Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό christosz » Πέμ 24 Δεκ 2015, 14:10

Πολύ καλή η ανάλυση Νίκο!! Είχαμε πάρα πολύ καιρό να ασχοληθούμε με κάτι και πραγματικά την χάρηκα την ανάγνωση της εκτίμησης σου. Ελπίζω τελικά να πάρουμε κάτι και να μην μείνουμε στο "περίμενε"...
Χρήστος
Άγιοι Αναργυροι
Άβαταρ μέλους
christosz
 
Δημοσιεύσεις: 565
Εγγραφή: Τετ 26 Οκτ 2011, 13:15
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό panos_doctor » Παρ 25 Δεκ 2015, 12:39

Ωχ Παναγια μου......τι ανανεωση εκανε μολις τωρα το GFS........τρελαινομαι.......

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
panos_doctor
 
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: Κυρ 22 Ιαν 2012, 1:03
Τοποθεσία: Αττική

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό chrisalmasidis » Παρ 25 Δεκ 2015, 21:11

XRONIA ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
Μετά το ξεκόλλημα του μπλόκινγκ στα αρκτικά γεωγραφικά πλάτη, ήρθε η σειρά της εκτόνωσης για τα βαλκάνια. Η διάταξη του πολικού αεροχειμάρρου και η μοναδική περιοχή υφέσεων στην μ. θαλασσα και τη Κυλικία, ευνοεί την ατόφια αρκτική μεταφορά ψύχους και κάποιες χιονοπτώσεις στην βρεχόμενη περίμετρο του Αιγαίου. Κλασσικός καλούτσικος χιονιάς γι αυτές τις περιοχές. Στην γερμανική κοντρόλ εκδοχή επιφανείας της 29ης -30ης Δεκεμβρίου , πρόσθεσα με χρώματα την εκδοχή που εμπειρικά πιστεύω ότι δύσκολα θα ξεφύγει απο αυτό.
Συνήθως η Κεντρική Μακεδονία τσιμπάει κάτι στο καλημέρα των φαινομένων.
Με μώβ η επικρατέστερη ζώνη επιρροής του χαμηλού


Εικόνα
Άβαταρ μέλους
chrisalmasidis
 
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Παρ 02 Σεπ 2011, 19:21
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Ο γρίφος της Πρωτοχρονιάς II

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Κυρ 27 Δεκ 2015, 2:31

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάλυσης κι έχοντας πλέον φτάσει στα 4 εικοσιτετράωρα πριν τη διαφαινόμενη έναρξη της ψυχρής εισβολής νομίζω πως είναι πλέον στιγμή να γραφτούν κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με την εξέλιξη της κατάστασης.
Οι ευχές και τα ξόρκια έπιασαν! Ευχαριστώ για τα σχόλια παιδιά...Το θέμα είναι οτι εκει που (μαθηματικά), η εισβολή μπορούσε να χτυπήσει ένα φάσμα περιοχών από το Ιράκ μέχρι την κεντρική Ευρώπη, τουλάχιστον τώρα μπορούμε να είμαστε κατά 95% σίγουροι οτι η πολική ηπειρωτική αέρια μάζα (cP με -15 με -20 στα 850hpa στην έναρξή της και σ.δ. κάτω του -10) θα κατευθυνθεί διαμέσου των δυτικών τμημάτων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μαύρης Θάλασσας και των ανατολικών Βαλκανίων προς την Τουρκία, τη βόρεια Ελλάδα και το Αιγαίο. Η οροσειρά της Πίνδου αλλά και η προέκτασή της στις οροσειρές των δυτικών Βαλκανίων, θα λειτουργήσουν ως κυματοθραύστης και ελλείψει δυναμικού αιτίου, οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες δεν θα καταφέρουν να επηρεάσουν εισχωρήσουν καλά και στα πεδινά δυτικά τμήματα της χώρας (αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει καιρός εκεί..). Ακριβώς για τον ίδιο λόγο (δυναμικό αίτιο), οι επιφανειακές πιέσεις δεν πρόκειται να σημειώσουν πτώση, κατά συνέπεια πρόκειται για ξεκάθαρα "αντικυκλωνικό" καιρό με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά την έκταση και την ποιότητα των φαινομένων. Περί του δυναμικού αιτίου θ'αναφερθώ στη συνέχεια.

(Σημείωση: Όποιος θέλει να παρακάμψει την ανάλυση και να προχωρήσει κατ'ευθείαν στην εκτίμηση, αυτή υπάρχει στο τέλος του άρθρου).

