[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1014: date() [function.date]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'America/New_York' for 'EDT/-4.0/DST' instead
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 1014: getdate() [function.getdate]: It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'America/New_York' for 'EDT/-4.0/DST' instead
hellasweather • Προβολή θέματος - Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Γενικές συζητήσεις για τον καιρό και το κλίμα!

Ο καιρός των επόμενων ημερών (μέρος Ι).

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Παρ 04 Μάιος 2018, 16:45

Ενδιαφέρον αποκτάει πλέον ο καιρός καθώς, ο Μάιος (τουλάχιστον στο πρώτο μισό του όπως θα δούμε στη συνέχεια), αποφάσισε να καλύψει το χαμένο έδαφος υετικά, κάτι που ισχύει για πολλές περιοχές της χώρας. Το πρόβλημα βέβαια, είναι εντονότερο στ'ανατολικά/νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Το αν θα τα καταφέρει αυτός ο μήνας τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές, είναι κάτι που μάλλον θα κριθεί σε πολλές λεπτομέρειες, καθώς η πηγή του υετού θα είναι τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας. Ούτως ή αλλως τα συγκεκριμένα φαινόμενα "προτιμούν" ορεινές ή ημιορεινές περιοχές ενώ και οι βροχοπτώσεις που προκύπτουν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως "ποτιστικές" με αποτέλεσμα μια μεγάλη ποσότητα του υετού να κινείται επιφανειακά και να χάνεται γρήγορα προς τη θάλασσα. Εξάλλου όπως λέει και το ρητό "στον καταραμένο τόπο, τον Μάη μήνα βρέχει".

Θα χαρακτήριζα την προηγούμενη ανάλυση / μεσοπρόθεσμη εκτίμηση που γράφτηκε ως αρκετά επιτυχημένη, όσον αφορά τον καιρό της περιοχής μας. Παραθέτω το απόσπασμα:

Αυτό που θα κυριαρχήσει στην εικόνα του καιρού εντός της Μεσογείου θα είναι η δημιουργία ενός χαμηλού βαρομετρικού από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (σ. Τετάρτη 2/5) στην κεντροδυτική Μεσόγειο. Είναι η πολλοστή φορά που βλέπουμε φέτος μια trough να επεκτείνεται προς την περιοχή αυτή, λόγω ενός πρόσκαιρου κυματισμού και ανάπτυξης ράχης ridge προς τον βόρειο Ατλαντικό. Η "εμμονή" αυτή, συνεχίζεται. Το συγκεκριμένο χαμηλό θα παραμείνει στάσιμο στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 4 Μαΐου, εκφυλιζόμενο έκτοτε σε μια λίμνη ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών η οποία θα εξαπλωθεί και προς τη χώρα μας.
Έως τότε, εκτιμώ οτι θα προκαλέσει πολύ μεγάλα ή και ακραία ύψη βροχής σε Ιταλία, Σαρδηνία, Κορσική, Νότια Γαλλία / Άλπεις καθώς και στις Βαλεαρίδες και ενδεχομένως και σε τμήματα της ανατολικής Ισπανίας και πιθανώς και άλλα φαινόμενα που συνοδεύουν ισχυρές καταιγίδες. Νομίζω πως το ενδιαφέρον μας θα εστιαστεί σε αυτήν την περιοχή την εβδομάδα που έρχεται.

Η μόνη περιοχή που θα επηρεαστεί κάπως, εβρισκόμενη στην άκρη αυτής της trough θα είναι η Ήπειρος, όπου απλώς θα έχει καθημερινές αναπτύξεις νεφών και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ζέστη, στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζεται κανονικά όπως και η ηλιοφάνεια, η οποία κάπως θα περιοριζεται από τις υψισυννεφιές που θα καλύπτουν κατά διαστήματα.

Εκτιμώ πως, καθώς περισσότερο ασταθείς αέριες μάζες θα εξαπλωθούν προς τ'ανατολικά, από την Παρασκευή 4 Μαΐου θα έχουμε και πάλι φαινόμενα θερμικής αστάθειας σε αρκετές ακόμη περιοχές εκτός της Ηπείρου, ενδεχομένως και σε θαλάσσια τμήματα, φαινόμενα που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα έως και τη Δευτέρα 7/5 ή την Τρίτη 8/5. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο, δηλαδή οι υψηλότερες τιμές θα είναι γύρω στους 26-28 βαθμούς στα ηπειρωτικά, οι οποίες όμως είναι ούτως ή άλλως φυσιολογικές για την εποχή.


Εκεί που απέτυχε ήταν η εκτίμηση για τις καιρικές συνθήκες σε κεντροδυτικά τμήματα της Μεσογείου, όπου εν τέλει δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα και αυτό οφείλεται κυρίως σε δυναμικά αίτια και συγκεκριμένα στον τρόπο που η trough εισήλθε στη συγκεκριμένη περιοχή αρχικά και σε δεύτερο χρόνο το γεγονός οτι το σύστημα "φρέναρε" την κίνησή του αρκετά γρήγορα.

Ήδη από χθες Πέμπτη 3/5, έχει ξεκινήσει ένα ενδιαφέρον διάστημα για τη χώρα μας, το οποίο εκτός των άλλων θα είναι δύσκολο προγνωστικά. Όπως συμβαίνει με τα φαινόμενα αστάθειας, όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες οι οποίες με την σειρά τους, δεν αποδίδονται πάντα ορθά από τα μοντέλα προσομοίωσης.

ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

1. Σύντομη Ανάλυση ατμόσφαιρας: Η ασταθής αέρια μάζα εξαπλώνεται από τα κεντρικά τμήματα της Μεσογείου προς τ'ανατολικά. Η αέρια μάζα, συνοδεύεται από μια λίμνη ψυχρών αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα και σχετικά χαμηλών πιέσεων σε όλο το βάθος της τροπόσφαιρας. Υπάρχει μια τάση για σχετικά χαμηλότερες πιέσεις επιφανειακά, στ'ανατολικά τμήματα της χώρας (κεντρικό/νοτιοανατολικό Αιγαίο) καθώς και στην Τουρκία, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες που θα υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές. Παρ'όλο που πρόκειται για ψυχρή λίμνη θα υπάρχει ένα υποτυπώδες κέντρο, δυτικότερα της χώρας και η ροή των ανέμων σε ένα μεγάλο βάθος (με εξαίρεση το στρώμα από τα 850mb και χαμηλότερα) θα είναι Νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Από τα 850 και χαμηλότερα υπάρχει διαφορετική ροή ανέμων, με κυρίαρχη τη δυτική ή βορειοδυτική λόγω των χαμηλότερων πιέσεων στ'ανατολικά της χώρας. Θεωρώ πως αυτός ο παράγοντας θα παίξει αρνητικό ρόλο για την εκδήλωση φαινομένων σε αρκετές περιοχές καθώς ανακόπτει την τροφοδοσία με υγρασία χαμηλότερα, η οποία ούτως ή άλλως είναι αρκετά προβληματική αυτήν την περίοδο λόγω της τάσης σχηματισμού ενός λεπτού ευσταθούς στρώματος αέρα πάνω από τη θάλασσα, συχνά μή ανιχνεύσιμου και από τα προγνωστικά μοντέλα. Επιπροσθέτως, δημιουργεί μια πολύ έντονη και σε μικρό βάθος διάτμηση ανέμων, κάτι που εμπειρικά έχω παρατηρήσει οτι είναι αρνητικός παράγοντας όταν έχουμε συγκεκριμένα θερμοκρασιακά προφίλ.
Πάντως, από την Κυριακή 6/5 και σταδιακά, φαίνεται πως και στα ανώτερα στρώματα θα έχουμε μια σχετική μετατόπιση των χαμηλότερων γεωδυναμικών προς τ'ανατολικά με αποτέλεσμα την στροφή των ανέμων ανώτερα σε ΒΔ ή Β με το Δ ρεύμα στα χαμηλότερα να παραμένει, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό wind shear.

