Θα χαρακτήριζα την προηγούμενη ανάλυση / μεσοπρόθεσμη εκτίμηση που γράφτηκε ως αρκετά επιτυχημένη, όσον αφορά τον καιρό της περιοχής μας. Παραθέτω το απόσπασμα:
Αυτό που θα κυριαρχήσει στην εικόνα του καιρού εντός της Μεσογείου θα είναι η δημιουργία ενός χαμηλού βαρομετρικού από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (σ. Τετάρτη 2/5) στην κεντροδυτική Μεσόγειο. Είναι η πολλοστή φορά που βλέπουμε φέτος μια trough να επεκτείνεται προς την περιοχή αυτή, λόγω ενός πρόσκαιρου κυματισμού και ανάπτυξης ράχης ridge προς τον βόρειο Ατλαντικό. Η "εμμονή" αυτή, συνεχίζεται. Το συγκεκριμένο χαμηλό θα παραμείνει στάσιμο στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 4 Μαΐου, εκφυλιζόμενο έκτοτε σε μια λίμνη ψυχρών και ασταθών αερίων μαζών η οποία θα εξαπλωθεί και προς τη χώρα μας.
Έως τότε, εκτιμώ οτι θα προκαλέσει πολύ μεγάλα ή και ακραία ύψη βροχής σε Ιταλία, Σαρδηνία, Κορσική, Νότια Γαλλία / Άλπεις καθώς και στις Βαλεαρίδες και ενδεχομένως και σε τμήματα της ανατολικής Ισπανίας και πιθανώς και άλλα φαινόμενα που συνοδεύουν ισχυρές καταιγίδες. Νομίζω πως το ενδιαφέρον μας θα εστιαστεί σε αυτήν την περιοχή την εβδομάδα που έρχεται.
Η μόνη περιοχή που θα επηρεαστεί κάπως, εβρισκόμενη στην άκρη αυτής της trough θα είναι η Ήπειρος, όπου απλώς θα έχει καθημερινές αναπτύξεις νεφών και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ζέστη, στην υπόλοιπη χώρα συνεχίζεται κανονικά όπως και η ηλιοφάνεια, η οποία κάπως θα περιοριζεται από τις υψισυννεφιές που θα καλύπτουν κατά διαστήματα.
Εκτιμώ πως, καθώς περισσότερο ασταθείς αέριες μάζες θα εξαπλωθούν προς τ'ανατολικά, από την Παρασκευή 4 Μαΐου θα έχουμε και πάλι φαινόμενα θερμικής αστάθειας σε αρκετές ακόμη περιοχές εκτός της Ηπείρου, ενδεχομένως και σε θαλάσσια τμήματα, φαινόμενα που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα έως και τη Δευτέρα 7/5 ή την Τρίτη 8/5. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο, δηλαδή οι υψηλότερες τιμές θα είναι γύρω στους 26-28 βαθμούς στα ηπειρωτικά, οι οποίες όμως είναι ούτως ή άλλως φυσιολογικές για την εποχή.
Εκεί που απέτυχε ήταν η εκτίμηση για τις καιρικές συνθήκες σε κεντροδυτικά τμήματα της Μεσογείου, όπου εν τέλει δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα και αυτό οφείλεται κυρίως σε δυναμικά αίτια και συγκεκριμένα στον τρόπο που η trough εισήλθε στη συγκεκριμένη περιοχή αρχικά και σε δεύτερο χρόνο το γεγονός οτι το σύστημα "φρέναρε" την κίνησή του αρκετά γρήγορα.
Ήδη από χθες Πέμπτη 3/5, έχει ξεκινήσει ένα ενδιαφέρον διάστημα για τη χώρα μας, το οποίο εκτός των άλλων θα είναι δύσκολο προγνωστικά. Όπως συμβαίνει με τα φαινόμενα αστάθειας, όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες οι οποίες με την σειρά τους, δεν αποδίδονται πάντα ορθά από τα μοντέλα προσομοίωσης.
ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
1. Σύντομη Ανάλυση ατμόσφαιρας: Η ασταθής αέρια μάζα εξαπλώνεται από τα κεντρικά τμήματα της Μεσογείου προς τ'ανατολικά. Η αέρια μάζα, συνοδεύεται από μια λίμνη ψυχρών αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα και σχετικά χαμηλών πιέσεων σε όλο το βάθος της τροπόσφαιρας. Υπάρχει μια τάση για σχετικά χαμηλότερες πιέσεις επιφανειακά, στ'ανατολικά τμήματα της χώρας (κεντρικό/νοτιοανατολικό Αιγαίο) καθώς και στην Τουρκία, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στις υψηλότερες θερμοκρασίες που θα υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές. Παρ'όλο που πρόκειται για ψυχρή λίμνη θα υπάρχει ένα υποτυπώδες κέντρο, δυτικότερα της χώρας και η ροή των ανέμων σε ένα μεγάλο βάθος (με εξαίρεση το στρώμα από τα 850mb και χαμηλότερα) θα είναι Νοτιοανατολικής διεύθυνσης. Από τα 850 και χαμηλότερα υπάρχει διαφορετική ροή ανέμων, με κυρίαρχη τη δυτική ή βορειοδυτική λόγω των χαμηλότερων πιέσεων στ'ανατολικά της χώρας. Θεωρώ πως αυτός ο παράγοντας θα παίξει αρνητικό ρόλο για την εκδήλωση φαινομένων σε αρκετές περιοχές καθώς ανακόπτει την τροφοδοσία με υγρασία χαμηλότερα, η οποία ούτως ή άλλως είναι αρκετά προβληματική αυτήν την περίοδο λόγω της τάσης σχηματισμού ενός λεπτού ευσταθούς στρώματος αέρα πάνω από τη θάλασσα, συχνά μή ανιχνεύσιμου και από τα προγνωστικά μοντέλα. Επιπροσθέτως, δημιουργεί μια πολύ έντονη και σε μικρό βάθος διάτμηση ανέμων, κάτι που εμπειρικά έχω παρατηρήσει οτι είναι αρνητικός παράγοντας όταν έχουμε συγκεκριμένα θερμοκρασιακά προφίλ.
Πάντως, από την Κυριακή 6/5 και σταδιακά, φαίνεται πως και στα ανώτερα στρώματα θα έχουμε μια σχετική μετατόπιση των χαμηλότερων γεωδυναμικών προς τ'ανατολικά με αποτέλεσμα την στροφή των ανέμων ανώτερα σε ΒΔ ή Β με το Δ ρεύμα στα χαμηλότερα να παραμένει, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό wind shear.
Με βάση (και) τα παραπάνω.
2. Εικόνα του καιρού στη χώρα αλλά και στην Αττική:
Το Σάββατο 5/5, αυξημένες νεφώσεις σε μέσα και ανώτερα στρώματα σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και κεντρικό/βόρειο Αιγαίο. Θα υπάρξουν αναπτύξεις νεφών πάνω από ορεινές περιοχές, με επίκεντρο την Πίνδο, οι οποίες θα προκαλέσουν όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. Η πιθανότητα για ισχυρά φαινόμενα θεωρώ πως είναι μικρή και όπου σημειωθούν δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Πρόσκαιρες βροχές σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου ίσως και πρόσκαιρα σε τμήματα του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου. Παρ'όλα αυτά, σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου, θεωρώ πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περισσότερο ισχυρά φαινόμενα. Όπως συνήθως συμβαίνει με τα θερμικά φαινόμενα, μετά το απόγευμα θ'αρχίσουν να εξασθενούν. Φαίνεται όμως πως ο καιρός θα είναι αρκετά νεφελώδης στο βόρειο Αιγαίο, σε Μακεδονία και γενικότερα σε όλες σχεδόν τις περιοχές από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα και δεν αποκλείεται να συντηρηθούν φαινόμενα κυρίως σε Θερμαϊκό, Χαλκιδική, Στρυμονικό κόλπο και περιοχές περιξ με κατά τόπους όμβρους και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.
Θερμοκρασιακά θα κινηθούμε σε παρόμοια με τα σημερινά επίπεδα, ίσως λιγο χαμηλότερα σε κάποιες περιοχές, με αυξημένες τιμές στο Αιγαίο αλλά και στη Θράκη.
Οι άνεμοι από Δ διευθύνσεις ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο έως μέτριοι.
Αττική: Θεωρώ πως η πιθανότητα για καταιγίδα στο νομό είναι αρκετά μικρή. Η ημέρα θα περάσει με διαστήματα νεφώσεων, αραιότερων ή κάπως πυκνότερων και αναπτύξεις κυρίως σε βορειοδυτικά τμήματα. Το GFS επιμένει για υετό και καταιγίδα κατά τις βραδυνές ώρες, προσωπικά δεν μπορώ να βρω κανέναν λόγο που θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο εκτός από το γεγονός οτι σχηματίζεται το υποτυπώδες χαμηλό στα 500 ανατολικότερα και άρα θα υπάρξει κάποια δυναμική ανύψωση λόγω αυτού. Εκτιμώ οτι θα έχουμε κάποιους όμβρους από μέσα/υψηλά νέφη με ενδεχόμενο πρόσκαιρης ηλεκτρικής δραστηριότητας από νεφώσεις υψηλής βάσης με τη δραστηριότητα να συνεχίζεται έως και το πρωί.
Την Κυριακή 6/5 τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι διαφορετικά. Για να μην μακρυγορώ, θεωρώ πως το GFS δίνει υπερβολικά ποσά υετού (για τα δεδομένα του), υπονοώντας γενικευμένη αστάθεια και καταιγίδες σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Κατ'αρχήν φαίνεται πως θα έχουμε αρκετές μέσες/υψηλές νεφώσεις ενώ φαίνεται επίσης οτι θα σχηματιστεί μια μικροδιαταραχή στο κεντρικό Αιγαίο, η οποία κινούμενη δυτικότερα θα επηρεάσει το πρωί αρκετά τμήματα της ανατολικής χώρας. Θεωρώ πως σε κεντρικό/ανατολικό Αιγαίο και ανατολική Στερεά θα έχουμε απλώς...βροχούλες και σποραδικές καταιγίδες τη νύχτα και τις πρωινές ώρες και αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους βροχές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας για το ίδιο διάστημα. Καταιγίδες θερμικής φύσεως θεωρώ πως θα απαπτυχθούν μετά το μεσημέρι σε Ήπειρο και τμήματα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και ενδεχομένως σε κεντρική / δυτική Πελοπόννησο όπου υπάρχει η πιθανότητα και για έντονα φαινόμενα. Κατ'εμέ επίσης και η Κρήτη θέτει υποψηφιότητα για εκδήλωση καταιγίδων σε εσωτερικά τμήματά της. Ο καιρός στις υπόλοιπες περιοχές να είναι κατά διαστήματα νεφελώδης με βροχές και όμβρους κατά τόπους, ενώ οι οποιες καταιγίδες εμφανιστούν θα έχουν σύντομο χαρακτήρα με σποραδικά ηλεκτρικά.
Θερμοκρασιακά πέφτουμε λιγο ακόμη με τον υδράργυρο να βρίσκεται στους 24-27 βαθμούς το μεσημέρι στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, ίσως και λιγο χαμηλότερα.
Οι άνεμοι Δ ή ΒΔ στις περισσότερες περιοχές, έως μέτριοι στα θαλάσσια τμήματα.
Αττική: Με την εξαίρεση των όμβρων και των σποραδικών ηλεκτρικών κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεν θεωρώ πως θα έχουμε κάτι το αξιοσημείωτο, πέραν των παροδικών νεφώσεων. Μέσα στην ημέρα δεν αποκλείεται να σημειωθούν εκ νέου κάποιες βροχούλες σε κεντρικά και νότια τμήματα του νομού, ενδεχομένως και στα δυτικά.
Από Δευτέρα 7/5 και μετά: Η θερμική αστάθεια παραμένει στη χώρα αλλά και τα αίτια που τη συντηρούν, τουλάχιστον έως και την Τετάρτη 9/5 κατ'εμέ όμως θα μπορούσε να συνεχιστεί στις "κλασικές" περιοχές έως και το τέλος της εβδομάδας καθώς όλο το pattern της κυκλοφορίας δεν φαίνεται να αλλάζει. Κατ'εμέ καλύτερη ημέρα είναι η Τρίτη για την Αττική, με την ενδεχόμενη επικράτηση δυτικογενών ανέμων σε μέση/ανώτερη τροπόσφαιρα και την πιθανή μικροδιαταραχή που θα μας επισκεφθεί από τα δυτικά. Ας το έχουμε στο νού μας.
Ακολουθεί το δεύτερο μέρος, που αναφέρεται στην μεσοπρόθεσμη καιρική εκτίμηση.