Στους παρακάτω χάρτες (σχήματα 1 έως 4) φαίνεται η περιοχή έναρξης της ψυχρής εισβολής, η οποία είναι το βορειοδυτικό άκρο της Ρωσίας και η θάλασσα του Μπάρεντς ενώ βλέπουμε πώς κινείται νοτιότερα. Αυτό που παρατηρούμε είναι η πολύ γρήγορη εξάπλωσή της το πρώτο 24ωρο, για να επιβραδυνθεί γρήγορα στη συνέχεια. Σε γενικές γραμμές, αυτό που προκύπτει από τον μέσο όρο των ensembles είναι οτι η κορύφωση της ψυχρής εισβολής στην περιοχή μας, δηλαδή το ναδίρ της θερμοκρασίας, θα είναι μεταξύ 12UTC της 31ης Δεκεμβρίου και 12UTC της 1ης Ιανουαρίου. Το τελευταίο είναι χρήσιμο ν'αναφερθεί καθώς για εξοικονόμηση χώρου δεν παραθέτω τους χάρτες της 1ης Ιανουαρίου. Επίσης, στα σχήματα 1-8 που ακολουθούν, θα παρατηρήσετε πως παραθέτω τον μέσο όρο των ensembles για ένα συγκεκριμένο run και όχι το κύριο τρέξιμο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διοτι η ανάλυση των γενικών χαρακτηριστικών αυτής της εισβολής εξυπηρετείται καλύτερα από την γενική και ασφαλέστερη εικόνα που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τα ensembles. Αργότερα θ'αναφερθώ σε περισσότερο εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, όπου θα χρειαστούν μεμονωμένα τρεξίματα.


Εικόνα
Σχήμα 1: Μέσος ορος ensembles θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 850hpa για τη Δευτέρα 28/12/2015, 00UTC σύμφωνα με το run του Σαββάτου 26/12/2015, 06UTC. Με κύκλο σημειώνεται η περιοχή έναρξης της ψυχρής εισβολής.


Εικόνα
Σχήμα 2: Μέσος όρος ensembles θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 850hpa για την Τρίτη 29/12/2015, 00UTC σύμφωνα με το run του Σαββάτου 26/12/2015, 06UTC. Σημειώνονται οι θέσεις του αντικυκλώνα (H) και του χαμηλού βαρομετρικού (L) που συνοδεύει την εισβολή ενώ απεικονίζεται και η μετωπική επιφάνειά της.


Εικόνα
Σχήμα 3: Μέσος όρος ensembles θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 850hpa για την Τετάρτη 30/12/2015, 00UTC σύμφωνα με το run του Σαββάτου 26/12/2015, 06UTC. Σημειώνονται οι θέσεις του αντικυκλώνα (H) και του χαμηλού βαρομετρικού (L) που συνοδεύει την εισβολή ενώ απεικονίζεται και η μετωπική επιφάνειά της.


Εικόνα
Σχήμα 4: Μέσος όρος ensembles θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 850hpa για την Πέμπτη 31/12/2015, 00UTC σύμφωνα με το run του Σαββάτου 26/12/2015, 06UTC. Σημειώνονται οι θέσεις του αντικυκλώνα και η μετωπική επιφάνειά της.


Ανέφερα για την επιβράδυνση της εισβολής: Αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθούμε είναι, γιατί εμφανίζεται η επιβράδυνση της εξάπλωσής της και κατά πόσον αυτός είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει την όλη εξέλιξη της κακοκαιρίας.
Ο λόγος της επιβράδυνσης θα πρεπει να αναζητηθεί στο δυναμικό αίτιο που συνοδεύει αυτήν την εισβολή. Παρατίθενται αρχικά οι χάρτες των 500hpa ουτως ώστε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της ατμόσφαιρας εις βάθος (σχήματα 5-8). Εν συνεχεία θα τους σχολιάσουμε σε συνδυασμό με τους χάρτες των 850hpa (σχήμα 1-4).


Εικόνα
Σχήμα 5: Μέσος όρος ensembles θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 500hpa για τη Δευτέρα 28/12/2015, 00UTC σύμφωνα με το run του Σαββάτου 26/12/2015, 06UTC .


Εικόνα
Σχήμα 6: Μέσος όρος ensembles θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 500hpa για την Τρίτη 29/12/2015, 00UTC σύμφωνα με το run του Σαββάτου 27/12/2015, 06UTC.


Εικόνα
Σχήμα 7: Μέσος όρος ensembles θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 500hpa για την Τετάρτη 30/12/2015, 00UTC σύμφωνα με το run του Σαββάτου 27/12/2015, 06UTC


Εικόνα
Σχήμα 8: Μέσος όρος ensembles θερμοκρασίας και γεωδυναμικού ύψους στα 500hpa για την Πέμπτη 31/12/2015, 00UTC σύμφωνα με το run του Σαββάτου 27/12/2015, 06UTC.


Παρατηρείστε συνδυαστικά το οτι ενώ στις 29/12 η ισόθερμη των -5 στα 850hpa ταυτίζεται με την ισόθερμη των -25 στα 500hpa στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας (σχήμα 2 & 6), 48 ώρες μετά στος 31/12 η ισόθερμη των -25 στα 500hpa βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Θράκης αλλά πλέον από κάτω της βρίσκεται η ισόθερμη των -10 στα 850, ενώ η -5 έχει φτάσει περίπου στο Μυρτώο (σχήμα 4 & 8). Δηλαδή, η ψυχρή εισβολή επιφανειακά κινείται γρηγορότερα της εισβολής στα 500hpa κάτι που σημαίνει οτι χάνει εντελώς την υποστήριξή της, με άμεση συνέπεια την επιβράδυνσή της και το τελικό σταμάτημά της κάπου στο γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας. (Βέβαια, εντελώς επιφανειακά θα γίνει μέσω των ανέμων αντιληπτή και στο νότιο Αιγαίο, σε καμία περίπτωση όμως με την ίδια ένταση που θα συμβεί στη βόρεια χώρα). Εν τέλει, μία μέρα μετά, μετά το μεσημέρι της 1ης Ιανουαρίου, αυτό που θα παρατηρήσουμε είναι πλέον την αρχή του εκφυλισμού της αέριας μάζας πάνω από την περιοχή μας και τη σταδιακή άνοδο των επιπέδων παγοποίησης.