Με βάση (και) τα παραπάνω.
2. Εικόνα του καιρού στη χώρα αλλά και στην Αττική:

Το Σάββατο 5/5, αυξημένες νεφώσεις σε μέσα και ανώτερα στρώματα σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και κεντρικό/βόρειο Αιγαίο. Θα υπάρξουν αναπτύξεις νεφών πάνω από ορεινές περιοχές, με επίκεντρο την Πίνδο, οι οποίες θα προκαλέσουν όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. Η πιθανότητα για ισχυρά φαινόμενα θεωρώ πως είναι μικρή και όπου σημειωθούν δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Πρόσκαιρες βροχές σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου ίσως και πρόσκαιρα σε τμήματα του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου. Παρ'όλα αυτά, σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου, θεωρώ πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περισσότερο ισχυρά φαινόμενα. Όπως συνήθως συμβαίνει με τα θερμικά φαινόμενα, μετά το απόγευμα θ'αρχίσουν να εξασθενούν. Φαίνεται όμως πως ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης στο βόρειο Αιγαίο, σε Μακεδονία και γενικότερα σε όλες σχεδόν τις περιοχές από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα και δεν αποκλείεται να συντηρηθούν φαινόμενα κυρίως σε Θερμαϊκό, Χαλκιδική, Στρυμονικό κόλπο και περιοχές περιξ με κατά τόπους όμβρους και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Θερμοκρασιακά θα κινηθούμε σε παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα, ίσως λιγο χαμηλότερα σε κάποιες περιοχές, με αυξημένες τιμές στο Αιγαίο αλλά και στη Θράκη.
Οι άνεμοι από Δ διευθύνσεις ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο έως μέτριοι.

Αττική: Θεωρώ πως η πιθανότητα για καταιγίδα στο νομό είναι αρκετά μικρή. Η ημέρα θα περάσει με διαστήματα νεφώσεων, αραιότερων ή κάπως πυκνότερων και αναπτύξεις κυρίως σε βορειοδυτικά τμήματα. Το GFS επιμένει για υετό και καταιγίδα κατά τις βραδυνές ώρες, προσωπικά δεν μπορώ να βρω κανέναν λόγο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο εκτός από το γεγονός οτι σχηματίζεται το υποτυπώδες χαμηλό στα 500 ανατολικότερα και άρα θα υπάρξει κάποια δυναμική ανύψωση λόγω αυτού. Εκτιμώ οτι θα έχουμε κάποιους όμβρους από μέσα/υψηλά νέφη με ενδεχόμενο πρόσκαιρης ηλεκτρικής δραστηριότητας από νεφώσεις υψηλής βάσης με τη δραστηριότητα να συνεχίζεται έως και το πρωί.

Την Κυριακή 6/5 τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι διαφορετικά. Για να μην μακρυγορώ, θεωρώ πως το GFS δίνει υπερβολικά ποσά υετού (για τα δεδομένα του), υπονοώντας γενικευμένη αστάθεια και καταιγίδες σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Κατ'αρχήν φαίνεται πως θα έχουμε αρκετές μέσες/υψηλές νεφώσεις ενώ φαίνεται επίσης οτι θα σχηματιστεί μια μικροδιαταραχή στο κεντρικό Αιγαίο, η οποία κινούμενη δυτικότερα θα επηρεάσει το πρωί αρκετά τμήματα της ανατολικής χώρας. Θεωρώ πως σε κεντρικό/ανατολικό Αιγαίο και ανατολική Στερεά θα έχουμε απλώς...βροχούλες και σποραδικές καταιγίδες τη νύχτα και τις πρωινές ώρες και αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους βροχές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας για το ίδιο διάστημα. Καταιγίδες θερμικής φύσεως θεωρώ πως θα απαπτυχθούν μετά το μεσημέρι σε Ήπειρο και τμήματα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως σε κεντρική / δυτική Πελοπόννησο όπου υπάρχει η πιθανότητα και για έντονα φαινόμενα. Κατ'εμέ επίσης και η Κρήτη θέτει υποψηφιότητα για εκδήλωση καταιγίδων σε εσωτερικά τμήματά της. Ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές να είναι κατά διαστήματα νεφελώδης με βροχές και όμβρους κατά τόπους, ενώ οι οποιες καταιγίδες εμφανιστούν θα έχουν σύντομο χαρακτήρα με σποραδικά ηλεκτρικά.
Θερμοκρασιακά πέφτουμε λιγο ακόμη με τον υδράργυρο να βρίσκεται στους 24-27 βαθμούς το μεσημέρι στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, ίσως και λιγο χαμηλότερα.
Οι άνεμοι Δ ή ΒΔ στις περισσότερες περιοχές, έως μέτριοι στα θαλάσσια τμήματα.

Αττική: Με την εξαίρεση των όμβρων και των σποραδικών ηλεκτρικών κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν θεωρώ πως θα έχουμε κάτι το αξιοσημείωτο, πέραν των παροδικών νεφώσεων. Μέσα στην ημέρα δεν αποκλείεται να σημειωθούν εκ νέου κάποιες βροχούλες σε κεντρικά και νότια τμήματα του νομού, ενδεχομένως και στα δυτικά.

Από Δευτέρα 7/5 και μετά: Η θερμική αστάθεια παραμένει στη χώρα αλλά και τα αίτια που τη συντηρούν, τουλάχιστον έως και την Τετάρτη 9/5 κατ'εμέ όμως θα μπορούσε να συνεχιστεί στις "κλασικές" περιοχές έως και το τέλος της εβδομάδας καθώς όλο το pattern της κυκλοφορίας δεν φαίνεται να αλλάζει. Κατ'εμέ καλύτερη ημέρα είναι η Τρίτη για την Αττική, με την ενδεχόμενη επικράτηση δυτικογενών ανέμων σε μέση/ανώτερη τροπόσφαιρα και την πιθανή μικροδιαταραχή που θα μας επισκεφθεί από τα δυτικά. Ας το έχουμε στο νού μας.

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος, που αναφέρεται στην μεσοπρόθεσμη καιρική εκτίμηση.
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1673
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Ο καιρος των επόμενων ημερών (μέρος ΙΙ)

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Σάβ 05 Μάιος 2018, 1:44

Επιστρέφω με το δεύτερο μέρος της ανάλυσης που αφορά την μεσοπρόθεσμη καιρική εκτίμηση (μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας).

