Καλησπέρα φίλοι,
Λόγω φόρτου εργασίας, δεν είχα την ευκαιρία να ανανεώσω εγκαίρως την ανάλυση συστημάτων. Κανονικά, η ανανέωση θέλω να είναι κάθε εβδομάδα ωστόσο, η προηγούμενη ανάλυση γράφτηκε πριν 2+ εβδομάδες με χρονικό ορίζοντα έως και περίπου το διάστημα που διανύουμε τώρα.
1. Προτού σχολιάσω και αξιολογήσω τα όσα γράφτηκαν στην προηγούμενη ανάλυση, θα πρέπει πρώτα απ'ολα να αναφέρω πως από τις 13-14/3 και μετά, μπήκαμε και μετεωρολογικά/κλιματολογικά στην Άνοιξη τουλάχιστον στο γεωγραφικό πλάτος της Αθήνας. Το πότε ακριβώς αλλάζει μια εποχή είναι κάτι το ασαφές και υπάρχουν τουλάχιστον 2 σχολές σκέψης: Α. Ο αστρονομικός προσδιορισμός των εποχών που λαμβάνει υπόψιν τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια και Β. ο ημερολογιακός προσδιορισμός που λαμβάνει υπόψιν τον (κάπως αυθαίρετο) ορισμό των μηνών.
Κατ'εμέ είναι και τα δύο αυθαίρετα.
Προσωπικά, επιμένω εδώ και χρόνια έναν τρίτο προσδιορισμό, ο οποίος αν και λίγο περιοριστικός, είναι λιγότερο αυθαίρετος από τους προηγούμενους δύο και είναι καθαρά "μετεωρολογικός" και πιο συγκεκριμένα βασίζεται σε μια παράμετρο της δυναμικής της ατμόσφαιρας, τη θερμοκρασία στα 850hpa: Μετεωρολογικά τουλάχιστον, περνάμε στην Άνοιξη όταν ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στα 850hpa, εμφανίζει την πρώτη σημαντική τάση ανόδου, μετά από μια μακρά περίοδο παραμονής σε ελάχιστες τιμές. Αυτή η περίοδος είναι ο Χειμώνας. Ο λόγος που έχω επιλέξει αυτό το κριτήριο είναι διότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της Άνοιξης είναι οι θερμές εισβολές, οι οποίες φέρνουν ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή μας, χωρίς αντιστοίχως να επακολουθεί ανάλογη πτώση της θερμοκρασίας. Αυτές οι εισβολές συνδυάζονται συχνά και με χαμηλά που προέρχονται από τη βόρειο Αφρική. Η αυξανόμενη συχνότητα των θερμών εισβολών, είναι που διαμορφώνει σταδιακά υψηλότερες θερμοκρασίες στο επίπεδο των 850hpa και εν τέλει αποτυπώνεται στον κλιματικό μέσο όρο. Βέβαια οι εποχές δεν προσδιορίζονται μόνο μετεωρολογικά αλλά θεωρώντας τη φύση σαν ένα σύνολο...Τουλάχιστον εδώ όμως, μόνο μετεωρολογικά μπορούμε να μιλήσουμε...
Ακολουθεί το διάγραμμα των προγνώσεων πολλαπλού δείγματος (ensembles) όσον αφορά τη θερμοκρασία στα 850hpa, στην Αθήνα. Πρόκειται για διάγραμμα με βάση το τρέξιμο του GFS στις 16/3/2017 - 12Z. Στο διάγραμμα αυτό, η κόκκινη παχύτερη γραμμή πρόκειται για τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Παρατηρούμε οτι εκκινεί από την τιμή των 3.5 βαθμών περίπου στ'αριστερά για να φτάσει έως και τους 5.5 βαθμούς την πρώτη του Απριλίου. Δυστυχώς, δεν έσωσα κάποια εικόνα προηγούμενων ημερών. Η άνοδος της θερμοκρασίας στην πραγματικότητα ξεκινάει στις 14/3 από την τιμή των 2-2.5 βαθμών περίπου, στην οποία μένει σταθεροποιημένη από τα τέλη του Δεκέμβρη έως και τότε.