Ειχα γράψει: «ο αντικυκλώνας που θα συνοδεύσει την εισβολή θα κινηθεί γρήγορα προς τ'ανατολικά και ενδεχομένως να εγκλωβιστεί και να μην είναι αρκετά ισχυρός.»
ενώ στα συμπεράσματα είχα, ακολουθώντας ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό, γράψει:
«2. Φαίνεται έντονα πως, από τις 28/12 και μετά, το Ισλανδικό χαμηλό επιστρέφει στη γνωστή του θέση και αρκετά ενισχυμένο (όπως άλλωστε μας δείχνει και ο δεικτης ΝΑΟ), εξαναγκάζοντας τον εμποδισμό που δημιουργήθηκε να μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη και ακόμη ανατολικότερα.
3. Ως απόρροια του παραπάνω, φαίνεται πως δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες πως η διαφαινόμενη πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας, όπως προκύπτει από χάρτες των 850hpa δεν θα συνδυαστεί με σημαντική υποστήριξη στο επίπεδο των 500hpa.
»

Τα παραπάνω παρ'όλο που ακόμη υπάρχουν αρκετές ασάφειες και αντιφάσεις στα διάφορα runs, φαίνεται πως τείνουν να επιβεβαιωθούν. Μαθηματικά βέβαια, δεν έχει κριθεί τίποτε ακόμη. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να αιτιολογήσω το σκεπτικό μου.

Στα σχήματα 9-13 παρακάτω βλέπουμε και πάλι χάρτες των ισοϋψών στα 500hpa αλλά αυτή τη φορά σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό. Ο λόγος που τους παραθέτω είναι για να φανεί καλύτερα πώς κινείται το δυναμικό αίτιο της εισβολής πάνω από την ανατολική Ευρώπη. Παρατηρούμε λοιπόν πώς, η κόκκινη περιοχή (θετικός στροβιλισμός) "πλαγιάζει" σταδιακά με άξονα Δ-Α καθώς κινείται μέσα στη Βαλκανική (μεταξύ 30-31/12) ενώ ταυτόχρονα το χαμηλό στα 500hpa "φρενάρει". Δείτε επίσης και τον σταδιακό εγκλωβισμό του αντικυκλώνα (ridge) και την προοδευτική μετακίνησή του προς τα βορειοανατολικά καθώς εξασθενεί. Οι τελευταίες δύο παρατηρήσεις δεν είναι άσχετες μεταξύ τους, αλλά συνδέονται απόλυτα: Οι χαμηλές πιέσεις και η ψυχρή μάζα στην ανώτερη τροπόσφαιρα αναγκάζονται να "αγκαλιάσουν" τα κράσπεδα του εμποδισμού και εκτρέπονται δυτικότερα, αφήνοντας "ορφανές" τις ψυχρές αέριες μάζες από κάτω, φρενάροντας όπως είπαμε και πριν την κίνησή τους. Ουσιαστικά η επέκτασή τους συμβαίνει λόγω "κεκτημένης ταχύτητας" (ας μου επιτραπεί η έκφραση) και τοπικά όσον αφορά το ανατολικό/νοτιοανατολικό Αιγαίο λόγω των χαμηλών πιέσεων που προκύπτουν στην περιοχή.


Εικόνα
Σχήμα 9: Γεωδυναμικά ύψη και στροβιλισμός στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για την Τρίτη 29/12/2015, 12UTC. Παρατηρούμε τη διαταραχή στην περιοχή της Ουκρανίας.

Εικόνα
Σχήμα 10: Γεωδυναμικά ύψη και στροβιλισμός στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για την Τετάρτη 30/12/2015, 12UTC. Παρατηρούμε τη διαταραχή να καλύπτει ένα τόξο από τη Ρουμανία και τη βορειοανατολική Βαλκανική έως και τη βόρεια Τουρκία/Μαύρη θάλασσα.

Εικόνα
Σχήμα 11: Γεωδυναμικά ύψη και στροβιλισμός στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για την Πέμπτη 31/12/2015, 12UTC. Παρατηρούμε τη διαταραχή να έχει φτάσει πλέον στη βόρεια χώρα αλλά ταυτόχρονα ο άξονας της trough να έχει αρκετά Δ-Α διεύθυνση. Οι ισουψείς των γεωδυναμικών στην νότια πλευρά, στην περιοχή της βόρειας Ελλάδας, δεν προιδεάζουν περεταίρω νότια εξάπλωση του αυλώνα.

Εικόνα
Σχήμα 12: Γεωδυναμικά ύψη και στροβιλισμός στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για την Παρασκευή 1/1/2016, 12UTC. Παρατηρούμε τη διαταραχή να έχει κινηθεί ελάχιστα νοτιότερα στην περιοχή μας, έχοντας ταυτόχρονα εξαπλωθεί δυτικότερα προς τα βορειοδυτικά Βαλκάνια.
Είχε επίσης γραφτεί το εξής:

«4. Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την ύπαρξη κάποιου κλειστού κέντρου χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της βορειοδυτικής Τουρκίας στις 31/12. Ειδικά όσον αφορά αυτό, είναι το αντικείμενο διαφωνίας των προγνωστικών μοντέλων αλλά και ένας παράγοντας που ενδεχομένως μπερδεύει τα ensembles στην περιοχή μας. Εδώ κρύβεται και ο παράγοντας Χ, που θα καθορίσει πολλές λεπτομέρειες.»

Το παραπάνω αφορά ουσιαστικά το σχήμα του χαμηλού στα 500. Μια μικρή αλλαγή σε αυτό, μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετική κατανομή στα φαινόμενα αλλά και στο πόσο νότια θα φτάσουν οι ψυχρές αέριες μάζες. Θα δώσω μερικά παραδείγματα, χρησιμοποιώντας προηγούμενα τρεξίματα του GFS. Τέτοια τρεξίματα μπορεί να μην έχουν πια προγνωστική αξία, έχουν όμως αξία ως προς την ανάλυση, καθώς απεικονίζουν εναλλακτικές υποθετικές καταστάσεις που τουλάχιστον από φυσική σκοπιά μπορεί να στέκουν, άσχετα εάν δεν πραγματοποιηθούν ποτέ. Εκμεταλλευόμαστε δηλαδή την ασάφεια στις αρχικές συνθήκες απλώς για να δούμε "τι θα γινόταν αν...". Νομίζω πως αυτή η διαδικασία μπορεί να μας δώσει πολλά μαθήματα και να μας προσθέσει εμπειρία. Ας μην ξεχνάμε πως τα μοντέλα είναι μια προσομοίωση. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την ασάφεια στις προγνώσεις για να διδαχτούμε κάτι χωρίς απαραίτητα να το ζήσουμε. Τα παρακάτω σχήματα παρουσιάζουν την πρόγνωση των γεωδυναμικών υψών στα 500hpa, τα οποία θα τα εξετάσουμε σε συνδυασμό με την αντίστοιχη πρόγνωση στα 850 καθώς και τον υετό σε συνδυασμό με τις επιφανειακές πιέσεις. Η ώρα στόχος είναι πολύ χαρακτηριστική και είναι περίπου η κορύφωση της ψυχρής εισβολής, στις 18UTC της 31ης Δεκέμβρη:

Σχήματα 13-1, 13-2, 13-3: Η διάταξη του συστήματος για την ώρα στόχο 18UTC, 31/12/2015, σύμφωνα με το 12Z τρέξιμο της Παρασκευής 25/12/2015 του GFS

Εικόνα
Σχήμα 13-1: Γεωδυναμικά ύψη και θερμοκρασία στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa.


Εικόνα
Σχήμα 13-2: Γεωδυναμικά ύψη και θερμοκρασία στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa.


Εικόνα
Σχήμα 13-3: Πίεση στην επιφάνεια και υετός.


Σχήματα 14-1, 14-2, 14-3: Η διάταξη του συστήματος για την ώρα-στόχο 18UTC, 31/12/2015, σύμφωνα με το 12Z τρέξιμο του Σαββάτου 26/12/2015 του GFS

Εικόνα
Σχήμα 14-1: Γεωδυναμικά ύψη και θερμοκρασία στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa.


Εικόνα
Σχήμα 14-2: Γεωδυναμική ύψη και θερμοκρασία στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa.


Εικόνα
Σχήμα 14-3: Επιφανειακή πίεση και υετός.


Στις ομάδες εικόνων 13,14 υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά: Η θέση αλλά και το σχήμα του αυλώνα που συνοδεύει την εισβολή. Ενώ λοιπόν το 12άρι της Παρασκευής 25/12 (σχήματα 13) παρουσιάζει τον αυλώνα πάνω στην Τουρκία και με άξονα ΒΑ-ΝΔ καλύπτοντας στις παρυφές του κι ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, το 12άρι του Σαββάτου 26/12 (σχήματα 14) παρουσιάζει τον αυλώνα πιο βορειοδυτικά, να καλύπτει την Βαλκανική έως και τα βόρεια σύνορα της χώρας μας και με σαφή τάση να εξαπλωθεί προς τα δυτικά και όχι τόσο προς το νότο. Είναι εμφανές πώς αυτό επηρεάζει την εξάπλωση της ψυχρής μάζας νοτιότερα, με το 12άρι της Παρασκευής να είναι σαφώς ψυχρότερο καθώς ο αυλώνας εξαναγκάζει και την αέρια μάζα να κινηθεί μαζί του, η οποία μάλιστα δεν εμφανίζει την χαρακτηριστική επιβράδυνση που διαπιστώσαμε βάση του μέσου όρου των ensembles, δηλαδή η εισβολή σαρώνει όλη τη χώρα σύμφωνα με αυτό το τρέξιμο.

Ο λόγος που παραθέτω αυτά τα δύο διαφορετικά τρεξίματα του GFS είναι διότι πρόκειται για τα δύο ακραία σενάρια που έχουμε αυτή τη στιγμή απ όλα τα μοντέλα. Όλες οι υπόλοιπες καταστάσεις, βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο εντός του φάσματος που ορίζουν αυτά τα δύο σενάρια. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία που κοιτάμε διαφορετικά τρεξίματα του ίδιου μοντέλου. Η ουσία της ανάλυσης παραμένει η ίδια εφόσον τ'αποτελέσματα στα τρεξίματα αυτά, έχουν προκύψει βάσει της ίδιας διαδικασίας. Το σενάριο #1 που παρουσιάζεται στα σχήματα 13, υποστηρίζεται έντονα από τα τελευταία τρεξίματα του ECMWF και το σενάριο #2 που παρουσιάζεται στα σχήματα 14, υποστηρίζεται έντονα στο τελευταίο τρέξιμο του GFS. Συνεπώς, αυτό που κατ'αρχήν διαπιστώνουμε είναι οτι η διαφορά δεν βρίσκεται στην φυσική που χρησιμοποιεί το κάθε μοντέλο, αλλά πρόκειται ξεκάθαρα για πρόβλημα αρχικών συνθηκών στο πώς αυτή διαμορφώνει την εξέλιξη του συστήματος διότι απλούστατα ακόμη και το GFS στα διαφορετικά του τρεξίματα, εμφανίζει την ίδια εκδοχή.

Τί σημαίνουν τα σενάρια αυτά στην πράξη; Θα τα παραθέσω εν συντομία, προτού προχωρήσουμε στην τελική εκτίμηση της κατάστασης, με τη βοήθεια μερικών ακόμη χαρτών:

#1: Η κακοκαιρία ξεκινάει από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 30/12, ίσως και λίγο νωρίτερα και ολοκληρώνεται τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 2/1. Ουσιαστικά πρόκειται για εισβολή με υποστήριξη στα 500 με επίκεντρο το Αιγαίο/Τουρκία. Ένα ευρύ φάσμα περιοχών που βρέχεται από το πέλαγος, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής Μακεδονίας θα δεχτεί φαινόμενα, διαδοχικά από βορρά προς νότο. Σε όλες σχεδόν τις περιοχές τα φαινόμενα ξεκινούν σχεδόν κατ'ευθείαν με χιόνι, μικρότερης διάρκειας σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, μεγαλύτερης στην Αν. Στερεά, Κυκλάδες και ευρύτερο νότιο Αιγαίο και σε τμήματα της ΒΑ Πελοπονήσου με το lake effect να παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο δινοντας φαινομενα υετού που παγκόσμια μοντέλα αδυνατούν να δουν. Θα υπάρξουν περιοχές με σημαντικά ύψη χιονιού σε Εύβοια, Βοιωτία, Αττική και βόρειες Κυκλάδες και εν συνεχεία στην ορεινή/ημιορεινή Κρήτη.

#2: Η κακοκαιρία ξεκινάει από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 30/12 και παρατείνεται και πέραν του Σαββάτου 2/1, άγνωστο πόσο. Ουσιαστικά πρόκειται για εισβολή η οποία χάνει την υποστήριξή της και αποτυγχάνει να εξαπλωθεί πολύ νότια. Ο αυλώνας εκτρέπεται προς τα δυτικά και στη συνέχεια παραμένει στάσιμος. Τα φαινόμενα θ'αναπτυχθούν αρχικά γύρω από τις ακτές του βορείου Αιγαίου επικεντρωμένα σε κεντρική/δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία με χιονοπτώσεις έως και τελείως πεδινές περιοχές ενώ στη συνέχεια από τις 31/12 ο καιρός θα κλείσει και νοτιότερα καθώς το επιφανειακό μέτωπο θα εξαπλώνεται και θα σηκώνει υγρασία από το Αιγαίο, αλλά χάνοντας και τ'αρχικά χαρακτηριστικά της αέριας μάζας. Έτσι, οι χιονοπτώσεις περιορίζονται σε ημιορεινές περιοχές από το ύψος της Βοιωτίας και νοτιότερα. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για εντελώς ΒΑ ή και ΑΒΑ ή Α ρεύμα όσον αφορά το βόρειο Αιγαίο χωρίς συγκλίσεις με κλειστό καιρό σε αρκετές περιοχές. Τα νέφη είναι χαμηλά και από τα 850 και άνω επικρατεί "καπάκι" και θερμοκρασιακή αναστροφή. Είναι ένας καιρός/χιονιάς ηπειρωτικών περιοχών της χώρας.


Θα παρατηρήσατε οτι ο μέσος όρος των ensembles του GFS, βάσει του οποίου βασίστηκε η ανάλυση στην αρχή του κειμένου μας προιδεάζει για το σενάριο #2. Ωστόσο, τόσο το Ευρωπαϊκό όσο και τα υπόλοιπα παγκόσμια μοντέλα παρουσιάζουν εκδοχές που μοιάζουν περισσότερο με το σενάριο #1! Θεωρητικά θα πρέπει να τα εμπιστευτούμε περισσότερο, μιας που είναι περισσότερα και επιπροσθέτως το ευρωπαικό, βάσει των ensembles του, εμφανίζει καλύτερη προγνωσιμότητα από το GFS.

Παρ'όλα αυτά προσωπικά για τους λόγους που ανέφερα στην προηγούμενη ανάλυση και παρέθεσα κι εδώ, τα πράγματα θα εξελιχθούν πιο κοντά στο σενάριο #2 κι ας παρουσιάζει μαθηματικά λιγότερες πιθανότητες. Ο βασικός λόγος έχει να κάνει με την γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία και τη θέση του αντικυκλώνα: Η τάση για συρρίκνωσή του έχει φανεί, την είχα αναφέρει και στο προηγούμενο κείμενο σαν εμπειρικό κανόνα με βάση το ΝΑΟ και ΑΟ κάτι που βάζει και τα όρια στο πόσο νότια μπορούν να φτάσουν οι ψυχρές αέριες μάζες αλλά και το χαμηλό στα 500hpa. Εκτός από αυτόν τον λόγο, υπάρχει κι ένας ακόμη που έχει να κάνει με την ίδια την εξέλιξη του μέσου όρου των ensembles και της τυπικής απόκλισης γύρω από αυτόν, χωρικά, με βάση το GFS. Όλα αυτά, φαίνονται στα επόμενα σχήματα όπου έχουμε τον μέσο όρο των ensembles και το spread δηλαδή την τυπική απόκλιση. Η χρωματική διαβάθμιση αναφέρεται στις περιοχές όπου υπάρχει αβεβαιότητα με το κόκκινο να υποδηλώνει μεγάλη αβεβαιότητα. Βάζουμε και πάλι ως στόχο τις 18UTC της 31/12/2015 και βλέπουμε πώς διαμορφώνεται η εικόνα με βάση τα διαφορετικά τρεξίματα:

Εικόνα
Σχήμα 15: Μέσος όρος των ensembles (ισουψείς καμπύλες) και τυπική απόκλιση από αυτόν (χρωματική διαβάθμιση) για την προγνωστική παράμετρο του γεωδυναμικού ύψους στα 500hpa για τις 18UTC, 31/12/2015 σύμφωνα με την πρόγνωση της 12UTC της 25/12/2015.


Εικόνα
Σχήμα 16: Μέσος όρος των ensembles (ισοϋψείς καμπύλες) και τυπική απόκλιση από αυτόν (χρωματική διαβάθμιση) για την προγνωστική παράμετρο του γεωδυναμικού ύψους στα 500hpa για τις 18UTC, 31/12/2015 σύμφωνα με την πρόγνωση της 00UTC της 26/12/2015.


Εικόνα
Σχήμα 17: Μέσος όρος των ensembles (ισοϋψείς καμπύλες) και τυπική απόκλιση από αυτόν (χρωματική διαβάθμιση) για την προγνωστική παράμετρο του γεωδυναμικού ύψους στα 500hpa για τις 18UTC, 31/12/2015 σύμφωνα με την πρόγνωση της 06UTC της 26/12/2015.


Εικόνα
Σχήμα 18: Μέσος όρος των ensembles (ισοϋψείς καμπύλες) και τυπική απόκλιση από αυτόν (χρωματική διαβάθμιση) για την προγνωστική παράμετρο του γεωδυναμικού ύψους στα 500hpa για τις 18UTC, 31/12/2015 σύμφωνα με την πρόγνωση της 12UTC της 26/12/2015.


Στα σχήματα 15-18, αυτό που παρατηρούμε είναι το γεγονός οτι μειώνεται αρκετά η ασάφεια όσο πλησιάζουμε στην ώρα-στόχο. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι το που θα βρίσκεται το κεντρο (και η κίνηση εάν εξετάσει κανείς κι άλλες ώρες) του αντικυκλώνα, ενώ παρατηρούμε μια σταδιακή μετατόπιση του άξονα του αυλώνα προς τα δυτικά με αποτέλεσμα να καλύπτει πλέον τη Βαλκανική και οχι την Τουρκία. Αυτή η μετατόπιση είναι πολυ σημαντική: Εμπειρικά το λέω, πολύ σπάνια έως ποτέ, δεν έχω δει να αλλάζει δραματικά ο μέσος όρος σε σχέση με την πραγματικότητα και ειδικά όταν βλέπουμε μια τέτοια κίνηση. Από εκεί κι έπειτα, ασάφεια υπάρχει ως προς το σχήμα του αυλώνα στο δυτικό του άκρο, δηλαδή πάνω από την περιοχή των βορειοδυτικών Βαλκανίων κάτι που υποδηλώνει πως ακόμα είναι ρευστό το κατά πόσον θα κυλύσει τόσο δυτικά. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω πως περίπου ένα 60% των ensembles δίνει μια τέτοια εκδοχή έναντι ενός 40% που δίνει διαφορετικές εκδοχές χωρίς κάποιο κοινό χαρακτηριστικό, άρα μιλάμε για μεγάλες πιθανότητες. Το να χτυπήσει ο αυλώνας την Τουρκία, υπάρχει μόνο σε μεμονωμενα μέλη και δεν αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό κάποιων εξ αυτών!


Εκτίμηση:
Φτάνοντας στο τέλος αυτής της ανάλυσης, είναι σωστό να δοθεί μια πρώτη εκτίμηση σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Στην προηγούμενη ανάλυση, ειχαν γραφτεί πολύ γενικά πράγματα, τα οποία για αρχειακούς λόγους τα παραθέτω στο τέλος-τέλος.

30/12/2015
Επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες ώρες σε κεντρική, δυτική Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία και αργότερα ΒΑ Στερεά και Εύβοια. Με εξαίρεση τη Θράκη όπου θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις σε πεδινές περιοχές, χιονίζει σε όλα τα ορεινά και σύντομα ημιορεινά των υπολοίπων περιοχών με έμφαση στα προσήνεμα των ορεινών όγκων και κοντά σε αυτούς. Η θερμοκρασία σε πτώση σε αυτές τις περιοχές, μικρή πτώση στην υπόλοιπη χώρα και ενισχυση των ΒΑ στο Αιγαίο.

31/12/2015
Φαινόμενα σταδιακά σε όλη την ανατολική ηπειρωτική χώρα, τα οποία από την Κωπαΐδα και βορειότερα θα είναι χιόνι ενώ νοτιότερα αναμένονται βροχές σε τελείως πεδινές περιοχές και χιονοπτώσεις από τα ημιορεινά και πάνω, ενώ σε δυτική Αττική και εσωτερικά τμήματα της Πελοπονήσου, ακόμη και στο νομό Λακωνίας σταδιακά, θα χιονίσει έως και σε ημιπεδινές περιοχές (πολύ χοντρικά στα 200-300μ τοπικά και χαμηλότερα λίγο). Τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα κοντά σε ορεινούς όγκους, αλλά σποραδικά και λιγότερο συμπαγής καιρός όσο απομακρυνόμαστε από αυτούς. Εκτός αυτού, σταδιακή επιδείνωση του καιρού και σε πολλά τμήματα της δυτικής χώρας με πύκνωση των νεφώσεων βροχές/ομβρους και σποραδικές καταιγίδες σε θαλάσσια, παράκτια και πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι οποίες όσον αφορά την Ήπειρο θα κατέβουν και σε ημιορεινές περιοχές. Άστατος καιρός με όμβρους στο νότιο Αιγαίο, χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, πρόσκαιρα και σε ημιορεινά στην Κρήτη. Οι άνεμοι ενισχύονται στο Αιγαίο με το ρεύμα σε γενικές γραμμές ΒΑ ενώ στο Ιόνιο στρέφονται σε ΝΑ, χωρίς μεγάλες εντάσεις στα παράκτια/νησιωτικά ενώ η θερμοκρασία θα πέσει σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, εντονότερη πτώση στ'ανατολικά ηπειρωτικά.

1/1/2016
Η κακοκαιρία συνεχίζεται με αρκετές χιονοπτώσεις σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας με τα ίδια χαρακτηριστικά, λιγότερα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη σε σχέση με τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές καθώς και στο ανατολικό/βορειο Αιγαίο σε σχέση με τις υπόλοιπες νησιωτικές. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας ανεβαίνουν τα υψόμετρα χιονόπτωσης στις περισσότερες περιοχές και μονο όσον αφορά τα περιξ της πεδιάδας του Αξιού και ενδεχομένως και σε τμήματα του Θεσσαλικού κάμπου, θα χιονίζει έως και χαμηλά υψόμετρα. ΒΑ άνεμοι στο Αιγαίο ενισχυμένοι και η θερμοκρασία χαμηλή.

2/1/2016
Περιορίζονται τα υψόμετρα χιονόπτωσης αν και είναι πιθανό ο κλειστός καιρός να διατηρηθεί σε Θεσσαλία/δυτική Μακεδονία/τμήματα της βορειοανατολικής Στερεάς με χιονοπτώσεις έως και τα ημιορεινά χωρίς μεγάλες εντάσεις και βροχές στα υπόλοιπα. Αστατος καιρός και αρκετή ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα, αν και γενικά αναμένεται η αίσθηση του κρύου.Στις 23/12/2015 είχε γραφτεί:
«...μπορούμε να θεωρήσουμε πως, το σενάριο που συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες είναι η κάθοδος κάποιας ψυχρής εισβολής παρουσία οργανωμένου χαμηλού βαρομετρικού (εισβολή με υποστήριξη). Από εκεί κι έπειτα όμως, το πιθανότερο είναι να έχουμε την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών, ικανών ώστε να προκαλέσουν χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά τμήματα της ανατολικής/βορειοανατολικής χώρας, ίσως και αλλού (πχ πρόσκαιρα και στα ημιορεινά της Μακεδονίας) και ψυχρό καιρό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Όλα τα τρεξίματα των μοντέλων δίνουν την κάθοδο κάποιος μικροδιαταραχής από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο (η ακραία εκδοχή αυτού είναι να έχουμε κλειστό χαμηλό), η οποία θα σαρώσει την περιοχή μεταξύ 31/12 και 1/1. Αυτή η μικροδιαταραχή είναι πιθανό να ενεργοποιήσει ορεογραφικά φαινόμενα τύπου lake effect σε πολλές προσήνεμες περιοχές και να φέρει τα υψόμετρα χιονόπτωσης έως και τα χαμηλά των ημιορεινών και ειδικά όσον αφορά την Εύβοια και ημιπεδινών τμημάτων πρόσκαιρα. Τα φαινόμενα όμως, δύσκολα θα μπορέσουν να επηρεάσουν με οργανωμένο τρόπο λιγότερο προσήνεμες περιοχές, όπως λ.χ. το λεκανοπέδιο της Αθήνας ή δυτικότερα / νοτιότερα τμήματα της Αττικής.