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΙΡΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ανάλυση:

Φαίνεται πως, από ήδη από την Τρίτη 8/5, θα υπάρξει η τάση σχηματισμού ενός αντικυκλώνα στη βόρεια Ευρώπη με κέντρο στη Βαλτική θάλασσα, ο οποίος θα συνοδεύεται από ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες. Αν θέλουμε να δούμε την προϊστορία του, πρόκειται ουσιαστικά για μια θερμή αέρια μάζα προερχόμενη από τον Ατλαντικό, η οποία αφού απέκοψε το χαμηλό που σχηματίστηκε στην κεντρική Μεσόγειο, απλώθηκε εν συνεχεία προς τ'ανατολικά. Αυτή η ιδιαίτερα θερμή μάζα έχει σχηματίσει μια εκτεταμένη ξηρή ζώνη στα βορειότερα τμήματα της Ευρώπης, απομονώνοντας τις ψυχρότερες, υγρότερες και περισσότερο ασταθείς αέριες μάζες μέσα στη Μεσόγειο, τις οποίες έφερε αρχικά το προαναφερθέν σύστημα μεταξύ Τετάρτης 2/5 και Παρασκευής 4/5. Όλα τα προγνωστικά στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός οτι ο αντικυκλώνας αυτός θα έχει τα χαρακτηριστικά εμποδισμού ("blocking") μετατοπιζόμενος προς το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας και παραμένοντας στην περιοχή τουλάχιστον έως και την Τετάρτη 14/5.

Εικόνα
Σχήμα 1: Γεωδυναμικά ύψη στα 500mb και απόκλισή τους από τον μέσο όρο για την Ευρώπη. Πηγή: http://www.pivotalweather.com/

Η παρουσία του θερμού αντικυκλώνα στην περιοχή θα έχει διάφορες συνέπειες στην κυκλοφορία των αερίων μαζών σε Ευρώπη και βόρειο Ατλαντικό και άρα, στον καιρό της περιοχής μας:

1. Θα παρατείνει την παρουσία των ασταθών αερίων μαζών στην περιοχή μας κατ'εμέ τουλάχιστον έως και το Σαββατοκύριακο 12-13/5 (αλλά όχι σε όλες τις περιοχές).
2. Θα μπλοκάρει την Ατλαντική κυκλοφορία δηλαδή το πέρασμα θαλάσσιων, ψυχρότερων και σχετικά ασταθών αερίων μαζών προς το εσωτερικό της Ευρώπης επιτρέποντας μόνο μια πιθανή πορεία τους προς τη Μεσόγειο (εάν συμβεί).

Ο καιρός στο διάστημα Τετάρτη 9/5 έως Κυριακή 13/5

Τα τρεξίματα δείχνουν το πέρασμα ενός σαχαριανού "ξηρού" (ας μου επιτραπεί ο όρος) χαμηλού με κίνηση Δ-Α στις βόρειες ακτές της Αφρικής κατά την Τετάρτη - Πέμπτη, όπου τουλάχιστον στις εκεί περιοχές ενδέχεται να προκαλέσει ισχυρές σκονοθύελλες (σχήμα 2). Τα νοτιότερα τμήματα της χώρας μας θα επηρεαστούν εμμέσως καθώς οι άνεμοι θα στραφούν από Α διευθύνσεις (μεταφορά σκόνης δεν φαίνεται). Τέτοια χαμηλα, συνοδεύονται από μια αέρια μάζα πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών η οποία έχει ένα αρκετά βαθύ ευσταθές στρώμα στην κατώτερη τροπόσφαιρα με ταυτόχρονη ύπαρξη αστάθειας στα μέσα/ανώτερα στρώματα (σχήμα 3). Αυτή η αέρια μάζα, ίσως χαλάσει τη συνταγή στα νοτιότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, περιορίζοντας τις ασταθείς αέριες μάζες βορειότερα.
Με λίγα λόγια, οι καταιγίδες φαίνεται να περιορίζονται από το πλάτος της Λαμίας και βορειότερα, με επίκεντρο και περιοχές έναρξης πάντα τα ορεινά.
Καθώς αυτό το σαχαριανό ξηρο-χαμηλό περάσει προς τη Μέση Ανατολή, θα ενισχύσει την επιφανειακή βαροβαθμίδα και είναι πιθανό εν τέλει να έχουμε την ενίσχυση των βοριάδων στη χώρα την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο.
(όπως είναι εμφανές, ο καιρός έχει βαλθεί να χαλάει τα Σαββατοκύριακα, το έχετε καταλάβει έτσι;).

Θερμοκρασιακά: Άνοδος της θερμοκρασίας σε κεντρικά και νότια μετά την Τετάρτη, σε τιμές άνω των 30 βαθμών, ενώ στα βόρεια θα ειναι κατά 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Η ενίσχυση των βοριάδων μετά την Παρασκευή θα φέρει πτώση της θερμοκρασίας σε κανονικές τιμές στις περισσότερες περιοχές, εκτιμώ όμως οτι στα δυτικά θα έχουμε και πάλι θερμοκρασίες >30 βαθμών. Δυστυχώς, όλη η περιοχή της Ρωσίας θα έχει πρώιμο καύσωνα κατά συνέπεια, μόνο το Αιγαίο θα μας δροσίζει....Και ο νοών νοείτω για τη συνέχεια αν ξεκινάμε από τώρα έτσι.

Εικόνα
Σχήμα 2: Ατμοσφαιρική πίεση και υετός για την Τετάρτη 9/5/18 - 12UTC στην περιοχή της Μεσογείου και της βορείου Αφρικής, με βάση την προσομοίωση του GFS της Παρασκευής 4/5/18 - 12UTC.

Εικόνα
Σχήμα 3: Skew-t διάγραμμα για την περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης για την Τετάρτη 9/5/18 - 12UTC. Παρατηρούμε αυξημένες τιμές CAPE αλλά ταυτόχρονα κι ένα αρκετά ευσταθές ατμοσφαιρικό στρώμα από τα 700mb και κάτω.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (Δευτέρα 14/5 και μετά)

Είναι εμφανές οτι έχουμε περάσει σε ένα διάστημα αυξημένης μεσημβρινότητας, η αρχή του οποίου θα μπορούσε να τοποθετηθεί το Σαββατοκύριακο 27-28 Απριλίου, όταν υπήρξε μια θερμή ταλάντωση στο βόρειο Ατλανικό, προκαλώντας την ανάπτυξη μιας trough σε δυτική Ευρώπη, δυτική Μεσόγειο και Ιβηρική χερσόνησο, η οποία με τη σειρά της γέννησε το χαμηλό της κεντρικής Μεσογείου και ούτω καθ'εξής. Ακολουθώντας τον κανόνα των 7 ημερών (προσωπική παρατήρηση αυτός ο κανόνας), τότε αυτό το διάστημα θα πρέπει να λήξει είτε στις 12-13/5, είτε μία εβδομάδα μετά δηλαδή στις 19-20/5. Δεδομένης της ύπαρξης του θερμου εμποδισμού στη βόρεια Ευρώπη και μετέπειτα στη Ρωσία, ο οποίος φαίνεται να μην υποχωρεί, τότε πιθανότατα να έχουμε παρόμοιο set up και την εβδομάδα μετά τις 13/5, ίσως όμως κάπως διαφοροποιημένο.
Είναι σίγουρο οτι με κάποιον τρόπο οι Ατλαντικές αέριες μάζες θα προσπαθήσουν να εισέρχονται στην Ευρώπη και εν μέρει θα τα καταφέρουν όσον αφορά τα δυτικότερα τμήματά της και σίγουρα στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
3 σενάρια διακρίνω:
1. Η περίπτωση ο αντικυκλώνας στη βόρεια Ευρώπη να μετατραπεί σε τύπου "ring of fire", ή κάποιον παρόμοιο σχηματισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε την είσοδο ασταθων αερίων μαζών και στην κεντρική Ευρώπη και ενδεχομένως το πέρασμα μετώπου ή trough. (σε αυτήν την περίπτωση θα ξεσπάσουν πολύ ισχυρές καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές). Εδώ θα έχουμε ελαφρώς υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες και αστάθειες στα βορειότερα της χώρας από τη Δευτέρα 14/5 και μετά. (60%)
2. Η περίπτωση ο αντικυκλώνας να παραμείνει στη θέση του, καταρρέοντας αργά προς τα νότια. Αυτό για εμάς σημαίνει παραμονή του βόρειου ρεύματος / πρώιμου μελτεμιού και αστάθειες στα βορειότερα της χώρας αλλά σε περιορισμένη έκταση. Η θερμοκρασία θα ανέβει σε επίπεδα Ιουνίου, ή και ακόμη λίγο πιο ψηλά στα δυτικά και ουσιαστικά θα περάσουμε σε πρώιμα καλοκαιρινό καιρό. (40%).

Σαν τελευταίο σχόλιο, προτού κλείσω θέλω να κάνω έναν πρόλογο σχετικά με την εκτίμηση που ετοιμάζω για το φετινό καλοκαίρι, η οποία βασίζεται στην μελέτη των μοτίβων της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη και στο βόρειο Ατλαντικό πρωτίστως και δευτερευόντως γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Τα νέα δυστυχώς δεν είναι καθόλου καλά και για το φετινό καλοκαίρι τόσο στη χώρα μας, όσο και στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης.
Ο Απρίλιος είναι ένας από τους μήνες που είτε το μοτίβο αλλάζει και περνάμε σε κάποιο καινούργιο, είτε παραμένει ως έχει. Δυστυχώς κατά τον φετινό Απρίλιο, εάν τουλάχιστον διέγνωσα σωστά όλη την κατάσταση, το μοτίβο δεν άλλαξε και παρέμεινε το ίδιο.
Ένα μονο ενθαρρυντικό στοιχείο υπάρχει:
Το διάστημα μεσημβρινότητας που διανύουμε από τις 27-28/4 και μετά, μπορεί να μην έστειλε στην περιοχή μας κάποια trough (όπως μας συνηθίζει φέτος) αλλά τουλάχιστον δεν συνοδεύεται ταυτόχρονα και από κάποια ακραία θερμή μεταφορά στην περιοχή μας. Παρατηρούσαμε συχνά οτι η ανάπτυξη κάποιας trough προς την κεντροδυτική Μεσόγειο ή δυτική Ευρώπη, συνοδευόταν πολλές φορές και από την ανάπτυξη κάποιας θερμής ράχης υψηλών πιέσεων από τη βόρειο Αφρική προς τα εμάς με ταυτόχρονη άνοδο του υποτροπικού αρκετά βόρεια. Από τον Απρίλιο και μετά, αυτό σταμάτησε να συμβαίνει ενώ το διάστημα μεσημβρινότητας που έχουμε τώρα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο pattern δεν ενεργοποίησε (ευτυχώς) την άνοδο του υποτροπικού, διότι πανεύκολα θα φτάναμε και τους 40 βαθμούς...Ας ελπίσουμε να μας λυπηθεί.
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1673
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Η εβδομάδα 13-20/5/2018 & προοπτική

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Σάβ 12 Μάιος 2018, 18:06

Καλησπέρα φίλοι,

Ξαναδιαβάζοντας την ανάλυση που γράφτηκε πριν μία εβδομάδα και στα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε (θα τα παραθέσω), διαπιστώνω οτι είχαν ένα σχετικά καλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά βέβαια αυτό είναι η προσωπική μου γνώμη και αυτοκριτική, διότι ούτως ή άλλως το κείμενο είναι στην κρίση σας. :)

Παραθέτω τα συμπεράσματα:
Η παρουσία του θερμού αντικυκλώνα (σ. στην ανάλυση γίνεται λόγος για τον θερμό αντικυκλώνα στη βόρεια Ευρώπη) στην περιοχή θα έχει διάφορες συνέπειες στην κυκλοφορία των αερίων μαζών σε Ευρώπη και βόρειο Ατλαντικό και άρα, στον καιρό της περιοχής μας:

1. Θα παρατείνει την παρουσία των ασταθών αερίων μαζών στην περιοχή μας κατ'εμέ τουλάχιστον έως και το Σαββατοκύριακο 12-13/5 (αλλά όχι σε όλες τις περιοχές).
2. Θα μπλοκάρει την Ατλαντική κυκλοφορία δηλαδή το πέρασμα θαλάσσιων, ψυχρότερων και σχετικά ασταθών αερίων μαζών προς το εσωτερικό της Ευρώπης επιτρέποντας μόνο μια πιθανή πορεία τους προς τη Μεσόγειο (εάν συμβεί).


Σχολιασμός:
Το 1. επιβεβαιώθηκε στο 100%. Διευκρινιστικά αναφέρθηκε μάλιστα πως από την Παρασκευή (χθες) και μετά, τα φαινόμενα αστάθειας θα περιοριστούν σε βορειότερα τμήματα της χώρας. Ο λόγος που περίμενα κάτι τέτοιο ήταν λόγω του περάσματος ενός Σαχαριανού χαμηλού προς τη Μέση Ανατολή. Εν τέλει όμως ο βασικός λόγος που έγινε αυτό ήταν η οργάνωση της ψυχρής λίμνης που έφερε την αστάθεια στη χώρα μας, σε κλειστό χαμηλό και η πορεία του προς τα βορειοανατολικά.
Σχετικά με το 2, επίσης συνέβη. Περιμένω να βγει ο καινούργιος χάρτης με την απόκλιση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη και θα τον παραθέσω ως σχόλιο. Προς το παρόν δίνω το σταθερό link, αλλά την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η εβδομάδα που απεικονίζει είναι 29/4 με 5/5: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/a ... wctan1.png

Τα επόμενα συμπεράσματα που γράφτηκαν στην προηγούμενη ανάλυση ήταν αυτά:

Περί της προοπτικής του καιρού (από 14/5 και μετά) --> Δηλαδή, η εβδομάδα που ξεκινάει τη Δευτέρα.

Είναι σίγουρο οτι με κάποιον τρόπο οι Ατλαντικές αέριες μάζες θα προσπαθήσουν να εισέρχονται στην Ευρώπη και εν μέρει θα τα καταφέρουν όσον αφορά τα δυτικότερα τμήματά της και σίγουρα στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
3 σενάρια διακρίνω:
1. Η περίπτωση ο αντικυκλώνας στη βόρεια Ευρώπη να μετατραπεί σε τύπου "ring of fire", ή κάποιον παρόμοιο σχηματισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε την είσοδο ασταθων αερίων μαζών και στην κεντρική Ευρώπη και ενδεχομένως το πέρασμα μετώπου ή trough. (σε αυτήν την περίπτωση θα ξεσπάσουν πολύ ισχυρές καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές). Εδώ θα έχουμε ελαφρώς υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες και αστάθειες στα βορειότερα της χώρας από τη Δευτέρα 14/5 και μετά. (60%)
2. Η περίπτωση ο αντικυκλώνας να παραμείνει στη θέση του, καταρρέοντας αργά προς τα νότια. Αυτό για εμάς σημαίνει παραμονή του βόρειου ρεύματος / πρώιμου μελτεμιού και αστάθειες στα βορειότερα της χώρας αλλά σε περιορισμένη έκταση. Η θερμοκρασία θα ανέβει σε επίπεδα Ιουνίου, ή και ακόμη λίγο πιο ψηλά στα δυτικά και ουσιαστικά θα περάσουμε σε πρώιμα καλοκαιρινό καιρό. (40%).


Τα σενάρια ήταν 2 όπως βλέπετε, κατά λάθος έγραψα 3.
Εν πάσει περιπτώσει και με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως ορθώς δόθηκε προτεραιότητα στο πρώτο σενάριο. Υπήρξε μόνο μια διαφοροποίηση: Πρακτικά ο συγκεκριμένος αντικυκλώνας εξαφανίζεται από τους χάρτες την εβδομάδα που μας έρχεται, για να εμφανιστεί ξανά από την Κυριακή 20/5. Περί αυτού θα αναφερθώ επίσης παρακάτω. Αξίζει όμως να πούμε οτι εν τέλει, ροή είναι τέτοια που φέρνει ασταθείς αέριες μάζες μέσα στην κεντρική/δυτική/βορεια Ευρώπη και αυτήν την εβδομάδα θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ο καιρός εκεί. Ασχέτως όμως εάν εμφανίζεται ή εξαφανίζεται ο αντικυκλώνας, η μεσημβρινότητα παραμένει.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

Στον χάρτη του σχήματος 1, ας εστιάσουμε σε τρείς σχηματισμούς.
Κατ'αρχήν στην ύπαρξη του εμποδιστή αντικυκλώνα στη Σκανδιναβία αλλά και 2 κέντρα χαμηλών πιέσεων/θερμοκρασιών σε Γαλλία και ανατολική Ευρώπη.

Εικόνα
Σχήμα 1: Μέσος όρος των ensembles για τα γεωδυναμικά ύψη και τη θερμοκρασία στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa στην Ευρώπη την Κυριακή 13/5/18 - 18UTC, με βάση την προσομοίωση του GFS στις 12/5/18 - 06UTC

Ο αντικυκλώνας στην Σκανδιναβία είναι η αιτία του καιρού που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως διεξοδικά αναλύθηκε στο προηγούμενο κείμενο. Το αποτέλεσμα της κίνησης της ψυχρής λίμνης από την περιοχή μας προς τα βορειοανατολικά, είναι το κλειστό κεντρο στην ανατολική Ευρώπη. Μπορούμε τουλάχιστον οι εν Αθήναις να υποστηρίξουμε οτι στην πρώιμη φάση του, αυτό το κέντρο διήλθε ακριβώς πάνω από την πρωτεύουσα το απόγευμα της Πέμπτης 10/5 (νωρίτερα είχε διέλθει από τον Κορινθιακό κόλπο). Το δεύτερο κέντρο στη Γαλλία, προέρχεται από την αποκοπή μιας trough προερχόμενης από τον Ατλαντικό. Για την συγκεκριμένη κίνηση του συστήματος είχα γράψει στο σημείο 2 παραπάνω: (Ο αντικυκλώνας) θα μπλοκάρει την Ατλαντική κυκλοφορία δηλαδή το πέρασμα θαλάσσιων, ψυχρότερων και σχετικά ασταθών αερίων μαζών προς το εσωτερικό της Ευρώπης επιτρέποντας μόνο μια πιθανή πορεία τους προς τη Μεσόγειο (εάν συμβεί).

Αυτοί οι 3 σχηματισμοί και κυρίως τα δύο κέντρα χαμηλών σε μέση/ανώτερη τροπόσφαιρα, θα διαμορφώσουν τον καιρό της εβδομάδας ακολουθώντας μια ενδιαφέρουσα κίνηση.
Στο σχήμα 2, έχω ετοιμάσει ένα animation με τους ensemble χάρτες των 500hpa από το ίδιο τρέξιμο του GFS από σήμερα Σάββατο 12UTC έως και την Τετάρτη 00UTC:

Εικόνα
Σχήμα 2: Animation του μέσου όρου των ensembles θερμοκρασιών και γεωδυναμικών στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa για το διάστημα από 00UTC του Σαββάτου 12/5, έως 00UTC της Τετάρτης 16/5, με βάση την προσομοίωση του GFS στις 06UTC του Σαββάτου 12/5.

Παρατηρούμε τα εξής 2:
1. Το γεγονός οτι τα δύο κέντρα συνενώνονται σε 1 σταδιακά, με το δεύτερο (της ανατολικής Ευρώπης), να ακολουθεί οπισθόδρομη κίνηση.
2. Καθώς συμβαίνει αυτό, εισερχόμαστε σε μια περιοχή αντικυκλωνικών συνθηκών και άρα, ανόδου της θερμοκρασίας.

Από εκείνο το χρονικό σημείο (Τετάρτη 16/5) και μετά, επιστρέφουμε στο εφιαλτικό μοτίβο όλου του φετινού χειμώνα, χαμηλές πιέσεις σε δυτική Ευρώπη/δυτική Μεσόγειο και υψηλές στην περιοχή μας και θερμής μεταφοράς σε όλα τα στρώματα. Στο σχήμα 3, παραθέτω τον χάρτη του μέσου όρου των γεωδυναμικών στα 500hpa, για την Παρασκευή 18/5 και του spread της απόκλισης των διαφορετικών σεναρίων.

Εικόνα
Σχήμα 3: Μέσος όρος των ensembles των γεωδυναμικών υψων στα 500hpa και απόκλιση (σ).

Φαίνεται πως στην περιοχή μας η απόκλιση είναι πολύ μικρή και εν τέλει ούτε ένα σενάριο δεν δείχνει σχηματισμό θερμής ράχης προς την περιοχή μας. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες θα είναι καλοκαιρινές θυμίζοντας τέλος Ιουνίου, ή αρχές Ιουλίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω μπορεί να διατυπωθεί η γενική εκτίμηση της εβδομάδας που μας έρχεται:

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 14-20/5

- Περιορίζεται η αστάθεια τη Δευτέρα 14/5 με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τους 30 βαθμους σε κεντρικά/νοτια ηπειρωτικά.
- Την Τρίτη - Τετάρτη 15-16/5, η περιστροφή του κέντρου (βλ σχήμα 2), θα φέρει ένα μέτωπο/διαταραχή προς την περιοχή μας με κινηση ΝΔ-Β, προκαλώντας κυρίως αραιές συννεφιές αλλά και κάποιες βροχές/καταιγίδες στην Ήπειρο την Τρίτη. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε Δ/ΒΔ, παρόμοιες τιμές στην υπόλοιπη χώρα.
- Την Πέμπτη 17/5 κυριαρχεί η ηλιοφάνεια αν και κάποιες αραιές συννεφιές θα επιμείνουν. Η θερμοκρασία έως τους 30-32 στα ηπειρωτικά.
- Άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή 18/5, φτάνοντας και τους 33-34 βαθμούς σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές, πιθανώς περεταίρω μικρή άνοδος το Σάββατο 19/5, όπου μπορει να φτάσουν και τους 35 ή 36 βαθμούς κάποιες κλειστές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως στα νοτιότερα.
- Και την Κυριακή 20/5, φαίνεται πως θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες αντίστοιχες του Σαββάτου.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι οτι φαίνεται αρκετά έντονα η εμφάνιση του Σκανδιναβικού αντικυκλώνα από την Κυριακή 20/5 και μετά και κατ'εμέ είναι το κυρίαρχο σενάριο με συντριπτική πλειοψηφία. Η παρουσία του θα ωθήσει τις ασταθές αέριες μάζες που προϋπήρχαν σε κεντρική/δυτική/βόρεια Ευρώπη προς τα νότια, οπότε θα επιστρέψουν τα φαινόμενα και στην περιοχή μας.
Αυτό που δεν μπορεί προς το παρόν να προσδιοριστεί είναι η ένταση και έκτασή τους. Ούτως ή άλλως αυτή τη φορά δεν θα έχουμε τη διάλυση κάποιου χαμηλού από την κεντροδυτική Μεσόγειο (όπως συνέβη με τον πρώτο κύκλο αστάθειας), με αποτέλεσμα την έντονη δυναμική στα φαινόμενα.
Πάντως από τη Δευτέρα 21/5 ή την Τρίτη 22/5, θα έχουμε την επιστροφή των καταιγίδων, οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και το Σαββατοκύριακο 26-27/5 σε τμήματα της χώρας.
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1673
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Το επταήμερο 22-28/5/2018 & προοπτική

Δημοσίευσηαπό Nick Gkikas » Τρί 22 Μάιος 2018, 13:32

Φίλοι,

Κάπως αργοπορημένος καθώς, κανονικά, αυτή η ανάλυση θα έπρεπε να έχει γραφτεί εδώ και τουλάχιστον 4 ημέρες. Δεν νομίζω βέβαια να έλειψε σε κανέναν, καθώς η επικοινωνία μας έχει περάσει σε μινιμαλιστικές διαστάσεις και αυτά εδώ τα κείμενα είναι κάπως πληθωρικά και ξεπερνούν τον υπολογισμένο χρόνο που ο σύγχρονος φεισμπουκικός άνθρωπος αφιερώνει σε κάτι. Συνεπώς, εάν κάποιος έφτασε να δει αυτό το κείμενο στο κακοποιημένο μας forum, τότε το πολύ να έφτασε και ως εδώ ενώ υπολογίζω να μην αντέξει μέχρι το τέλος. Για όποιον πιθανώς ενδιαφέρεται, συνεχίζω όμως παρακάτω.

Anyway, όπως κάνω συνήθως, αρχίζω από την αξιολόγηση του προηγούμενου κειμένου, στη συνέχεια θα προχωρήσω σε ανάλυση και εκτίμηση των συνθηκών έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και εν συνεχεία λίγα λόγια για την προοπτική του καιρού μετά τις 28/5. Στην προηγούμενη ανάλυση, είχα γράψει:

ΕΒΔΟΜΑΔΑ 14-20/5

- Περιορίζεται η αστάθεια τη Δευτέρα 14/5 με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τους 30 βαθμους σε κεντρικά/νοτια ηπειρωτικά.
- Την Τρίτη - Τετάρτη 15-16/5, η περιστροφή του κέντρου (βλ σχήμα 2), θα φέρει ένα μέτωπο/διαταραχή προς την περιοχή μας με κινηση ΝΔ-Β, προκαλώντας κυρίως αραιές συννεφιές αλλά και κάποιες βροχές/καταιγίδες στην Ήπειρο την Τρίτη. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε Δ/ΒΔ, παρόμοιες τιμές στην υπόλοιπη χώρα.
- Την Πέμπτη 17/5 κυριαρχεί η ηλιοφάνεια αν και κάποιες αραιές συννεφιές θα επιμείνουν. Η θερμοκρασία έως τους 30-32 στα ηπειρωτικά.
- Άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή 18/5, φτάνοντας και τους 33-34 βαθμούς σε κάποιες ηπειρωτικές περιοχές, πιθανώς περεταίρω μικρή άνοδος το Σάββατο 19/5, όπου μπορει να φτάσουν και τους 35 ή 36 βαθμούς κάποιες κλειστές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως στα νοτιότερα.
- Και την Κυριακή 20/5, φαίνεται πως θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες αντίστοιχες του Σαββάτου.


Το γεγονός οτι τα φαινόμενα αστάθειας θα είναι περιορισμένα, ήταν ένα από τα σωστά σημεία αυτού του κειμένου, ίσως και η τάση της θερμοκρασιας μέχρι και την Πέμπτη. Επίσης σωστά δόθηκε η εκτίμηση για το μέτωπο (για το οποίο δόθηκε ένα εντελώς άστοχο έκτακτο από την ΕΜΥ), το οποιο σχολίασα στο γρουπ μας στο fb.
Ο καιρός έκτοτε κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικά πλαίσια, ιδιαίτερα δε όσον αφορά την Κυριακή 20/5, όπου είχαμε έκρηξη των καταιγίδων σε πολλές κεντρικες/ανατολικές και βόρειες περιοχές στ'ανατολικά της Πίνδου παρ΄όλη την υψισυννεφιά. Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη δεν υπήρχαν εμφανή συνοπτικά αίτια, ωστόσο παράγοντες όπως το cape και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά στο προφίλ της ατμόσφαιρας, ευνόησαν μια τέτοια εξέλιξη και κατά τη γνώμη έπρεπε να εκδοθεί ένα τέτοιο δελτίο. Εάν δηλαδή έπρεπε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μία από τις δύο ημέρες η Κυριακή ήταν σαφέστατα Η ημέρα.
Παρ΄όλα αυτά, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ήρθε ποτέ και αυτό ήταν μια αρκετά μεγάλη αστοχία, ιδιαίτερα για όποιον θέλησε να κανονίσει τις δραστηριότητές του. Η αποτυχία προήλθε από το γεγονός οτι το αίτιο σε μια τέτοια εξέλιξη δεν ήταν συνοπτικό, επρόκειτο περισσότερο για λεπτομέρειες στη δομή της ατμόσφαιρας. Είχα πιστέψει οτι η περιοχή μας θα βρεθεί υπό την σφαίρα επιρροής σχετικά αντικυκλωνικών συνθηκών με αποτέλεσμα να μην ευνοηθούν οι ανοδικές κινήσεις στην ατμόσφαιρα. Αυτό ήταν λάθος. Τα χαμηλά γεωδυναμικά σε δυτική Μεσόγειο/Δυτική Ευρώπη, διατήρησαν ένα αρκετά σταθερό σχήμα καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας και δεν περιορίστηκαν σε βάθος, όπως περίμενα. Πάντως, όπως κι αν συνέβη αυτό, φαίνεται πως ο καιρός επέλεξε για ακόμη μια φορά να χαλάσει μέσα στο ΣΚ, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους αυξημένης μεσημβρινότητας της κυκλοφορίας. Σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο.

Για την εβδομάδα που ξεκίνησε είχα γράψει:
Πάντως από τη Δευτέρα 21/5 ή την Τρίτη 22/5, θα έχουμε την επιστροφή των καταιγίδων, οι οποίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως και το Σαββατοκύριακο 26-27/5 σε τμήματα της χώρας.

Δεδομένου οτι αυτό γράφτηκε στις 12/5 και πρόκειται για πρόγνωση 10-15 ημερών μετά, θα πρέπει να θεωρηθεί αρκετά επιτυχές.

Στηρίχθηκε δε σε ένα χαρακτηριστικό της διάταξης των αερίων μαζών, το οποίο θα συνεχιστεί για τουλάχιστον 7 ημέρες ακόμη, ίσως και περισσότερο και το οποίο θα αναλύσω στη συνέχεια.

Πρόκειται για την επίμονη παρουσία αντικυκλωνικών τάσεων σε κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με επίκεντρο τη Σκανδιναβία. Η συγκεκριμένη τάση βέβαια εξασθένησε αρκετά την εβδομάδα που μας πέρασε και αυτό φαίνεται να συσχετίζεται έντονα με το κατά πόσον θα ευνοηθεί η ύπαρξη και παραμονή σχετικά χαμηλών γεωδυναμικών και θερμοκρασιών σε μεση/ανώτερη τροπόσφαιρα στην περιοχή μας κάτι που συσχετίζεται με την εκδήλωση φαινομένων αστάθειας. Τα φαινόμενα αυτά περιορίστηκαν αρκετά όλη την εβδομάδα, για να επανέλθουν όμως με έναν παράδοξο τρόπο την Κυριακή 20/5. Η συγκεκριμένη ημέρα, σηκώνει από μόνη της ανάλυση, αλλά δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να το κάνω.

Στο επόμενο σχήμα, έχω σε gif την εξέλιξη των γεωδυναμικών στα 500hpa, το πάχος ατμόσφαιρας 1000-500hpa και την επιφανειακή ατμοσφαιρική πίεση από την 1η Μαΐου έως και τις 28 του μήνα. Φυσικά από τις 22/5 μέχρι και το τέλος του διαστήματος, πρόκειται για πρόβλεψη.

Εικόνα
Σχήμα 1: Εξέλιξη ανά 24 ώρες των γεωδυναμικών υψών στα 500hpa, του παχους ατμόσφαιρας 1000-500hpa και της επιφανειακης ατμοσφαιρικής πίεσης κατά το διάστημα 1/5/18 έως 28/5/18.

Πολλά όμορφα μπορεί κανείς να παρατηρήσει σχετικά με την κίνηση των σχηματισμών και των διατάξεων, ωστόσο θα ήθελα απλώς να εστιάσω στο παραπάνω θέμα του εμποδισμού:
Εάν εστιάσετε το βλέμμα σας στην περιοχή της Σκανδιναβίας, θα παρατηρήσετε το γεγονός οτι υπάρχει μια συνεχής διέλευση ή παραμονή υψηλών πιέσεων, ή ακόμη και εμποδισμών κατά το διάστημα αυτό. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήστε το γεγονός οτι από την Κυριακή 6/5 εμφανίζεται ο πρώτος σχηματισμός, ο οποίος μάλιστα λίγα frames/24ωρα μετά εξελίσσεται σε τύπου ring of fire μετακινούμενος ελαφρώς ανατολικότερα. Από την Κυριακή 13/5, έχει σαφή τάση εξασθένησης και μάλιστα στη συνέχεια τα γεωδυναμικά πέφτουν, χωρίς ωστόσο να εξαφανίζεται τελείως η συγκεκριμένη τάση. Από την Κυριακή 20/5 ξεκινάει και πάλι η άνοδος στην περιοχή αν και αυτή τη φορά φαίνεται μια ταλάντωση και δεν θα έχει σταθερό χαρακτήρα. Μοιάζει σαν "φυσσαλίδες" θερμών αερίων μαζών από τον Ατλαντικό να τροφοδοτούν διαρκώς την περιοχή με τελικό αποτέλεσμα μέχρι τις 28/5 να υπάρξει μια διεύρυνση των υψηλών πιέσεων σε μεγάλο τμήμα της ηπείρου.

Την συγκεκριμένη συμπεριφορά την έχω σχολιάσει σε όλες τις προηγούμενες αναλύσεις και είναι "κλειδί" για την κατάσταση του καιρού στην περιοχή μας. Αναμφιβολα πρόκειται για διάστημα αρκετά έντονης μεσημβρινότητας. Κατ'εμέ, η συγκεκριμένη εμμονή του εμποδισμού στην περιοχή είναι η εντονότερη που έχω δει από το Φθινόπωρο 2017 και μετά και θα ταίριαζε περισσότερο σε χειμερινή κυκλοφορία με ύπαρξη πολύ ψυχρών επιφανειακών αερίων μαζών και βόρεια ροή στα Βαλκάνια και την περιοχή μας. Λόγω εποχής όμως, τουλάχιστον επιφανειακά η κατάσταση είναι αντεστραμμένη καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες για την εποχή και την περιοχή και φυσικά έχουν διαφορετικά αποτελέσματα: Εγκλωβίζουν ασταθείς αέριες μάζες σε νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης αλλά και εντός της Μεσογείου. Το ποιά ακριβώς είναι η προοπτική θα το σχολιάσω λίγο πιο μετά.

ΤΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ 22-28/5/2018

Προς το παρόν (για να περάσουμε και στον καιρό της εβδομάδας), αξίζει να παρατηρήσει κανείς μια ουσιαστική αλλαγή. Όπως αναφέρθηκε και στην περιγραφή του σχήματος, οι λευκές γραμμές απεικονίζουν τις ισοβαρείς στην επιφάνεια. Εάν εστιάσετε στην περιοχή της Ελλάδας, θα δείτε την πύκνωσή τους από την Παρασκευή 25/5 και μετά και την πτώση της πίεσης στην περιοχή της νότιας Τουρκίας/Κύπρου/Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για τη συνήθη θέση του θερμικού χαμηλού, το οποίο αυτήν την περίοδο αρχίζει να βαθαίνει. Εάν τώρα εστιάσετε στις μαύρες γραμμές που απεικονίζουν τα γεωδυναμικά ύψη στα 500hpa, θα δείτε τον ταυτοχρονο σχηματισμό ενός κλειστού αν και αβαθούς κέντρου και σε αυτό το επίπεδο. Αυτός είναι ένας συνδυασμός που εάν εμφανιστεί καλοκαίρι, μπορεί να δώσει ψυχρό υγρό και αρκετά ενισχυμένο μελτέμι, το οποίο δύναται να φέρει και βροχούλες σε κάποιες πολύ προσήνεμες περιοχές. Από τα ensembles προκύπτει οτι έχουμε ένα καλό επίπεδο προγνωσιμότητας έως και εκείνη την ημερομηνία και μια τέτοια εξέλιξη ή έστω κάποια μικρή παραλλαγή της είναι πολύ πιθανή.
Κρατάμε λοιπόν το γεγονός οτι από την Παρασκευή 25/5 και μετά, θα έχουμε ενίσχυση των βοριάδων (πρώιμο μελτέμι) πτώση της θερμοκρασίας, ψυχρό για την εποχή καιρό και πιθανά φαινόμενα σε ανατολικά και νοτια, κάτι που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα 28/5 (του Αγίου Πνεύματος).

Υπάρχει κάτι που δεν φαινεται πολύ καθαρά στο animation του σχήματος 1 και είναι, το τι θα συμβεί τις αμέσως προηγούμενες ημέρες: Κατά την Τετάρτη - Πέμπτη, θα έχουμε το πέρασμα ψυχρότερων αερίων μαζών σε μέσα/ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα από την Ιταλία, προς τα νότια Βαλκάνια και τη βόρεια χώρα, γεγονός που θα καταστήσει την ατμόσφαιρα της περιοχής μας αρκετά ασταθή. Αν και θα πρόκειται απλώς για ψυχρή λίμνη, θα συνοδεύεται ωστόσο και από μεταφορά θετικού στροβιλισμού σε διάφορες ζώνες, κάτι που αναμένεται να οργανώσει τα φαινόμενα σε συγκεκριμένες περιοχές. Θεωρώ πως τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, σε όλες σχεδόν τις περιοχές ανατολικότερα της Πίνδου, ενώ υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη υπερκυτταρικών καταιγίδων με πιθανές χαλαζοπτώσεις, ενω υπάρχει και μικρή πιθανότητα για σχηματισμό ανεμοστρόβιλων. Το σχήμα 2, απεικονίζει τα γεωδυναμικά στα 500hpa και τη μεταφορά θετικού στροβιλισμού σε αυτό το επίπεδο σύμφωνα με το NMM του meteoblue:

Εικόνα
Σχήμα 2: Γεωδυναμικά ύψη στα 500hpa (μαύρες ισουψείς) και μεταφορά θετικού στροβιλισμού (κόκκινο χρώμα) κατά το διάστημα Τετάρτης 23/5/18 - 06.00 έως Πέμπτης 24/5/18 - 21.00 τοπική ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το μοντέλο NMM του πανεπιστημίου της Βασιλείας.

Συνοψίζοντας λοιπόν, από την Τετάρτη 23/5/18 μπαίνουμε σ'ένα διάστημα κακοκαιρίας, για τα δεδομένα της εποχής, το οποίο θα διαρκέσει έως και τουλάχιστον τη Δευτέρα 28/5. Οι καταιγίδες θα επηρεάσουν και παράκτιες περιοχές με πιθανότητα τα φαινόμενα να εκδηλωθούν και στα νησιωτικά από την Παρασκευή 25/5 και μετά. Από το Σάββατο 26/5, είναι πολύ πιθανό να έχουμε ενίσχυση των βοριάδων και πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα με τα φαινόμενα αστάθειας να αποσύρονται από τ'ανατολικά ηπειρωτικά, επιμένοντας όμως σε βορειότερες και δυτικές περιοχές. Αναλόγως και της κίνησης του χαμηλού και της εξέλιξης των φαινομένων, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν θαλάσσιες καταιγίδες το Σάββατο προς Κυριακή ίσως και κατά τη διάρκεια της Κυριακής στο νότιο Αιγαίο.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Η παρουσία των αντικυκλωνικών τάσεων φαίνεται να συνεχίζεται στα βόρεια τμήματα της Ευρώπης και μετά την Κυριακή 27/5.
Τυπικά, αν και από την Παρασκευή 1 Ιουνίου, υπάρχει μεγάλη προγνωστική ασάφεια, θεωρώ πως οι τάσεις αυτές θα παραμείνουν έως και την Κυριακή 3/6, ακολουθώντας τον 7ήμερο ρυθμό αυτών των ατμοσφαιρικών σχηματισμών. Αυτό σημαίνει πως οι αέριες μάζες θα παραμείνουν ασταθείς στην περιοχή μας και έτσι, οι καταιγίδες θα είναι καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή μας. Είναι πολύ πιθανό επίσης, το βόρειο ρεύμα να συνεχιστεί ταυτόχρονα στο Αιγαίο, δροσίζοντας αρκετά τις περιοχές γύρω από αυτό, καθώς οι πιέσεις θα παραμένουν χαμηλότερες σε σχέση με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, τόσο επιφανειακά όσο και στ'ανώτερα στρώματα στ'ανατολικά της χώρας. Παρ΄'ολα αυτά ο συγκεκριμένος συνδυασμός θ'αρχίσει να εξασθενεί προς το Σαββατοκύριακο.
Θεωρώ πως με πιθανότητα επαλήθευσης γύρω στο 60-70%, οι τάση για υψηλότερες πιέσεις και εμποδιστική κυκλοφορία στη βόρεια Ευρώπη, δεν θα συνεχιστούν μετά την Κυριακή 3/6.
Οι προγνωσεις των δεικτών ΝΑΟ και ΑΟ, εάν εξεταστούν συνδυαστικά "δείχνουν" προς την ανάπτυξη υψηλότερων πιέσεων στον Ατλαντικό και μάλιστα σε περιοχές που ευνοούν την πτώση των πιέσεων/γεωδυναμικών σε δυτική Ευρώπη.
Θεωρώ λοιπόν πως, μετά το Σαββατοκύριακο 2-3/6, τα φαινόμενα αστάθειας θα περιοριστούν στη χώρα και η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο σε κανονικές και στη συνέχεια, υψηλότερες του κανονικού τιμές, που μάλλον θα θυμίζουν Ιούλιο.
Με βάση το συγκεκριμένο set up, ανοίγει η πόρτα για θερμή εισβολή στην περιοχή μας, μετά την Τετάρτη 6/6 και αν η κυκλοφορία διατηρήσει την έντονη μεσημβρινότητά της, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού στο διάστημα από Τετάρτη 6/6 έως και τουλάχιστον Κυριακή 10/6, σε περίπτωση που ταυτόχρονα με την αναπτυξη trough προς τη δυτικη Ευρώπη, έχουμε την άνοδο του υποτροπικού προς αρκετά βόρεια γεωγραφικά πλάτη στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου.
Ας ελπίσουμε απλώς αυτή η τάση να μετριαστεί και να προκύψει ένα απλώς θερμότερο του κανονικού διάστημα με ρηχή επιφανειακή θερμή μεταφορά.
Ψάξε μονοπάτι απάτητο, απ τα βλέφαρα διώξε τον ύπνο,
Φιλα τους προδότες σου στο δείπνο, χάραξε πορεία για το Άρρητο....
Άβαταρ μέλους
Nick Gkikas
Site Admin
 
Δημοσιεύσεις: 1673
Εγγραφή: Τρί 22 Μαρ 2011, 1:11
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής 150μ και Ζάρακες Ευβοίας 160μ

Re: Συζήτηση για τα μοντέλα, αναλύσεις & γνώση

Δημοσίευσηαπό vkyriak » Τετ 23 Μάιος 2018, 8:59

Καλημέρα Νίκο,

Εγώ προσωπικά μπαίνω κάθε μέρα στο forum για να δω αν έχεις γράψει κάτι και διάβασα όλο το κείμενο σου. Συνέχισε να γράφεις και εμείς θα τα διαβάζουμε.

Βαγγέλης
vkyriak
 
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: Πέμ 24 Νοέμ 2011, 14:01
Τοποθεσία: Καμίνια, Πειραιάς

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Συζητήσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

cron