Σχήμα 1: Προγνώσεις πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία στα 850hpa για την Αθήνα με βάση του 12Ζ τρέξιμο του GFS στις 16/3/2017

Η παραπάνω εικόνα μας είναι χρήσιμη όμως και για την ανάλυση που θ'ακολουθήσει. Προτού όμως σχολιαστεί, είναι χρήσιμο να πάρουμε το νήμα από την αρχή και να δούμε τί γράφτηκε ως γενικά συμπεράσματα στην προηγούμενη ανάλυση, 2 εβδομάδες πριν, δηλαδή στις 4 Μαρτίου:
Με βάση όλα τα παραπάνω συμπεράσματα, αυτό που προκύπτει είναι:
1. Οι κακοκαιρίες θα συνεχιστούν στην περιοχή μας τουλάχιστον έως και τις 20-21/3, με πιθανότητα να συνεχιστούν ακόμη και έως το τέλος του μήνα.
2. Το κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι οι βροχοπτώσεις για τις πεδινές περιοχές.
3. Φαίνεται πως μετά τις 15/3 έχουμε αρκετές πιθανότητες, οι κακοκαιρίες να συνδυαστούν με καιρό βορείου ρεύματος, παροδικά ή με διάρκεια, ή να προκύψει κάποια ψυχρή μεταφορά/εισβολή στην περιοχή μας, αλλά με ελάχιστες πιθανότητες (προς το παρόν), να εμφανιστούν χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα, παρά μόνο έως και τα ημιορεινά.
Βλέπουμε οτι τα παραπάνω επιβεβαιώνονται ως ένα μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά το 1, είναι αρκετά γενικά διατυπωμένο αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμουν σε κακοκαιρία τύπου "Γαλάτειας". Ωστόσο, μέχρι και την Πέμπτη 16/3, ο καιρός δεν ήταν καλός, η θερμοκρασία ήταν κάπως χαμηλότερη και οι βροχές καθημερινό φαινόμενο σε πολλές περιοχές. Έκτοτε βέβαια, ο καιρός έφτιαξε αρκετά γρήγορα.
Απ την άλλη πλευρά βέβαια, δεν αναφέρθηκε πουθενά κάποια πιθανότητα για χιονοπτώσεις έως και πεδινές περιοχές, παρά μόνο ο συνδυασμός των συμπερασμάτων 2 & 3:
Καιρός βορείου ρεύματος (τον οποίο είχαμε), συνδυασμένο με βροχές και ενδεχόμενα χιονια μέχρι τα ορεινά ή τα ημιορεινά (πρόσκαιρα), τα οποία επίσης συνέβησαν.
Όσον αφορά όμως και την ίδια τη Γαλάτεια είχε γραφτεί σε άλλο σημείο της ανάλυσης: «Το μόνο που αξίζει να επισημάνουμε είναι οτι σε γενικές γραμμές λόγω της θέσης του συστήματος (στα νοτιοδυτικά της χώρας), τα φαινόμενα -ως ειθισται- θα εστιαστούν πλέον στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Η αργή κίνηση του συστήματος, θα δώσει εμμονή στα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές των ανατολικών προσήνεμων τμημάτων.»
Συνεπώς, μπορεί η επαλήθευση να μην είναι πλήρης, αλλά εφ'όσον υπάρχει ποσοστό επιβεβαίωσης των συμπερασμάτων, θα ακολουθηθεί παρόμοιος τρόπος σκέψης και στην τωρινή ανάλυση.
Α. ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ GFS.
(Θα πρέπει να τονίσω πως, το άρθρο ξεκίνησε να γράφεται την Πέμπτη 16/3, αλλά καταφέρνω να το ολοκληρώσω σήμερα. Θα κρατήσω όμως ακριβώς ό,τι γράφτηκε (κι ευτυχώς), διότι κάθε τέτοιο άρθρο δεν έχει νόημα να αναλύσει ΚΑΘΕ τρέξιμο ξεχωριστά και να προχωρήσει σε μια απλή ανάγνωση χαρτών. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν θα είχε προγνωστικό νόημα, διότι θα έπρεπε να γράφεται ένα τέτοιο κείμενο κάθε 6 ώρες. Το ζητούμενο είναι να χρησιμοποιηθούν οι χάρτες και τα ensembles ώς εργαλείο ώστε να διατυπωθούν πιο γενικά και σταθερά συμπεράσματα, τα οποία θα ισχύουν ανεξαρτήτως αλλαγών στους προγνωστικούς χάρτες.)
Ας παρατηρήσουμε ξανά την εικόνα 1. Θα δούμε πως από τις 19-20/3 και μετά η προγνωσιμότητα πέφτει απότομα. Αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα με την τάση για πτώση της θερμοκρασίας. Στη συνέχεια, επανέρχεται εν μέρει για να μεγαλώσει εκ νέου από τις 23/3 και κυρίως μετά τις 25/3, όπου ξεκινούν σενάρια για πολύ ψυχρό καιρό μέχρι σενάρια για πολύ θερμό. Μαθηματικά, όλα είναι πιθανά λοιπόν. Ποιά από αυτά όμως έχουν πραγματικά περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης και ποιά λιγότερες;
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τις 19-20/3:
Αν από την εικόνα 1, αφαιρέσουμε "νοητά" τη λευκή γραμμή, η οποία αποτελεί τον μέσο όρο όλων θα δούμε οτι στην πραγματικότητα υπάρχουν 2 δέσμες σεναρίων. Η πρώτη, η οποία αποτελεί ένα μικρότερο αριθμό, υποστηρίζει μια έντονη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ η δεύτερη μια πολύ ασθενέστερη. Έχει μεγάλη σημασία ν'αναφέρω εδώ πως, σε προηγούμενα τρεξίματα η εικόνα ήταν αντίστροφη (περισσότερες δέσμες προς μια εντονότερη πτώση και λιγότερες προς μια μικρότερη). Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει πως κατά πάσα πιθανότητα το βάθος και η έκταση της μικροδιαταραχής (στην οποία οφείλεται η πτώση) είναι μικρότερα. Ήρθε η στιγμή να δούμε και τον χάρτη των 500hpa
Σχήμα 2: Μέσος όρος των ensembles για τα γεωδυναμικά ύψη στα 500hpa και τυπική απόκλιση για τις 19/3/2017 - 18UTC σύμφωνα με το τρέξιμο της 16/3/2017 - 18Ζ του GFS

Αυτό που βλέπουμε στην εικόνα 2 είναι το γεγονός οτι μια trough εκτείνεται από τα όρια της ανατολικής Ευρώπης με τη Ρωσία προς τη Μαύρη Θάλασσα και η άκρη της αγγίζει την βορειοανατολική χώρα. Το σχήμα της, ακριβώς σε αυτό το σημείο δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί επακριβώς (κίτρινο χρώμα), ωστόσο η τυπική απόκλιση από τον μέσο όρο δεν είναι πολύ μεγάλη.
Οι δύο βασικές πηγές ασάφειας είναι:
Α. Ο χαοτικός παράγοντας στη ροή των ρευστών, ο οποίος είναι ανάλογος της ταχύτητας κίνησής τους και
Β. Η τοπογραφία των Βαλκανίων που δημιουργεί επιπλέον καμπυλώσεις στην ροή του αέρα (το ρευστό μας).
Η πρώτη πηγή ασάφειας, είναι ένας λόγος για τον οποίο κάθε μικροδιαταραχή που υπάρχει γύρω από ένα εκτεταμένο χαμηλό, το οποίο κινείται αρκετά γρήγορα και συνοδεύεται από την ύπαρξη έντονου αεροχειμάρρου είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ως προς τη θέση και το μέγεθός της λίγα εικοσιτετράωρα μετά! Είναι ο βασικός λόγος που αποτυγχάνουν πολύ συχνά οι προγνώσεις για παράδειγμα, στη Μ. Βρετανία.