Φαίνεται πως, ανήμερα πρωτοχρονιάς η κατάσταση θα λήξει γρήγορα και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν θα διατηρηθούν για πολύ. Έκτοτε και για μία εβδομάδα τουλάχιστον, η κυκλοφορία θα αποκτήσει έντονα ζωνικό χαρακτήρα με τον καιρό να "γλυκαίνει" γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή μας.
»
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό xionopatriarxis » Κυρ 27 Δεκ 2015, 3:45

Εξαιρετικός και πάλι Νίκο! Μας έχουν λείψει αυτές οι αναλύσεις.

ΥΓ Μας έβαλες όλους στην πρίζα! ;)
Ὁ Λυγκηστίδος, Πελαγονίας καί Νοτίου Αἵμου, Ἀλέξανδρος
Άβαταρ μέλους
xionopatriarxis
 
Δημοσιεύσεις: 851
Εγγραφή: Τετ 06 Απρ 2011, 20:33
Τοποθεσία: Snowland

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό nektarios 1451 » Κυρ 27 Δεκ 2015, 7:43

Οτι ποιο σοβαρο εχω διαβασει για την κακοκαιρια που ερχεται.

μεσα στο ιντερνετ πολλα ταζουν και υποσχονται χωρις να μας πουν ακριβως τι θα γινει και στο τελος βλεπεις να πηγαινουν κουβα οι προβλεψεις τους
nektarios 1451
 
Δημοσιεύσεις: 1819
Εγγραφή: Τρί 25 Σεπ 2012, 16:56
Τοποθεσία: Αρτα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό timosgr » Κυρ 27 Δεκ 2015, 10:08

Πάντα μα πάντα φανταστικός!! Χρόνια πολλά χιόνια καλά!!!
timosgr
 
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Παρ 29 Ιούλ 2011, 20:47
Τοποθεσία: Καλαμπάκα Τρικάλων

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό stapan » Κυρ 27 Δεκ 2015, 10:36

Εξαιρετική ανάλυση Νίκο.
stapan
 
Δημοσιεύσεις: 243
Εγγραφή: Παρ 09 Δεκ 2011, 16:35
Τοποθεσία: Περιστέρι Αττικής

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό xionopatriarxis » Κυρ 27 Δεκ 2015, 12:12

Και ο Σάκης φαίνεται να κλίνει προς το 2ο σενάριο. Αναδημοσιεύω από το Facebook:

"Καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά σε όλους! Χειμωνιάτικος καιρός αναμένεται από την Τετάρτη και κυρίως από την Πέμπτη (τελικά η αναλογική εκτίμηση για τον μήνα Δεκέμβριο δείχνει να τα πηγε πολυ καλά).
Όσοι σχεδιάζετε τώρα ταξίδι οδικώς σε περιοχές που περιλαμβάνουν την κεντρική και δυτική Μακεδονία, την Θεσσαλία, την ορεινή Ήπειρο, την ανατολικη΄Στερεά, Εύβοια και την Πελοπόννησο να έχετε υπόψη σας ότι από την Πέμπτη έως πιθανώς και τα ξημερώματα της Κυριακής 3/1/2016 θα συναντήσετε χιονοπτώσεις και μάλιστα κατά τόπους αρκετά πυκνές και σε πεδινές περιοχές των προαναφερθέντων τμημάτων οπότε καλό θα είναι να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες
Τα τελευταία στοιχεία θέλουν και στην Αττικη να σημειώνονται ασθενείς κατά βάσει χιονοπτωσεις κυρίως την Πέμτπη ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο ενώ στη Θεσσαλονίκη χιονοπτώσεις θα σημειωθουν το βράδυ της Τετάρτης έως και τις πρωινές ώρες της Πεμπτης. Λεπτομέρεις θα ακολουθησουν και σε επόμενες αναφορές..
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου"
Ὁ Λυγκηστίδος, Πελαγονίας καί Νοτίου Αἵμου, Ἀλέξανδρος
Άβαταρ μέλους
xionopatriarxis
 
Δημοσιεύσεις: 851
Εγγραφή: Τετ 06 Απρ 2011, 20:33
Τοποθεσία: Snowland

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό christosz » Κυρ 27 Δεκ 2015, 14:04

Ωραίος Νίκο!! (Άξιζε η ανάμονη... ;) )
Περιμένουμε και με αγωνία την πρόγνωση τώρα!
Χρήστος
Άγιοι Αναργυροι
Άβαταρ μέλους
christosz
 
Δημοσιεύσεις: 565
Εγγραφή: Τετ 26 Οκτ 2011, 13:15
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron