Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό csath07 » Παρ 30 Μάιος 2014, 13:04

Nick Gkikas έγραψε: Ενδιαφέρον παρουσιάζει το χαμηλό που δημιουργείται τη Δευτέρα, ανοιχτά της Σύρτης (Σαχαριανό χαμηλό), και το οποίο κινούμενο βορειοανατολικά θα χτυπήσει τη χώρα μας από τα νοτιοδυτικά την Τρίτη.

Εικόνα

Οκ, είναι αρκετά νωρίς για την ώρα και παρόλο που τα ensembles δείχνουν σταθερά, θα μπορούσαν κάποια πράγματα να αλλάξουν και αυτή η (κάπως ζόρικη) εικόνα να μετατραπεί σε μια απλή διαταραχή μέσων νεφώσεων και τοπικής αστάθειας.

Ωστόσο, από μόνο του είναι μια αρκετά ιδιαίτερη περίπτωση που συνδυάζει χαρακτηριστικά χαμηλού χειμερινής περίοδου με την έντονη λόγω εποχής, θερμική αστάθεια ενώ μου κάνει εντύπωση η δομή του καθ'ύψος, τουλάχιστον έως και τα 500hpa, όπου δείχνει ένα κλειστό και βαθύ σύστημα, ικανό να δημιουργήσει "μάτι" και πολύ θυελλώδεις ανέμους γύρω από αυτό.

Δεν θέλω να γράψω περισσότερα. Τί γνώμες έχετε οι υπόλοιποι; Χρήστο;


Όπως το είπες, συνδυασμός χαμηλού + θερμικής αστάθειας. Αυτό φαίνεται ως ένας πολλά υποσχόμενος συνδυασμός, αλλά όπως επίσης είπες, είναι ΠΟΛΥ μακριά. Εδώ, ακόμη και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το gfs βλέπει ασθενικό δυτικό και έξω έχουμε θύελλα με ριπές 70-90 km/h (o Κορυδαλλός 90ρησε πάλι, ενώ διάφορες περιοχές εντός του λεκανοπεδίου έχουν ριπές 60-80 km/h).

Πάντως δίνει και ωραία διάτμηση των ανέμων καθ'ύψος, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει και σίφωνες/funnel όχι μόνο εδώ αλλά σε αρκετά μέρη της χώρας. Θα δείξει αν θα διατηρηθεί αυτή η εικόνα. Θα είναι ένα case study AN συμβεί.

Εδώ ένα link με τους διάφορους τροπικούς κυκλώνες της Μεσογείου http://en.wikipedia.org/wiki/User:Niloc ... al_cyclone . Αυτή τη στιγμή η Μεσόγειος, τουλάχιστον στη περιοχή από όπου θα περάσει το χαμηλό, έχει Τ γύρω στους 20-21 http://www.eurometeo.com/english/sst .
Χρήστος Ν / Κυψέλη - Αθήνα 150m / 38.0 Ν - 23.7 E
Αρχεία - Φωτογραφικό υλικό - Αναφορές: http://antisimvatikos.blogspot.com/

Αφιέρωμα: H δύναμη του Καιρού στην Αθήνα: http://tinyurl.com/nk2ebj3
csath07
 
Δημοσιεύσεις: 1120
Εγγραφή: Κυρ 03 Ιούλ 2011, 21:46
Τοποθεσία: Κυψέλη - Αθήνα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Δευτ 02 Ιουν 2014, 19:24

Αγαπητοί φίλοι, έχασα τον ύπνο μου χθες βράδυ με αυτό το χαμηλό, πάνω από χάρτες και μοντέλα. Ο λόγος είναι "διπλός" και αναφέρεται στο παρελθόν σε σχέση με την ιδιαιτερότητα αυτού του χαμηλού.

Κατ'αρχήν, είναι 'εκτός εποχής'. Είναι πολύ ασυνήθιστο, Ιούνιο μήνα, να οργανώνεται χαμηλό βαρομετρικό μέσα στην Μεσόγειο, τέτοιας ισχύος (<1000hpa), ικανό να στρέψει τους ανέμους σε Ανατολικους/Νοτιοανατολικούς. Η τροχιά του συγκεκριμένου συστήματος θυμίζει πολύ τις τροχιές κι άλλων συστημάτων που μας επισκέφθηκαν τον φετινό "χειμώνα" κινούμενα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά με το μέτωπο των φαινομένων να εισέρχεται από το Μυρτώο.

Σχετικά με το παρελθόν, ανέτρεξα σε δύο περιπτώσεις όπου είχαμε κάτι ανάλογο. Η πρώτη, πρόκειται για την 18η του Απριλίου 2012, με την μετεωρολογική βόμβα που γεννήθηκε στην κλασική περιοχή της Σύρτης και κινήθηκε βορειοανατολικά, με το κέντρο της να περνάει πάνω από την Αττική και στη συνέχεια τη Σκύρο. Ως προς την τροχιά του συστήματος έχουμε σχεδόν πανομοιότυπο χαμηλό, με την διαφορά οτι αυτή τη φορά δεν αναμένεται να μετατραπεί σε μετεωρολογική βόμβα. Ωστόσο παραθέτω τους αντίστοιχους χάρτες για τις 00UTC - 18/4/2012:

Εικόνα
500 hpa γεωδυναμικό και θερμοκρασίες

Εικόνα
500 hpa πάχος ατμόσφαιρας και επιφανειακή πίεση (λευκά)

για αρχείο, επισκεφθείτε αυτήν την σελίδα:
http://www.wetter3.de/Archiv/index.html

Οι αντίστοιχοι χάρτες για τη δική μας περίπτωση είναι οι εξής για τις 00UTC - 4/6/2014:

Εικόνα
500 hpa γεωδυναμικό και θερμοκρασίες

Εικόνα
500 hpa πάχος ατμόσφαιρας και επιφανειακή πίεση (λευκά)

Βλέπουμε σχεδόν παρόμοια διάταξη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενώ μικρή διαφορά υπάρχει στο σχήμα του χαμηλού πάνω από τη χώρα μας, καθώς το κέντρο του, δείχνει μετατοπισμένο νοτιοδυτικότερα. Όμως, είναι σημαντικό να αναφέρω πώς τα περιοχικά δείχνουν ένα δεύτερο κέντρο, ακριβώς νοτιοανατολικότερα της Αττικής ή και πάνω από την Αττική καθώς είναι υψηλότερης ανάλυσης. Ανάλογη είναι και η εικόνα στα 500hpa καθώς το σημαντικό στοιχείο είναι το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις: Πρόκειται να έχουμε το μέγιστο της απόκλισης και της μεταφοράς στροβιλισμού, στοιχείο που οδηγεί σε πτώση της πίεσης στην επιφάνεια.

Η δεύτερη περίπτωση που ήθελα να συγκρίνω είναι το χαμηλό της 27ης - 28ης Ιουλίου του 2002, το οποίο προκάλεσε το ξέσπασμα πολλαπλών ανεμοστρόβιλων σε Αττική και αλλού. Οι χάρτες αυτού του συστήματος είναι οι ακόλουθοι για τις 12UTC της 27ης Ιουλίου 2002:

Εικόνα
500 hpa γεωδυναμικό και θερμοκρασίες

Εικόνα
500 hpa πάχος ατμόσφαιρας και επιφανειακή πίεση (λευκά)

Ο λόγος που παραθέτω την 27η του Ιουλίου είναι γιατί ήταν άλλη μία περίπτωση εκτός εποχής χαμηλού (απλώς με ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας). Εκείνη την ημέρα, όταν η μετωπική επιφάνεια εισήλθε στο Μυρτώο, προκάλεσε το ξέσπασμα πολλών Cb και την ενίσχυση των νοτιοδυτικών ανέμων, τα οποία μόλις εισήλθαν στον Σαρωνικό, δημιούργησαν πολλαπλά wall cloud και shelf cloud και προκάλεσαν ανεμοστρόβιλους εκτός από τις ξαφνικές βροχές.
Βέβαια το σύστημα δεν βρίσκεται στην ίδια θέση, στην περίπτωση του 2002, βρίσκεται προς το κεντρικό Ιόνιο, όμως η ουσία δεν αλλάζει όταν σε θερινή περίοδο, μέτωπο, αποπειραθεί να διασχίσει την περιοχή μας, με τόσα μεγάλα ποσά υγρασίας.

Ερχόμαστε στην τωρινή περίπτωση, η οποία πιστεύω έχει κάτι από τα δύο χαρακτηριστικά.
Επειδή οι αναφορές δεν είναι εύκολα διαθέσιμες για την 27η του Ιουλίου, θα παραθέσω μόνο την αναφορά του τί συνέβη τη νύχτα της 18ης του Απριλίου 2012 στην Αττική, για όσους δεν τη θυμούνται:

viewtopic.php?f=13&t=640&start=140#p8321
Μετρήσεις από τον σταθμό του Υμηττού:
Ώρα: 2.00 -> 993.5hpa
Ώρα: 2.10 -> 993.0hpa
Ώρα: 2.20 -> 992.0hpa

Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει στην ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΤΥΦΩΝΑΣ, διοτι εντελώς ξαφνικά, εκει που επικρατούσε νηνεμία, άρχισαν να παρασύρονται αντικείμενα από ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΡΙΠΕΣ.

edit:
Βασικά, φυσάει ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ! Πριν μερικά λεπτά ο άνεμος ήταν ΒΑ, τώρα έχει στραφεί σε ΝΑ. Φοβεροι κρότοι από παρασυρόμενα αντικείμενα, κάποια στιγμή ακούστηκε ένας τέτοιος θορυβος από κάτι που προσγειώθηκε στο δρόμο που νομιζα πως ήταν κεραυνός!!!

Ώρα 2.30 -> 991.2hpa (!!!!)
Ώρα 2.40 -> 990.5hpa

Συνεχιζει να φυσαει από διαφορες διευθύνσεις σε όλο το φάσμα του ανατολικού ρευματος, από ΒΒΑ έως ΝΝΑ!!! Διαστήματα νηνεμιας και διαστήματα με απίστευτες εντασεις ανέμου, ολα αυτά μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Δεν το χω ξαναδει αυτό το πράγμα.

Ώρα 3.00 -> 990.3hpa (φαίνεται να σταθεροποιειται)

Ο άνεμος σταθεροποιείται κι αυτός από Α/ΝΑ διευθύνσεις, αλλά με ακόμη πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην ένταση. Από φάσεις νηνεμίας περνάμε σε πολύ έντονες ριπές που συνεχιζουν να ξηλώνουν διάφορα αντικείμενα από τα μπαλκόνια και να τα προσγειώνουν στους δρόμους. Μετά απόλυτη νηνεμία για 1-2 λεπτά κ/ο/κ.


και αυτή η αναφορά:
viewtopic.php?f=13&t=640&start=160#p8341
Το όλο πανηγύρι κράτησε εδώ στην Ηλιούπολη σχεδόν 3 ώρες! Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης ήρθαν στις 10 το πρωί.
Image

Ο τίτλος του post δεν είναι υπερβολικός. Μιλάμε για ένα ΑΝΕΛΕΗΤΟ σφυροκόπημα βροχής και ισχυρότατου ανέμου από ΝΔ διεύθυνση που στην κυριολεξία διέλυσε τη γειτονιά. Βρήκα αντικείμενα (καθαριστικά, μοκέτα, σκούπες) από άλλα μπαλκόνια στο δικό μου μπαλκόνι και επίσης λεκάνες, σφουγγαρίστρα και λοιπά από το κάτω μπαλκόνι, τα οποία ΑΝΕΒΗΚΑΝ έναν όροφο.
Γενικότερα έχουν σπάσει κλαδιά απο τα λιγοστά δεντράκια, οι δρομοι ειναι γεμάτοι ακομη και με βαριά αντικείμενα, που πηγαινοέρχονται στα στενά κλπ
Δεν θέλω να το πω, γιατι θα με χαρακτηρίσετε υπερβολικό, αλλά όλη η εικόνα παραπέμπει σε πέρασμα ανεμοστρόβιλου.Αν φανταστούμε κάτι ενδιάμεσο των 2 αυτών καταστάσεων και σε συνδυασμό με την παρατήρηση των χαρτών τότε, έχουμε τον εξής συνδυασμό (παραθέτω ελαφρώς τροποποιημένη την εισαγωγή του προγνωστικού κειμένου):

Το συγκεκριμένο σύστημα, θα ξεκινήσει ως μια πολύ θερμή αέρια μάζα από τη βόρεια Αφρική / Σαχάρα, όπως ακριβώς συνέβη και τον Απρίλιου του 2012, η οποία διασχίζοντας την Μεσόγειο, θα εμπλουτιστεί με υγρασία, δημιουργώντας τοπικά χαμηλές πιέσεις στην περιοχή έναρξης με αποτέλεσμα κλειστό σύστημα. Το βάθος των χαμηλών πιέσεων θα φτάνει αρκετά μέσα στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας την δομή φθινοπωρινού / χειμερινού συστήματος. Η θέρμανση του εδάφους και η ικανότητα της ατμόσφαιρας να συγκρατήσει υγρασία, κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο, αναμένεται να οδηγήσει σε φαινόμενα στα οποία οι ανταλλαγές ενέργειας θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, συνεπώς όπου εκδηλωθούν καταιγίδες, αναμένονται ισχυρές. Συμπληρώνω λέγοντας οτι το βράδυ της Τρίτης / πρώτες ώρες Τετάρτης, ακριβώς γιατί το σύστημα αυτό θα βρίσκεται στη φάση της ωρίμανσής του, θα υπάρχουν ακόμη αρκετά ευσταθή στρώματα μέσα στην ατμόσφαιρα, συνεπώς θα δυσκολεύονται οι ανοδικές κινήσεις. Θεωρώ όμως, οτι υπάρχει τόσο πολλή διαθέσιμη ενέργεια ώστε, όταν και εφ'οσον ξεσπάσουν οι πρώτες καταιγίδες, η κατάσταση θα θυμίσει "ντόμινο" με αλλεπάλληλες γεννέσεις καταιγίδων στη συνέχεια. Οι έντονα διατμητικοί άνεμοι καθ'ύψος που οφείλουν την παρουσία τους, στον εγκλωβισμό (λόγω εποχής) ενός αρκετά θερμού στρώματος στα κατώτερα τροποσφαιρικά στρώματα, θα αποτελέσουν έναν ακόμη παράγοντα ενίσχυσης των προαναφερθέντων φαινομένων. Καθώς συσχετίζονται με την εκδήλωση ανεμοστρόβιλων και σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσά διαθέσιμης ενέργειας για κατακόρυφες κινήσεις στην ατμόσφαιρα, αυξάνουν τις πιθανότητες για τέτοια φαινόμενα.

Κλείνοντας, φαίνεται πως η Αττική θα βρεθεί πάνω στην πορεία του επιφανειακού κέντρου καθώς αυτή η θερμή "σούπα" θα αρχίσει να μετατρέπεται σε κάτι οργανωμένο. Είναι ενδεικτικό οτι ακριβώς βορειότερα του νομού, όλα τα μοντελα δείχνουν την οργάνωση ισχυρότατων καταιγίδων. Ωστόσο θα υπάρξει ένα διάστημα 3 ωρών (χοντρικά μεταξύ 00.00 και 03.00 τη νύχτα της Τετάρτης όπου όλοι αυτοί οι παράγοντες θα βρεθούν πάνω από τα κεφάλια μας και ταυτόχρονα το προφίλ στην ατμόσφαιρα θα μετατρέπεται σε απολύτως ασταθές, πυροδοτώντας πολύ εύκολα την αναπτυξη καταιγίδων. Σε αυτό το κρισιμο σημείο, μπορεί να γίνουν πολλά κι επικίνδυνα λοιπόν!

Τα υπόλοιπα, έχουν δημοσιευτεί ήδη στην πρόγνωση του καιρού, στο αντίστοιχο θέμα!
viewtopic.php?f=3&t=403&start=970#p23638

Θα επανέλθω και αύριο βράδυ περί του θέματος όταν θα έχουμε την πρώτη εικόνα του ουρανού.....
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό csath07 » Δευτ 02 Ιουν 2014, 22:07

Νίκο καλή επιτυχία με τη πρόγνωση (απολαυστική ανάλυση όπως πάντα) και ελπίζω να μας κάτσει η περίπτωση του 2002 φυσικά. Τα σιφώνια, όπως συζητήσαμε και πριν 2 μέρες, είναι μέσα στο παιχνίδι γερά. Ο άνεμος έχει καλή διάτμηση τόσο ως προς τη κατεύθυνση όσο και ως προς την ένταση και πράγματι γίνεται ένα απότομο peak της αστάθειας το διάστημα 12-3 τη νύχτα. Θα είναι ένα ακόμη "σχολείο" αυτή η διαταραχή, ό,τι και αν γίνει, ακριβώς επειδή είναι σπάνια όπως είπες.

Ερώτηση ως προς τις κατευθύνσεις του ανέμου (λεπτομέρεια ίσως). Υποθέτοντας ότι χαμηλά θέλουμε τροφοδότηση με θερμό και υγρό αέρα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα (γενικότερα, όχι αποκλειστικά στην αυριανή περίπτωση) να ξεκινάς από επιφανειακό ΝΑ ο οποίος, όσο ανεβαίνουμε σε ύψος να στρέφεται σταδιακά σε ΒΔ, για την Αττική; Στη παρούσα περίπτωση ξεκινάμε από την επιφάνεια με ΒΑ και φτάνουμε στα 700 με ΝΝΔ.
Χρήστος Ν / Κυψέλη - Αθήνα 150m / 38.0 Ν - 23.7 E
Αρχεία - Φωτογραφικό υλικό - Αναφορές: http://antisimvatikos.blogspot.com/

Αφιέρωμα: H δύναμη του Καιρού στην Αθήνα: http://tinyurl.com/nk2ebj3
csath07
 
Δημοσιεύσεις: 1120
Εγγραφή: Κυρ 03 Ιούλ 2011, 21:46
Τοποθεσία: Κυψέλη - Αθήνα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Τρί 03 Ιουν 2014, 0:01

csath07 έγραψε:Νίκο καλή επιτυχία με τη πρόγνωση (απολαυστική ανάλυση όπως πάντα) και ελπίζω να μας κάτσει η περίπτωση του 2002 φυσικά. Τα σιφώνια, όπως συζητήσαμε και πριν 2 μέρες, είναι μέσα στο παιχνίδι γερά. Ο άνεμος έχει καλή διάτμηση τόσο ως προς τη κατεύθυνση όσο και ως προς την ένταση και πράγματι γίνεται ένα απότομο peak της αστάθειας το διάστημα 12-3 τη νύχτα. Θα είναι ένα ακόμη "σχολείο" αυτή η διαταραχή, ό,τι και αν γίνει, ακριβώς επειδή είναι σπάνια όπως είπες.

Ερώτηση ως προς τις κατευθύνσεις του ανέμου (λεπτομέρεια ίσως). Υποθέτοντας ότι χαμηλά θέλουμε τροφοδότηση με θερμό και υγρό αέρα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα (γενικότερα, όχι αποκλειστικά στην αυριανή περίπτωση) να ξεκινάς από επιφανειακό ΝΑ ο οποίος, όσο ανεβαίνουμε σε ύψος να στρέφεται σταδιακά σε ΒΔ, για την Αττική; Στη παρούσα περίπτωση ξεκινάμε από την επιφάνεια με ΒΑ και φτάνουμε στα 700 με ΝΝΔ.


Χρήστο νομίζω οτι το έστω και ασθενές ΒΑ που δίνει το GFS δεν θα επαληθευτεί.
Πιστεύω οτι θα έχουμε αρχικά μέχρι και την αλλαγή της ημέρας Α ρεύμα, ίσως ελαφρώς ΑΒΑ, μάλιστα τις πρώτες βραδυνές ωρες αρκετά ενισχυμένο και θερμό το οποίο όμως μετά την αλλαγή της ημέρας κάποια μοντέλα το δείχνουν να εξασθενεί τελείως και να στρέφεται σε ασθενές Ν ή ΝΑ.

Τέτοια εικόνα προιδεάζει για το ανάλογο ενός "ματιού" στο κέντρο του συστήματος. Αν όντως συμβεί αυτό θα έχουμε υγρή και θερμή ατμόσφαιρα και εικάζω οτι θα περάσουμε απότομα σε συνθήκες αστάθειας. Ακριβως πάνω στην αλλαγή αυτή, θα έχουμε την ευκαιρία για 'περίεργα' φαινομενάκια. Ελπίζω να είναι αργή ώστε να δοθεί χρόνος...

Πάντως, για την ιστορία, σώζω το τεφίγραμμα του GFS. Τέτοια διάτμηση δεν την βλέπουμε συχνά!
Εικόνα
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό csath07 » Τρί 24 Ιουν 2014, 20:11

Καλησπέρα στη παρέα,

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που υπάρχουν από τα μοντέλα, οι περιοχές που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο τις επόμενες δύο μέρες, είναι τα εσωτερικά τμήματα της Πελοποννήσου, η ΝΑ Στερεά και η Θεσσαλία. Οι μέγιστες τιμές φαίνονται γύρω στους 41 +/- 1 τοπικά, κυρίως στη Πελοπόννησο.

Επίσης, ερωτηματικό είναι το ποσοστό νεφοκάλυψης που θα υπάρξει κυρίως τη Πέμπτη και η ακριβής συνιστώσα του επιφανειακού ανέμου. Αν και ως χτες το μοντελάκι έδινε επιφανειακό άνεμο ΝΝΔ-ΝΔ για Αττική το μεσημέρι Τετάρτης και κυρίως Πέμπτης (με πιθανή αραιή νεφοκάλυψη τη Πέμπτη), στα τελευταία 3 ραν, αυτό φαίνεται να τροποποιείται ελαφρώς και να επικρατούν δυτικογενείς συνιστώσες πιο βαθιά στο λεκανοπέδιο με ΔΒΔ στα δυτικότερα τμήματα του. Οπότε τα δυτικά τμήματα της Αττικής, με αυτά τα δεδομένα πάνε για 40, αλλά και το λεκανοπέδιο, εκεί που θα πάλευε για 37-38 με τον ΝΔ, τώρα τοπικά παίζει και για παραπάνω. Όλα αυτά με τη προϋπόθεση σχεδόν ανύπαρκτης νέφωσης τις θερμές ώρες της Πέμπτης.
Χρήστος Ν / Κυψέλη - Αθήνα 150m / 38.0 Ν - 23.7 E
Αρχεία - Φωτογραφικό υλικό - Αναφορές: http://antisimvatikos.blogspot.com/

Αφιέρωμα: H δύναμη του Καιρού στην Αθήνα: http://tinyurl.com/nk2ebj3
csath07
 
Δημοσιεύσεις: 1120
Εγγραφή: Κυρ 03 Ιούλ 2011, 21:46
Τοποθεσία: Κυψέλη - Αθήνα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό Mitsos Pastas » Τετ 25 Ιουν 2014, 11:15

csath07 έγραψε:Καλησπέρα στη παρέα,

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που υπάρχουν από τα μοντέλα, οι περιοχές που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο τις επόμενες δύο μέρες, είναι τα εσωτερικά τμήματα της Πελοποννήσου, η ΝΑ Στερεά και η Θεσσαλία. Οι μέγιστες τιμές φαίνονται γύρω στους 41 +/- 1 τοπικά, κυρίως στη Πελοπόννησο.

Επίσης, ερωτηματικό είναι το ποσοστό νεφοκάλυψης που θα υπάρξει κυρίως τη Πέμπτη και η ακριβής συνιστώσα του επιφανειακού ανέμου. Αν και ως χτες το μοντελάκι έδινε επιφανειακό άνεμο ΝΝΔ-ΝΔ για Αττική το μεσημέρι Τετάρτης και κυρίως Πέμπτης (με πιθανή αραιή νεφοκάλυψη τη Πέμπτη), στα τελευταία 3 ραν, αυτό φαίνεται να τροποποιείται ελαφρώς και να επικρατούν δυτικογενείς συνιστώσες πιο βαθιά στο λεκανοπέδιο με ΔΒΔ στα δυτικότερα τμήματα του. Οπότε τα δυτικά τμήματα της Αττικής, με αυτά τα δεδομένα πάνε για 40, αλλά και το λεκανοπέδιο, εκεί που θα πάλευε για 37-38 με τον ΝΔ, τώρα τοπικά παίζει και για παραπάνω. Όλα αυτά με τη προϋπόθεση σχεδόν ανύπαρκτης νέφωσης τις θερμές ώρες της Πέμπτης.Και εγώ κάτι αντίστοιχο βλέπω Χρήστο, δηλαδή για πιο δυτικούς ανέμους που σημαίνει υψηλότερες μέγιστες στο λεκανοπέδιο, όμως θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα ναι καλύτερο καθώς και η υγρασία θα είναι πιο χαμηλή και ίσως ξεθωριάσει και αυτό το καφετί χρώμα στον ουρανό (λέγε με σκόνη). Προς το παρόν η αίσθηση έξω είναι πολύ χάλια παρόλο που η θερμοκρασία δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή αυτή την ώρα, 31-32c (12:15).
Είδομεν
Μήτσος
Mitsos Pastas
 
Δημοσιεύσεις: 193
Εγγραφή: Παρ 01 Ιούλ 2011, 10:04
Τοποθεσία: Αθήνα, Κυψέλη

Καταιγίδες σε κεντρική Μεσόγειο και Ιόνιο ...

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Δευτ 06 Οκτ 2014, 13:33

Καλησπέρα και πάλι φίλοι,

Αυτές τις ημέρες, επικρατεί μια αρκετά ενδιαφέρουσα κατάσταση στο Ιόνιο, που επηρεάζει και τα δυτικά της χώρας, όπου παρατηρούμε την διαρκή οργάνωση καταιγίδων στις ίδιες περίπου περιοχές. Οι καταιγίδες μετατρέπονται γρήγορα σε πολυκυτταρικές, μετακινούνται αργά ανατολικά, αλλά δεν μπορούν να απομακρυνθούν πολύ από την περιοχή γέννεσής τους! Στο παρακάτω κείμενο επιχειρώ έναν σχολιασμό / ανάλυση αυτής της κατάστασης, με τη χρήση κάποιων χαρτών. Ωστόσο, οι χάρτες είναι απλώς ενδεικτικοί και σε καμία περίπτωση δεν εξαντλείται το θέμα. Στο τέλος του κειμένου, αναφέρομαι και στην προοπτική του καιρού, η οποία περιληπτικά μπορώ να πω οτι δεν παρουσιάζει ενδείξεις κάποιας μεγάλης αλλαγής, ή κάποιας σημαντικής διαταραχής...

Σχολιασμός και Ανάλυση Συστημάτων

Στο προγνωστικό δελτίο της 29ης Σεπτεμβρίου (http://www.cyclogenesis.gr/drupal/node/983) , είχε εκτός των άλλων γραφτεί για την ανάπτυξη καταιγίδων σε κεντρική Μεσόγειο και Ιταλία μέσα στο Σαββατοκύριακο 4-5 Οκτωβρίου. Τα φαινόμενα αυτά, υπάρχουν στην περιοχή λόγω των κάπως ψυχρών αερίων μαζών (σχήμα 1) σε μέση τροπόσφαιρα που συνδυάζονται με τη θερμή Μεσόγειο (σχήμα 2) αλλά και την ύπαρξη ενός αβαθούς χαμηλού - διαταραχής στην ανώτερη τροπόσφαιρα (σχήμα 3). Ταυτόχρονα, η διαθέσιμη ενέργεια για ανοδικές κινήσεις είναι σημαντική και ο δείκτης CAPE παρουσιάζει αυξημένες τιμές (σχήμα 4).

Εικόνα

Σχήμα 1: Γεωδυναμικό ύψος και θερμοκρασίες στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για το Σάββατο 4/10/2014 και ώρα 18UTC. Παρατηρούμε τις κάπως ψυχρές αέριες μάζες στην κεντρική Μεσόγειο και στη βόρεια Αφρική. Πηγή: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Εικόνα

Σχήμα 2: Επιφανειακή θερμοκρασία θάλασσας για την Μεσόγειο, σύμφωνα με το μοντέλο Poseidon για τις 4/10/2014 και ώρα 18UTC. Πηγή: http://www.poseidon.hcmr.gr


Εικόνα

Σχημα 3: Γεωδυναμικό ύψος και στροβιλισμός στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για τις 5/10/2014 και ώρα 00UTC. Πηγή: http://www.wxmaps.org (μοντέλο GFS).


Εικόνα

Σχήμα 4: Δείκτης CAPE για την Κυριακή 5/10/2014 και ώρα 18UTC σύμφωνα με το μοντέλο GFS (Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk)


Όπως είχε αναφερθεί, τα συστήματα καταιγίδων που δημιουργούνται στην περιοχή, δεν αναμένεται να απομακρυνθούν από τις περιοχές γέννεσής τους, διότι τόσο το δυναμικό αίτιο ύπαρξής τους, όπως αποτυπώνεται στο σχήμα 3, όσο και η επιφανειακή θερμοκρασία θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στο σχήμα 2, δεν θα διαφοροποιηθούν σημαντικά. Η στασιμότητα των φαινομένων, είχε αναφερθεί οτι θα συμβεί από τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου και μετά, κάτι που τελικά, σύμφωνα με τις προγνώσεις των τελευταίων 24ώρων, δεν ισχύει. Όπως αναφέρεται και στο τελευταίο προγνωστικό κείμενο , τα φαινόμενα θα μετακινηθούν ανατολικότερα τελικά, επηρεάζοντας και ένα μεγάλο τμήμα της νότιας θαλάσσιας, παράκτιας και ηπειρωτικής χώρας.

Ο "εγκλωβισμός" συστημάτων καταιγίδων στο Ιόνιο είναι μια περίπτωση που συναντάμε και άλλες χρονιές αυτήν ακριβώς την περίοδο του έτους, συνεπώς δεν πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο. Η χρονική περίοδος κατά την οποίο συμβαίνει αυτό σχετίζεται με δύο βασικούς παράγοντες που λαμβάνουν χώρα στις αρχές του Φθινοπώρου: Ο πρώτος αφορά στις υψηλές επιφανειακές θερμοκρασίες θάλασσας στην περιοχή και ο δεύτερος αφορά στην μικρή κινητικότητα των συστημάτων. Σχετικά με το τελευταίο, αρκεί να παρατηρήσουμε τον χάρτη του σχήματος 5, όπου θα διακρίνουμε το αρκετά ασθενές ρεύμα του αεροχειμάρρου στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.

Εικόνα

Σχήμα 5: Αεροχείμαρρος (άνεμοι στο ύψος της τροπόπαυσης), στις 18UTC της Κυριακής 5/10/2014. Οι αεροχείμαρροι, σχετίζονται με την κίνηση των επιφανειακών διαταραχών. Παρατηρούμε αρκετά ασθενές ρεύμα στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου. Πηγή: GFS - http://www.weatheronline.co.uk


Στον χάρτη του σχήματος 5, παρατηρούμε επιπροσθέτως και κάτι ακόμη: Την ύπαρξη έντονα αντικυκλωνικής ροής στην περιοχή της Σκανδιναβίας / Ρωσίας, η οποία "μπλοκάρει" την κίνηση του Ισλανδικού χαμηλού, όπως αυτό αποτυπώνεται από την έντονα κυκλωνική ροή βορειοδυτικότερα της Μ.Βρετανίας. Ενδεχόμενη είσοδός του χαμηλού αυτού, στην ηπειρωτική δυτική Ευρώπη, συνήθως συνδυάζεται με γενικευμένο δυτικό ρεύμα εντός της ηπείρου, το οποίο κινεί τις διαταραχές γρήγορα προς τ'ανατολικά.

Η εικόνα του σχήματος 6, δείχνει την προβλεπόμενη διάταξη των αεροχειμάρρων πάνω από τον βόρειο Ατλαντικό, την Ευρώπη, την Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική, στις 7 Οκτωβρίου 2014. Παρατηρούμε πως ενώ η γενική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί, ιδίως όσον αφορά τον αντικυκλώνα σε τμήμα της Σκανδιναβίας και της Ρωσίας, οι χαμηλές πιέσεις του βορείου Ατλαντικού έχουν διεισδύσει νοτιοανατολικότερα. Αυτό, προκαλεί έντονη καμπύλωση των ρευμάτων του αεροχειμάρρου πάνω από την Ιταλία, δημιουργώντας εν τέλει κυκλωνική ροή και στα χαμηλότερα τροποσφαιρικά στρώματα. Η μετακίνηση αυτή, αναγκάζει το σύστημα να κινηθεί προς τη χώρα μας, όπως θα παρατηρήσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα οι καταιγίδες του Ιονίου να επηρεάσουν και άλλες περιοχές, οδηγούμενες πλέον από το δυτικό ρεύμα.

Εικόνα

Σχήμα 6: Αναλόγως με το σχήμα 5, αλλά για τις 06UTC της Τρίτης 7 Οκτωβρίου. Παρατηρούμε την καμπύλωση των ρευμάτων πάνω από το Ιόνιο που υποδηλώνει τη δημιουργία κυκλωνικής ροής στην περιοχή. Πηγή: GFS - http://www.weatheronline.co.uk


Η γενικευμένη κυκλωνική ροή καθ'ύψος δημιουργεί με τη σειρά της θερμό τομέα, κάτι που εύκολα μπορεί να παρατηρηθεί σε χάρτης κατώτερης τροπόσφαιρας όπως αυτός των 850hpa (σχήμα 7) πάνω από την ανατολική και νότια χώρα.

Εικόνα

Σχήμα 7: Γεωδυναμικά ύψη και θερμοκρασίες στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa για τις 18UTC της Τρίτης 7 Οκτωβρίου 2014. Παρατηρούμε τις σχετικά υψηλές τιμές σε νότια, ανατολική και νοτιοανατολική χώρα. Πηγή: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Η μετωπική επιφάνεια που δημιουργείται με άξονα ΝΔ-ΒΑ, θα παραμείνει στάσιμη πάνω από τη χώρα για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της Τρίτης αλλά και στο πρώτο μισό της Τετάρτης 8/10, προτού το σύστημα αρχίσει να κινείται προς τα νοτιοανατολικά. Η κατεύθυνση της κίνησής του, έχει ως αίτιο και την ορογραφία της Πίνδου, που εκτρέπει συχνά τις διαταραχές προς τα νότια, σε περιπτώσεις που αυτές δεν συνδυάζονται με πολύ ισχυρούς ανέμους στην ανώτερη τροπόσφαιρα, ώστε να οδηγηθούν προς κάποια διαφορετική κατεύθυνση.

Προοπτική του καιρού

Στην προσπάθεια αναζήτησης κάποιων σταθερών σε σχέση με την διάταξη των συστημάτων πάνω από την Ευρώπη, θα πρέπει η προσοχή να εστιαστεί στην συμπεριφορά του αντικυκλώνα στην ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη (σχήμα 5 και 6). Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως από την διαταραχή / ψυχρή εισβολή που άρχισε να επηρεάζει τη χώρα μας από την Παρασκευή 26/9, αυτό που διαμορφώνει τον καιρό της χώρας μας είναι, η ύπαρξη αντικυκλώνων εντός της Ευρώπης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ψυχρή εισβολή, που έδωσε έως και 6-8 βαθμούς χαμηλότερες του φυσιολογικού θερμοκρασίες, κινήθηκε τόσο γρήγορα και νότια, γιατί συνδυάστηκε ταυτόχρονα με την ανάπτυξη αντικυκλωνικής ροής ακριβώς βορειοδυτικότερά της και φυσικά, ισχυρής βόρειας ροής στην ανώτερη τροπόσφαιρα (στο επίπεδο των αεροχειμάρρων). Ένας ακόμη αντικυκλώνας, αυτή τη φορά στη βορειοανατολική Ευρώπη, συνεχίζει να διαμορφώνει την διάταξη των συστημάτων σε όλη την ήπειρο, επηρεάζοντας και τη χώρα μας, όπως περιγράψαμε. Η κατάρρευσή του, προβλέπεται να συμβεί μετά τις 8 Οκτωβρίου, προς την Ασία.

Ταυτόχρονα όμως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ισχυροποίηση του Ατλαντικού χαμηλού, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει την κίνηση κάποιας διαταραχής προς τη Μεσόγειο το αμέσως επόμενο διάστημα. Αντιθέτως, ταυτόχρονα με την κατάρρευση του αντικυκλώνα, θα έχουμε και εξασθένηση του χαμηλού, ενώ η περιοχή μας θα συνεχίσει να καλύπτεται από σχετικά υψηλές πιέσεις και θα βρεθεί ενδεχομένως σε μία εκτεταμένη ζώνη καλοκαιρίας.
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Το πρώτο μοίρασμα της τράπουλας (1-15/12/2014)

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Δευτ 01 Δεκ 2014, 15:06

Το πρώτο "μοίρασμα της τράπουλας" στην κυκλοφορία του βορείου ημισφαιρίου και της Ευρώπης/βορείου Ατλαντικού, καθώς μπαίνει ημερολογιακά ο χειμώνας, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για χιονοπτώσεις ή εν γένει χειμωνιάτικο καιρό στη χώρα μας.

Παρ'όλα αυτά, η συνέχεια παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και όπως γίνεται και στα χαρτιά, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, μια παρτίδα που ξεκινάει άσχημα για κάποιον μπορεί στο τέλος να εξελιχθεί σε νικηφόρα! Αυτό σημαίνει οτι, εκτός από το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο καιρός, αυτό, θα μετατοπιστεί σταδιακά μετά τις 8 του μηνός, προς την αναζήτηση προϋποθέσεων για τον λευκό επισκέπτη του χιονιού στη χώρα μας. Εκτός αυτού, θα μπορούσε να δώσει κάποια σημαντική κακοκαιρία υπό τη μορφή βαθέος χαμηλού βαρομετρικού.

Αν και λίγες ημέρες νωρίτερα, οι προσδοκίες για δυναμική είσοδο του χειμώνα στην χώρα μας ήταν μεγάλες, οι τελευταίες προγνώσεις των παγκόσμιων προγνωστικών συστημάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο. Φαίνεται πως, τουλάχιστον έως και τα μέσα του Δεκέμβρη, ο καιρός θα συνεχιστεί αρκετά ήπιος θερμοκρασιακά και ενδεχομένως ελαφρώς πάνω από τις κανονικές τιμές. Ταυτόχρονα, το βόρειο ρεύμα, θα δυσκολευτεί αρκετά να επικρατήσει στην περιοχή μας και συνεπώς, οι ψυχρές επιφανειακές αέριες μάζες που αυτήν την περίοδο εγκαθίστανται στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα βρουν εύκολα το δρόμο τους προς τη χώρα μας. Τα αισιόδοξα σενάρια των προηγούμενων ημερών, προέκυπταν κυρίως λόγω κάποιων "τρεξιμάτων" των αριθμητικών μοντέλων που εμφανίστηκαν και από αυτήν την ιστοσελίδα υπονοήθηκε έντονα οτι από την Πέμπτη 4 του Δεκέμβρη και μετά, θα είχαμε αρκετά ψυχρό καιρό (προγνωστικό κείμενο της 24ης Νοεμβρίου 2014) και συγκεκριμένα γράφτηκε το εξής:

«Η καινούργια εβδομάδα -πρώτη του Δεκέμβρη- θα ξεκινήσει με ήπιο καιρό αρχικά, αλλά είναι αρκετά ασαφές προς το παρόν, το ποιά θα είναι η εξέλιξή της. Φαίνεται πως συνολικά στον χάρτη της Ευρώπης, θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Την απόκτηση ακόμη εντονότερων μεσημβρινών χαρακτηριστικών στην κυκλοφορία της Ευρώπης

2. Την εκβάθυνση των συστημάτων σε βόρειο Ατλαντικό και ενδεχομένως την αντίστοιχη εκβάθυνση και και στη περιοχή της Σκανδιναβίας / Δυτικής Ρωσίας, όπου κάποια σενάρια δείχνουν των πρώτη επίσκεψη πολικών αερίων μαζών στην περιοχή.

3. Την πιθανή ανάπτυξη αντικυκλώνα εντός της Ευρώπης με χαρακτηριστικά εμποδιστή.

Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά, ορίζουν μια αρκετά ενδιαφέρουσα κατάσταση στην ημερολογιακή είσοδο του χειμώνα και είναι αρκετά πιθανό να δώσουν την πρώτη αξιόλογη κακοκαιρία με χειμερινά χαρακτηριστικά, προς το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μετά την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου...
»

Οι εκτιμήσεις έως τώρα - πηγές λαθών

Προτού αναφερθούμε στο πώς διαμορφώνεται η τάση για το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου (ως μεσοπρόθεσμη εκτίμηση), σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που συλλέγουμε από 3 παγκόσμια προγνωστικά συστήματα (GFS, ECMWF, GEOS), αξίζει να αναφερθούμε στους λόγους που μας οδήγησαν στο συμπέρασμα οτι είναι πολύ πιθανό μετά τις 4 του Δεκεμβρίου να έχουμε την πρώτη αξιόλογη κακοκαιρία με χειμερινά χαρακτηριστικά. Όσα γράφτηκαν παραπάνω απεικονίζονται στο σχήμα 1, εξαιρουμένης μόνο της εκβάθυνσης των συστημάτων στο βόρειο Ατλανικό. Το τελευταίο στοιχείο είχε φανεί σε άλλες αντίστοιχες προγνώσεις:

Εικόνα

Σχήμα 1: Πρόγνωση Γεωδυναμικών Υψών και Θερμοκρασιών στα 500hpa για το βόρειο ημισφαίριο, σύμφωνα με το run της 26/11/2014 - 00UTC για τις 5/12/2014 00UTC του μοντέλου GFS/NCEP. Παρατηρούμε την ανάπτυξη αντικυκλώνα εμποδισμού στο βόρειο Ατλαντικό (πορτοκαλί βέλος) και ταυτόχρονα την ανάπτυξη trough στην ανατολική Ευρώπη / δυτική Ρωσία (μώβ βέλος με κατεύθυνση τη χώρα μας). Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk


Εικόνα

Σχήμα 2: Πρόγνωση Γεωδυναμικών Υψών και Θερμοκρασιών στα 100hpa για το βόρειο ημισφαίριο (περιοχή στρατόσφαιρας), σύμφωνα με το run της 26/11/2014 - 00UTC για τις 5/12/2014 00UTC του μοντέλου GFS/NCEP. Παρατηρούμε την ύπαρξη αυλώνα πάνω από το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, συνδυασμένου με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στην ίδια περιοχή. Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk

Ο χάρτης του σχήματος 1, είναι ένα παράδειγμα μερικών από τις αριθμητικές προγνώσεις του παγκόσμιου προγνωστικού συστήματος GFS που υποδείκνυαν την παρουσία ενός συνδυασμού αντικυκλώνα εμποδισμού και αυλώνα χαμηλών πιέσεων/θερμοκρασιών στις συγκεκριμένες περιοχές. Μάλιστα, στο σχήμα 2, το οποίο απεικονίζει τα συστήματα στην κατώτερη στρατόσφαιρα, φαίνεται πως η συγκεκριμένη διαταραχή θα είναι από τις πλέον ισχυρές του βορείου ημισφαιρίου, καθώς επίσης και η αρνητική καμπύλωση των ισοϋψών στο βόρειο Ατλανικό, που υποδηλώνει κάτι αντίστοιχο για τον αντικυκλώνα στην περιοχή. Ένα επιπλέον προγνωστικό στοιχείο ήταν η προβλεπόμενα έντονη διακύμανση του δείκτη ΝΑΟ (απόκλιση από τη μέση διαφορά πίεσης μεταξύ μικρών και μεγάλων γεωγραφικών πλατών στο βόρειο Ατλανικό), σε όλες τις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος (ensembles), εικόνα που υποδηλώνει ενδεχόμενη τάση για ανάπτυξη αντικυκλώνων στο βορειοανατολικό Ατλαντικό, με σταδιακή μετακίνησή τους προς τ'ανατολικά. Τέλος, η πολύ έντονη ψυχρή εισβολή που έλαβε χώρα στον Καναδά και τις βορειοανατολικές Η.Π.Α. στις 20 Νοεμβρίου αποτέλεσε ένα ακόμη προγνωστικό στοιχείο: Συμβαίνει κάποιες φορές, εάν η κυκλοφορία το ευνοήσει, ανάλογα φαινόμενα να επαναλαμβάνονται και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα δε στα ανατολικά τμήματα αυτής. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, θεωρήθηκαν ευνοϊκοί σε σχέση με κάτι τέτοιο καθώς 4 ημέρες μετά (δηλαδή περίπου στις 24/11) εμφανίστηκαν οι πρώτες προγνώσεις από το GFS για κάτι αντίστοιχο στην περιοχή μας, μετά τις 4/12 με κάποιες εξ αυτών να περιγράφουν την ανάπτυξη ενός βαθέος αυλώνα στην ανατολική Ευρώπη. Οι ενδείξεις λοιπόν ήταν ενθαρρυντικές.

Το επόμενο διάστημα έως και χθες, Κυριακή 30/11, παρατηρήσαμε την απόσυρση τέτοιων σεναρίων από τα αποτελέσματα των ensembles ή κάποιων μεμονωμένων "τρεξιμάτων" για την αρχική ημέρα-στόχο (4 Δεκεμβρίου) και την προοδευτική μετατόπισή τους για 7 ημέρες αργότερα (δηλαδή μετά τις 10-11 Δεκεμβρίου) ή την περιγραφή μιας διαφορετικής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας η οποία δεν θα ευνοήσει τέτοιο τύπο καιρού.

Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη αριθμητική πρόγνωση του GFS και όσον αφορά την απεικόνιση του μέσου όρου των ensembles για τις 4/12, αυτή παρουσιάζεται στο σχήμα 3, όπου παρατηρείται η ύπαρξη χαμηλών πιέσεων στη δυτική Μεσόγειο, αντικυκλωνικών τάσεων σε ένα μεγάλο τμήμα της βόρειας Ευρώπης, και η παρουσία του Ισλανδικού χαμηλού. Αυτό για τη χώρα μας σημαίνει απουσία βοριάδων και ενδεχόμενο βροχών

Εικόνα

Σχήμα 3: Μέσος όρος των προγνώσεων πολλαπλού δείγματος (ensembles) γεωδυναμικών υψών και θερμοκασίας στα 500hpa για τις 4/12/2014 - 06UTC με βάση την ανάλυση στις 30/11/2014 - 18UTC του μοντέλου GFS/NCEP για την περιοχή της Ευρώπης. Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk

Στο σχήμα 4, παρουσιάζεται η αντίστοιχη πρόγνωση του σχήματος 2, με τη διαφορά οτι η αρχή των υπολογισμών τοποθετείται στις 30/11/2014 - 12UTC. Παρατηρούμε σημαντική διαφορά στο σχήμα των χαμηλών πιέσεων, με την απουσία της ένδειξης εμποδισμού στο βόρειο Ατλαντικού και της ένδειξης για trough στην Ευρώπη. Η ομοιότητα βρίσκεται στην ύπαρξη σχετικά υψηλών θερμοκρασιών στο βόρειο Ειρηνικό, από την ανατολική Σιβηρία έως και την Αλάσκα.

Εικόνα

Σχήμα 4: Πρόγνωση Γεωδυναμικών Υψών και Θερμοκρασιών στα 100hpa για το βόρειο ημισφαίριο (περιοχή στρατόσφαιρας), σύμφωνα με το run της 30/11/2014 - 12UTC για τις 5/12/2014 00UTC του μοντέλου GFS/NCEP. Παρατηρούμε την ύπαρξη βαθέος trough (αυλώνα) πάνω από την ανατολική Σιβηρία καθώς και στην Αλάσκα, συνδυασμένου με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στις ίδιες περιοχές. Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk

Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση

Σύμφωνα με την αριθμητική πρόγνωση στις 30/11/2014 - 12UTC του παγκόσμιου προγνωστικού συστήματος GFS / NCEP, διακρίνουμε μεγάλη αβεβαιότητα στην προβλεπόμενη διάταξη των συστημάτων από τη Δευτέρα 8/12 και μετά (σχήμα 5). Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις εντοπίζονται όπως είναι φυσικό στο βόρειο Ατλαντικό, περιοχή έντονης ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, ενώ οι μικρότερες στην Μαύρη Θάλασσα κι ένα μεγάλο τμήμα της Τουρκίας αλλά και στην περιοχή του Καυκάσου και ανατολικότερα. Παρ'όλη τη μεγάλη αβεβαιότητα, διακρίνουμε τον προσδιορισμό μιας περιοχής στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, όπου είναι αρκετά πιθανή η ανάπτυξη αυλώνα, δηλαδή περιοχή όπου αναμένονται ασταθείς αέριες μάζες και ενδεχομένως η ύπαρξη κλειστού επιφανειακού κέντρου χαμηλών πιέσεων.

Εικόνα

Σχήμα 5: Μέσος όρος και τυπική απόκλιση των προγνώσεων πολλαπλού δείγματος (ensembles) γεωδυναμικών υψών και θερμοκασίας στα 500hpa για τις 8/12/2014 - 00UTC με βάση την ανάλυση στις 30/11/2014 - 12UTC του μοντέλου GFS/NCEP για την περιοχή της Ευρώπης. Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk

Ο αντίστοιχος χάρτης του σχήματος 5 για τις 10/12/2014, παρουσιάζεται στο σχήμα 6, όπου εκτός από τη συνολική αύξηση της αβεβαιότητας, φαίνεται και πάλι η παρουσία χαμηλών πιέσεων (γεωδ. υψών) στη Μεσόγειο σε ελαφρώς ανατολικότερα θέση. Δυτικότερα του σχηματισμού όμως, υπάρχει μια έντονη περιοχή μεγάλης αβεβαιότητας, που υποδηλώνει μια πολύ πιθανή δυτικότερα θέση του. Σχετικά μικρότερη απόκλιση σε σχέση με το μέσο όρο της προβλεπόμενης διάταξης των συστημάτων υπάρχει και πάλι για την περιοχή μας.

Εικόνα

Σχήμα 6: Μέσος όρος και τυπική απόκλιση των προγνώσεων πολλαπλού δείγματος (ensembles) γεωδυναμικών υψών και θερμοκασίας στα 500hpa για τις 10/12/2014 - 00UTC με βάση την ανάλυση στις 30/11/2014 - 12UTC του μοντέλου GFS/NCEP για την περιοχή της Ευρώπης. Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk

Κατ'αναλογια των σχημάτων 5,6 και ο χάρτης του σχήματος 7, όπου παρατηρείται η τάση για ανάπτυξη αυλώνα στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και με βάση τα προηγούμενα, είναι αρκετά πιθανό να προέρχεται από την μετακίνηση της διευρυμένης περιοχής χαμηλών πιέσεων στη κεντροδυτική Μεσόγειο.

Εικόνα

Σχήμα 7: Μέσος όρος και τυπική απόκλιση των προγνώσεων πολλαπλού δείγματος (ensembles) γεωδυναμικών υψών και θερμοκασίας στα 500hpa για τις 12/12/2014 - 00UTC με βάση την ανάλυση στις 30/11/2014 - 12UTC του μοντέλου GFS/NCEP για την περιοχή της Ευρώπης. Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk

Με βάση τα σχήμα 5,6,7 καθώς και τη σύγκριση με τους χάρτες μέσων όρων των προγνώσεων πολλαπλού δείγματος, έπειτα από σχετική ομαδοποίηση ως προς τ' αποτελέσματά τους, ως πιθανή εξέλιξη του καιρού μετά την Κυριακή 7/12 είναι, η τάση για κατάβαση διαταραχήν από τον Ατλαντικό προς την κεντροδυτική Μεσόγειο, οι οποίες θα κινούνται ανατολικα, δίνοντας ενδεχομένως διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές προς τη χώρα μας. Καθώς βορειοανατολικά μας, υπάρχουν αρκετά ψυχρότερες, ευσταθείς ηπειρωτικές αέριες μάζες, η μετακίνηση ασταθών υποτροπκών αερίων μαζών, μπορεί να πυροδοτήσει την γέννηση ενός κλειστού χαμηλού βαρομετρικού στη χώρα μας, μετά την Τετάρτη 10/12, εάν όμως και παράγοντες της κυκλοφορίας στην ανώτερη τροπόσφαιρα το ευνοήσουν.

Στο σχήμα 8, παρουσιάζεται η πρόγνωση του αριθμητικού μοντέλου GEOS της NASA για την Τετάρτη 10/12 για την ισοβαρική στάθμη των 500hpa. Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή διάταξη των διαταραχών, αυτό που γίνεται αντιληπτό σαν γενική εικόνα είναι η συμφωνία σε σχέση με τα όσα γράφτηκαν στην προηγούμενη παράγραφο.

Εικόνα

Σχήμα 8: Γεωδυναμικά ύψη και στροβιλισμός στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για τις 10/12/2014 - 00UTC, σύμφωνα με την πρόγνωση της 30/12/2014 - 00UTC του μοντέλου GEOS/NASA. Πηγή: http://portal.nccs.nasa.gov/

Ο χάρτης του σχήματος 9, απεικονίζει την πρόγνωση των 500hpa για την ίδια ημέρα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF), όπου επίσης παρουσιάζεται μία ανάλογη εικόνα.

Εικόνα

Σχήμα 9: Γεωδυναμικά ύψη στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για τις 10/12/2014 12UTC με βάση την πρόγνωση της 30/11/2014 - 12UTC, του μοντέλου ECMWF. Πηγή: http://www.weatheronline.co.uk.

Τόσο στις προγνώσεις της NASA (σχήμα 8), όσο και στις αντίστοιχες του ECMWF (σχήμα 9), παρατηρούμε (εντονότερα στις προγνώσεις της NASA), την τάση ανάπτυξης αντικυκλώνα εμποδισμού στο βόρειο Ατλαντικό. Μια τέτοια εικόνα, αντιστοιχεί γενικά σε αρνητική φάση του δείκτη ΝΑΟ. Στο σχήμα 10 παρουσιάζονται τα ensembles του δείκτη από το GFS/NCEP έως περίπου τις 15/12 (κόκκινες γραμμές). Αυτό που αρχικά παρατηρείται είναι, η έντονη αβεβαιότητα για μετά το πρώτο μισό της περιόδου (δηλαδή μετά τις 7/12), κάτι που έχει ήδη αναφερθεί και παρουσιαστεί στα σχήματα 5,6 & 7, ωστόσο υπάρχει μια ομάδα προγνώσεων που συμβαδίζουν, με κοινό χαρακτηριστικό τις αρχικά αρνητικές τιμές, οι οποίες προς το τέλος τείνουν να πλησιάσουν το μηδέν. Αυτή η συμπεριφορά υποδηλώνει, δύο προγνωστικά σενάρια: Είτε τη υποχώρηση του αντικυκλώνα στον Ατλαντικό, είτε την ανατολικότερη μετακίνησή του με αποτέλεσμα τη θέση του να καταλάβουν χαμηλότερες πιέσεις. Εκτός αυτών, όπως προκύπτει από το μέσο όρο των σεναρίων, η πιθανότητα ισχυρού Ισλανδικού χαμηλού, είναι μάλλον μικρή.

Εικόνα

Σχήμα 10: Ensemble προγνώσεις του δείκτη NAO από το μοντέλο GFS / NCEP με βάση τις αρχικές συνθήκες της 1/12/2014

Ταυτόχρονα όμως, η πιθανότητα ανάπτυξης ισχυρού πολικού στροβίλου είναι κι αυτή μικρή όπως υποδηλώνεται από τις ensemble προγνώσεις του δείκτη AO, που παρουσιάζονται στο σχήμα 11. Αυτό που ξεχωρίζει είναι επίσης η έντονη ταλάντωση του δείκτη στο πρώτο μισό του διαστήματος 1/12 έως 14/12 και η εν συνεχεία (μετά τις 8/12) ασάφεια προσδιορισμού του. Φαίνεται όμως πως, υπάρχει μία τάση αρχικά να κινηθεί σε αρκετά αρνητικές τιμές και στη συνέχεια να προσεγγίσει μηδενικές στο τέλος του διαστήματος. Συνολικά λοιπόν, αυτό που προκύπτει σαν συμπέρασμα είναι οτι ο δείκτης θα βρεθεί σε αρνητικές τιμές σε γενικές γραμμές, ειδικότερα μετά τις 8/12, παρουσιάζοντας παράλληλα έντονη ταλάντωση. Αυτό σημαίνει οτι ο πολικός στρόβιλος θα είναι εξασθενημένος, ειδικότερα μετά τις 8/12, κάτι που ενδεχομένως θα δώσει την εικόνα έντονης μεσημβρινότητας στην κυκλοφορία των ανέμων σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, με τάση σχηματισμού αποκομμένων αυλώνων. Εμπειρικά, οι αρκετά αρνητικοί δείκτες του ΑΟ, συσχετίζονται με εξασθένηση των νοτιοδυτικών ανέμων στο κεντρικό και βορειοανατολικο Ατλαντικό και τάσεις ανάπτυξης αυλώνων στην περιοχή που συνδυάζονται με είσοδο ψύχους σε τμήματα της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.

Εικόνα

Σχήμα 11: Ensemble προγνώσεις του δείκτη ΑΟ από το μοντέλο GFS / NCEP με βάση τις αρχικές συνθήκες της 1/12/2014

Με βάση όλα τα παραπάνω, αυτό που θεωρούμε σαν πιθανότερη εξέλιξη από τις 8 έως και 15 Δεκεμβρίου είναι, η ανάπτυξη αυλώνα ή γενικότερα σχετικά χαμηλών πιέσεων προς την κεντρική/δυτική Ευρώπη και ενδεχομένως και την κεντρική / δυτική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με αντικυκλωνικές τάσεις στο βόρειο Ατλαντικό, ως το συμπέρασμα που προκύπτει από τις ensemble προγνώσεις του GFS από τους δείκτες ΝΑΟ και ΑΟ (σχήματα 10, 11) αλλά και τους χάρτες των σχημάτων 8,9. Αυτό το μοτίβο όμως, μπορεί να δώσει διαταραχές στην χώρα μας με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχές και ταυτόχρονη ψυχρή κατάβαση ή και εισβολή στην Ιταλία. Προς τα μέσα του μήνα, όπως φαίνεται από το μέσο όρο των ensembles (σχήμα 7), είναι πιθανό οι χαμηλές πιέσεις να μετατοπιστούν ανατολικότερα και συνακολούθως και οι ψυχρότερες αέριες μάζες. Το εάν αυτή η μετατόπιση θα γίνει με την κατάβαση ψύχους ή και ψυχρής εισβολής προς την περιοχή μας, δεν είναι κάτι που εύκολα προσδιορίζεται με βάση τα σημερινά στοιχεία. Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε πως, σε περίπτωση γρήγορου περάσματος από την αρνητική φάση του ΝΑΟ προς τη θετική και ταυτόχρονα την σταθεροποίηση του ΑΟ σε ουδέτερες τιμές (σενάρια συνδυαστικά) τότε, παρατηρούμε συχνά την μετακίνηση του εμποδισμού ανατολικότερα, μέσα στην ηπειρωτική δυτική Ευρώπη και την εξώθηση ψυχρών αερίων μαζών προς την ανατολική Ευρώπη. Η ύπαρξη ασταθών μαζών στην ανατολική Μεσόγειο που ενδεχομένως θα μετακινηθούν από τα δυτικότερα της λεκάνης, όπου θα έχουν βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες, θα μπορούσαν να συνδυαστούν δημιουργώντας ένα χαμηλό βαρομετρικό με τον ψυχρό του τομέα, να τροφοδοτείται από τις ψυχρές ηπειρωτικές αέριες μάζες. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι όντως πιθανό να έχουμε πλέον αρκετά χειμωνιάτικο καιρό με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα τουλάχιστον όσον αφορά ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας.

Επόμενη ενημέρωση: 8-9/12/2014

http://cyclogenesis.gr/drupal/content/% ... 4-15122014
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό taximer » Δευτ 01 Δεκ 2014, 22:43

Καλά, τι έγραψε ο ποιητής!
Παρόλι τη νύστα μου, δεν άντεξα να μη γράψω δυο λόγια. Με τρελάνουν αυτές οι αναλύσεις!
Το καταυχαριστήθηκα! Χάρμα λέξεων και οφθαλμών.
Μπράβο Νικ!
Μακάρι το αισιόδοξο σενάριο για αργότερα μέσα στο Δεκέμβρη να πραγματοποιηθεί!
Ταξιάρχης, Βόλος
taximer
 
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Δευτ 13 Ιουν 2011, 22:58
Τοποθεσία: Μαγνησία, Βόλος

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα και τεχνικές αναλύσεις

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Τρί 02 Δεκ 2014, 15:25

Ταξιάρχη, my pleasure!! :D
Η μεγαλύτερη χαρά δηλαδή, να υπάρχει έστω κι ένας που να τις βρίσκει χρήσιμες και ενδιαφέρουσες
Σ'ευχαριστώ πολύ Δάσκαλε και περιμένω και τη δική σου γνώμη! :D
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες

cron