Η δεύτερη πηγή ασάφειας είναι ένας απο τους λόγους που πολλές φορές αποτυγχάνουν οι προγνώσεις στην περιοχή μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης συστημάτων που προέρχονται από τα βόρεια αλλά και αυτών που δημιουργούνται στην Ιταλία (λόγω της ύπαρξης των Άλπεων). Επειδή συχνά οι ψυχρές εισβολές στην περιοχή μας συνδυάζονται με την ύπαρξη έντονης ροής του αεροχειμάρρου, τότε έχουμε συνδυαστικά και τις 2 πηγές ασάφειας.
Όσον αφορά την πρώτη πηγή ασάφειας (χαοτική συμπεριφορά της ροής των ρευστών), έχω εμπειρικά παρατηρήσει οτι το GFS, στην παρούσα του έκδοση, έχει την τάση να παρουσιάζει τις διαταραχές εντονότερες σε σχέση με αυτό που τελικά συμβαίνει. Από την άλλη πλευρά, λόγω ανάλυσης δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα την επίδραση της ορεογραφίας σε αυτές τις ροές.
"Συμπερασματικά, θα πρέπει να περιμένουμε απλώς μια πολύ πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη Θράκη την Κυριακή, με βροχές, μικρή πτώση της θερμοκρασίας και κάποιες χιονοπτώσεις στην Ανατολική Ροδόπη."
Επειδή, όπως είπαμε, η ανάλυση γράφτηκε στις 16/3 και το γεγονός τελικά παρήλθε, έχουμε την ευκαιρία να δούμε κατά πόσον επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση: Πράγματι τελικα, η επιδείνωση ήταν πρόσκαιρη με ασθενείς βροχές στα βορειοανατολικά, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια πτώση της θερμοκρασίας.
Β. ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ
Σχήμα 3: Animation του μέσου όρου των ensembles για τα 500hpa καθώς και της τυπικής απόκλισης (σ),
με βάση την 12Ζ πρόγνωση του GFS στις 16/3/2017 για το διάστημα από 21/3/17 μέχρι 28/3/17:

Παρατηρήσεις:
1. Αυτό που κυριαρχεί στην κυκλοφορία των συστημάτων είναι η δημιουργία μιας trough στη δυτική Ευρώπη - δυτική Μεσόγειο και η ταυτόχρονη έξαρση του υποτροπικού αντικυκλώνα των Αζορών προς τα βόρεια από τις 21/3 (άυριο) και μετά. Η trough στη συνέχεια, μετατρέπεται σε αποκομμένο χαμηλό (cutoff low).
2. Ο συνδυασμός αυτός, φαίνεται να διατηρείται για περίπου 1 εβδομάδα (τουλάχιστον), δηλαδή έως τις 26-27/3, ακολουθώντας τον συνηθισμένο 7ήμερο κύκλο.
3. Η προγνωστική ασάφεια, αυξάνεται στην περιοχή μας μετά τις 26/3, όχι όμως στον βαθμό που συμβαίνει σε άλλες (κυρίως βορειότερες περιοχές). Η ασάφεια αυτή, προέρχεται κυρίως από το γεγονός οτι δεν είχε ακόμη καθοριστεί το σχήμα της trough και η εξέλιξή της. Αν δει κανείς το animation λίγο γενικά, μοιάζει σαν να διαχέεται η ασάφεια από την περιφέρειά της, προς όλες τις κατευθύνσεις...Τα κύματα "ασάφειας" που φτάνουν έως τη χώρα μας, είναι πιθανές μικροδιαταραχές που θα προέρχονται από το εν λόγω σύστημα.
4. Σε βορειότερες περιοχές, η ασάφεια είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Μετά τις 27-28/3, παρατηρούμε τον διαχωρισμό σε 2 ζώνες. Στην βορειότερη ζώνη, υπάρχουν οι περιοχές αυξημένης τυπικής απόκλισης σε σχέση με τον μέσο όρο των ensembles ενώ στη νοτιότερη είναι μικρότερη.
Από αυτό, εξάγουμε την εξής πληροφορία:
Κατά το διάστημα εκείνο, είναι πολύ πιθανό να έχουμε έντονη κυκλοφορία σε εκείνα τα γεωγραφικά πλάτη με συχνή διέλευση διαταραχών (γι αυτό και η μεγαλύτερη προγνωστική ασάφεια), ενώ, αντιθέτως, από την κεντρική Ευρώπη και νοτιότερα, οι συνθήκες θα είναι πιο σταθερές και ενδεχομένως αντικυκλωνικές, καθώς επίσης και στην περιοχή μας. Πιθανότατα δε, το αποκομμένο σύστημα της Ιβηρικής, να διαλυθεί, ή να μετατραπεί σε shortwave trough, το οποίο θα ενσωματωθεί στην κυκλοφορία των μεγαλύτερων γεωγραφικών πλατών. Δύσκολα όμως, θα καταφέρει να κινηθεί ανατολικότερα, προς την περιοχή μας.
Σχήμα 4: Animation του μέσου όρου των ensembles για τα 500hpa καθώς και της τυπικής απόκλισης (σ),
με βάση την 00Ζ πρόγνωση του GFS στις 20/3/2017 για το διάστημα από 28/3/17 μέχρι 4/4/17:

Το παραπάνω σχήμα, προστέθηκε αργότερα (δηλ. σήμερα) στην ανάλυση και γίνεται για δύο λόγους: Εφόσον το κείμενο καθυστέρησε να εκδοθεί, έχουν μεσολαβήσει επιπλέον τρεξίματα, τα οποία μας δίνουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη συνέχεια και επιπροσθέτως, διότι μας δίνεται η ευκαιρία να συγκρίνουμε την προγνωστική εικόνα στις 28/3, όπως δόθηκε από το 00Ζ τρέξιμο στις 20/3 και την ίδια εικόνα όπως δόθηκε από το 12Ζ τρέξιμο στις 16/3/2017. Δηλαδή, η ίδια ώρα-στόχος από δύο διαφορετικά τρεξίματα. Αυτό θα γίνει στη συνέχεια· για την ώρα μπορούμε να περάσουμε στις παρατηρήσεις:
1. Για όλο τον χρονικό ορίζοντα της εξέλιξης παρατηρούμε διαρκώς σχετικά μεγαλύτερα γεωδυναμικά ύψη (που αντιστοιχούν σε υψηλότερες πιέσεις) στα δυτικότερα της Ευρώπης και χαμηλότερα στ'ανατολικά της. Αυτό μας δείχνει οτι για το διάστημα αυτό, είναι πολύ πιθανή η παρουσία του αντικυκλώνα των Αζορών στον βορειοανατολικό Ατλαντικό / δυτική Ευρώπη, σε ρόλο εμποδιστή, με ταυτόχρονη υπαρξη χαμηλότερων πιέσεων και διαδοχικό πέρασμα υφέσεων στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης, με πιθανότητα να δημιουργηθεί trough στην ανατολική Ευρώπη / με άξονα ακριβώς βορειότερα από την περιοχή μας.
2. Από την αρχή του διαστήματος, υπάρξει μια σταθερή απόκλιση (σ) στις προγνώσεις πολλαπλού δείγματος, η οποία διατηρείται έως και το τέλος της περιόδου. Αντιθέτως όμως, σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη η απόκλιση δείχνει να αυξάνεται, σαν γενική εικόνα τείνοντας να σχηματίσει μια ζώνη. Από αυτό εξάγουμε την πληροφορία οτι σ'εκείνα τα γεωγραφικά πλάτη θα έχουμε εντονότερη κυκλοφορία σε σχέση με νοτιότερα με τις συνθήκες περισσότερο αντικυκλωνικές. Ωστόσο, οι τιμές του (σ) εντός της Μεσογείου, ειδικά για την περιοχή μας είναι από την αρχή του διαστήματος σχετικά αυξημένες, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι δεν αποκλείεται να επηρεαστούμε από μικρής έντασης διαταραχές.
Οι παρατηρήσεις για τα σχήματα 3 & 4, θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια, σε σχέση με άλλες επιπλέον πληροφορίες. Για την ώρα όμως αξίζει να συγκρίνουμε την τελευταία εικόνα του animation του σχήματος 3, με την πρώτη εικόνα του animation του σχήματος 4. Πρόκειται για την ιδια ημέρα στόχο, 28/3, δοσμένη από διαφορετικά τρεξίματα: Όπως ήδη αναφέρθηκε, το πρώτο είναι το 12Ζ τρέξιμο στις 16/3/17 και το δεύτερο το 00Ζ τρέξιμο στις 20/3/17.
Σχήμα 5: Μέσος όρος των ensembles για τα γεωδυναμικά ύψη στα 500hpa καθώς και της τυπικής απόκλισης (σ),
με βάση την 12Ζ πρόγνωση του GFS στις 16/3/2017 για τις 28/3/17

Σχήμα 6: Μέσος όρος των ensembles για τα γεωδυναμικά ύψη στα 500hpa καθώς και της τυπικής απόκλισης (σ),
με βάση την 00Ζ πρόγνωση του GFS στις 20/3/2017 για τις 28/3/17.

Συγκρίνοντας τις εικόνες των σχημάτων 5 και 6, αξίζει να παρατηρήσουμε πως μέσα σε τέσσερα 24ωρα, η προγνωστική εικόνα βελτιώθηκε αισθητά παρ'όλο που η ημέρα στόχος είναι ακόμη αρκετά μακριά.
Αυτό που φάνηκε (και εν τέλει έχει περισσότερη σημασία) είναι, η γενική διάταξη των συστημάτων κυρίως ως προς την ύπαρξη αντικυκλώνα (και μάλιστα εμποδισμού), του σχήματός του αλλά και της θέσης του, καθώς και ως προς τις βασικές θέσεις των χαμηλών ανώτερης τροπόσφαιρας. Η θέση των χαμηλών αυτών, μας κάνει να υποθέτουμε οτι πιθανότατα θα πρόκειται για τμήματα του πολικού στροβίλου. Αυτό που δεν μπορεί (τυπικά) να γίνει σαφές είναι, με ποιόν τρόπο θα συνδυαστούν με τον αντικυκλώνα και κυρίως ποιά θα είναι η ένταση και η έκταση των ψυχρών εισβολών που θα προκύψουν τόσο στην ανατολική Ευρώπη (γενικότερα), όσο και στο νοτιότερο άκρο της, δηλαδή στην περιοχή μας (ειδικότερα).
Αυτό είναι το κατάλληλο σημείο, να επαναλάβω μια παρατήρηση την οποία γράφω σε κάθε ανάλυση:Κάθε περίπτωση εμποδισμού που οφείλεται στην επέκταση του αντικυκλώνα των Αζορών, ακολουθεί μια περιοδικότητα πολλαπλάσια των 7 ημερών από τη στιγμή που εμφανίζεται στον χάρτη, έως και τη διάλυσή του. Συνεπώς, είτε θα τον δούμε να παραμένει 7, είτε 14, είτε 21 ημέρες, σπανιότερα περισσότερο.Σε περίπτωση που πρόκειται για περισσότερες από 7 ημέρες τότε, οι εξάρσεις που οφείλονται σε αυτόν, έχουν την αντίστοιχη περιοδικότητα.
Όπως παρατηρούμε από το animation του σχήματος 3, ένας τέτοιος εμποδισμός ξεκινάει τον κύκλο εμφάνισής του στις 21/3 στην περιοχή του ΒΔ Ατλαντικού και είναι ο λόγος δημιουργίας της trough σε δυτική Ευρώπη / δυτική Μεσόγειο. Επιπροσθέτως βλέπουμε οτι, μετά τις 25/3, φτάνει στην τελική του θέση, την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου. Με βάση τον παραπάνω κανόνα, θα πρέπει να τον δούμε να διαλύεται είτε στις 28/3, είτε στις 4/4, είτε στις 11/4. Από το σχήμα 3 όμως παρατηρούμε πως υπάρχει σαφής τάση για παραμονή του στην ίδια περιοχή. Εξάλλου, από τη σύγκριση των σχημάτων 5-6 προκύπτει οτι όταν εμφανίζεται μια ανάλογη εικόνα στο χάρτη των ensembles (σχήμα 5), υποδηλώνεται μια ανάλογη τάση (όπως δόθηκε στο σχήμα 6).
Ο τερματισμός αυτής της κυκλοφορίας λοιπόν, θα συμβεί είτε στις 4/4, είτε στις 11/4.
Μένει ν'απαντηθεί το ερώτημα: Τί θα συμβεί έως τότε;
Με βάση την παρατήρηση 4, του σχήματος 3, που γράφτηκε παραπάνω, είναι αρκετή μικρή η πιθανότητα επίσκεψης κάποιας μεγάλης κακοκαιρίας στην περιοχή μας από τα δυτικά. Ταυτόχρονα όμως, η παραμονή του εμποδισμού στην συγκεκριμένη περιοχή δεν ευνοεί την έντονη εισβολή θερμών αερίων μαζών από την Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Η ύπαρξη μιας αξιοσημείωτης περιοχής ασάφειας, κατά την αρχή του διαστήματος που απεικονίζεται στην πρώτη εικόνα του animation του σχήματος 3, υποδηλώνει πως είναι πιθανό να υπάρξει κάποια διαταραχή στην περιοχή μας με βροχές μετά τις 28/3 κι επειδή θα βρισκόμαστε στα νοτιοανατολικά του αντικυκλώνα, ειναι πιθανό το όποιο σύστημα προκύψει, να εγκλωβιστεί κυρίως υπό τη μορφή ψυχρής λίμνης στα μέσα/ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα, και τα φαινόμενα να συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του μήνα με άστατο καιρό και ενδεχόμενα φαινόμενα αστάθειας.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να παραθέσω ένα στοιχείο που προκύπτει σε κάθε μεμονωμένο τρέξιμο του GFS και υπονοείται πολύ έντονα και από τους στρατοσφαιρικούς χάρτες. Είναι αδύνατον να παραθέσω όλα αυτά τα στοιχεία. Θα αναφέρω απλώς το γεγονός οτι μετά τις 25/3, που εγκαθίσταται ο εμποδισμός με κέντρο το Ην. Βασίλειο / κεντροδυτική Ευρώπη, η ροή των ανέμων στρέφεται σε ΒΔ-ΝΑ στα αμέσως βορειότερα γεωγραφικά πλάτη. Ουσιαστικά, αυτό που παρατηρούμε είναι το άνοιγμα της "πύλης" για την επεκταση των πολικών αερίων μαζών από τα βόρεια τμήματα του Καναδά προς τη Γροιλανδία και στη συνέχεια προς τα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, όπου στην ουσία είχαμε τη διάλυση του Σιβηρικού λοβού του πολικού στροβίλου. Βέβαια, σε σχέση με τότε, οι συνθήκες είναι αρκετά θερμότερες.
Παρ'όλα αυτά, η θέση του αντικυκλώνα εμποδισμού σε συνδυασμό με την πολική κυκλοφορία βορειότερά του είναι ένας συνδυασμός που δυνητικά, μπορεί να δώσει ψυχρή εισβολή στην περιοχή μας στη συνέχεια από το διάστημα 1/4 έως και τις 4/4. Παρ'όλο που οι συνθήκες είναι αρκετά θερμότερες, υπάρχει ακόμη ψύχος το οποιο σε περίπτωση που κατέλθει με μεγάλη ταχύτητα προς την περιοχή μας, μπορεί να δώσει θεαματική πτώση της θερμοκρασίας.
Οι πιθανότητες που δίνω σε κάτι τέτοιο είναι γύρω στο 30% με βάση τα σημερινά στοιχεία. Ένα 40% είναι η πιθανότητα μια τέτοια εισβολή να χτυπήσει αρκετά ανατολικότερες περιοχές (ανατολικότερα και από την Τουρκία), ενώ το υπόλοιπο 30% μοιράζεται σε πολλά ακόμη σενάρια, αρκετά αντιφατικά μεταξύ τους. Ενα εξ αυτών είναι να υπάρξει ψυχρή εισβολή σε κεντρικότερα τμήματα της Μεσογείου ενώ άλλα υποδεικνύουν το γεγονός η εισβολή, να μην καταφέρει καν να φτάσει τόσο νότια, περιοριζόμενη σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη της ανατολικής Ευρώπης.
Συμπερασματικά λοιπόν:
1. Ήπιος καιρός αυτήν την εβδομάδα μέχρι και την Κυριακή 26/3 με ελαφρώς υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες. Ουσιαστικά, θα πρόκειται για την πρώτη ανοιξιάτικη εβδομάδα για φέτος. "Συνθήκες προχωρημένης Άνοιξης" και άλλοι ανάλογοι τίτλοι σε άρθρα, είναι μόνο για εντυπωσιασμό.
2. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες (άνω του 50%), η επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα 27/3 και μετά), να προκύψει κάπως βροχερή κυρίως για κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας και αργότερα από τα μέσα αυτής και σε νοτιότερες περιοχές. Ο χαρακτήρας του καιρού θα είναι μεικτός: Ενδεχομένως αρχικά να οργανωθεί ψυχρό μέτωπο, στα βόρεια, το οποίο θα φέρει περισσότερο κλειστό καιρό και συνεχείς βροχές, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε στάσιμο, δίνοντας φαινόμενα αστάθειας τα οποία θα επηρεάσουν και νοτιότερες περιοχές της χώρας. Λόγω του γεγονότος οτι βορειότερά μας θα υπάρξουν αρκετά ψυχρότερες αέριες μάζες, είναι πολύ πιθανό να διοχετευτούν προς την περιοχή μας, στρέφοντας τους ανέμους σε βοριάδες από τα μέσα αυτής και μετά. Συνέπεια αυτού θα είναι, τα φαινόμενα αστάθειας που θα προκύπτουν από την Τρίτη 28/3 ή την Τετάρτη 29/3 και μετά, να αφορούν κεντρικά και δυτικά τμήματα.
3. Η είσοδος των ψυχρών αερίων μαζών και νοτιότερα στη χώρα, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα είναι αρχικά επιφανειακή και όχι πολύ έντονη. Ωστόσο, από την Παρασκευή 31/3 ή το Σαββατοκύριακο 1-2/4, είναι πιθανό να υπάρξει κατερχόμενη trough από τα βόρεια προς την περιοχή μας ή την Τουρκία με αποτέλεσμα περισσότερο κρύο και όψιμο χειμωνιάτικο καιρό με χαρακτηριστικά βορείου ρεύματος.
4. Το διάστημα από 1 έως 5/4 είναι πιθανή η εκδήλωση περισσότερο οργανωμένης ψυχρής εισβολής με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (πιθανότητα 30%).
5. Υπάρχει 50% πιθανότητα να έχουμε επιμονή του εμποδισμού έως και τις 11-12/4 και πιθανή επανάληψη των φαινομένων.
Θα προσπαθήσω να ανανεώσω τις εκτιμήσεις την Παρασκευή, με περισσότερες πληροφορίες.
Τα όσα θα γραφτούν, θα βασίζονται σε αυτήν την ανάλυση και ενδεχομένως, να συμπληρώσω κάποιες περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες.