Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό ggerakaris » Κυρ 27 Δεκ 2015, 14:12

Ωραία ανάλυση Νίκο! Να είσαι καλά! Μακάρι να βγει το δεύτερο σενάριο όπως αναφέρεις γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδες για κάτι καλό και για μας εδώ στα ΒΔ. Ιδιαίτερα αν μπει ο αυλώνας λίγο πιο δυτικά ΒΔ Βαλκάνια και Αδριατική και δημιουργήσει κάποια κυκλογέννεση στο νότιο κομμάτι της Ιταλίας. Εκει ναι, θα είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα και για μας με καθαρό ΔΝΔ ρεύμα. Σενάριο για το ερχόμενο ΣΚ και μετά.
Γερακάρης Γιώργος
Ελεούσα Ιωαννίνων Υψόμ. 540 m

http://users.otenet.gr/~oejhtc/
Άβαταρ μέλους
ggerakaris
 
Δημοσιεύσεις: 620
Εγγραφή: Πέμ 09 Ιουν 2011, 19:33
Τοποθεσία: Ελεούσα Ιωαννίνων, 540μ.

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό Alexandros Nasiakos » Κυρ 27 Δεκ 2015, 17:34

Άντε να δούμε λοιπόν πως θα πάει η εισβολή για τα χαμηλά υψόμετρα της Αττικής αν και για να πω την αλήθεια μου δεν θέλω μέχρι την Πέμπτη να υπάρχει αρκετός υετός στην Αθήνα μιας και φτάσαμε τόσο κοντά στο ρεκόρ ανομβρίας όλων των εποχών για Δεκέμβριο.Ας ρίξει όλο τον υετό ιδανικά με τη μορφή χιονιού και στα πεδινά αλλά από την Πρωτοχρονιά και μετά ή έστω αν ρίξει υετό στο κέντρο αυτός να είναι λιγότερο από 3 χιλιοστά ώστε πάλι να είμαστε μέσα στο ρεκόρ ;)
Αλέξανδρος Νασιάκος,Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας,Ερευνητής-Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος, καιρικός παρατηρητής από το 1978:


https://twitter.com/AlexandrosNasia

http://www.youtube.com/watch?v=TXGP22EQsk0
Alexandros Nasiakos
 
Δημοσιεύσεις: 660
Εγγραφή: Πέμ 21 Ιούλ 2011, 5:43
Τοποθεσία: 'Αλσος Νέας Φιλαδέλφειας

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Κυρ 27 Δεκ 2015, 17:58

Καλησπέρα φίλοι,

Φαίνεται πως αρχίζει να έρχεται μια συμφωνία μεταξύ ECMWF και GFS σιγά σιγά. Το μεν Ευρωπαϊκό μάζεψε την υπερβολική του αισιοδοξία (ως προς τις θερμοκρασίες και το σχήμα του αυλώνα), το δε GFS μάζεψε την υπερβολική του απαισιοδοξία (ως προς τους ίδιους παράγοντες) και φαίνεται πως η εξέλιξη οδεύει προς την πραγματοποίηση ενός ενδιάμεσου σεναρίου σε σχέση με αυτά που ανέφερα, το οποίο θα δανείζεται στοιχεία και από τα δύο. Παραθέτω λοιπόν το τμήμα του κειμένου ώστε να το σχολιάσω λίγο περισσότερο:

«Ο λόγος που παραθέτω αυτά τα δύο διαφορετικά τρεξίματα του GFS είναι διότι πρόκειται για τα δύο ακραία σενάρια που έχουμε αυτή τη στιγμή απ όλα τα μοντέλα. Όλες οι υπόλοιπες καταστάσεις, βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο εντός του φάσματος που ορίζουν αυτά τα δύο σενάρια. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία που κοιτάμε διαφορετικά τρεξίματα του ίδιου μοντέλου. Η ουσία της ανάλυσης παραμένει η ίδια εφόσον τ'αποτελέσματα στα τρεξίματα αυτά, έχουν προκύψει βάσει της ίδιας διαδικασίας. Το σενάριο #1 που παρουσιάζεται στα σχήματα 13, υποστηρίζεται έντονα από τα τελευταία τρεξίματα του ECMWF και το σενάριο #2 που παρουσιάζεται στα σχήματα 14, υποστηρίζεται έντονα στο τελευταίο τρέξιμο του GFS. Συνεπώς, αυτό που κατ'αρχήν διαπιστώνουμε είναι οτι η διαφορά δεν βρίσκεται στην φυσική που χρησιμοποιεί το κάθε μοντέλο, αλλά πρόκειται ξεκάθαρα για πρόβλημα αρχικών συνθηκών στο πώς αυτή διαμορφώνει την εξέλιξη του συστήματος διότι απλούστατα ακόμη και το GFS στα διαφορετικά του τρεξίματα, εμφανίζει την ίδια εκδοχή.

Τί σημαίνουν τα σενάρια αυτά στην πράξη; Θα τα παραθέσω εν συντομία, προτού προχωρήσουμε στην τελική εκτίμηση της κατάστασης, με τη βοήθεια μερικών ακόμη χαρτών:

#1: Η κακοκαιρία ξεκινάει από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 30/12, ίσως και λίγο νωρίτερα και ολοκληρώνεται τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 2/1. Ουσιαστικά πρόκειται για εισβολή με υποστήριξη στα 500 με επίκεντρο το Αιγαίο/Τουρκία. Ένα ευρύ φάσμα περιοχών που βρέχεται από το πέλαγος, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής Μακεδονίας θα δεχτεί φαινόμενα, διαδοχικά από βορρά προς νότο. Σε όλες σχεδόν τις περιοχές τα φαινόμενα ξεκινούν σχεδόν κατ'ευθείαν με χιόνι, μικρότερης διάρκειας σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, μεγαλύτερης στην Αν. Στερεά, Κυκλάδες και ευρύτερο νότιο Αιγαίο και σε τμήματα της ΒΑ Πελοπονήσου με το lake effect να παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο δινοντας φαινομενα υετού που παγκόσμια μοντέλα αδυνατούν να δουν. Θα υπάρξουν περιοχές με σημαντικά ύψη χιονιού σε Εύβοια, Βοιωτία, Αττική και βόρειες Κυκλάδες και εν συνεχεία στην ορεινή/ημιορεινή Κρήτη.

#2: Η κακοκαιρία ξεκινάει από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 30/12 και παρατείνεται και πέραν του Σαββάτου 2/1, άγνωστο πόσο. Ουσιαστικά πρόκειται για εισβολή η οποία χάνει την υποστήριξή της και αποτυγχάνει να εξαπλωθεί πολύ νότια. Ο αυλώνας εκτρέπεται προς τα δυτικά και στη συνέχεια παραμένει στάσιμος. Τα φαινόμενα θ'αναπτυχθούν αρχικά γύρω από τις ακτές του βορείου Αιγαίου επικεντρωμένα σε κεντρική/δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία με χιονοπτώσεις έως και τελείως πεδινές περιοχές ενώ στη συνέχεια από τις 31/12 ο καιρός θα κλείσει και νοτιότερα καθώς το επιφανειακό μέτωπο θα εξαπλώνεται και θα σηκώνει υγρασία από το Αιγαίο, αλλά χάνοντας και τ'αρχικά χαρακτηριστικά της αέριας μάζας. Έτσι, οι χιονοπτώσεις περιορίζονται σε ημιορεινές περιοχές από το ύψος της Βοιωτίας και νοτιότερα. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για εντελώς ΒΑ ή και ΑΒΑ ή Α ρεύμα όσον αφορά το βόρειο Αιγαίο χωρίς συγκλίσεις με κλειστό καιρό σε αρκετές περιοχές. Τα νέφη είναι χαμηλά και από τα 850 και άνω επικρατεί "καπάκι" και θερμοκρασιακή αναστροφή. Είναι ένας καιρός/χιονιάς ηπειρωτικών περιοχών της χώρας.
»

Αυτό που έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί είναι:
1. Ο αυλώνας, λόγω της κίνησης του ridge θα υπαναχωρήσει βορειότερα μετά την 1η του μηνός και θα "πλαγιάσει" με αποτέλεσμα να έχουμε πλέον σαφή την ώρα λήξης της εισβολής για τα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά/νότιο Αιγαίο, η οποία θα είναι οι μεσημβρινές/απογευματινές ώρες της Πρωτοχρονιάς (εδώ είχε δίκιο το GFS ως προς την υπαναχώρηση)
2. Προτού συμβεί αυτό όμως, θα προλάβει να κάνει ένα πέρασμα η μικροδιαταραχή (shortwave trough), η οποία θα τραβήξει επιτέλους νοτιότερα τις ψυχρές αέριες μάζες και θα διαμορφώσει ευνοϊκό πεδίο ανέμων και συγκλίσεων στην επιφάνεια. Μιλάμε λοιπόν και για μια minimum υποστήριξη στ'ανώτερα απλώς για να μην περιοριστούμε σε αυστηρά ορογραφικά φαινόμενα και σε υπερβολικά ΒΑ ρεύμα αλλά και για να έχουμε χιονοθερμοκρασίες (εδώ είχε δίκιο το ευρωπαϊκό ως προς το οτι επέμενε να βάζει τον αυλώνα μέσα στη χώρα).

Η αλήθεια είναι οτι έκλινα πάρα πολύ προς το απαισιόδοξο (για την Αθήνα) σενάριο για λόγους που εξήγησα. Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται πως θα είναι πιο καλά. Ο λόγος είναι το 2ο σημείο που αναφέρω παραπάνω, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν για να χαμογελάσουμε με αισιοδοξία στην Αθήνα και στην Αττική εν γένει. Αυτό το στοιχείο μπορεί να μετατρέψει μια οριακή εισβολή από άποψη διάταξης σε έναν χιονιά που θα μπορούσε να δώσει εκπλήξεις. Στην Αθήνα λοιπόν, ήδη από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 31/12, ο καιρός θα έχει κλείσει και οι χιονοπτώσεις θα έχουν κατέβει αρκετά χαμηλά κυρίως στα δυτικότερα και σε εσωτερικές περιοχές του νομού. Μέσα στην ημέρα, η κατάσταση θα είναι ικανή να δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας αν και ακόμη ο καιρός δεν φαίνεται να είναι συμπαγής συνεπώς μιλάμε για ασθενή φαινόμενα. Η διαταραχή που κατεβαίνει με την περιστροφική κίνηση του αυλώνα, θ'αρχίσει να μας επηρεάζει από το απόγευμα χοντρικά και το διάστημα από εκείνη την ώρα έως και το πρωί της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν οι συγκλίσεις στην Αττική και να σημειωθεί έξαρση και γενίκευση των φαινομένων. Σταδιακά, το κλείσιμο της κακοκαιρίας φαίνεται να συμβαίνει με έναν συνηθισμένο τρόπο: Περιορισμός στ'ανατολικά και στην Εύβοια και παύση των φαινομένων κι εκεί στη συνέχεια. Δεν θέλω να μπω σε ποσοτικές λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, απλώς αναφέρω πώς διαμορφώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατάστασης.

Όσον αφορά τη χώρα οι εκτιμήσεις δεν αλλάζουν όσον αφορά την 30η και 31η του μηνός.

Για 1η Ιανουαρίου όμως οφείλω να γράψω τα εξής: Βελτίωση σε όλες τις περιοχές πλην της ανατολικής Στερεάς, Κυκλάδων και βόρειας Κρήτης, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις εστιασμένες στα νοτιότερα όσον αφορά την ανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα στην Εύβοια και σε τμήματα της Αττικής, ενδεχομένως να είναι έντονα. Μετά το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις περιορίζονται από όλες τις περιοχές εκτός της Κρήτης όπου θα απασχολήσουν και περιοχές χαμηλού υψομέτρου σε εναλλαγές με χιονόνερο. Παγετός τις πρωινές ώρες σε όλες σχεδόν τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι στρέφονται σε Β στις θάλασσες, στα 5-6 μποφώρ στο Αιγαίο, τοπικά έως τα 7 στα νοτιοανατολικά από ΒΔ διευθύνσεις.

2/1/2016: Έντονα φαινόμενα παγετού σε κλειστές περιοχές της χώρας. Βελτιωμένος καιρός και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τη νύχτα στην Κρήτη.Οι άνεμοι εξασθενούν και η θερμοκρασία ανεβαίνει τις μεσημβρινές ώρες σε δυτικά, κεντρικά, νότια, ωστόσο το κρύο παραμένει.
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1683
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό Meteojohn-Loutraki » Κυρ 27 Δεκ 2015, 21:59

Alexandros Nasiakos έγραψε:Άντε να δούμε λοιπόν πως θα πάει η εισβολή για τα χαμηλά υψόμετρα της Αττικής αν και για να πω την αλήθεια μου δεν θέλω μέχρι την Πέμπτη να υπάρχει αρκετός υετός στην Αθήνα μιας και φτάσαμε τόσο κοντά στο ρεκόρ ανομβρίας όλων των εποχών για Δεκέμβριο.


ΛΥΠΗΣΟΥ ΜΑΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕ! :? :roll: :lol:
Γιάννης Καλαντζής (Λουτράκι-Γιάννενα)
http://www.loutraki-live.gr/
http://www.meteojohn71.blogspot.gr
Άβαταρ μέλους
Meteojohn-Loutraki
 
Δημοσιεύσεις: 717
Εγγραφή: Σάβ 03 Δεκ 2011, 11:16
Τοποθεσία: Λουτράκι-Γιάννενα

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό panos_doctor » Δευτ 28 Δεκ 2015, 20:17

Καλησπερα στην ομορφη παρεα και χρονια πολλα και παλι!
Προ των πυλων λοιπον η πρωτη σοβαρη κακοκαιρια του φετινου χειμωνα! Η αληθεια ειναι οτι περιμενα λιγο πιο "κινητικη" τη λιστα!!! Μαλλον φταινε οι γιορτες και τα μελομακαρονα :))
Νικο Γκικα, ετσι για να γινεται συζητηση και να το απολαμβανουμε, πως βλεπεις τα πραγματα 24 ωρες μετα την αναλυση που εκανες? Τι εχει αλλαξει? Τι μενει σταθερο?
Βλεπω οτι οι θερμοκρασιες στα 850 ψιλοκλειδωνουν προς το μερος μας (αν και το πρωινο τρεξιμο του gfs μου εδωσε ενα καρδιακο επεισοδιο). Ο υετος ομως? Λες να εχουμε νοτια προαστεια 0-1 βαθμους και να μετραμε τ'αστρα σε καθαρο ουρανο???? :))
Υπαρχει περιθωριο αυτη η κακοκαιρια να δημιουργησει συνθηκες κλειστου καιρου για πολλες ωρες και να μας εκπληξει? ή αυτο το σεναριο να το ξεχναμε σιγα σιγα?
Οπως και να'χει, αυτο που απολαμβανω σε καθε κακοκαιρια ειναι οι δημοσιευσεις της λιστας.....ελπιζω να το απολαυσουμε και αυτη τη φορα!!

Πανος
panos_doctor
 
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: Κυρ 22 Ιαν 2012, 1:03
Τοποθεσία: Αττική

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό christosz » Δευτ 28 Δεκ 2015, 23:57

Πιστεύω ότι μέχρι αύριο υπάρχει περιθώριο αλλαγών (και προς τις 2 κατευθύνσεις) μετά υπάρχουν μόνο εκπλήξεις όπως το 2002 που μια μικροδιαταραχή έδωσε παράταση 2 ημερών στον τότε χιονιά... αν και ετσι ανοργάνωτα που θα μπει στη χώρα μας η διαταραχή, δεν ξέρω πόσο μπορει να βελτιωθεί!
Χρήστος
Άγιοι Αναργυροι
Άβαταρ μέλους
christosz
 
Δημοσιεύσεις: 565
Εγγραφή: Τετ 26 Οκτ 2011, 13:15
Τοποθεσία: Άγιοι Ανάργυροι

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό ggerakaris » Τρί 29 Δεκ 2015, 17:56

ggerakaris έγραψε:Ωραία ανάλυση Νίκο! Να είσαι καλά! Μακάρι να βγει το δεύτερο σενάριο όπως αναφέρεις γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ελπίδες για κάτι καλό και για μας εδώ στα ΒΔ. Ιδιαίτερα αν μπει ο αυλώνας λίγο πιο δυτικά ΒΔ Βαλκάνια και Αδριατική και δημιουργήσει κάποια κυκλογέννεση στο νότιο κομμάτι της Ιταλίας. Εκει ναι, θα είναι λίγο πιο εύκολα τα πράγματα και για μας με καθαρό ΔΝΔ ρεύμα. Σενάριο για το ερχόμενο ΣΚ και μετά.


Αρχίζει να διαφαίνεται η θετική εξέλιξη που λέγαμε για το ΣΚ και για το μετά... Για να δούμε...
Γερακάρης Γιώργος
Ελεούσα Ιωαννίνων Υψόμ. 540 m

http://users.otenet.gr/~oejhtc/
Άβαταρ μέλους
ggerakaris
 
Δημοσιεύσεις: 620
Εγγραφή: Πέμ 09 Ιουν 2011, 19:33
Τοποθεσία: Ελεούσα Ιωαννίνων, 540μ.

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό panos_doctor » Τρί 29 Δεκ 2015, 22:44

Καλησπερα και παλι,
Ξερω θα μου πειτε ο "Γιατρος" κοιμοτανε ολο αυτο το καιρο και τωρα ξαφνικα "ξυπνησε" :)
Ειναι αληθεια οτι η λατρεια μου για το χιονι δεν εχει ορια!
Νικο Γκικα πως τα βλεπεις τα πραγματα τελικα? Το μοντελα στις ανανεωσεις που κανουν δειχνουν μια τρυπα στον υετο και μεσα ΤΣΟΥΠ η Αθηνα.....Με ανησυχει δεν σου κρυβω......δε περιμενω χιονοθυελλες αλλα με ζωνουν τα φιδια.....
Θελω να ξεσηκωθει η λιστα 2 εικοσιτετραωρα πριν τα απανωτα "nowcast" !!!

Φιλια σε ολους!
panos_doctor
 
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: Κυρ 22 Ιαν 2012, 1:03
Τοποθεσία: Αττική

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό manailog » Τρί 29 Δεκ 2015, 23:49

Καλησπέρα σε όλη τη λίστα. Τσουπ τσουπ ένας ένας με την μυρωδιά και μόνο του χιονιού ξεπεταγόμαστε ξεσκουριάζουμε λίγο για να μπορούμε να δώσουμε ο καθένας την ανταπόκρισή του απ' όπου κι αν βρίσκεται για το χιονιά που θα επικρατεί στην περιοχή του. Και εμένα με βρίσκει στο Βόλο βέβαια η Κάντζα Παλλήνης θα παρακολουθείται τουλάχιστον από 4 με 5 χιονομουρλαμένους και η κάμερά μου ήδη προγραμματισμένη με προβολέα μετά τις 6 το απόγευμα. Ήδη στην δορυφορική ξεκίνησε η νέφωση να καλύπτει την ανατολική Μακεδονία Θράκη ΒΑ Αιγαίο και τα πρώτα σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους και στο Βόλο. Τα καλοδέχτηκα ότι είναι να φέρουν ας το φέρουν . Καλοδεχούμενο. Φαίνεται το πρώτο αυτό κύμα θα δώσει πιο πολλά χιόνια στα νότια κυρίως Πελοπόννησο και την Κυριακή νομίζω θα είναι ένας πολύ καλός χιονιάς για τα βόρεια και για την Θεσσαλονίκη που έχει καιρό να χιονιστεί με αξιοπρέπεια. Από εδώ και πέρα η λίστα θα πάρει φωτιά και εύχομαι τα καλύτερα για όλους.
Γιώργος Μαναϊλόγλου
Κάντζα Παλλήνης Αττική και Βόλος
Meteorama http://www.meteorama.gr
Άβαταρ μέλους
manailog
 
Δημοσιεύσεις: 101
Εγγραφή: Τρί 08 Νοέμ 2011, 21:57
Τοποθεσία: Κάντζα Παλλήνης Αττική και Βόλος Μαγνησία

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό panos_doctor » Κυρ 10 Ιαν 2016, 13:50

Καλημερα στην Παρεα!
Παρακολουθω τα μοντελα και φαινεται οτι το σεναριο 18-21 Ιανουαριου για κατι καλο εμφανιζεται σχεδον μονιμα πλεον στα τρεξιματα (και με συμπαθητικη υποστηριξη). Ξερω οτι 8 μερες πριν ειναι τεραστιο διαστημα αλλα δεν παυει να ειναι μια ελπιδα για εμας. Την πιθανοτητα για χιονι την εχει ανεβασει στο 40-45% πλεον.
Ποτε θα ηταν ασφαλες να γινει μια εκτιμηση απο τους εμπειρους της λιστας μας?

Πανος
Ανω Βουλα - Ποτιστικη βροχη εδω και καποιες ωρες.
panos_doctor
 
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: Κυρ 22 Ιαν 2012, 1:03
Τοποθεσία: Αττική

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες

cron