Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΚΡΥΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ Β. ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΦΕΤΟΣ!

Δημοσίευσηαπό xionopatriarxis » Κυρ 11 Οκτ 2015, 21:45

Εικόνα
(φωτο: τα σκούρα μπλε χρώματα δυτικά της Μ. Βρετανίας)

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της μεγάλης αυτής θερμοκρασιακής ανωμαλίας για τον καιρό στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στη χώρα μας?

Η θερμοκρασία των νερών του Β. Ατλαντικού και, ως εκ τούτου τμήματα του Ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού (Gulfstream), τα οποία και βρίσκονται βόρεια της 40ης παραλλήλου είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα έως και τρεις ολόκληρους βαθμούς ψυχρότερα από τον μέσο για την περίοδο που διανύουμε, κι όμως πολύ λίγα είναι γνωστά για την αιτία της θερμοκρασιακής αυτής ανωμαλίας-ρεκόρ στο συγκεκριμένο σημείο του Ωκεανού. Λόγοι ανησυχίας πάντως δεν συντρέχουν (ακόμα κι αν όλα τα παραμένω σας θυμίζουν κάτι από την χολιγουντιανή ταινία «Η επόμενη μέρα» καθώς τα νερά του Β. Ατλαντικού ήταν και τις προηγούμενες χρονιές μεν ελαφρώς πιο κρύα από το μέσο όρο, αλλά και πάλι όχι τόσο όσο είναι φέτος.

Ωστόσο, οι συνέπειες για τον καιρό από αυτή την εξέλιξη δεν αποκλείεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να γίνουν αισθητές σε ένα τμήμα της Ευρώπης ή και σε ολόκληρη την ήπειρο καθώς στο συγκεκριμένο σημείου του βορείου Ατλαντικού από το οποίο διέρχονται τα βαρομετρικά χαμηλά στην Γηραιά Ήπειρο και κατ’ επέκταση προς την χώρα μας η θάλασσα θα ζεσταίνει πολύ λιγότερο τον υπερκείμενο αέρα απ’ ότι άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα οι άνεμοι που θα εισέρχονται στην Ευρώπη από τα δυτικά προς τα ανατολικά, όταν θα επικρατούν δυτικοί άνεμοι, θα πρέπει να είναι πιο κρύοι απ’ ότι συνήθως.

Αν και τις επόμενες μέρες η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων δεν ευνοεί την έλευση δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων από τον βόρειο Ατλαντικό προς την Ευρώπη οι χαμηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες των νερών του Βορείου Ατλαντικού θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη δραστηριότητα αλλά και την φθινοπωρινή πορεία των βαρομετρικών συστημάτων προς την ήπειρό μας, διαμορφώνοντας παράλληλα και την εξέλιξη του καιρού του επερχόμενου χειμώνα.

Είναι γνωστό ότι τα βαρομετρικά χαμηλά προερχόμενα από τον Ατλαντικό αντλούν την ενέργεια τους από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των τροπικών και των πολικών γεωγραφικών πλατών.Παρά το γεγονός ότι ακόμα και με πιο κρύα τα νερά του βορείου Ατλαντικού η παραπάνω θερμοκρασιακή διαφορά παραμένει, τα κρύα νερά δεν αποκλείεται να εμποδίζουν τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών με ιδιαίτερα χαμηλές πιέσεις στο κέντρο τους (θύελλες) ή την πορεία που αυτά θα ακολουθήσουν προς την Ευρώπη.

Δεν έχουμε λοιπόν παρά να παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την όλη καιρική εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες καθώς τίποτε δεν είναι ακόμα δεδομένο! Ο καιρός έτσι κι αλλιώς είναι κάτι συναρπαστικό!

Να είστε όλοι καλά
Σάκης Αρναούτογλου

Αναδημοσίευση από :arrow: https://www.facebook.com/SakisArnaoutog ... permPage=1
Ὁ Λυγκηστίδος, Πελαγονίας καί Νοτίου Αἵμου, Ἀλέξανδρος
Άβαταρ μέλους
xionopatriarxis
 
Δημοσιεύσεις: 851
Εγγραφή: Τετ 06 Απρ 2011, 20:33
Τοποθεσία: Snowland

Β.Ατλαντικός:Μεγάλη ψυχρή «λίμνη» προβληματίζει τους επιστήμ

Δημοσίευσηαπό xionopatriarxis » Τρί 27 Οκτ 2015, 11:57

Συναφές με την προηγούμενη δημοσίευση είναι και το άρθρο του Μιχάλη Σιούτα στην εφημερίδα "Μακεδονία" της 25-10-2015:

Εικόνα

Αν και η χρονιά που διανύουμε είναι θερμότερη απ’ τα κανονικά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ωστόσο υπάρχουν και περιοχές που ψύχονται. Μια τέτοια περιοχή εντοπίσθηκε στο Βόρειο Ατλαντικό, κοντά στη Γροιλανδία και την Ισλανδία, όπου τα νερά είναι ασυνήθιστα ψυχρά.
Από την αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η επιφανειακή θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος του Ατλαντικού ωκεανού είναι υψηλότερη από τα κανονικά επίπεδα. Μάλιστα είναι τα νερά είναι θερμότερα σε επίπεδα ρεκόρ, σε μια περιοχή από την Καραϊβική μέχρι τα κεντρικά τμήματα του Ατλαντικού.

Αντίθετα όμως, λίγο βορειότερα, σε μία περιοχή κοντά στη Γροιλανδία, σημειώνονται ρεκόρ χαμηλότερων θερμοκρασιών. Αρκετοί κλιματολόγοι αποδίδουν τα αίτια της ψύξης των νερών στην περιοχή στην έλευση ψυχρού και “γλυκού” νερού από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Το ζήτημα που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ότι τα ψυχρά και λιγότερο αλμυρά νερά μπορεί να προκαλέσουν εξασθένηση ή και διακοπή στα θερμά ρεύματα του ωκεανού που επικρατούν για χιλιετίες στην περιοχή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τόσο άμεσα όπως στα κινηματογραφικά σενάρια, ωστόσο μπορεί να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον καιρό και στο κλίμα, τόσο στις περιοχές γύρω από τον Ατλαντικό όσο και ευρύτερα.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Ενώ αυτή η ψυχρή “λίμνη” με λιγότερο αλμυρό νερό μπορεί να αποτελεί μια εξισορρόπηση στο πολύπλοκο κλίμα της Γης, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει και εξασθένηση της ροής του θερμού ρεύματος του Κόλπου του Μεξικού.

Το Ρεύμα του Κόλπου είναι ένα ισχυρό ωκεάνιο ρεύμα που μεταφέρει θερμά νερά από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ προς Βορά, με διακλαδώσεις ρευμάτων προς τις ακτές της Δυτικής Ευρώπης. Αν η ροή των ρευμάτων αυτών εξασθενήσει, αυτό θα προκαλέσει αλλαγή στις θερμοκρασίες στις χώρες γύρω από τον Ατλαντικό. Επίσης ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.

Για παράδειγμα, το κλίμα του Λονδίνου, του Άμστερνταμ, του Παρισιού και της Λισαβόνας θα γίνει μερικούς βαθμούς ψυχρότερο. Άλλες περιοχές μπορεί επίσης να ψυχθούν ή και θερμανθούν, όπως η Ισλανδία, ο Ανατολικός Καναδάς και οι Ανατολικές ΗΠΑ. Στις περιοχές γύρω από τον Ατλαντικό μπορεί επίσης να αλλάξει η συχνότητα και η ένταση των τυφώνων και των καταιγίδων, αλλά και οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Αλυσιδωτές αλλαγές θα επέλθουν και στον καιρό και στο κλίμα κι άλλων περιοχών του πλανήτη.


Αναδημοσίευση από :arrow: http://www.makthes.gr/news/GR/Meteorosk ... pistimones
Ὁ Λυγκηστίδος, Πελαγονίας καί Νοτίου Αἵμου, Ἀλέξανδρος
Άβαταρ μέλους
xionopatriarxis
 
Δημοσιεύσεις: 851
Εγγραφή: Τετ 06 Απρ 2011, 20:33
Τοποθεσία: Snowland

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό xionopatriarxis » Παρ 20 Νοέμ 2015, 21:20

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Ζιακόπουλου για τις εποχικές προγνώσεις κι ειδικότερα για τον χειμώνα που έρχεται.

http://ziakopoulos.blogspot.gr/2015/11/2.html
Ὁ Λυγκηστίδος, Πελαγονίας καί Νοτίου Αἵμου, Ἀλέξανδρος
Άβαταρ μέλους
xionopatriarxis
 
Δημοσιεύσεις: 851
Εγγραφή: Τετ 06 Απρ 2011, 20:33
Τοποθεσία: Snowland

Ο γρίφος της πρωτοχρονιάς

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Τετ 23 Δεκ 2015, 18:44

Εάν εξαιρέσουμε δύο, μικρής έντασης ψυχρές εισβολές μέσα στον Δεκέμβρη (10-11 & 17-18) και ένα διάστημα βροχών και καταιγίδων μεταξύ 25-28 Νοέμβρη (Αθήνα), ο καιρός δεν παρουσίασε κανένα άλλο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα των 2 μηνών. Αυτή, είναι μια αρκετά παράξενη και αρνητική εξέλιξη, εάν αναλογιστεί κανείς οτι το προηγούμενο δίμηνο, δηλαδή ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, υπήρξαν αρκετά βροχεροί κυρίως σε κεντρική και τη νότια/ανατολική χώρα. Αν και αυτή, είναι μια κατάσταση που βολεύει αρκετούς συνανθρώπους μας όσον αφορά τη θέρμανση και την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι ομολογουμένως αρκετά βαρετή για εμάς. Είναι και μια ευκαιρία ν'αρχίσουν να διακινούνται τρομολαγνικά σενάρια από τη γνωστή ιστοσελίδα, τα οποία είδα με λύπη μου ν'αναπαράγονται από άλλες "σοβαρές" ιστοσελίδες αλλά και από κανάλια και επιστήμονες μετεωρολόγους. Περί αυτού όμως, καλύτερα να μην αναφερθώ.

