να μην τα πολυλογώ, αυτό που εν τέλει διαπιστώνει κανείς είναι, οτι πρόκειται για ένα συλλογικό blog αλλά με πολλές extra δυνατότητες (πχ χάρτης μηνυμάτων, gallery κ.α.). Το wordpress προσφέρει την δυνατότητα ταξινόμησης ανά κατηγορίες αλλά και τη δυνατότητα tagging στα μηνύματα, να βάζουμε δηλαδή ταμπέλες σε αυτά.

Αυτό που έκανα ήταν:
1. Να ενσωματώσω το ήδη υπάρχων forum μέσα στην wordpress ιστοσελίδα όπως ακριβώς είναι (μηνύματα + λογαριασμοί), διατηρώντας αυτούσια τη δομή του, αλλά προσαρμόζοντας την εμφάνισή του με την εμφάνιση της νέας πλατφόρμας. Εάν περάσουμε σε αυτή, το forum θα παραμείνει κλειδωμένο για οποιαδήποτε άλλα μηνύματα, αλλά με δυνατότητα να δει κάποιος το αρχείο εύκολα.
2. Να μπορούμε όλοι να δημοσιεύσουμε στη νέα πλατφόρμα με τον ίδιο λογαριασμό χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουμε κάποιον καινούργιο.
3. Τα μηνύματα στη νέα μορφή να εμφανίζονται με χρονική σειρά και να κατηγοριοποιούνται αναγκαστικά από τον αποστολέα ενώ να υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης ανά θεματική κατηγορία. Προς το παρόν έχω απενεργοποιήσει τη δυνατότητα σχολίων ανά κάθε μήνυμα ξεχωριστά (τα replies δηλαδή).

Εκτός αυτών θα διαπιστώσετε οτι:
1. Η σελίδα είναι προσβάσιμη από κάθε συσκευή (κινητά, tablet κλπ)
2. Η μεταφόρτωση βίντεο, εικόνας είτε από τον υπολογιστή είτε από αλλού είναι πολύ εύκολη
3. Υπάρχει απλός και εύκολος κειμενογράφος
4. Υπάρχει χρονολόγιο μηνυμάτων ανά ημέρα.
5. Κλικάροντας σε κάθε μέλος, μπορεί κανείς να δει τα μηνύματα που έχει στείλει, οπως ακριβώς θα συνέβαινε εάν ειχε προσωπικό μπλογκ/ιστοσελίδα.

Υπάρχει η δυνατότητα για τα εξής:
1. Να δημιουργηθεί gallery με τις φωτογραφίες μας η οποία θα ανανεώνεται αυτόματα όταν κάποιος ανεβάζει φωτογραφία στο μήνυμά του.
2. Να δημιουργηθεί χάρτης αναφορών.
3. Να τοποθετηθεί like button (προσωπικά δεν το προτείνω)
4. Να φτιαχτεί και να ενσωματωθεί το "σαν σήμερα"
5. Να έχουμε RSS feeds από τις ενημερώσεις άλλων ιστοσελίδων
6. Να δίνουμε (όπως και γινόταν ήδη) το δικό μας RSS σε άλλες ιστοσελίδες.
7. Διαδικτυακές ψηφοφορίες
8. Chat

Με βάση τα παραπάνω, η δοκιμαστική πλατφόρμα που βρίσκεται στην ακόλουθη διεύθυνση:
http://hellasweather.gr/wp/
ή επιλέγοντας επάνω το ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ
εκπληρώνει ένα μεγάλο τμήμα των όσων αποφασίστηκε στην έκτακτη πανελλήνια συνάντηση ανασυγκρότησης, στις 12/10/2013 στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο: viewtopic.php?f=6&t=989

Φυσικά απέχει από το να χαρακτηριστεί ως "ολοκληρωμένη", ωστόσο πιστεύω οτι είναι σε καλό δρόμο.
Αυτό που θα ήθελα, προκειμένου να ξέρω εάν έχει νόημα να το συνεχίσω μέχρι εκεί που μπορω είναι, να συνδεθείτε, να την δοκιμάσετε και να γράψετε σχόλια και παρατηρήσεις εδώ, είτε κατ'ευθείαν εκεί.
Στις παρατηρήσεις, χωράνε τα πάντα, ακόμη και το αισθητικό σκέλος φυσικά...

Κάποια εξ αυτών μπορούν να γίνουν άμεσα, κάποια άλλα λίγο αργότερα και σταδιακά από εμένα και κάποια χρειάζονται τη συμβολή ενός επαγγελματία.
Αυτά όλα προϋποθέτουν όμως το να τη δοκιμασετε, να το συζητήσουμε και να δούμε εάν θα μπορούσαμε να περάσουμε σε αυτήν από ένα χρονικό σημείο και μετά προτού ολοκληρωθεί στην εκδοχή που έχουμε φανταστεί.

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ 29 Φεβ 2016, 8:54
από GiorgosP
Συγχαρητήρια Νικόλα σ΄εσένα και όσους βοήθησαν.

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ 29 Φεβ 2016, 10:36
από Maria K
Νίκο, μπράβο σου για τον κόπο και τη δουλειά!

Τώρα, οι πρώτες παρατηρήσεις μου όσο γίνεται πιο συνοπτικά:

1. ΠΑΛΙΟ ΦΟΡΟΥΜ vs ΝΕΟ ΦΟΡΟΥΜ

Φυσικά, ΝΕΟ ΦΟΡΟΥΜ, όχι μόνο γιατί προσφέρει όσα γράφεις αλλά κι επειδή το δοκίμασα ενδεικτικά και είδα ότι οι επιλογές και οι διευκολύνσεις του είναι σε γενικές γραμμές εύχρηστες.

2. Η μορφή του νέου φόρουμ

Το νέο φόρουμ μοιάζει με ένα μοντέρνο σπίτι τελευταίας τεχνολογίας με τους αυτοματισμούς του, τα κουμπάκια του και τα λοιπά καλούδια του για να κάνουν τη ζωή μας εύκολη. Όμως οι πολλοί αυτοματισμοί συχνά ζαλίζουν και αποπροσανατολίζουν. Γι αυτό ένα σπίτι, καλό είναι να είναι ευχάριστο και απλό, από τα δωμάτια του μέχρι την εξώπορτά του. Για να γίνει αυτό, στην αρχική σελίδα του χώρου συζητήσεων (προς το παρόν μιλώ μόνο γι αυτό το κομμάτι του μελλοντικού ιστοτόπου), θα πρέπει με τον πιο καλαίσθητα απλό τρόπο να δοθεί έμφαση στο χώρο των δημοσιεύσεων ώστε να φαίνονται με την πρώτη ματιά καθαρά και ευανάγνωστα τα κείμενα και τα οπτικά. Όλα τα άλλα πλαίσια θα πρέπει να καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο.

Με βάση τα παραπάνω και με το κριτήριο ενός αρχάριου χρήστη, στην πρώτη αυτή μορφή του νέου φόρουμ βρήκα πολλά υπέρ, όπως:
- η αυτόματη και "χειροκίνητη" θεματική κατηγοριοποίηση,
-η δυνατότητα που παρέχεται στον ίδιο το χρήστη να ελαφρύνει την όψη και το περιεχόμενο της αρχικής σελίδας,
-τα ευδιάκριτα πλαίσια των μενού και των σελιδοδεικτών με το απαλό περίγραμμά τους,
-η ξεκούραστη γραμματοσειρά,
-οι εντολές μορφοποίησης κειμένου,
-η ευκολότατη ένθεση εκόνας και βίντεο.

Στην πρώτη αυτή μορφή, όμως βρήκα και αδυναμίες που νομίζω ότι ενοχλούν τον αναγνώστη. Εμένα πάντως με ενοχλούν πολύ:
-Τα μαύρα και γκρίζα χρώματα σε πλαίσια και φόντα. Όχι! Σκέτο ψυχοπλάκωμα. Ο καιρός έχει χρώματα! Να βάλουμε χρώματα απαλά ή γήινα, να ξεκουράζεται το μάτι και το μυαλό.
-Κατάλληλο μέγεθος γραμματοσειράς και μεγαλύτερο πλαίσιο για να μη χρειάζεται να πηγαινοφέρνουμε τη μπάρα στο κάτω μέρος της σελίδας για να διαβάσουμε το μήνυμα.
-Για τον ίδιο λόγο να μειώνεται αυτόματα το μέγεθος των εικόνων ώστε να φαίνονται ολόκληρες, όπως γινόταν στο παλιό φόρουμ (θα μπορούσαμε να τη βλέπουμε στο πλήρες μέγεθος κάνοντας κλικ επάνω).

Προς το παρόν δεν θυμάμια κάτι άλλο.Συνεχίζω τις δοκιμές και επανέρχομαι.

ΥΓ Όλες οι παρατηρήσεις γίνεται καλόπιστα και με απόλυτο σεβασμό και γνώση του κόπου που χρειάστηκε για να στηθεί το νέο φόρουμ :)

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ 29 Φεβ 2016, 12:55
από Meteojohn-Loutraki
Συμπληρώνοντας τη Μαρία, αυτό που ΔΕΝ βρήκα είναι το EDIT για να διορθώσω ή/και να συμπληρώσω κάτι στο μήνυμά μου...

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ 29 Φεβ 2016, 16:30
από GiorgosP
Επίσης, σ' αυτό που αναφέρει ο Γιάννης, πλην της Γρήγορης Απάντησης δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να κάνεις προσθήκη σχολίου; :?

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μαρ 2016, 3:50
από nektarios 1451
στο phpBB δεν δουλευει οπως πριν? ποιο πολυ φαινεται σαν να εβαλες ενα νεο θεμα με ποιο πολλες λειτουργιες

καλο ομως ειναι και ετσι χρειαζονταν αλλαγη τοσα χρονια το ιδιο ηθελε μια αλλαγη

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μαρ 2016, 16:22
από xionopatriarxis
Στο "παλιό" φόρουμ δεν βλέπω να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης (χωρίς copy-paste) απάντησης με παράθεση (quote), ούτε και η δυνατότητα επεξεργασίας (edit), ενώ αρχικά υπήρχαν και είναι απαραίτητες. Επίσης, οι φωτογραφίες δεν φαίνονται ολόκληρες αλλά πρέπει να κάνεις scroll αριστερά-δεξιά. Τέλος, δεν βλέπω πουθενά το λογότυπο της hellasweather που είναι και το σήμα κατατεθέν λίστας! Κατά τα άλλα, είναι ΟΚ (το παλιό).

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί 01 Μαρ 2016, 17:30
από Μeteoser-K.Hatz
Επίσης δεν υπαρχει η δυνατότητα δημιουργίας θεματος πχ για τις αναφορες Μαρτιου .

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ 02 Μαρ 2016, 1:22
από nektarios 1451
αυτο βλεπω και γω οτι λειπει

Re: Νέα μορφή hellasweather

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ 02 Μαρ 2016, 10:53
από Nick Gkikas
Λοιπόν παίδες καλημέρα,

Κουμπιά για τη δημιουργία νέου θέματος, για quote και άλλα επίσης, θα έπρεπε να υπάρχουν. Προτού το φορτώσω εδώ, είδα demo του και υπήρχαν όλα αυτα.
Προφανώς κάτι δεν πήγε καλά και αυτό που υποψιάζομαι οτι συνέβη είναι η ασυμβατότητα της συγκεκριμένης έκδοσης του template με την έκδοση του forum.
Επιστρέφουμε λοιπόν στο παλιό και όταν βρω το πρόβλημα με το καινούργιο, θα περάσουμε σε αυτό.