Τα σενάρια αυτά έχουν ως αντικείμενο τον καιρό που θα επικρατήσει τις ημέρες της πρωτοχρονιάς. Η αλήθεια είναι οτι, εδώ και τουλάχιστον 4 ημέρες διαδραματίζεται ένα αληθινό θρίλερ στις προγνώσεις του GFS και με το Ευρωπαικό ν'ακολουθεί σύντομα εφ'όσον η ημέρα στόχος βρέθηκε στον προγνωστικό ορίζοντα των 240 ωρών του μοντέλου. Το βασικό σενάριο, το οποίο παρουσιάστηκε αρχικά από το GFS ήταν περί της καθόδου ενός πολύ δυνατού back door ψυχρού μετώπου, δηλαδή μιας ψυχρής εισβολής με άξονα κίνησης ΒΑ->ΝΔ. Τέτοιες εισβολές μας έρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα διαμέσου της Βαλκανικής, συστημένες από τη Ρωσία, δεν είναι το σύνηθες και φυσικά περιγράφονται/προβλέπονται αρκετά δύσκολα από τα συστήματα προσομοίωσης λόγω του ιδιαίτερου της κίνησής τους, η οποία ουσιαστικά πηγαίνει "κόντρα" στην κανονική ροή των συστημάτων, η οποία ούτως ή άλλως περιλαμβάνει και κάποια, έστω ελάχιστη, κίνηση Δ->Α. Η κατάσταση προγνωστικά είναι για πολύ δυνατούς λύτες και θεωρώ πως, μια απλή ανάγνωση των χαρτών στα 500 έστω και κάθε 6 ώρες, δεν αρκεί για να μαντέψει κανείς τί θα συμβεί.

Ίσως λοιπόν, θα ήταν πιο σωστό να ξεκινήσουμε από κάτι φαινομενικά πολύ γενικό. Πρόκειται για την καταγραφή/παρακολούθηση 2 ατμοσφαιρικών δεικτών, αυτόν του NAO και του AO. Προτού συσχετίσουμε αυτούς τους δείκτες με το προγνωστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, θα ήταν πιστεύω καλό, να κάνουμε μια σύντομη περιγραφή τους:
Ο πρώτος (ΝΑΟ) πρόκειται για τ'αρχικά του North Atlantic Oscillation και ο δεύτερος (ΑΟ) για τ'αρχικά του Arctic Oscillation. Ο NAO ορίζεται ως η απόκλιση από τη μέση διαφορά της επιφανειακής ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ του Ponta Delgada των Αζορών και του Stykkisholmur της Ισλανδίας. Το πώς υπολογίζεται η συγκεκριμένη απόκλιση είναι ένα καθαρά μαθηματικό ζήτημα [1] ωστόσο, θετικές τιμές του δείκτη ΝΑΟ σημαίνει πως το ημιμόνιμο Ισλανδικό χαμηλό είναι ισχυρότερο απ'ότι συνήθως ενώ, αρνητικές τιμές του δείκτη σημαίνει το αντίθετο. [2]. O δείκτης ΑΟ ορίζεται ως η απόκλιση από το μέσο μοτίβο πιέσεων μεταξύ 20° και 90° βόρειο πλάτος. [3] Σε αυτήν την περίπτωση δεν μιλάμε για απόκλιση μεταξύ 2 συγκεκριμένων σταθμών στο βόρειο Ατλαντικό, όπως συμβαίνει με τον ΝΑΟ, αλλά για ένα ολόκληρο ατμοσφαιρικό μοτίβο πιέσεων (pressure pattern) στο βόρειο ημισφαίριο. [1] Το μοτίβο είναι μετρήσιμο μέσω μαθηματικών υπολογισμών βάσει των analysis πεδίων των μοντέλων προσομοίωσης και της μέσης τιμής του δείκτη για μια κλιματολογική περίοδο, αλλά το αποτέλεσμα είναι το εξής: Θετική φάση του ΑΟ σημαίνει ενισχυμένα πολικά χαμηλά και συνακολούθως ισχυρό πεδίο ανέμων γύρω από αυτά, ενώ αρνητική φάση σημαίνει ασθενέστερα πολικά χαμηλά και ασθενέστερο πεδίο ανέμων γύρω από αυτά. Η ερμηνεία αυτού είναι η εξής γενική: Κατά την αρνητική φάση του ΑΟ, έχουμε τάση για ψυχρές εισβολές στα μέσα γεωγραφικά πλάτη εφόσον το πεδίο των ανέμων είναι ασθενέστερο και αρκετά διαταραγμένο ενώ στη θετική φάση του, τα πολικά χαμηλά είναι αρκετά ενισχυμένα και η κυκλοφορία σ'εκείνα τα πλάτη, ζωνική.
Σε γενικές γραμμές μπορούμε λοιπόν να πούμε οτι ο ΝΑΟ περιγράφει καλά το μοτίβο και τις διατάξεις των ατμοσφαιρικών συστημάτων στο βόρειο Ατλαντικό και γύρω από αυτόν και ο ΑΟ περιγράφει την ζωνικότητα/μεσημβρινότητα της κυκλοφορίας από τους πόλους έως και τα μέσα γεωγραφικά πλάτη. Επαναλαμβάνω λοιπόν με άλλα λόγια ότι, αρνητική φάση του ΝΑΟ σημαίνει εξασθενημένο Ισλανδικό χαμηλό και ενισχυμένος αντικυκλώνας των Αζορών (στην περιοχή του Ατλαντικού) και θετική φάση το αντίστροφο, ενώ αρνητική φάση του ΑΟ σημαίνει εξασθενημένα πολικά χαμηλά και σπάσιμο του polar vortex (πολικού στροβίλου) με άμεσο αποτέλεσμα την τάση για ψυχρές εισβολές.
Στη βιβλιογραφία αναφέρεται οτι οι επιπτώσεις ενός ισχυρά αρνητικού NAO είναι περίπου οι εξής: Χαμηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες στις ανατολικές ΗΠΑ και στη βόρεια Ευρώπη και υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες στη Γροιλανδία και συχνά σε νότια Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Επιπλέον έχουμε κάτω από το κανονικό βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη και στη Σκανδιναβία και πάνω από το κανονικό βροχές σε κεντρική/νότια Ευρώπη. Έντονα θετικό ΝΑΟ έχει τις ακριβώς αντίθετες επιπτώσεις σε γενικές γραμμές.
Οι επιπτώσεις ενός ισχυρά αρνητικού ΑΟ είναι περίπου οι εξής: Τα συστήματα δημιουργούνται σε αρκετά νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και η κυκλοφορία φέρνει ξηρότερο καιρό σε Αλάσκα, Σκοτία και Σκανδιναβία και πιο υγρές συνθήκες σε δυτικές ΗΠΑ και Μεσόγειο.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε συνδυαστικά να συμπεράνουμε ποιά θα είναι τ'αποτελέσματα με τις διακυμάνσεις του ΝΑΟ και του ΑΟ για όλο το βόρειο ημισφαίριο σε πολύ γενικές γραμμές. Η προσωπική μου εμπειρία σε σχέση με αυτούς τους δείκτες δείχνει οτι οι περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο είναι όσες γειτνιάζουν με τους μεγάλους ωκεανούς-ρυθμιστές της κυκλοφορίας δηλαδή τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό και από το 40-45° βόρειο πλάτος και βορειότερα κυρίως. Ειδικότερα η χώρα μας βρίσκεται σε οριακό γεωγραφικό πλάτος και αρκετά ανατολικότερα από τα μεγάλα συστήματα του βορείου Ατλαντικού, με τον καιρό της να τον ρυθμίζει κυρίως το λεγόμενο "Μεσογειακό Μέτωπο", όσον αφορά τις βροχές και τον ψυχρό καιρό/χιονοπτώσεις στη βόρεια χώρα (πιο σπάνια νοτιότερα) καθώς και άλλου τύπου καιρικές καταστάσεις όπως αποκοπές χαμηλών, Βαλκανικά μέτωπα κλπ. Αυτά δεν φαίνεται να συσχετίζονται άμεσα με τους παραπάνω δείκτες τουλάχιστον με άμεσο και θετικό τρόπο:
Έτσι όσον αφορά τον θετικό/αρνητικό τρόπο συσχέτισης δεν σημαίνει πως ένας συγκεκριμένος συνδυασμός των παραπάνω δεικτών, είναι το αίτιο για μια συγκεκριμένη καιρική κατάσταση στην περιοχή μας, άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τί συνδυασμό δεικτών θέλουμε προκειμένου να προκύψει εμποδισμός και ψυχρή εισβολή στην κατάλληλη θέση, ούτε ποιά είναι η γενική εικόνα του ατμοσφαιρικού μοτίβου. Όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε να ξέρουμε τί δεν θέλουμε, διότι υπάρχουν κάποιες αρνητικές συσχετίσεις: Για παράδειγμα ισχυρή και παρατεταμένη αρνητική φάση ΝΑΟ σε συνδυσμό με ισχυρή και παρατεταμένη αρνητική φάση ΑΟ, είναι μια έντονα και εις βάθος μεσημβρινή κυκλοφορία (ροή ανέμων περισσότερο Β->Ν) η οποία όμως φέρνει ψυχρό καιρό στη δυτική Ευρώπη κι όχι σε εμάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο χειμώνας του 2009-2010. Από την άλλη πλευρά, ισχυρή αλλά σύντομη αρνητική φάση του ΝΑΟ σε συνδυασμό με ισχυρή κι επίσης σύντομη αρνητική φάση του ΑΟ και με ταυτόχρονα αρκετές διακυμάνσεις, έφερε έναν από τους βροχερότερους Δεκέμβρηδες στην καιρική ιστορία της χώρας αλλά και της Αθήνας, τον Δεκέμβρη του 2002 (περί τα 250mm βροχής στην Ηλιούπολη σύμφωνα με αναλογικό βροχόμετρο). Την ίδια περίοδο όμως, εάν ανατρέξει κανείς στους χάρτες, θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει αρκετές ψυχρές καταβάσεις εντός της ηπειρωτικής Ευρώπης, οι οποίες ενεργοποίησαν το "Μεσογειακό Μέτωπο". Από την άλλη πλευρά όμως, ένας από τους ιστορικότερους χειμώνες, αυτός του 1991-1992 βρήκε τον ΑΟ σε ελαφρώς θετική φάση όπως επίσης και τον ΝΑΟ, με τάση για έντονα θετικές τιμές προς το μέσον της χρονιάς. Φαίνεται λοιπόν πως, οι παραπάνω δείκτες, είναι πολύ γενικοί ρυθμιστές της κυκλοφορίας και δεν προσφέρονται για πρόβλεψη ή ανάλυση των ατμοσφαιρικών μοτίβων που διαμορφώνουν τον καιρό στην περιοχή μας, εάν δεν συνδυαστούν και με άλλες παρατηρήσεις. Δυστυχώς, οι άλλες παρατηρήσεις που απαιτούνται είναι ποιοτικού τύπου και εμπειρικές και δεν έχω βρει πουθενά δείκτες ή κάτι αντίστοιχο, που να τις καθιστά μετρήσιμες. Οι συγκεκριμένοι δείκτες βρίσκονται στα σχήματα 1 & 2 λίγο παρακάτω και μπορει να διαπιστώσει κανείς τα όσα περιγράφονται παραπάνω.
Όσον αφορά τον άμεσο τρόπο συσχέτισης, αυτό που είναι εμφανές, είναι το γεγονός οτι σε βραχυπρόθεσμο/μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, η αλλαγή στους δείκτες γίνεται αντιληπτή με σχετική καθυστέρηση στη χώρα μας ακριβώς γιατί μια αλλαγή στο μοτίβο κυκλοφορίας του βορείου Ατλαντικού θα χρειαστεί μερικά εικοσιτατράωρα για να γίνει αντιληπτή στην αντιδιαμετρική γωνία του χάρτη που βρίσκεται η χώρα μας. Συνήθως η καθυστέρηση είναι 2-4 ημέρες.

Εικόνα
Σχήμα 1: Κυλιόμενος μ.ο. 3 μηνών του δείκτη ΝΑΟ από το 1950 έως και τον Νοέμβριο 2015. Πηγή: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... ndex.shtml

Εικόνα
Σχήμα 2: Κυλιόμενος μ.ο. 3 μηνών του δείκτη ΑΟ από το 1950 έως και τον Νοέμβριο 2015. Πηγή: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... ndex.shtml


Εμπειρικές, ποιοτικές παρατηρήσεις: Βάσει των προσωπικών μου παρατηρήσεων έχω καταλήξει πως προκειμένου να έχουμε τάση για ψυχρές εισβολές στην περιοχή μας αυτό που δεν πρέπει να υπάρχει είναι κάποιο ισχυρό Ισλανδικό χαμηλό (έντονα θετικό ΝΑΟ), το οποίο φέρνει δυτικογενείς ανέμους σ'ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και αντικυκλωνικές συνθήκες νοτιότερα προς τις βόρειες ακτές της Μεσογείου.Από την άλλη πλήρης απουσία του Ισλανδικού χαμηλού (έντονα αρνητικό ΝΑΟ) σημαίνει τάση για ανάπτυξη αντικυκλώνα στο βόρειο Ατλαντικό, αρκετά δυτικά σε σχέση με αυτό που μας ευνοεί. Δεν πρέπει επίσης να υπάρχει ισχυρός πολικός στρόβιλος (έντονα θετικό ΑΟ) διότι ούτως ή άλλως οι αρκτικές αέριες μάζες με ισχυρή υποστήριξη συγκρατώνται πολύ βόρεια και μόνο επιφανειακές βαλκανικές ψυχρές εισβολές χωρίς έντονη υποστήριξη μπορούν να προκύψουν εδώ. Από την άλλη ασθενέστατο polar vortex (έντονα αρνητικό ΑΟ) έχει την τάση να αναπτύσσει αντικυκλώνες τύπου "ring of fire" σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, οι οποίοι κατά κανόνα αδυνατούν να δώσουν ψυχρές εισβολές τόσο νότια σε εμάς. Καταλήγουμε λοιπόν στο οτι, οι δείκτες πρέπει να είναι σε ουδέτερη φάση και ελαφρώς θετική. Άλλη παρατήρηση είναι το γεγονός οτι η αλληλουχία των διακυμάνσεων πρέπει να είναι συγκεκριμένη: Πρώτα εμφανίζεται ένα τοπικό ελάχιστο στον δείκτη ΑΟ ακολουθούμενο από γρήγορη άνοδο και εν συνεχεία ένα τοπικό ελάχιστο στον δείκτη ΝΑΟ με αντίστοιχη συμπεριφορά. Η ψυχρή εισβολή λαμβάνει χώρα όταν πλέον ο δείκτης ΝΑΟ είναι σε θετικές τιμές. Αυτό, στην παρατήρηση των συστημάτων επάνω στο χάρτη μεταφράζεται ως μια πρόσκαιρη εξασθένηση των πολικών ζωνικών ανέμων / κάποιο σπάσιμο του polar vortex και στη συνέχεια μερικά εικοσιτετράωρα μετά, εξασθένηση και του Ισλανδικού χαμηλού με τάση ισχυροποίησης του αντικυκλώνα των Αζορών. Αντικυκλώνας των αζορών και η πολική αέρια μάζα που "ξέφυγε" από την γενικότερη ροή, συνδυάζονται προκαλώντας ψυχρή εισβολή με καλή υποστήριξη στην ανατολική Ευρώπη/Βαλκάνια και στην περιοχή μας. Εάν συμβεί το αντίθετο, δηλαδή πρώτα εμφανιστεί τοπικό ελάχιστο στον ΝΑΟ και μετά στον ΑΟ, τότε η κατάσταση αντιστρέφεται διότι έχουμε μεν την τάση για αντικυκλώνα στον Ατλαντικό, ο οποίος όμως ωθείται αρκετά βόρεια στην Ευρώπη και εγκλωβίζεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί η ψυχρή εισβολή να βρεί εύκολα το δρόμο της προς την περιοχή μας.

Ας δούμε τί γίνεται στην περίπτωσή μας:

Εικόνα
Σχήμα 3: Δείκτης ΑΟ, 26 Αυγούστου 2015 έως 23 Δεκεμβρίου 2015 και ensembles πρόγνωσης.


Εικόνα
Σχήμα 4: Δείκτης ΝΑΟ, 26 Αυγούστου 2015 έως 23 Δεκεμβρίου 2015 και ensembles πρόγνωσης.

Βλέπουμε λοιπόν οτι προς το τέλος του μήνα, ο πολικός στρόβιλος σπάει απότομα κάτι που μας κάνει να υποπτευόμαστε κάποια ψυχρή κατάβαση αλλά με ταυτόχρονα εξασθένηση του Ισλανδικού χαμηλού. Γρήγορα όμως και οι δύο δείκτες ανεβαίνουν σε τιμές >1 σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια αν και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Φαίνεται όμως πως, δεν ακολουθείται η εμπειρική παρατήρηση με την μικρή χρονική διαφορά στην εμφάνιση του ελαχίστου, κάτι που σημαίνει οτι απλούστατα ο αντικυκλώνας που θα συνοδεύσει την εισβολή θα κινηθεί γρήγορα προς τ'ανατολικά και ενδεχομένως να εγκλωβιστεί και να μην είναι αρκετά ισχυρός.

Μια ματιά στους χάρτες, μπορεί να μας κατατοπίσει για το τί συμβαίνει και που εντοπίζεται η προγνωστική αβεβαιότητα:

Εικόνα
Σχήμα 5: Μέσο γεωδυναμικό ύψος στα 500hpa (καμπύλες) και τυπική απόκλιση (χρωματική διαβάθμιση) σύμφωνα με τα σενάρια των ensembles για τις 27 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 00UTC.

Εικόνα
Σχήμα 6: Μέσο γεωδυναμικό ύψος στα 500hpa (καμπύλες) και τυπική απόκλιση (χρωματική διαβάθμιση) σύμφωνα με τα σενάρια των ensembles για τις 28 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 00UTC.

Εικόνα
Σχήμα 7: Μέσο γεωδυναμικό ύψος στα 500hpa (καμπύλες) και τυπική απόκλιση (χρωματική διαβάθμιση) σύμφωνα με τα σενάρια των ensembles για τις 29 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 00UTC.

Εικόνα
Σχήμα 8: Μέσο γεωδυναμικό ύψος στα 500hpa (καμπύλες) και τυπική απόκλιση (χρωματική διαβάθμιση) σύμφωνα με τα σενάρια των ensembles για τις 30 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 00UTC.

Εικόνα
Σχήμα 9: Μέσο γεωδυναμικό ύψος στα 500hpa (καμπύλες) και τυπική απόκλιση (χρωματική διαβάθμιση) σύμφωνα με τα σενάρια των ensembles για τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 00UTC.

http://i105.photobucket.com/albums/m203 ... dvraxo.gif
Σχήμα 10: Μέσο γεωδυναμικό ύψος στα 500hpa (καμπύλες) και τυπική απόκλιση (χρωματική διαβάθμιση) σύμφωνα με τα σενάρια των ensembles για την 1 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 00UTC.


Με βάση τα σχήματα 5 έως 10, τα οποία απεικονίζουν τον μέσο όρο των ensembles για το γεωδυναμικό ύψος στα 500hpa, βλέπουμε τα εξής:
1. Η αβεβαιότητα αυξάνεται κατακόρυφα μετά τις 27 Δεκεμβρίου κυρίως ως προς τη θέση των shortwave troughs γύρω από τα χαμηλά, ενώ η πρόγνωση των θέσεων του εμποδισμού και των κέντρων των χαμηλών στο χάρτη παρουσιάζουν μικρότερη αβεβαιότητα.
2. Φαίνεται έντονα πως, από τις 28/12 και μετά, το Ισλανδικό χαμηλό επιστρέφει στη γνωστή του θέση και αρκετά ενισχυμένο (όπως άλλωστε μας δείχνει και ο δεικτης ΝΑΟ), εξαναγκάζοντας τον εμποδισμό που δημιουργήθηκε να μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη και ακόμη ανατολικότερα.
3. Ως απόρροια του παραπάνω, φαίνεται πως δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες πως η διαφαινόμενη πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, όπως προκύπτει από χάρτες των 850hpa δεν θα συνδυαστεί με σημαντική υποστήριξη στο επίπεδο των 500hpa.
4. Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ύπαρξη κάποιου κλειστού κέντρου χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της βορειοδυτικής Τουρκίας στις 31/12. Ειδικά όσον αφορά αυτό, είναι το αντικείμενο διαφωνίας των προγνωστικών μοντέλων αλλά και ένας παράγοντας που ενδεχομένως μπερδεύει τα ensembles στην περιοχή μας. Εδώ κρύβεται και ο παράγοντας Χ, που θα καθορίσει πολλές λεπτομέρειες.

Εικόνα
Σχήμα 11: Προγνωστικά ensembles για τη θερμοκρασία στα 850hpa και τον υετό στην Αθήνα.


Στο σχήμα 11 βλέπουμε πως, από τις 29/12 και μετά, μαθηματικά, όλα τα σενάρια είναι πιθανά και η ανάγνωση του παραπάνω είναι οτι "θα μπορούσαν να συμβούν τα πάντα: Από το απόλυτο τίποτα μέχρι κάποια αρκετά ισχυρή ψυχρή εισβολή με παρουσία υετού." Επειδή όμως, το ζητούμενο είναι η διατύπωση κάποιας εκτίμησης, πρέπει να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστεί ο μαθηματικός σκόπελος των πιθανοτήτων. Έτσι λοιπόν, με βάση το συμπέρασμα 3 παραπάνω, μπορούμε να θεωρήσουμε πως, το σενάριο που συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες είναι η κάθοδος κάποιας ψυχρής εισβολής παρουσία οργανωμένου χαμηλού βαρομετρικού (εισβολή με υποστήριξη). Από εκεί κι έπειτα όμως, το πιθανότερο είναι να έχουμε την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, ικανών ώστε να προκαλέσουν χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής/βορειοανατολικής χώρας, ίσως και αλλού (πχ πρόσκαιρα και στα ημιορεινά της Μακεδονίας) και ψυχρό καιρό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Όλα τα τρεξίματα των μοντέλων δίνουν την κάθοδο κάποιος μικροδιαταραχής από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο (η ακραία εκδοχή αυτού είναι να έχουμε κλειστό χαμηλό), η οποία θα σαρώσει την περιοχή μεταξύ 31/12 και 1/1. Αυτή η μικροδιαταραχή είναι πιθανό να ενεργοποιήσει ορεογραφικά φαινόμενα τύπου lake effect σε πολλές προσήνεμες περιοχές και να φέρει τα υψόμετρα χιονόπτωσης έως και τα χαμηλά των ημιορεινών και ειδικά όσον αφορά την Εύβοια και ημιπεδινών τμημάτων πρόσκαιρα. Τα φαινόμενα όμως, δύσκολα θα μπορέσουν να επηρεάσουν με οργανωμένο τρόπο λιγότερο προσήνεμες περιοχές, όπως λ.χ. το λεκανοπέδιο της Αθήνας ή δυτικότερα / νοτιότερα τμήματα της Αττικής.

Φαίνεται πως, ανήμερα πρωτοχρονιάς η κατάσταση θα λήξει γρήγορα και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν θα διατηρηθούν για πολύ. Έκτοτε και για μία εβδομάδα τουλάχιστον, η κυκλοφορία θα αποκτήσει έντονα ζωνικό χαρακτήρα με τον καιρό να "γλυκαίνει" γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή μας. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι οτι υπάρχει μια έντονη κινητικότητα στην γενικότερη διάταξη των συστημάτων, κάτι που θα σχολιαστεί σε επόμενο άρθρο...

Παραπομπές/πηγές:

[1] http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/p ... thod.shtml
[2] http://ossfoundation.us/projects/enviro ... ation-nao/
[3] http://ossfoundation.us/projects/enviro ... llation-ao
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό messos80 » Τετ 23 Δεκ 2015, 21:35

Νικο πολύ ωραία η ανάλυσή σου.
Πράγματι οι μεγάλοι χιονιάδες της Αττικής (τουλάχιστον) δεν συνδέονται με κάποια συγκεκριμένη τιμή της ΝΑΟ και ΑΟ.
Το 12Ζ του γφσ είναι φάπα στο σενάριο της έντονης ψυχρής εισβολής :cry:
Άβαταρ μέλους
messos80
 
Δημοσιεύσεις: 424
Εγγραφή: Τετ 15 Ιουν 2011, 17:20
Τοποθεσία: Γη

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό taximer » Τετ 23 Δεκ 2015, 22:05

Είχα καιρό να δοαβάσω ανάλυσή σου Νίκο και την απόλαυσα! Τη διάβασα δις
Μπράβο! Keep going!
Νομίζω ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να δούμε κάτι αξιόλογο και με σχετική διάρκεια, όσο ο ΝΑΟ είναι σε τόσο θετικές τιμές! Ό,τι δούμε θα είναι δυστυχώς πιο soft και πρόσκαιρο!
Ταξιάρχης, Βόλος
taximer
 
Δημοσιεύσεις: 137
Εγγραφή: Δευτ 13 Ιουν 2011, 22:58
Τοποθεσία: Μαγνησία, Βόλος

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό Meteojohn-Loutraki » Πέμ 24 Δεκ 2015, 9:22

Ωραιότατη ανάλυση Νίκο.

925 χαμηλό o Ατλαντικός και εμείς περιμένουμε χειμώνα; :roll: :? :lol:
Έτσι να ευθυμήσουμε λίγο. Δεν ξέρουμε τι θα βγει. Προσωπική εκτίμηση (και χωρίς να έχω βέβαια γνώσεις σαν τους πολύ καλούς προγνώστες της λίστας μας) είναι ότι το πολύ να βγει ένα τριήμερο ξεροβόρι με χιόνια σε Εύβοια και Κρήτη μόνο.
Εικόνα
Γιάννης Καλαντζής (Λουτράκι-Γιάννενα)
http://www.loutraki-live.gr/
http://www.meteojohn71.blogspot.gr
Άβαταρ μέλους
Meteojohn-Loutraki
 
Δημοσιεύσεις: 717
Εγγραφή: Σάβ 03 Δεκ 2011, 11:16
Τοποθεσία: Λουτράκι-Γιάννενα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό nektarios 1451 » Πέμ 24 Δεκ 2015, 11:19

ενα προηγουμενο gfs εδεινε το χαμηλο αυτο στα 895
nektarios 1451
 
Δημοσιεύσεις: 1819
Εγγραφή: Τρί 25 Σεπ 2012, 16:56
Τοποθεσία: Αρτα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό PanosRadio » Πέμ 24 Δεκ 2015, 12:04

Επιτέλους μια ανάλυση που αξίζει, χωρίς αερολογίες και τα συναφή! Εξαιρετικός Νίκο! Τα κατάλαβα ακόμα κι εγώ, με τις ελάχιστες γνώσεις μου!... :roll:
Μακαρονάδα τα σενάρια, ελπίζω να μη χάσουμε κάτι τελευταία στιγμή και από Εύβοια πάει στο Ισραήλ την τελευταία στιγμή, έχει γίνει κι αυτό...
Την καλησπέρα μου...
My photos...
Kάμερα στον Κιθαιρώνα (1409μ)
Live streaming Camera2 ΕΔΩ
Ταύρος, Αθήνα, υψόμετρο 40μ.
Άβαταρ μέλους
PanosRadio
 
Δημοσιεύσεις: 361
Εγγραφή: Τετ 31 Ιούλ 2013, 9:09
Τοποθεσία: Ταύρος, Αθήνα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό harrisweather » Πέμ 24 Δεκ 2015, 13:45

καλημερα και χρονια πολλα !!νομιζω οτι εχουν βελτιωθει πολυ τα πραγματα !τι λες Νικο?
harrisweather
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: Δευτ 19 Σεπ 2011, 13:38
Τοποθεσία: Ζωγράφου-Γέρακας-Βόρεια Χιο

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron